Pandekager

Vi har samlet alle I FORMs lækre pandekage-opskrifter. Det er sundere udgaver af både klassiske pandekager og amerikanske pandekager, hvor vi fx laver pandekagedej uden sukker, gluten og mælk. Og pandekagerne er stadig super lækre. Prøv selv!

Lækre pandekager – på den sunde måde

Alle pandekage-opskrifter her på siden er sundere udgaver af de klassiske pandekager. Vi har lækre banan-pandekager, hvor sukkeret i pandekagedejen er skiftet ud med banan, vanilje og kanel. Glutenfri pandekager, hvor hvidt mel er skiftet ud med fx havregryn eller boghvede. Og protein-pandekager med mandelmel og hytteost. Prøv også vores spinat-pandekager til aftensmad. Eller det lækre tilbehør til pandekagerne – fx skyr-creme med hindbær.

SE OGSÅ: Spørgsmål og svar om pandekager

God fornøjelse med pandekage-bagningen!

Lettuohjeita

Søde pandekager – opskrifter uden sukker og mel

Sunde pandekager – opskrifter til hele dagen

Spørgsmål og svar om pandekager

 

 

Kan man fryse pandekager?
Kan man lave pandekager dagen før?
Hvor længe kan pandekager holde sig?
Hvordan laver jeg sunde pandekager?
Kan man lave pandekager uden æg?
Kan man lave pandekager uden mælk?
Hvornår er det international pandekagedag?  

 

Kan man fryse pandekager?

Ja, du kan sagtens fryse pandekager. Både de klassiske Rasmus Klump pandekager og amerikanske pandekager kan fryses. Også sundere pandekage-varianter (fx bananpandekager eller pandekager med havregryn) tager ikke skade af en tur i fryseren.

Når du fryser pandekager ned, så sørg for at pakke dem i lufttæt pose. Hvis du bager en stor stak pandekager, er det en god idé, at lægge dem i lag med bage- eller madpapir imellem, så du let kan tø et par enkelte pandekager op ad gangen, når pandekage-sulten melder sig.

Til FAQ om pandekager  

 

Kan man lave pandekager dagen før?

Der er intet, der slår friskbagte pandekager – men ja, du kan sagtens lave pandekagerne dagen før. Det gælder både amerikanske pandekager og klassiske dessert pandekager. Lad dem køle lidt af og læg evt. madpapir imellem og pak dem lufttæt, så de ikke kommer til at "smage af køleskab". Lun pandekagerne i ovnen under låg eller pakket ind i staniol, så de ikke bliver tørre.

Til FAQ om pandekager
 

Hvor længe kan pandekager holde sig?

I køleskabet kan de holde sig i ca. 2-3 dage. Skal du gemme dem længere, så smid dem i fryseren (helst lige når de har kølet lidt af). Du kan også gemme selve pandekagedejen. Den holder sig snildt i et døgn i køleskabet – og så har du hurtigt friskbagte pandekager næste dag.  

Til FAQ om pandekager  

 

Hvordan laver jeg sunde pandekager?

Hvis du vælger nogle af opskrifterne på pandekager her på siden, er du sikker på at få pandekager med sunde ingredienser. Men du kan også selv konstruere dine egne sunde pandekager eller skifte ud i en pandekage-opskrift, du gerne vil bruge. Der er 3 steder, du kan sætte ind: 

1. Ingredienserne i din pandekagedej: Af de tre klassiske ingredienser i pandekagedej, æg, mælk og hvedemel, er det især hvedemelet, du med fordel kan skifte ud, hvis du vil gøre dine pandekager lidt sundere. Mht. mælk er der noget at hente, hvis du plejer at bruge sødmælk, som rummer en del mættet fedt. Vælg skummet-, kærne- eller mini-mælk til din pandekagedej i stedet. Æg er supersunde, så hold endelig fast i dem.

Hvedemel kan du helt eller delvist skifte ud med fx blendede havregryn, mandelmel eller fuldkornsmel. Boghvedemel er et godt valg til pandekagedej, hvis du er glutenallergiker –  og det indeholder en god mængde b-vitamin, magnesium og blodtrykssænkende kalium.

Derudover kan du med fordel tilsætte en masse andre sunde ting til dine pandekager, fx krydderier som kardemomme og kanel. Banan, hytteost, chiafrø (sat i blød) og citronskal og -saft er andre sunde ting, der klæder pandekagedej godt.

2. Stegningen/ bagningen af pandekagerne: Steg dine pandekager i sunde olier frem for smør. Vælg fx raps- eller olivenolie, som er et sundere valg end smør og margarine. Du kan også investere i en pande med en rigtig god slip-let-belægning, så behøver du næsten ingen fedtstof. Vælg en pande med lav kant, så er det nemmere at komme ind under pandekagerne med paletkniven og få dem vendt (måske i luften, hvis du er rigtig sej).

3. Topping eller tilbehør til pandekager: Hvis din nuværende favorit topping eller fyld er sukker, flormelis, sirup, syltetøj og vanilleis, er der virkelig noget at komme efter, hvis du vil gøre dine pandekager sundere. Prøv i stedet med:

  • Friske bær (blåbær og jordbær passer godt til pandekager)
  • Frugter (fx banan og mango)
  • Mandler og nødder (evt. ristet i lidt honning, hvis de skal være søde),
  • Skyr (fx rørt med vanilje)
  • Smeltet mørk chokolade
Til FAQ om pandekager  

 

Kan man lave pandekager uden æg?

Rent sundhedsmæssigt er der ingen grund til at at undgå æg i pandekager, da de er fulde af sunde stoffer og renset for mistanke om at give forhøjet kolesteroltal. Hvis du ikke har æg i huset, er allergiker eller gerne vil spise vegansk, kan du dog fint lave pandekager uden æg. Regn med at skrue op for de andre "våde" ingredienser i opskriften og evt. tilsætte lidt ekstra bagepulver, samt at du skal bruge lidt ekstra fedtstof til stegning eller en rigtig god teflon-pande.

Hvis du gerne vil undgå æg for at spare på kalorierne i pandekager, kan du evt. nøjes med at bruge æggehvider i din pandekage-opskrift, da de fleste kalorier i æg (men også mange af de sunde stoffer) sidder i æggeblommen.

Til FAQ om pandekager  

 

Kan man lave pandekager uden mælk?

Ja, du kan sagtens lave pandekager uden mælk. De fleste pandekage-opskrifter her på siden er uden mælk, fx disse banan-pandekager. Har du en pandekage-opskrift med mælk, som du vil bruge – bare uden mælk – kan du skifte mælken ud med fx mandelmælk, sojamælk, rismælk, danskvand, vand eller en kombi af øl og vand. Bruset i øl og danskvand er med til at gøre pandekagerne mere sprøde i kanten. Du kan også erstatte noget af væsken med citron- eller appelsinsaft.

Til FAQ om pandekager  

 

Hvornår er det international pandekagedag?

Den internationale pandekagedag falder altid tirsdag efter fastelavn – dagen før aske-onsdag, som er den første fastedag i den 40 dage lange faste før påsken i kristen tradition. Det er ret nyt at fejre pandekagedag i Danmark (første gang var i 2006). Men det er led i en gammel kristen tradition, hvor man spise godt dagen før fasten og spiste de fødevarer, man ikke måtte spise under fasten – fx sukker og hvidt mel. Nu bliver pandekagedagen fejret flere steder med fx pandekage-løb –  og masser af pandekager!

Datoer for International Pandekagedag:

  • Pandekagedag 2018: 13. februar 2018  
  • Pandekagedag 2019: 5. marts 2019
  • Pandekagedag 2020: 25. februar 2020
  • Pandekagedag 2021: 16. februar 2021
  • Pandekagedag 2022: 1. marts 2022
Til FAQ om pandekager

VÆRSGO: Godt tilbud på Danmarks bedste sundhedsblad!

Læs mere om Pandekager