Forbinder du et aktivitetsur med noget, som en toptrimmet atlet kigger på, mens hun spurter af sted i sand gazellefart? Så tænk om igen! For aktivitetsure kommer i mange varianter og kan et hav af forskellige ting – som de mange forskellige kaldenavne også antyder.
Mange aktivitetsure kan både måle hastighed, distance, rute og tempo under din træning, samtidig med at du også får at vide, hvor hårdt dit hjerte arbejder, og hvilken puls du har trænet med. På sundhedsfronten tilbyder aktivitetsurene en lang række funktioner, som bl.a. kan sige noget om dit stressniveau og kvaliteten af din søvn. Alt sammen kan hjælpe dig til at blive opmærksom på, hvordan du har det – og til at tage hånd om de steder, hvor det kunne se bedre ud.
Flere og flere bliver da også fristet til at prøve et aktivitetsur eller aktivitetarmbånd af. Og forskning viser, at de fleste bliver bidt af det, når det først sidder på armen. Otte ud af ti, der begynder at gå med et aktivitetsur, går nemlig også med det efter et halvt år, viser en amerikansk undersøgelse fra 2017.
Et aktivitetsur kan altså ikke bare være et godt redskab til at komme i gang med en sundere livsstil – også på den lange bane kan det holde dig til ilden.
Her guider vi dig til, hvordan du vælger og bruger et aktivitetsur, så du får mest muligt ud af det.
Læs også: Test af GPS-ur: Sådan vælger du det rette
I FORM tester aktivitetsure/aktivitetsarmbånd
Med et ur om håndleddet, der måler din aktivitet, kan du give dig selv et motiverende skulderklap og sætte nye træningsmål. Find det aktivitetsur, der passer dine teknologiske behov, hvad end du er stålsat løbenørd eller blot tæller skridt. Her er ni af markedets bedste bud.
I FORM har testet disse 9 aktivitetsure i 2022:
Simple modeller
- Sportsbuddy aktivitetsur – Vision V1
- Fitbit aktivitetsur – Charge 5
- Withings aktivitetsur – ScanWatch Rose Gold
Mellem-avancerede modeller
- Coros aktivitetsur – Pace 2
- Polar aktivitetsur – Vantage M2
- Fitbit aktivitetsur – Sense
Avancerede modeller
- Garmin aktivitetsur – Forerunner 745
- Huawei aktivitetsur – Watch GT 3
- Samsung aktivitetsur – Galaxy Watch 4
Hvem blev vinder af vores test af aktivitetsure? Klik på "Download PDF" herunder og se hele testen.
I FORM tester aktivitetsure/aktivitetsarmbånd
Et aktivitetsur er ikke bare et godt redskab til at komme i gang med en sundere livsstil. Det kan også holde dig til ilden med din træning. Men hvor meget skal det kunne? Vi har testet ni modeller – fra de simple til de avancerede.
I FORM har testet disse 9 aktivitetsure i 2020:
Simple modeller
- Samsung aktivitetsur – Galaxy Fit
- Huawei aktivitetsur – Band 3 Pro
- Sportsbuddy aktivitetsur – Veryfit V1
Mellem-avancerede modeller
- Withing aktivitetsur – Steel HR Sport
- Polar aktivitetsur – Ignite
- Fitbit aktivitetsur – Versa 2
Avancerede modeller
- Suunto aktivitetsur – Suunto 5
- Garmin aktivitetsur – Fenix 6S Pro
- Samsung aktivitetsur – Galaxy Watch Active 2
Hvem blev vinder af vores test af aktivitetsure? Klik på "Download PDF" herunder og se hele testen.
I FORM tester aktivitetsure/aktivitetsarmbånd
Et aktivitetsur eller aktivitetsarmbånd motiverer til mere motion i hverdagen. Så enkelt er det. Det kan vi skrive under på efter at have gået med seks af dem i mere end 750 timer for at finde det absolut bedste. Der er ure til både den lille og store pengepung, så du kan helt sikkert finde et aktivitetsur, der passer til dig.
I FORM har testet disse 6 aktivitetsure i 2019:
- Garmin aktivitetsur – Garmin Vívoactive 3
- Samsung aktivitetsur – Samsung Galaxy Watch
- Polar aktivitetsur – Polar M430
- Suunto aktivitetsur – Suunto 3 Fitness
- Fitbit aktivitetsur – Fitbit Versa Limited Edition
- Huawei aktivitetsur – Huawei Watch 2 Sports 4G
Hvem blev vinder af vores test af aktivitetsure? Og hvilket har vi kåret som bedste køb? Klik på "Download PDF" herunder og se hele testen.
I FORM tester aktivitetsure/aktivitetsarmbånd
Et aktivitetsur eller aktivitetsarmbånd kan være lige det, der skal til for at komme i mål med de daglige skridt eller drømmevægten. Men udvalget kan tage pippet fra enhver. Derfor har vi testet et udpluk i både budget- og luksusklassen, så du kan finde et aktivitetsur, der passer til lige dit behov.
I FORM har testet disse 8 aktivitetsure i 2018:
- TomTom aktivitetsur – TomTom Touch Cardio
- Garmin aktivitetsur – Garmin Vivofit 3
- Fitbit aktivitetsur – Fitbit Charge 2
- Polar aktivitetsur – Polar A370 Fitness Tracker
- TomTom aktivitetsur – TomTom Spark 3 Cardio
- Samsung aktivitetsur – Samsung Gear Fit2
- Garmin aktivitetsur – Vivosmart 3
- Samsung aktivitetsur – Samsung gear Fit2 Pro
Hvem vandt vores test af aktivitetsure? Og hvilket har vi kåret som bedste køb? Klik på "Download PDF" herunder og se hele testen.
I FORM tester aktivitetsure/aktivitetsarmbånd
Når du skal købe et aktivitetsur, skal du både kigge efter design, funktioner, komfort samt hvor nemt, det er at betjene. Det har vi gjort i denne test af aktivitetsure, som rummer mange forskellige funktioner – bl.a. skridttællerfunktion, søvnmåling, puls og tilbagelagt distance.
I FORM har testet 8 forskellige aktivitetsure i 2017. Vi har testet markedets relevante modeller og opdateret urene til den nyeste software og parret dem med den tilhørende app til smartphone. Derefter har vi løbet, cyklet og gået med urene for at teste skærm, betjening og funktioner.
I FORM har testet disse 8 aktivitetsure i 2017:
- Beurer aktivitetsur – Beurer AS 80
- Fitbit aktivitetsur – Fitbit Charge 2
- Garmin aktivitetsur – Garmin Vivo Fit 3
- Garmin aktivitetsur – Garmin Vivosmart HR+
- Idomove aktivitetsur – Idomove GO Pulse
- Polar aktivitetsur – Polar A360
- Samsung aktivitetsur – Samsung Gear Fit2
- TomTom aktivitetsur – TomTom Touch
Hvem blev vinder af vores test af aktivitetsure? Og hvilket har vi kåret som bedste køb? Klik på "Download PDF" herunder og se hele testen.
Lige meget hvor avanceret eller simpelt et aktivitetsur eller armbånd du satser på, er der én ting, de alle kan: De kan gøre dig langt mere motiveret.
Når alt bliver registreret i et aktivitetsur, bliver det både sjovere og nemmere for de fleste at komme ud af sutskoene og ned i løbeskoene og slukke for flimmeren i stedet for at nappe tid fra din nattesøvn, fordi du lige skal se lidt mere Netflix. Du får nemlig klar besked fra den personlige træner – og sladrehank – på armen, så snart du har taget et skridt mod mere sundhed eller det stik modsatte.
Adskillige undersøgelser viser faktisk, at skridttællerfunktionen, som er i alle aktivitetsure, får os til at bevæge os langt mere, end vi ellers ville gøre. Et hold forskere fra Stanford University har undersøgt og sammenlignet over 25 studier af skridttællerens effekt på vores motionsvaner. I de undersøgte studier deltog mere end 2.500 mennesker – primært kvinder over 40 år.
Og resultaterne taler for sig selv. Deltagerne gik nemlig i gennemsnit over 2.000 skridt mere HVER eneste dag, end de gjorde, inden de blev udstyret med en skridttæller. Det svarer faktisk til, at de gik over 1,5 km ekstra hver dag og øgede deres aktivitetsniveau dagligt med omkring 27 %. Også deltagernes vægt og blodtryk faldt markant i løbet af den tid, de forskellige forsøg varede – i snit 18 uger.
GUIDE: Sådan bruger du en blodtryksmåler hjemme
De mest anvendte funktioner, som er indbygget i langt de fleste armbånd og aktivitetsure, er pulsmåler, skridttæller, søvnanalyse og kalorietæller. Her får du et overblik over, hvad de kan bruges til – og hvordan.
Gå efter følgende tjekliste, når du skal købe et aktivitetsur:
- Skal aktivitetsuret være vandtæt? Hvis du skal bruge dit aktivitetsur til svømning, er det naturligvis altafgørende, at det kan tåle vand. Skal det derimod aldrig i nærheden af vand, kan du måske spare penge ved at vælge et aktivitetsur, der ikke er vandtæt.
- Hvor stor en skærm har du brug for? Der er stor forskel på, hvor stor skærmen er i de forskellige aktivitetsure og armbånd, og det kan være rigtig irriterende at ende med en skærm, der er så lille, at du har svært ved at se, hvad der står på den. Gå gerne efter en skærm, der kan lyse, så du også kan aflæse den i mørke.
- Hvordan er pasformen? Er aktivitetsuret rart at have på? Det er vigtigt, at pasformen passer til dit håndled, da du skal have det på mere eller mindre hele tiden.
- Hvor længe holder batteriet? Kan du leve med, at aktivitetsuret skal oplades ofte, eller skal det kunne holde batteri i flere dage? Spørg ekspedienten, hvor lang levetid batteriet har.
- Passer aktivitetsuret sammen med din smartphone? Vær sikker på, at det aktivitetsur, du har udset dig, passer sammen med din telefon, så du ikke ender med at stå med et ubrugeligt produkt. Hvis de to enheder ikke passer sammen, får du nemlig ikke noget ud af den tilhørende app, hvor resultaterne som regel aflæses.
- Er aktivitetsuret brugervenligt? Det er vigtigt, at aktivitetsuret er let at navigere i, så du ikke går kold, allerede inden du er kommet i gang med at bruge aktivitetsuret. Prøv det af i butikken og spørg ekspedienten til råds, inden du køber.
- Kan du lide designet? Du skal gerne have aktivitetsuret på det meste af tiden, så det er vigtigt, at du også tænker over designet. Passer det til din stil, og kan det gå sammen med din garderobe?
- Kan den tracke din yndlingstræning? Hvis du primært skal bruge aktivitetsuret til at tracke, når du danser, er det selvfølgelig yderst relevant, at uret kan lige præcis det.
- Hvordan er remmen? Tjek, om den kan indstilles, og hvor nem den er at rengøre. Der samler sig lynhurtigt bakterier under remmen, så det er vigtigt, at du kan komme ordentligt til.
- Hvad er dit behov? Vælg et aktivitetsur, der ikke har alt for få funktioner, så det bliver for kedeligt og ligegyldigt i forhold til dit behov. Pas dog samtidig på, at du ikke ender i den anden grøft og køber et aktivitetsur med et hav af funktioner, så du drukner i unødig teknologi, som du aldrig får brugt, og som virker uoverskuelig at sætte sig ind i.
- Brug tid på at sætte dig ind i uret. Når du endelig sidder med aktivitetsuret i hånden, har du formentlig lyst til at spænde det om håndleddet med det samme og komme ud og prøve det af. Men det er en rigtig god idé, at du afsætter lidt tid til at sætte dig ordentlig ind i uret, så du kender alle funktionerne og ved, hvordan du bruger dem.