Kvinde løber iført sports-bh.
Sports-bh

En god, støttende sports-bh er vigtig, når du træner, især for dig, der løber og hopper. 

© iStock

Guide: Vælg den rette sports-bh

Er der styr på brysterne, bliver din træning sjovere, uanset om du er til løb, hop, yoga eller fitness. Få hjælp til at finde den perfekte sports-bh til lige præcis din størrelse og træning.

3. juli 2019 af Inge Eriksen

Derfor skal du bruge sports-bh

Op til 78 procent! Så meget kan en god sports-bh mindske dine brysters bevægelse, når du løber eller hopper.
Afhængigt af dine brysters fasthed og størrelse bevæger de sig op til 9 cm for hvert løbeskridt, viser en britisk undersøgelse. I en god sports-bh bevæger brysterne sig kun 2 cm, mens de med en almindelig bh vil bevæge sig omkring 5,5 cm.

Videoklip: Se, hvordan bryster bevæger sig uden bh, med almindelig bh og med sports-bh 

Uden bh vil dine bryster bevæge sig både op og ned, fra side til side og ind og ud. En sådan “karruseltur” kan meget let komme til at gøre ondt, fordi tyngdekraften hiver og slider i brysterne. Samtidig bliver dit bindevæv slappere, hvilket betyder, at dine bryster kommer til at hænge mere, og at de dermed vil kunne bevæge sig endnu mere, når du træner.

Jo større bryster, des mere bevægelse og jo større behov for støtte. Men mange kvinder med mindre bryster tror fejlagtigt, at de ikke behøver at støtte deres bryster. ALLE kvinder bør imidlertid bruge en sports-bh, for selv små bryster kan bevæge sig rigtig meget, når de udsættes for fx løb og hop.

Alt du skal vide, når du køber din sports-bh

 

Vælg sports-bh efter din træning

Inden du køber en sports-bh, skal du gøre dig klart, hvilken slags træning, den skal bruges til. Sports-bh´er fås nemlig både til højintens træning og lavintens træning.

Højintens træning: Træningen involverer fx løb, hop og spring, hvilket stiller ekstra store krav til din sports-bh om god støtte. Løber du fx, spiller du håndbold eller dyrker holdtræning med mange hop skal du derfor vælge en sports-bh til højintens træning.

Lavintens træning: Her har du hele tiden mindst én fod i gulvet, og dermed vil dine bryster ikke blive udsat for lige så voldsomme bevægelser. Derfor er der mindre støtte i en sports-bh beregnet til lavintens træning. Dyrker du fx yoga eller styrketræning i maskiner, giver en sports-bh til lavintens træning tilstrækkeligt med støtte.

Vil du kun købe én sports-bh, anbefaler vi, at du anskaffer dig en til højintens træning.

 

Det skal din sports-bh kunne

Den bedste sports-bh er faktisk den, du slet ikke mærker, du har på: Den skal støtte brysterne uden at stramme - selv under de højeste knæløft og hurtigste intervaller. 

    4 krav til din sports-bh

 1. Brede, polstrede stropper. Smalle stropper har tendens til at gnave i skulderen under længerevarende træning.
 1. Justeringsmuligheder. Bh´en skal optimalt kunne justeres i både skulderstropper og omkreds.
 1. Adskilte skåle. Det er en fordel med adskilte skåle, så dine bryster ikke rører hinanden under træningen. Det giver en bedre støtte, og du undgår sved i kavalergangen.
 1. Åndbart materiale. Stoffet skal give huden lov til at ånde og skal transportere sveden væk fra huden.

Har du en stor barm: For dig er det ekstra vigtigt, at bh’en kan åbnes helt og ikke er en af de modeller, der skal trækkes ned over hovedet. Det er ikke særlig fedt at stå i et omklædningsrum og bakse med at få mast en stram sports-bh ned over ens store bryster.

Brede stropper er ligeledes ekstra vigtige for en stor barm for at undgå gnavemærker i skuldrene.

Har du en lille barm: For dig kan det måske være rart med formstøbte skåle eller lidt ekstra fylde fremfor en sports-bh, der maser din lille barm ekstra flad.

Ønsker du stor bevægelsesfrihed, kan du kigge efter en model med bryderryg, ligesom en bred elastik under barmen giver god støtte og føles behagelig for de fleste. 

Ligger du meget på ryggen under din træning, fx ved yoga eller pilates, så undgå en sports-bh med hægter bagpå, som kan genere, når du ligger ned.

 

Tjek din sports-bh i prøverummet

Det er vigtigt, at du prøver din sports-bh, inden du køber den, for hvis den ikke kan indstilles perfekt til dine bryster, opnår du ikke den optimale støtte. En god sports-bh er dyr, så giv dig god tid. Først gælder det om at finde den rigtige størrelse.

   Guide til størrelsen på din sports-bh:

 • Sørg for, at sports-bh’en er lukket i yderste lås, da den udvider sig lidt efterhånden. Hvis pasformen er god i inderste lås, skal du have en mindre størrelse.
 • Der må ikke være ekstra stof under brystet eller i siderne. Hvis det folder lidt, er sports-bh’en for stor.
 • Sports-bh’en skal sidde i en lige, vandret linje på ryggen. Den er for lille, hvis linjen bliver hevet op.
 • Du skal kunne stikke præcis to fingre ind under stropperne og elastikken under brystet.
 • Brystet må ikke stikke ud i siderne, og der skal ikke være hudfolder under armene – så er bh’en for lille.

Når du har styr på størrelsen, er der stadig lige et par overvejelser, for størrelsen er ikke alt. Din nye sports-bh skal jo også gerne være behagelig at have på, så tjek også lige disse punkter, inden du tager sports-bh´en af og smider adskillige hundrede kroner på disken.

 

   Tjekpunkter til din sports-bh:

 • Er sports-bh´en nem at få af og på?
 • Er sports-bh´en behagelig at have på?
 • Støtter sports-bh´en dine bryster, når du hopper?
 • Maser sports-bh´en dine bryster flade?
 • Har sports-bh´en generende syninger?
 • Har sports-bh´en generende vaskemærker?

Er du i tvivl om, hvordan din sports-bh skal sidde, så er det en rigtig god idé at bede om hjælp i forretningen. I en australsk undersøgelse, hvor forskere testede kvinders valg af sports-bh, viste det sig nemlig, at 85 pct. havde valgt en forkert størrelse eller pasform.

 

Hvor tit skal jeg udskifte min sports-bh?

Det er ikke altid til at se de oplagte tegn på en slidt sports-bh, men hvis du træner eller løber tre gange ugentligt, så kan du regne med en holdbarhed på 6-12 måneder. Herefter vil stoffet begynde at miste noget af sin elasticitet, og dermed vil støtten gradvist blive forringet.

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: