Hvor meget vand, når jeg træner?

Se svaret fra kosteksperten på iform.dk.

Spørgsmål

Hvor meget vand skal jeg drikke, når jeg træner?


Svar

Sørg for at drikke vand nok op til træningen. Du må ikke være dehydreret. Kroppens indhold af kulhydrat og vand er de to ernæringsrelaterede faktorer, der normalt har størst betydning for din fysiske præstationsevne. Selv små fald i kroppens væskestatus går hurtigt ud over dit energiniveau.

Sørg derfor for at drikke vand nok i forbindelse med træning eller en konkurrence. Drik både før træning, undervejs i træningen og efter træningen. Vej dig eventuelt før og efter træning for at checke, om du drikker nok undervejs. Du skal helst veje det samme efter som før træning.

Væske til træningen:


To timer før træning

Omvendt nytter det ikke noget at fylde mere vand på kroppen, end den kan rumme. Husk: du er ikke nogen kamel! Under normale omstændigheder vil det være fint at drikke en halv liter i timen i tiden op til træning.

Under træning

Drik regelmæssigt under træningen - fx et par deciliter hvert kvarter. Det nytter ikke noget at drikke ret meget mere end en liter vand i timen, da kroppen ikke kan nå at optage større mængder, og vandet i stedet vil ligge og skvulpe i maven. Din urin kan være med til at afsløre, om du drikker nok: Mørk urin viser, at du drikker for lidt, helt lys urin, at du drikker for meget. Urinen bør ligge mellem disse to yderpunkter. Det er heller ikke smart at have drukket for meget vand før en træningstur, da trangen til at tisse er generende og giver nogle irriterende pauser.

Træner du mindre end 90 minutter, kan du som regel nøjes med vand, men træner du i flere timer, så nap en sportsdrik, der ud over vand også indeholder kulhydrater og mineraler.

Lige efter træning

Nu har musklerne behov for vand, kulhydrat og protein. Drik først rigeligt med vand - gerne en liter inden for den første time. Suppler med kulhydrater, fx fra bananer, rosiner eller en sportsdrik med druesukker. Sidst skal du have kvalitetsprotein fra fx hytteost, skummetmælk, torskerogn eller en luns magert kød fra forrige dags aftensmad. Spis det hurtigt efter træningen.

Sunde ambitioner for 2021? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvad er din vigtigste grund til at træne?

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: