Yogaøvelser: Guide til 75 øvelser for begyndere og øvede

Her får du en stor guide med billeder og tips til mange af de mest velkendte yogaøvelser, så du kan lave dem helt korrekt. Til flere af yogaøvelserne får du også øvelsen på video.

Kvinde, der dyrker yoga

YOGAØVELSER for begyndere og øvede

© Jakob Helbig

Hunden, kobraen, barnets stilling ... Der er nok af yogaøvelser at holde styr på. Med dette store bibliotek over yogaøvelser, kan du nemt finde frem til lige netop den øvelse, du har brug for – fx i forbindelse med at du dyrker yoga online med I FORMs yoga-videotræninger.

Du finder både yogaøvelser for begyndere og yogaøvelser for øvede, så du kan bruge guiden, hvad enten du dyrker yoga for begyndere eller yoga for øvede.

Øvelserne i yoga-biblioteket er inddelt i kategorier. Allerførst får du en oversigt over grundstillinger, der er fundamentet for de fleste andre yogaøvelser. Derefter finder du yogaøvelserne opdelt efter den position, de tager udgangspunkt i: Stående, på alle fire, siddende og liggende.

Når du klikker på en øvelse, kommer du til en trin for trin-beskrivelse af den med let afkodelige billeder samt tips til at tilpasse den dit niveau. Til flere af øvelserne får du også en video.

1 Yogaøvelser – grundstillinger


Fælles for grundstillingerne er, at de er udgangspostion for andre yogaøvelser. Når du kender til flere forskellige yogastillinger, vil du opleve, at grundstillingerne er som velkendte byggesten, der går igen i et yogaprogram – fx når du dyrker yoga online med I FORMs træningsvideoer.

2 Stående yogaøvelser


Udgangspositionen for de stående stillinger er bjergstillingen. Det er især de store muskler i lårene og underbenene, der bliver styrket i de stående stillinger. Det vigtigste i de stående stillinger er ikke afstanden mellem fødderne, men at fødderne er i en lodret linje med dine knæ.

3 Yogaøvelser på alle fire ben


Udgangspositionen for stillinger på alle fire er bordet. Fælles for de fleste øvelser, der tager udgangspunkt i bordet, er, at de især styrker kropskernen. I og med at bordet blot er udgangspositionen, vil du erfare, at du skal løfte knæene fri af gulvet i flere af stillingerne.

4 Siddende yogaøvelser


Udgangspositionerne for størstedelen af de siddende stillinger er skrædderstilling og diamantstilling. De siddende stillinger vil typisk give gode, dybe stræk af kroppen. Nogle af stillingerne ikke er decideret siddende, men du bevæger dig ind i stillingen fra et siddende udgangspunkt.

5 Liggende yogaøvelser


Udgangspunktet for de liggende stillinger på ryggen er shavasana. I de liggende stillinger vil du møde afslappende, men bestemt også styrketrænende øvelser. Nogle af øvelserne foregår også liggende på maven. Fælles for øvelserne på ryggen og maven er, at du skal spænde op i maven.

Svar på spørgsmål om yoga

Hvad hedder de forskellige yoga-øvelser?

Hvad hedder de forskellige yoga-øvelser?

Yoga-øvelserne har både danske navne og sanskrit-navne. De danske navne kan variere lidt fra oversættelse til oversættelse. Derfor kan du godt risikere at støde på variationer af et navn til den samme yoga-øvelse. I dette yoga-bibliotek bruger vi primært de danske navne, men når du klikker på en yoga-øvelse, kan du se, hvad øvelsen hedder på sanskrit.

Hvor mange yoga-stillinger findes der?

Hvor mange yoga-stillinger findes der?

84 yoga-stillinger er det oprindelige tal, der ofte refereres til. I dag er yoga i Vesten dog et vidt begreb med mange retninger og variationer og meget frihed. Derfor findes der et hav af variationer af de forskellige yoga-øvelser, så derfor er det svært at komme med et præcist tal. I denne guide finder du 75 af nogle af de mest brugte og velkendte yoga-stillinger for begyndere og øvede.