Sådan træner du med en crosstrainer
Crosstraineren hører efterhånden til de mest populære kredsløbsmaskiner i fitnessjunglen – og med god grund. Se her, hvordan du bruger en crosstrainer og får mest ud af den.
Crosstraineren hører efterhånden til de mest populære kredsløbsmaskiner i fitnessjunglen – og med god grund. Se her, hvordan du bruger en crosstrainer og får mest ud af den.
God til kalorieforbrænding, nem at betjene og skånsom for dine led. Vi hopper ombord i den populære crosstrainer og viser dig, hvad den kan, hvordan du får mest muligt ud af maskinen og giver dig et træningsprogram til crosstraineren.
En crosstrainer er en hybrid af et løbebånd, en kondicykel og en stepmaskine. Og så er en crosstrainer god til at få overkroppen i sving under træningen.
Der er 4 ting du kan bruge crosstraineren til:
- Aktivering af hele kroppen på samme tid**
Når både arme og ben bliver belastet på en crosstrainer, stiger energiforbruget, ligesom træningen af mave- og rygmuskler er større end ved aktiviteter, hvor det primært er benene, der arbejder.
En crosstrainer er også optimal for dig, der har skader at tage hensyn til; træning på en crosstrainer giver ingen lodrette stød op gennem leddene, fordi fødderne er i kontakt med pedalerne hele tiden.
Er du løber, kan crosstraineren bruges som supplement til løbetræningen, da den fremmer løbebevægelsen uden at belaste sener og led i samme grad som løb.
Bevægelsen på en crosstrainer minder mest af alt om langrendsløb, men i modsætning til langrend kører benene i en elliptisk bevægebane, derfor kaldes en crosstrainer også for en ellipse trainer.
En crosstrainer er typisk udstyret med de bevægelige arme samt et fast greb i midten. På den måde kan man veksle mellem at have armene med, når du træner på crosstrainer eller kun fokusere på benene.
I modsætning til træning udendørs giver crosstraineren dig mulighed for selv at bestemme, hvornår der kommer bakker.
Modstanden i tråd og håndtag kan reguleres, så du konstant kan træne ved den intensitet, som du ønsker. Og du kan let lave intervaltræning på en crosstrainer, som er den hurtigste måde at komme i form på og forbruge en masse kalorier.
Som udgangspunkt har alle moderne crosstrainere indbyggede computere, der måler tid, distance, pedalomdrejninger (skridt) og kalorieforbrug.
Du kan lave dit eget træningsprogram, eller du kan følge et af de ganske glimrende forprogrammerede træningsprogrammer, som de fleste crosstrainere har indlagt.
Du kan også indtaste din ønskede pulszone, hvorefter programmet styres efter pulsen. Dette betyder, at du har en “personlig træner” til at guide og presse dig undervejs.
Crosstrainerens kalorietæller bygger på producentens definition af et gennemsnitsmenneske og giver ikke noget sandt billede af dit faktiske kalorieforbrug. Oftest er det alt for optimistisk.
Brug tallet til at sammenligne fra gang til gang og se, om du har brugt mere eller mindre energi.
Har du aldrig stået på en crosstrainer før, men vil du gerne prøve kræfter med maskinen – eller er du rutineret på crosstraineren, men ønsker du at udfordre dig selv og forbedre din præstation, så har vi træningsprogrammet til dig.
Herunder finder du to effektive træningsprogrammer: Et til begynderen og et til den øvede.
Programmerne omfatter træning 3 gange om ugen a 20-30 minutters varighed – hold gerne en restitutionsdag imellem hver træning.
Træningsprogram til begyndere på crosstrainer – alle, der ikke er vant til at træne på crosstrainer.
Træningsprogram til øvede på crosstrainer– alle, som har trænet regelmæssigt på crosstrainer i min. 3 mdr.
Artiklen er en samling af to artikler, der oprindeligt er bragt i I FORM nr.1, 2009 og i nr. 3, 2020.