Terminsberegner: Beregn din termin her
Er du gravid? Kæmpe stort tillykke. Beregn nemt din termin her med vores terminsberegner og se, hvornår den lille ny kan forventes at gøre sin entre!
Er du gravid? Kæmpe stort tillykke. Beregn nemt din termin her med vores terminsberegner og se, hvornår den lille ny kan forventes at gøre sin entre!
I vores terminsberegner kan du vælge at beregne din terminsdato ud fra enten menstruation, ægløsning eller IVF-behandling.
Menstruation: Vælg denne metode i terminsberegneren, hvis du ikke kender det præcise befrugtningstidspunkt. Indsæt datoen på den dag, din sidste menstruation startede. Skriv herefter, hvor mange dage din menstruationscyklus normalt varer. Hvis din menstruation er uregelmæssig, eller du ikke kan huske det, så vælg 28 dage. Klik Beregn termin – og se, hvornår du cirka skal føde.
Ægløsning: Vælg denne metode, hvis du kender én af disse tre datoer:
IVF-behandling: Vælg denne metode hvis du er i fertilitetsbehandling og har fået oplagt befrugtede æg.
Vælg herunder en af disse to metoder og indsæt datoen for, hvornår du har fået lagt æg op:
Terminsdatoen er en estimeret dato for, hvornår den lille ny forventes at ankomme. Det sker dog ret sjældent, at netop terminsdagen også bliver det kommende familiemedlems fødselsdag, så der er ingen grund til at forproducere fødselsdagsinvitationer, før du rent faktisk har født.
Vores terminsberegner er udarbejdet med assistance fra Bugge Nøhr, overlæge og klinikleder på Fertilitetsklinikken, Afdelingen for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler på Herlev og Gentofte Hospital.
Terminsberegneren bygger på Naegels regel. Det er en anerkendt metode til at estimere, hvornår befrugtningen har fundet sted, og hvornår dit barn kan forventes at være fuldbårent.
Beregningen af terminsdatoen tager udgangspunkt i den første dag i din sidste menstruationsperiode. Tænk tilbage på din sidste menstruation – hvilken dag begyndte du at bløde? You got it!
Denne dato vælges, fordi kvinder gennemsnitligt set har ægløsning ca. 14 dage efter, de begynder at bløde. Og det er ægløsningstidspunktet, vi er interesserede i.
I følge Naegels regel, som ligger til grund for vores terminsberegner, ligger terminsdatoen gennemsnitligt 280 dage efter denne dag eller 266 dage efter ægløsning, hvis du kender denne (fx hvis du har været i fertilitetsbehandling). En beregning ud fra ægløsning vil altid være mere præcis end en beregning ud fra menstruationsdato.
Beregn termin Første dag i din sidste menstruation + 280 dage (40 uger)
eller Ægløsningsdag + 266 dage (38 uger)
Beregneren bygger, som nævnt, på Naegels regel, som i undersøgelser har vist sig næsten lige så sikker som en tidlig ultralydsskanning.
Graviditetshjulet – et slags plastikhjul med en drejeskive, som mange jordemødre bruger, beror netop på denne regel. For at være præcis forudsætter den, at du har en regelmæssig cyklus på 28 dage med ægløsning lige i midten. OG at du kender datoen for sidste menstruations første dag. Kender du datoen for din ægløsning bliver beregningen mere nøjagtig, da befrugtningen kun kan ske indenfor et smalt vindue – 24-48 timer efter ægget er frigivet.
Kun mellem 5-10 procent af alle kvinder føder dog på terminsdatoen, så beregningen skal under alle omstændigheder ses som et estimat og ikke et facit. I Danmark er det, i følge Bugge Nøhr, der er overlæge på Fertilitetsklinikken, Afdelingen for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler ved Gentofte og Herlev Hospital, vedtaget at den endelige terminsdato beregnes ud fra fosterstørrelse ved nakkefoldsskanningen
Selv når du får en dato ved nakkefoldsskanningen, kan du dog ikke regne med, at det bliver den præcise fødselsdato. Flerlinger kommer fx næsten altid før tid. At gå over termin er også helt normalt (omend frustrerende for mange).
Ja, du kan sagtens bruge vores terminsberegner ved fertilitetsbehandling.
Er du i fertilitetsbehandling, sker udregningen ud fra datoen for befrugtning, hvad enten det gælder IVF behandling, hvor befrugtningen sker udenfor kroppen (in vitro = reagensglas), eller der er tale om IUI behandling.
Nogle klinikker bruger 2. og 3. dags befrugtede æg (friske eller nedfrosne), mens man andre steder kun bruger friske og nedfrosne blastocyster, som er 5. dags befrugtede æg.
Selvom terminsdatoen kun er vejledende, da ingen kan spå, så har den betydning for, hvornår du kan gå fra på barsel, og så bruges den af de fagfolk, fx jordemødre og læger, der skal planlægge dit forløb med skanninger osv.
En graviditet varer 40 uger, men alt i mellem 37 uger og 41 uger + 5 dage betragtes som normalt.
Det er en beregner, der går den modsatte vej.
Du starter med at indsætte den dato, hvor du gerne vil føde. Hvis du nu drømmer om at få et barn, der er vædder eller har fødselsdag til Skt. Hans eller noget helt tredje.
En omvendt beregner kan så ved at regne baglæns fortælle dig hvornår, du skal i gang med lagengymnastikken, ligesom du kan se, hvornår du selv er undfanget (sådan ca.).