Træningstights – sådan vælger du de rigtige

Træningstights er din uundværlige følgesvend, når du dyrker motion. Men hvilke træningstights skal du vælge til fitness, yoga eller løb? Og hvad skal de kunne? Det svarer vi på her, hvor du også finder I FORMs seneste test af træningstights.

Kvinder i fitnesscenter i træningstights

TRÆNINGSTIGHTS Træning er bare sjovere, når du føler dig godt tilpas, og de rigtige træningstights kan gøre hele forskellen.

© Jacob Helbig

Det sidste, du gider bekymre dig om i fitnesscenteret, er ukomfortable bukser med elastikker, der strammer, stof, der klistrer, og en pasform, du ikke kan bevæge dig i. Derfor siger vi tak til den, der opfandt træningstights! For med de rigtige træningstights kan du bevæge dig frit og føle dig godt tilpas på samme tid.

Der findes imidlertid et hav af træningstights i forskellige længder, tykkelser og med en varieret grad af detaljer. Her besvarer vi dine spørgsmål om træningstights og guider dig til det rigtige køb.

Hvad er træningstights?

Træningstights er den brede betegnelse for et par tætsiddende, elastiske og svedabsorberende leggings, som du kan bevæge dig frit rundt i, og som samtidig bliver på plads uden at efterlade gnavesår eller friktionsmærker, når du træner.

Hvad er opstrammende tights?

Opstrammende tights er fitnesscenterets svar på shapewear. De har en mere tætsiddende pasform end almindelige træningstights og er specielt designet til at løfte din numse og stramme maven ind. Nogle opstrammende tights har elementer af kompression vævet ind i stoffet, men du kan ikke regne med, at de gør noget for din blodcirkulation. Effekten går primært på det ydre, så du får en følelse af, at det hele sidder, som det skal.

Hvad er kompressionstights?

Kompressionstights er en særlig type træningstights, der sidder virkelig tæt, og er designet til at presse ind på muskler og væv, så du får en bedre blodcirkulation. Meningen er, at dine ben føles lettere efter træning, og du fremskynder restitutionen. Der findes både undersøgelser, der bekræfter og afkræfter, at kompressionstights virker.

Kompressionstights bliver fx brugt af elitesportsudøvere, som træner hver dag. Selve betegnelsen ‘kompressionstights’ bruges lidt løst inden for nogle brands, hvor der i virkeligheden bare er tale om opstrammende tights. Så gå hellere i en specialforretning, eller snak med en fysioterapeut eller en anden fagperson, hvis du er på jagt efter et par seriøse kompressionstights.

Hvad er capritights?

Capritights, der også går under navnet ‘cropped tights’, er kortere træningstights, som stopper cirka midt på underbenet, afhængig af hvor lange ben du har. Capritights er ideelle om sommeren eller i et varmt fitnesscenter, og for nogle giver det en større bevægelsesfrihed, når der ikke er så meget længde på benene.

Længden på forskellige træningstights

TRÆNINGSTIGHTS Find den længde, der passer dig bedst. Måske skal du have et forskelligt par træningstights til hver årstid.

© I FORM

Hvad er 7/8-tights?

7/8-tights er en smule længere end capritights og en smule kortere end almindelige lange tights. De stopper lidt over anklen. Navnet 7/8-tights kommer af, at denne type tights er 1/8 kortere end almindelige fuldlængde tights.

Tanken bag 7/8-tights er, at du får et par tights, der hverken skærer dine lægge over på et tilfældigt sted eller drukner dine ankler i stof, der bare sidder og krøller. Nogle steder bliver 7/8-tights også kaldt ‘midi-leggings’, ligesom længden kan variere en smule fra brand til brand.

Hvad skal jeg kigge efter i træningstights?

Et par træningstights er ikke bare almindelige leggings, du bruger i fitnesscenteret. Og træningstights er heller ikke det samme som løbetights. Der er flere detaljer, du skal være obs på, når du shopper træningstights, hvis du vil have det perfekte fit.

5 ting, du skal kigge efter, når du shopper træningstights

  1. Behagelig pasform Træningstights skal først og fremmest være rare at have på, så du kun skal koncentrere dig om din træning. De må ikke stramme så meget, at de hæmmer dig, men de må heller ikke sidde for løst, så de glider ned eller lave folder mod huden. Gode træningstights formår både at blive på plads og give dig følelsen af bevægelsesfrihed.
  2. Fleksibilitet Et par gode træningstights skal kunne give sig i mange forskellige retninger, så du både kan lave høje knæløft, mavebøjninger eller en dyb squat, uden at stoffet sprækker eller bliver gennemsigtigt. Derfor er nogle af de bedste træningstights også sømløse. Dvs., at de er lavet ud af et enkelt stykke stof, som er svejset i stedet for at være syet sammen.
  3. Svedabsorbering
    Almindelige bomuldsleggins vil hurtigt afsløre store svedpletter, når du træner. Et par træningstights derimod er lavet i et syntetisk materiale, der leder sveden væk fra kroppen, uden at stoffet bliver drivvådt eller fuld af plamager.
  4. Farven på stoffet De færreste ønsker at flashe deres undertøj, når de bøjer sig forover eller går ned i en squat. Derfor bør du altid tjekke, om stoffet på dine træningstights er mørkt eller tykt nok til at bevare farven, når de bliver strukket ud.
  5. Bred buksekant
    Det kan være rart med en bred linning på dine træningstights, så de hverken strammer om maven eller borer sig ind i siden. Gå evt. efter et par højtaljede træningstights, som holder det hele på plads.

Kan jeg nøjes med ét par træningstights?

Skal du udelukkende bruge dine træningstights til aktiviteter i fitnesscenteret, kan du sagtens finde et par, der både fungerer til styrketræning, dans, yoga, HIIT osv. Men skal du ud og løbe på landevejene eller cykle langt, så stiller det nogle helt andre krav til dine træningstights.

Kan jeg løbe i træningstights?

Det kan ikke anbefales, at du løber i et par træningstights. Du risikerer, at de glider ned mellem benene ligesom et par strømpebukser, og du får ikke alle de nødvendige detaljer, som findes i et par deciderede løbetights.

Hvad er forskellen på træningstights og løbetights?

Træningstights skal helst være så strømlinede som muligt, så du undgår at blive generet af syninger, lynlåse og andet, når du ligger på en måtte eller sidder i en maskine. Løbetights derimod har typisk mange flere features.

Løbetights kan fx være udstyret med et bånd i taljen, så du kan snøre dem og undgå, at de glider ned. Løbetights kan have reflekser på siden, så du bliver set i mørket, ligesom mange løbetights har lynlåsrum til nøgler og andet.

Derudover er en del løbetights specielt designet til, at du skal kunne løbe hurtigt. Dvs. at der er syet baner i stoffet, som fremmer dine bevægelser og giver mere fart i benene.

Læs vores guide til løbetights her

Hvilke tights er gode til yoga?

Du kan som regel sagtens bruge dine træningstights til yoga, men vil du kæle lidt mere for yogaoplevelsen, kan det være, du skal gå efter et par deciderede yogatights.

4 ting, du skal kigge efter i yogatights

  1. Ekstra stretch. Yogatights skal være super fleksible og komfortable, så du kan smyge dig rundt i forskellige positioner uden besvær. Stoffet i yogatights må derfor godt være lidt mere elastisk end i dine normale træningstights. Opstrammende tights kan være en hæmsko i nogle yogastillinger.
  2. Smooth overflade. Yogatights har som regel færre syninger, lommer, lynlåse og andre ting, der kan genere huden og distrahere fra selve yoga-oplevelsen.
  3. Høj talje. Et par højtaljede tights kan føles rarest til yoga, fordi der er mindre risiko for, at de glider ned. Og så dækker de det meste af maveskindet, hvis trøjen flyver op i en downward facing dog.
  4. Tykkere stof. Dine tights må gerne være lidt tykkere til yoga, fordi du kan blive kold – især i de meget rolige yogaformer.

Hvordan vasker jeg mine træningstights?

En del træningstights kan tåle 40 grader i maskinen, men læs altid vaskeanvisningen, før du lægger dine træningstights til vask. Nogle modeller tåler maks 30 grader, og andre – især kompressionstights – kan kun tåle håndvask.

Tørretumbleren er no-go for de fleste træningstights, fordi for meget varme dræber fibrene i stoffet, og så mister dine træningstights deres elastiske og svedabsorberende funktion. Det samme gælder skyllemiddel, som risikerer at ødelægge den svedtransporterende funktion i stoffet.

Uanset hvilken type tights du træner i, bør du hænge dem til tørre, så snart du kommer hjem. Våde træningstights, der ligger for længe i sportstasken eller i vasketøjskurven, risikerer at blive jordslåede.

Du kan også skylle dem op i lidt koldt vand, før du hænger dem til tørre. Så kan du evt. bruge dem en gang mere, før de kommer i vaskemaskinen.

I FORM tester træningstights

Vi tester løbende de nyeste træningstights og giver karakterer ud fra kriterier som pasform, svedabsorbering, udseende og komfort.

Test af træningstights 2020

Vi har kastet blikket på højtaljede træningstights i vores test fra 2020 og kåret de mest behagelige og de mest anvendelige, så du ikke skal bekymre dig om andet end din træning.

I FORM har testet disse ni højtaljede tights i 2020

- Under Armour højtaljede tights** - HG Armour Color Block Graphic Ankle Crop

  • Asics højtaljede tights - High Waist Tight
  • Casall højtaljede tights - Sculpture High Waist Tights
  • Puma højtaljede tights - Feel it Mesh ⅞ tight
  • Hummel højtaljede tights - High Waist Seamless Tights
  • H&M højtaljede tights - Training Shaping Waist
  • Nike Swoosh højtaljede tights - Women’s Running Tights
  • Planet Nusa højtaljede tights - T1 Power ¾
  • Eyda højtaljede tights - Lise Tights** Læs testen nedenfor, og find ud, hvilke højtaljede tights der var bedst til prisen, og hvilke tights der blev vores testvinder i 2020.

Test af træningstights 2019

Tjek også vores test af træningstights fra sensommeren 2019, hvor vi har prøvet forskellige modeller af – både højtaljede tights, kompressionstights og almindelige træningstights.

I FORM har testet disse seks træningstights i 2019

  • Asics højtaljede tights - High Waist Tight
  • Puma træningstights - Cosmic Tight TZ
  • Reebok højtaljede tights - os Lux High-Rise Tight 2.0
  • Nike træningstights - Icon Clash Speed ⅞
  • 2XU kompressionstights - Fitness Hi-Rise Compression Tights
  • Casall træningstights - Iconic ⅞ tight

Hvilke træningstights vandt vores test? Og hvilke træningstights var bedst til prisen? Hent testen af træningstights fra 2019 nedenfor.

Test af opstrammende træningstights 2019

I starten af 2019 har vi kigget nærmere på opstrammende træningstights, som strammer ind og op lige præcis dér, hvor de skal. Se hvilke af de testede opstrammende tights, vi synes, sad allerbedst.

I FORM har testet disse seks opstrammende træningstights i 2019

- Björn Borg opstrammende tights** – Clara High Waist Tights

  • Craft opstrammende tights – Breakaway Shape Tights W
  • Casall opstrammende tights – AR2 Renew Compression Tights
  • Reebok opstrammende tights – Combat Lux Bold Tights
  • Puma opstrammende tights – Always on Solid 7/8 Tight
  • Nike opstrammende tights – Nike Pro Hypercool** Hvilke træningstights vandt vores test? Og hvilke træningstights var bedst til prisen? Hent testen af træningstights fra 2019 nedenfor.

Test af træningstights 2018

Vi har testet tre forskellige slags træningstights i 2018: Højtaljede træningstights, capritights og almindelige lange træningstights.

I FORM har testet disse ni træningstights i 2018

  • Run & Relax højtaljede tights - Bandha Tights
  • Better Bodies højtaljede tights - Camo High Tights
  • Onzie højtaljede tights - High Rise Leggins
  • New Balance capritights - Impact Printed Capri
  • Under Armour capritights - Fly-By Printed Leggings
  • Kari Traa capritights - Louise Capri
  • Craft træningstights - Grit Tights
  • Hummel træningstights - Isla Tights
  • Nike træningstights - Epic Lux Tight

Hvilke træningstights scorede topkarakterer og vandt titlen som bedste træningstights og bedste træningstights til prisen? Hent 2018-testen nedenfor.