De rigtige løbesko er alfa og omega, hvis du vil have en fed løbeoplevelse og holde din krop fri for skader. Men hvilke løbesko skal du vælge? Få svar på de mest almindelige spørgsmål om løbesko, og læs vores seneste test.
Når du løber, lander du med en enorm vægt på din fod. Faktisk svarer hvert et skridt til, at du støder 3-4 gange din egen kropsvægt op gennem foden og benet. Derfor er det vigtigt, du klæder fødderne ordentligt på, så dit fodtøj passer til din løbestil, dit underlag og dine distancer.
Der findes et hav af forskellige løbesko i butikkerne og på nettet, og derfor er det altid en god idé at få lavet en grundig løbeanalyse i en specialforretning, før du investerer i løbesko. Det foregår ved, at du prøver forskellige løbesko på et løbebånd, mens ekspedienten filmer dine fødder og vurderer din løbestil.
Når først du ved, hvilken type løber du er, kan du begynde jagten på de perfekte løbesko.
Uanset hvor langt eller hvordan du løber, så findes der en løbesko til dit behov. Vi tester løbende de nyeste modeller på markedet, så du kan få inspiration til dit køb af løbesko.
Test af løbesko 2022
Aktiv Træning (som er fusioneret med I FORM) har testet 12 par løbesko i år 2022.
Adidas Ultraboost 22
Adidas Adistar
Asics Gel-Cumulus 23
Brooks Ghost 14
Brooks Adrenaline 22
Hoka Clifton 8
Hoka Arahi 6
Mizuno Skyrise 3
Nike Invincible Run
Nike Structure 24
Saucony Ride 15
Under Armour Mega 2 Clone
Hent løbesko-testen nedenfor og tjek, hvilken løbesko der blev testvinder i 2022, og hvilken løbesko der gav mest for pengene.
I FORM har testet disse 12 løbesko i 2020
Neutrale løbesko
Salming løbesko – Greyhound
Puma løbesko – Speed 600 2
Arc’teryx løbesko – Norvan LD GTX Shoe
Hoka One One løbesko – Clifton 6
Skechers løbesko – Go Run Pure
Salomon løbesko – Sonic 3 Confidence
Løbesko med pronation
Asics løbesko – Gel-Kayano 26
Reebok løbesko – Floatride Run Fast
Under Armour løbesko – Hovr Guardian
Brooks løbesko – Adrenaline GTS 20
Diadora løbesko – Mythos Blushield 5
Saucony løbesko – Guide 13
Hent løbesko-testen nedenfor og tjek, hvilken løbesko der blev testvinder i 2020, og hvilken løbesko der gav mest for pengene.
I FORM har testet disse 12 løbesko i 2019
Løbesko med pronation
Nike løbesko – Air Zoom Structure 22 Shield
Saucony løbesko – Guide ISO 2
Diadora løbesko – Mythos Blushield Elite W
New Balance løbesko – 860v9
Skechers løbesko – Womens GOrun Forza 3
Neutrale løbesko
Salming løbesko – EnRoute 2
Salomon løbesko – Sonic RA Max 2 W
Asics løbesko – Gel Cumulus 20
Hoka One One løbesko _ Clifton 5
Reebok løbesko – Floatride Run Ultraknit
Adidas løbesko – Solar Boost
Under Armour løbesko – UA Hovr Infinite RRP
Hvilken løbesko blev bedst i test i 2019? Og hvilken løbesko har vi kåret som vores bedste køb? Læs løbesko-testen nedenfor.
I FORM har testet disse 12 løbesko i 2018
Neutrale løbesko
New Balance løbesko – 1080v8
Saucony løbesko – Freedom ISO
Asics løbesko – gel Nimbus 20
Mizuno løbesko – Wave ultima 9
Skechers løbesko – GOrun 6
Adidas løbesko – Ultraboost X
Løbesko med pronation
Asics løbesko – GT 2000 6
Hoka One One løbesko – Arahi 2
Saucony løbesko – Guide ISO
Mizuno løbesko – Wave Inspire 13
New Balance løbesko – 860v8s
Nike løbesko – Air Zoom Vomero 13
Hent løbesko-testen nedenfor og tjek, hvilken løbesko der blev testvinder i 2018, og hvilken løbesko der gav mest for pengene.
I FORM har testet disse 16 løbesko i 2017
Neutrale løbesko
Adidas løbesko – Adidas Ultra Boost X
Asics løbesko – Asics DynaFlyte
New Balance løbesko – New Balance Fresh Foam
Nike løbesko – Nike LunarEpic Flyknit 2
ON løbesko – ON Cloudflow
Puma løbesko – Puma Speed 600 Ignite 2
Skechers løbesko – Skechers GOrun 4
Saucony løbesko – Saucony Triumph ISO 3
Løbesko med pronation
Adidas løbesko – Adidas Supernova
Asics løbesko – Asics GT-2000 5
Brooks løbesko – Brooks Adrenaline GTS 17
Mizuno løbesko – Mizuno Wave Horizon
New Balance løbesko – New Balance 860v7
New Balance løbesko – New Balance Fresh Foam Vongo
Nike løbesko – Nike Air Zoom Structure 20
Skechers løbesko – Skechers GOrun Forza
Hent løbesko-testen nedenfor og tjek, hvilken løbesko til damer der blev testvinder i 2017, og hvilken løbesko der gav mest for pengene.
Selvom butikkerne tilbyder kyndig vejledning, kan det være rart at vide, hvad du skal kigge efter, når du shopper løbesko. Løbesko består nemlig af nogle faste elementer, som du skal være opmærksom på.
Hælkappen er løbeskoens bagerste del, der holder bagfoden på plads og giver stabilitet. En blød, lav hælkap giver foden lov til at arbejde mere frit, mens en højere, fastere hælkap holder foden bedre på plads. Vær opmærksom på, at hælkappen ikke er så høj, at den generer din akillessene.
Hælen på din løbesko skal være godt pakket med støddæmpende materiale som gel, skum eller luftpuder. De fleste lander nemlig på hælen i løb, så vær sikker på, at din løbeskos hæl har nok støddæmpning.
Mellemsålen er en af de vigtigste elementer i en løbesko. Her findes både støddæmpning og stabilisering. Mellemsålen på din løbesko skal indeholde støddæmpende materiale som skum, gel eller noget tredje. Vær også opmærksom på, at hårdheden passer til din løbestil. Jo tungere du løber, jo hårdere skal mellemsålen på din løbesko være.
Indlægssålen er den tynde sål inde i selve løbeskoen, som også skal give støddæmpning og stabilitet. Du kan købe ekstra indlægssåler eller få støbt et par specielt til dine behov.
Pløsen på din løbesko dækker din vrist og beskytter den tynde hud i det område. Derfor vil du tit se, at pløsen på din løbesko er tyk og bred, så du ikke bliver generet af tryk fra snørebåndene.
Overdelen på din løbesko skal være rummelig, så du undgår vabler, og så du kan sprede tæerne, når du sætter af. Overdelen må dog ikke være så løs, at du mister den gode pasform. Hold også øje med, at overdelen er lavet i et luftigt og ventilerende materiale. Det er selvfølgelig også værd at overveje, i hvilke vejrforhold du primært skal løbe.
Ydersålen (eller slidsålen) på din løbesko skal være lavet i skridsikkert og slidstærkt gummi. Den skal passe til dit foretrukne underlag, så jo mere ujævn overfladen er, jo flere knopper og riller skal der være under ydersålen. Løber du på hårdt og fladt underlag som asfalt, behøver ydersålen mindre modstand.
Før du køber løbesko, bør du have styr på tre ting:
Hvad skal jeg bruge mine løbesko til? Skal du løbe korte ture et par gange om ugen, eller træner du op til et maraton? Skal du løbe i konkurrencer, er det fx smart med en let løbesko, der giver mere fart i fødderne.
Hvilket underlag skal jeg løbe mest på? Jo hårdere underlaget er, jo mere støddæmpning skal du typisk have. Og jo mere ujævnt underlaget er, jo vigtigere er det med stabilitet.
Hvilken løbestil har jeg? Der er forskel på, om du lander tungt eller let, og om du falder indad eller udad med foden. Alt det kan kan du få hjælp til ved at få lavet en løbeanalyse i en forretning eller hos en fysioterapeut.
Hvilke løbesko er gode til asfalt og beton?
Asfalt og beton er to af de mest almindelige løbeunderlag herhjemme, da størstedelen af vores veje og fortov er lavet af henholdsvis asfalt og beton. Men det er også to meget hårde underlag, som giver kraftige stød op gennem foden.
Gå derfor efter en løbesko med kraftig støddæmpning og gerne en løbesko med en temmelig flad ydersål, da der ikke er nogen grund til at have for mange knopper eller riller på et helt fladt underlag.
Hvilke løbesko er gode til skovbund?
Hvis skovbunden er tør, kan du løbe i et par helt normale løbesko, så længe de har god stabilitet og en lidt grov ydersål. Skovbund er nemlig et ujævnt underlag, hvor du hurtigt risikerer at vrikke om eller snuble. Skovbund er også et meget blødt underlag, så du behøver ikke ligeså meget støddæmpning som i et par løbesko til asfalt og beton.
Hvis skovbunden er våd, mudret eller glat, kan det være smart at investere i et par trailsko med grove knopper på ydersålen. Trailsko giver nemlig et godt greb i underlaget. Knopperne på trailsko varierer meget lige fra tykke gummi-knopper til spidse metal-pigge. Sørg derfor for at få grundig vejledning i butikken, før du køber trailsko.
Hvilke løbesko er gode til grus?
Grus er et godt allround-underlag, der hverken er særligt hårdt eller ujævnt. Derfor kan du bruge et par helt almindelige løbesko, som sidder godt på din fod, og som du føler dig tilpas i. Overvej evt. en lidt grovere ydersål, så du ikke skrider i gruset. Det kan især være nødvendigt i vådt grus.
Hvilke løbesko er gode til løbebånd?
Løbebånd er blødere end de underlag, vi normalt løber på udendørs som asfalt, beton og hårdt grus. Derfor kan du sagtens vælge et par løbesko med mindre støddæmpning. De vil typisk veje mindre og føles lettere på foden.
Hvilke løbesko er gode til pronation?
Cirka 70-80 procent af os har en løbestil kaldet ‘pronation’, hvor din fod og din ankel falder en smule indad, når du lander. Bevægelsen er helt naturlig og sørger for, at foden ruller som den skal fra hæl til forfod. Derfor hører mange løbesko til i kategorien pronationssko.
Løbesko til pronation har typisk ekstra støtte til anklen i form af en bred hælkappe og en støttekile langs inderkanten af skoen, så du bliver rettet op, når du lander. Hvor meget støtte, du skal have, afhænger af, hvor meget du pronerer.
Hvad er overpronation?
Mange steder bruges pronation og overpronation til at beskrive det samme. Overpronation er egentlig bare en grad af pronation, hvor foden og anklen falder ekstra meget indad og bliver et problem for dit løb. Hvis du overpronerer, risikerer du at sætte af på storetåen i stedet for hele forfoden, og det kan være belastende for kroppen.
Personer, der er platfodede og har en lav svang vil typisk falde mere indad med foden end personer med en høj svang.
Hvad er supination?
Et fåtal af løbere lander på ydersiden af foden, så anklen falder udad. Denne løbestil kaldes underpronation – eller supination. Løbesko til supination har typisk mere støddæmpning og en lidt bredere forfod.
På sigt kan både overpronation og underpronation give skader i bl.a. fødder, knæ, hofter og ryg. Så det er vigtigt, du vælger en løbesko, der passer til din pronation.
HVORDAN LANDER DU PÅ FODEN? Billedet viser højre fod. Jo mere foden og anklen falder indad, jo større er risikoen for overpronation.
Hvilke løbesko er gode til neutrale løbere?
Hvis din fod hverken falder udad eller indad, når du løber, har du en neutral løbestil. Her lander du helt lige med både fod og ankel. Løbesko til neutrale løbere er kendetegnet ved, at der ikke er nogen ekstra kile på indersiden af skoen, og hårdheden i mellemsålen er den samme hele vejen igennem.
Bør jeg købe vinterløbesko?
Du kan godt løbe i dine normale løbesko året rundt, men hvis det sner, og underlaget bliver glat og iset, kan det være en god idé at investere i et par løbesko, der er særligt egnede til vinterens udfordringer.
Det skal du kigge efter i en vinterløbesko
Vandafvisende materiale: Vinterløbesko er typisk mere robuste og modstandsdygtige, så de kan holde til slud og sne. Fås fx i helt vandtæt membran som Gore-tex.
Længere skaft: Nogle vinterløbesko har et længere skaft, så sne og sjap holdes ude af skoen.
Høj synlighed: En god vinterløbesko skal kunne ses i mørket og har derfor synlige reflekser, neonfarver eller er lavet i et særligt reflekterende materiale.
Varmt for: Vinterløbesko er tit mindre åndbare end almindelige løbesko, men til gengæld har de varmere for.
Godt greb i sålen: Til decideret is- og sneløb kan du overveje et par trailsko, hvor ydersålen enten har små stålpigge eller er lavet i et særligt materiale, der kan stå fast i våde og isglatte overflader.
Det kan virke lidt voldsomt at købe nye løbesko til vintersæsonen, men husk, at du også skåner dine normale løbesko for slid, så på sigt er vinterløbeskoene tjent ind igen.
Din løbesko mister sin støddæmpning med tiden, fordi den bliver trykket flad af de mange stød. Så skift din sko i tide, hvis du vil undgå skader.
Som tommelfingerregel kan en løbesko holde cirka 1.000 km. Dvs. at hvis du plejer at løbe 5 km, så kan du regne med cirka 200 ture, før løbeskoene skal skiftes.
Løber du meget tungt eller på hårdt underlag, skal du måske skifte lidt oftere.
Hvor meget plads skal der være i mine løbesko?
Du skal have cirka 0,5-1 cm luft mellem dine tåspidser og forsnuden i din løbesko. Dine fødder udvider sig en smule, når du løber. Derfor anbefaler mange forretninger, at du køber dine løbesko et halvt til et helt nummer større end din normale skostørrelse.
Kan jeg dyrke fitness i mine løbesko?
En tur på løbebåndet fungerer fint i løbesko, men derudover kan det ikke anbefales at tage løbesko på i fitnesscenteret. Du risikerer at komme til skade eller lave øvelserne forkert, fordi du ikke står solidt nok på gulvet, eller fordi din fod rutsjer rundt i løbeskoen, når du laver hurtigere bevægelser og udfald til siden.
Sålen på en fitnesssko er typisk lavere end på en løbesko, så du står bedre fast og har god kontakt til gulvet. Noget, der især er vigtigt ved tunge løft.
Hvordan renser jeg mine løbesko?
Du har sikkert hørt, at løbesko kan komme en tur i vaskemaskinen, men pas på med det. Langt fra alle løbesko kan maskinvaskes, og du risikerer, at løbeskoene går op i limningerne eller skrumper.
Vi anbefaler i stedet denne metode til at rengøre løbesko:
Fjern indersålen og snørebåndene.
Børst dine løbesko med en blød børste – fx en tandbørste eller en skobørste.
Lav en balje varmt vand med en lille smule opvaskemiddel, og rengør skoene med en blød klud.
Fjern vand og sæberester med en ren og tør klud.
Put avispapir eller køkkenrulle ned i løbeskoene, og stil dem på højkant til tørring. Put aldrig dine løbesko i tørretumbleren eller under radiatoren.
Rengør indersålen på samme måde, eller lad den ligge i vandet i cirka 20 min., før du lufttørrer den.
Skal løbesko imprægneres?
Imprægneringsspray er no go, når det kommer til løbesko. Moderne løbesko er nemlig designet til at give luft til dine fødder, og hvis du imprægnerer løbeskoens netstruktur, mister skoen sin åndbarhed.