TEST af løbejakker – sådan finder du den rette løbejakke

Når kulden bider, og det sner, hagler eller regner, er det vigtigt at have en ordentlig løbejakke, der kan klare skærene. Vi har testet en række løbejakker ud fra materiale, pasform og design, så du kan finde din favorit.

Løbejakke test

LØBEJAKKE Hvilken løbejakke er bedst til prisen? Få svaret i vores store løbejakke-test

© iStock

Bedst i test – I FORM tester løbejakker

Når du skal købe en ny løbejakke, er både materiale, pasform og design vigtigt for, at du kan bevæge dig ubesværet og samtidig holde varmen på de kølige løbeture.

I FORM tester løbende forskellige løbejakker. Alle løbejakker i vores test er afprøvet af erfarne løbere og testet på korte såvel som lange distancer i alt slags vejr. Løbejakkerne bliver bedømt på pasform, design, isoleringsevne, åndbarhed, komfort samt vind- og vandtæthed.

Test af løbejakke 2020

Tjek vores 2020 test af løbejakker. Testvinderen scorede topkarakter med 6 ud af 6 stjerner og fik disse fine ord med på vejen: "Topkarakter på materiale, design, pasform og varmeevne."

I FORM har testet disse 9 løbejakker i 2020:

  • Halo løbejakke – Tech Jacket
  • Newline løbejakke – Waterproof Jacket
  • Puma løbejakke – Ultra Women's Running Jacket
  • Endurance løbejakke – Elite Lab Shell X1 Elite W Jacket
  • H&M løbejakke – Vatteret outdoorjakke
  • Only – Løbejakke
  • Dählie løbejakke – Jacket Intense Wmn
  • Peak Performance løbejakke – W Alum Jacket
  • Craft løbejakke – Lumen Subz Jacket W

Hvem blev vinder af vores test af løbejakker? Og hvilken løbejakke har vi kåret som bedste køb? Klik på "Hent artikel" herunder, og se hele testen.

Test af løbejakke 2019

Tjek vores 2019 test af løbejakker. Testvinderen scorede topkarakter med 6 ud af 6 stjerner og fik disse fine ord med på vejen: "Jakken er 100 procent gennemtænkt, hvad angår design, funktionalitet og teknik!."

I FORM har testet disse 8 løbejakker i 2019:

  • Craft Lumen SubZ Jacket
  • Salomon – Lightning Race WP
  • Peak Performance Fremont Printed Running Jacket
  • Hummel – Tech Move Functional Light Weight
  • Under Armour UA Qualifier Storm Packable Jacket
  • Kari Traa Sigrun Jacket

Hvem blev vinder af vores test af løbejakker? Og hvilken løbejakke har vi kåret som bedste køb? Klik på "Hent artikel" herunder, og se hele testen.

Test af løbejakke 2018

Tjek vores 2018 test af løbejakker. Testvinderen scorede topkarakter med 6 ud af 6 stjerner og fik disse fine ord med på vejen: "Dejlig tyk kvalitet, der er til at ånde i. Mange gode detaljer og flatterende, figursyet pasform."

I FORM har testet disse 8 løbejakker i 2018:

  • Gore løbejakke – R5 Women Windstopper Jacket
  • Asics løbejakke

    – Accelerate Jacket

  • Craft løbejakke

    – Urban Run Thermal Wind Jacket

  • Inov-8 løbejakke

    – Stormshell

  • Salomon løbejakke

    – Lightning Lightshell Jacket W

  • Newline løbejakke

    – Black Cross Jacket

  • Diadora løbejakke

    – Bright Wind Jacket

  • Reebok løbejakke

    – Hero Running Jacket

Hvem blev vinder af vores test af løbejakker? Og hvilken løbejakke har vi kåret som bedste køb? Klik på "Hent artikel" herunder, og se hele testen.

Test af løbejakker i 2015

Tjek vores 2015 test af løbejakker. Testvinderen scorede topkarakter med 6 ud af 6 stjerner og fik disse fine ord med på vejen: "Generelt en meget funktionel og gennemtænkt jakke, som man sætter stor pris på."

I FORM har testet disse 8 løbejakker i 2015:

  • Li-ning løbejakke

    – Windbreaker

  • New Balance løbejakke

    – Windcheater Jacket

  • Kari Traa løbejakke

    – Louise Jacket

  • Salomon løbejakke

    – Equipe Softshell

  • Adidas løbejakke

    – Supernova Storm Jacket

  • Asics løbejakke

    – Windstopper Jacket

  • Craft løbejakke

    – Weather Jacket

  • 2XU løbejakke

    – Perform Jacket

Hvem blev vinder af vores test af løbejakker? Og hvilken løbejakke har vi kåret som bedste køb? Klik på "Hent artikel" herunder, og se hele testen.

Hvad skal jeg holde øje med, når jeg køber løbejakke?

En løbejakke er ikke bare en løbejakke. Der er en række kriterier, der er værd at holde øje med, når du skal finde den bedste løbejakke.

LÆS OGSÅ: GUIDE: Sådan vælger du det rigtige aktivitetsur

Hvordan er løbejakkens materiale?

Et blødt og lækkert materiale, som samtidig er åndbart, er helt optimalt for en løbejakke. Det er typisk kunststof som polyester eller nylon. Bliver løbejakkens stof for stift, går det ud over komfort og bevægelsesmuligheder.

Har løbejakken en god ventilationsevne?

En løbejakke uden god ventilation er ikke meget værd. Kan du ikke komme af med varmen, kan det føles ubehageligt og i værste fald gå ud over din præstationsevne. Tjek, at der er ventilationspaneler rundt omkring på løbejakken – særligt under armene og på ryggen, hvor du sveder mest.

Har løbejakken reflekser?

Når dagene er korte, vil de fleste af dine løbeture formentlig komme til at foregå i mørke. Derfor er det vigtigt, at din løbejakke kan hjælpe dig med at blive set. Reflekser på arme samt ryg og mave er en klar fordel, så du kan blive spottet fra alle sider.

Løbejakke med refleks

LØBEJAKKE MED REFLEKS Bliv set i trafikken med en løbejakke, der lyser op i mørket.

Hvordan er løbejakkens krave?

Tjek, at løbejakken kan lynes så langt op i halsen, at du ikke bliver kold. Det er også rigtigt godt at være opmærksom på, at løbejakken ikke bliver for stram i halsen, og at der evt. er plads til en halsedisse.

Hvordan er løbejakkens isolering?

Gå gerne efter en løbejakke, der er vind- og vandafvisende, så du er godt beskyttet, uanset hvad vejrguderne disker op med.

Hvilke detaljer har løbejakken?

Skal du have mobil og andre småsager med, så sørg for, at jakken kan rumme tingene. Tag gerne de sager, du som regel har med på løbeturen, med ind i prøverummet, så du med det samme kan få syn for, om lommerne i løbejakken passer til dit behov.

Hvilken type løbejakke skal jeg vælge?

Når du er på jagt efter en god løbejakke, er det værd at overveje, hvornår du løber. Løber du hele året eller kun om sommeren? Løber du i alt slags vejr eller kun, når det er tørt og vindstille? Disse faktorer har nemlig betydning for, hvilken type løbejakke du skal vælge.

Hvorfor vælge en vindtæt løbejakke/windbreaker?

En vindtæt løbejakke eller en windbreaker er særligt god på dage med høj chillfaktor, altså dage hvor vinden er så kraftig, at den føles koldere, end den i virkeligheden er. En windbreaker er ofte lavet af en meget tynd og let nylonskal, så den kan holde vinden ude og ofte også en lille byge.

Inden du køber en vindtæt løbejakke eller windbreaker, er der nogle ting, du skal være opmærksom på:

  • Pasform: Der er ingen varme i en windbreaker, og derfor skal der gerne være plads til, at du kan trække den over en tykkere løbetrøje på kolde dage. Det er en fordel at gå efter en fleksibel og tætsiddende windbreaker, som tillader fuld bevægelighed og sikrer, at stoffet ikke flagrer i vinden.

  • Åndbarhed: Åndbarheden varierer meget fra løbejakke til løbejakke. Det tynde nylonstof er i sig selv ikke særligt åndbart, så producenterne laver ofte ventilationsåbninger eller sætter åbne mesh- eller softshell-stykker i jakken, så kroppen kan ånde og svede.

  • Isolering: Det lyder måske banalt, men du skal sikre dig, at din windbreaker er vindtæt, så vinden preller af og ikke kan snige sig ind i fx vide ærmegab eller andre åbninger.

  • Detaljer: En vindtæt løbejakke må gerne være let og minimalisktisk. For mange overflødige detaljer er med til at tynge jakken.

  • Jakke eller vest: Du kan også overveje, om det bedre kan betale sig at købe en vestudgave af windbreakeren eller en tynd løbejakke med aftagelige ærmer, så du kan justere temperaturen undervejs på løbeturen.

Tjek her, om du skal købe en løbejakke eller en løbevest

Hvorfor vælge en vandtæt løbejakke?

Ud over at være nyttig på regnvåde dage er en vandtæt løbejakke relevant for dig, der ofte løber med lav intensitet og derfor fryser på de kølige dage. En vandtæt løbejakke har nemlig ekstra god isolering, så du kan holde varmen.

Når du køber en vandtæt løbejakke, skal du være opmærksom på, hvordan producenten har gjort løbejakken vandtæt:

  • Coating: Producenten kan gøre løbejakken vandtæt med det, der hedder coating. Det sprayes på stoffet som en hinde, der får vandet til at prelle af.

  • Membranteknologi: Producenten kan også vælge at gøre løbejakken vandtæt ved hjælp af membranteknologi eller trelagskonstruktion, der laminerer flere lag sammen. Membranteknologien består ofte af en inderside, en vandtæt membran i midten og en robust yderside (det mest kendte varemærke er Gore-tex). En vandtæt løbejakke lavet med membranteknologi vil typisk have den bedste åndbarhed og den bedste slidstyrke, så løbejakken holder længere.

Hvorfor vælge en softshell løbejakke?

En softshell løbejakke ligger sig imellem en vind- og vandtæt løbejakke, da den både er vind- og vandafvisende. Dog er stoffet ikke kraftigt nok til at være decideret vind- eller vandtæt. En softshell løbejakke er altså god at løbe med på kolde dage, men duer ikke til dage med kraftig vind eller regn.

En softshell løbejakke er typisk lavet i et blødt og strækbart materiale, der sikrer en god åndbarhed. Materialet er ofte tykkere end de ovenstående løbejakker, hvilket gør softshell løbejakken varmere og tungere.

LÆS OGSÅ: Guide til kompressionsstrømper

Skal en løbejakke være tynd eller tyk?

Der er stor forskel på, hvor tyk en løbejakke skal være. De tynde enkeltlagsjakker er beregnet til at have flere lag svedtransporterende undertøj indenunder. De kraftigere softshell jakker isolerer så meget i sig selv, at du kan nøjes med et enkelt lag indenunder.

Hvilken løbejakke-model, du skal vælge, afhænger af, hvad du trives bedst med. Nogle foretrækker selv at kunne regulere varmen ved at tage mere eller mindre undertøj indenunder løbejakken – andre synes, det er mere ukompliceret med en enkelt, varm løbejakke.

Husk også, at træningsintensiteten og temperaturen udenfor har betydning for, hvor varm en løbejakke du skal vælge.

Skal du vælge en løbejakke eller løbevest?

En løbevest har i modsætning til en løbejakke ingen ærmer, men hvad er egentlig forskellen på de to overdele, og hvornår er det nyttigt at bruge vesten frem for jakken?

Derfor skal du vælge en løbejakke

Løbejakken er velegnet på dine almindelige løbeture, hvor du bliver varm og sveder, men ikke overanstrenger dig helt vildt.

Derfor skal du vælge en løbevest

Vesten er god, når du skal løbe intervalløb eller virkelig har tempo på og derfor bliver mere varm end normalt og har brug for at kunne bevæge armene helt frit og ubesværet.

Passer løbevesten bedre til dine behov, så tjek hvilken løbevest der er bedst i test

Kan man få en løbejakke med aftagelige ærmer?

Du kan sagtens få en løbejakke, som både kan fungere som løbejakke og løbevest. Gå efter en løbejakke med aftagelige ærmer.

Løbejakken fungerer sådan, at ærmerne bliver forbundet med resten af løbejakken via lynlås. Når du så vil lave løbejakken om til en vest, så lyner du blot ærmerne af.

Hvad er forskellen på en sommerløbejakke og en vinterløbejakke?

Løbejakker varierer afhængig af sæson. En løbejakke til de lune måneder i foråret og sommeren vil typisk være let og tynd, mens en løbejakke til de køligere måneder vil være foret, så du kan holde varmen. En decideret vinterløbejakke til frostvejr er åndbar, vandafvisende og udstyret med en effektiv termoeffekt, så du kan holde dig varm og tør under hele løbeturen. For særlig beskyttelse mod hård vind kan du med fordel købe en vinterløbejakke med windbreaker-effekt.

Hvis du ikke vil investere i flere forskellige løbejakker, anbefaler vi, at du køber en tynd løbejakke, der er både vand- og vindafvisende. I de kølige måneder kan du klæde dig på efter lag-på-lag-princippet og stadig holde varmen. Hvis temperaturen falder til under frysepunktet, vil en tynd løbejakke trods lag-på-lag-princippet ikke være nok.

Hvordan bruger du en løbejakke optimalt?

Når det er koldt, bliver løbeturen mere behagelig, hvis du klæder dig på efter lag-på-lag-princippet, hvor de forskellige lag har hver sit formål, og du har mulighed for at regulere temperaturen undervejs.

Inderste lag

Det lag, du har tættest på kroppen, har til formål at transportere sveden væk, så du undgår at blive kold og klam. En top i merinould har en god sugeevne og tilpasser sig din temperatur.

Mellemste lag

Laget skal sørge for at optage sveden fra inderlaget og føre det videre udad, så det kommer væk fra kroppen. Samtidig fungerer det som et ekstra varmende og isolerende lag. Gå efter fleece eller merinould.

Yderste lag

Her kommer løbejakken ind i billedet. Løbejakkens opgave er at sørge for at holde vind og evt. regn og sne ude, så det ikke kan trænge ind til mellemste lag og afkøle dig. Derudover skal løbejakken have ventilation nok til, at du kan komme af med varmen, så du ikke bliver overophedet, når pulsen stiger.

HUSK! Når du løber i den kolde sæson, så husk, at du gerne skal fryse lidt de første 5-10 minutter af turen. Ellers er din påklædning for varm, og du ender med at blive våd af sved.

Hvordan plejer og vasker jeg min løbejakke?

Har du investeret i en dyr løbejakke, ville det være en skam, hvis den gik i stykker efter første vask. Her får du 4 tips til at pleje din løbejakke, så den holder længe:

  1. Skyld din løbejakke i rent vand efter brug.
  2. Hæng din løbejakke op efter brug, så materialet får luft til ånde og komme af med fugt og sved.
  3. Brug special tekstilvask, hvis du bruger din løbejakke hyppigt. En special tekstilvask kan fjerne bakterier og svedlugt fra jakken.
  4. Vask din løbejakke med et vaskemiddel, der er beregnet til funktionelt tøj og derved bevarer jakkens funktionelle egenskaber som vand- og vindtæthed.

Hvordan fjerner jeg svedlugt fra min løbejakke?

Vi vil altid anbefale, at du vasker din løbejakke efter de angivende vaskeanvisninger, der kan findes i løbejakken. Men lige som meget andet sportstøj kan en løbejakke få en vedvarende svedlugt, der ikke forsvinder ved almindelig vask.

Der findes adskillige produkter, der eftersigende kan fjerne svedlugt. Men vil du spare penge, kan du benytte det gamle husmoderråd, der går på at bruge klar, ufarvet eddike.

Sådan bruger du eddike til at fjerne svedlugt fra din løbejakke:

  • Smid løbejakken i en balje med halvt eddike og halvt vand, og lad den trække i et par timer.
  • Vask derefter løbejakken på almindelig vis i vaskemaskinen, så eddikelugten forsvinder.
  • Lugter løbejakken stadig af sved, så gentag processen.
  • Virker det stadig ikke, kan du lægge løbejakken i ren lagereddike uden vand.

3 typiske fejl, du begår, når du køber løbejakke

  • Du glemmer at tænke over dit behov i forhold til, om løbejakken skal bruges året rundt eller kun i sommer- eller vintersæsonen.

  • Du står bomstille i prøverummet i stedet for at bevæge arme og ben i naturlige løbebevægelser.

  • Du vælger en løbejakke, der er for løs. Når du løber, forstyrrer det dig og sænker dit tempo, hvis løbejakken blafrer for meget.