Kvinde træner på en crosstrainer

Crosstraineren er et supereffektivt træningsredskab.

© iStock

Sådan træner du med en crosstrainer

Crosstraineren hører efterhånden til de mest populære kredsløbsmaskiner i fitnessjunglen og med god grund.

20. juli 2016 af I FORM

En crosstrainer er en hybrid af et løbebånd, en kondicykel og en stepmaskine. Og så er den god til at få overkroppen i sving under træningen.

Du kan finde et program til både begyndere og øvede nederst i denne artikel.

Få pulsen op og vægten ned med en crosstrainer

Crosstraineren giver mulighed for rigtig god konditionstræning, fordi mange af kroppens storemuskelgrupper er i aktivitet – så ud over det høje kalorieforbrug bliver hele kroppen motioneret og får form og figur.

Når både arme og ben bliver belastet, stiger energiforbruget, ligesom træningen af mave- og rygmuskler er større end ved aktiviteter, hvor det primært er benene, der arbejder.

Maskinen er også optimal for dig, der har skader at tage hensyn til; crosstraining giver ingen lodrette stød op gennem leddene, fordi fødderne er i kontakt med pedalerne hele tiden.

Er du løber, kan crosstraineren bruges som supplement til løbetræningen, da den fremmer løbebevægelsen uden at belaste sener og led i samme grad som løb.

Bevægelsen minder mest af alt om langrendsløb, men i modsætning til langrend kører benene i en elliptisk bevægebane, derfor kaldes maskinen også for en ellipse trainer. 

En crosstrainer er typisk udstyret med de bevægelige arme samt et fast greb i midten. På den måde kan man veksle mellem at have armene med i træningen eller kun fokusere på benene.

Varier din træning med en crosstrainer

I modsætning til træning udendørs giver crosstraineren dig mulighed for selv at bestemme, hvornår der kommer bakker. Modstanden i tråd og håndtag kan reguleres, så du konstant kan træne ved den intensitet, som du ønsker. Og du kan let lave intervaltræning, som er den hurtigste måde at komme i form på og forbruge en masse kalorier.

Som udgangspunkt har alle moderne crosstrainere indbyggede computere, der måler tid, distance, pedalomdrejninger (skridt) og kalorieforbrug. Du kan lave dit eget træningsprogram, eller du kan følge et af de ganske glimrende forprogrammerede træningsprogrammer, som de fleste crosstrainere har indlagt.

Du kan også indtaste din ønskede pulszone, hvorefter programmet styres efter pulsen. Dette betyder, at du har en “personlig træner” til at guide og presse dig undervejs.

Har du ydet nok?

Crosstrainerens kalorietæller bygger på producentens definition af et gennemsnitsmenneske og giver ikke noget sandt billede af dit faktiske kalorieforbrug. Oftest er det alt for optimistisk. Brug tallet til at sammenligne fra gang til gang og se, om du har brugt mere eller mindre energi.

Træningsprogram til crosstrainer

Har du aldrig stået på en crosstrainer før, men vil du gerne prøve kræfter med maskinen – eller er du rutineret på crosstraineren, men ønsker du at udfordre dig selv og forbedre din præstation, så har vi træningsprogramnet til dig. Herunder finder du to effektive træningsprogrammer: Et til begynderen og et til den øvede.

Programmerne omfatter træning 3 gange om ugen a 20-30 minutters varighed – hold gerne en restitutionsdag imellem hver træning.

*Begyndere – alle, der ikke er vant til at træne på crosstrainer.

**Øvede – alle, som har trænet regelmæssigt på crosstrainer i min. 3 mdr.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor gør du størst indsats for klimaet?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: