Frugter og grøntsager i sæson i december

Årets sidste måned er præget af jul, hygge og traditioner. Det er tid til rødkål og hele 23 andre danske frugter og grøntsager.

Grøntsager i sæson i december

I SÆSON I DECEMBER – julesalat, rødkål og broccoli samt masser af andre danske frugter og grøntsager. Læs om dem alle her, og få inspiration til at bruge dem i lækre og sunde opskrifter.

© iStock

December er for mange vinterens højdepunkt. Vi hænger lyskæder op udenfor, pynter hjemmet og hygger med familien med spil, traditioner og god mad.

Læs også: Få en plakat med årstidens frugt og grønt

I december skrues der op for kager og konfekt, men i mange hjem er der også tradition for masser af frugt, nødder, dadler og figner, som giver dig godt med kostfibre, vitaminer og mineraler.

Tank op med vintersalater

Herunder får du opskrifter på bl.a. sunde vintersalater. Det er en god kontrast til alt det tunge, og din mave og fordøjelse vil takke dig.

Læs også: Derfor skal du spise dansk frugt og grønt i sæson

Lige nu er der masser af danske kål i butikkerne, ikke mindst rødkål, men der er også mange andre lækre grøntsager og gode, danske frugter.

Liste over frugt og grønt i sæson i december:

1 Bladselleri


Med sin markante smag er bladselleri for nogen en svær grøntsag at elske, men til gengæld er kalorierne helt i bund. Du får kun sølle 23 kalorier pr. 100 gram.

Er du glad for smagen, kan du spise bladselleri som en snack. Du kan dyppe den i en sund skyrdip eller salsa, men mange er også glade for at fylde stænglens fordypning op med peanutbutter eller en ostecreme rørt på en blå ost.

Til både jul og hverdag

Du forbinder måske ikke bladselleri med jul, men faktisk er den uundværlig i en klassisk waldorfsalat, som er fast ingrediens på mange juleborde.

I hverdagsretter kan de grønne stængler dog også noget. Ikke mindst i det italienske køkken. Snit dem i små tern, og hæld dem i en klassisk minestronesuppe eller i god omgang kødsovs.

FÅ EN OPSKRIFT:

2 Bolsjebede


Er du til flotte grøntsager, skal du fylde indkøbskurven op med de stribede bolsjebeder. De ligner nærmest slik.

Du kan bruge bolsjebeder på samme måde som rødbeder, fx syltede. Her kan de få en kedelig leverpostejmad til at ligne en million. På dit julefrokostbord vil de naturligvis også være et hit – til fx sylte og den lune leverpostej.

De flotte striber er dog mest tydelige i rå tilstand. Skær dem i ultratynde skiver, og brug i salater, fx som vores lækre bowl med rejer, perlespelt, spidskål og syltede rødløg.

FÅ EN OPSKRIFT:

3 Broccoli


Den grønne krøltop ligger højt på hitlisten over de sundeste grøntsager. Allersundest er de, hvis du spiser dem rå, fx i en salat eller lækker smoothie.

Læs også: Top 3 – de sundeste grøntsager

Varmebehandler du din broccoli, så gå efter hurtig og skånsom tilberedning, så du bevarer flest muligt af de sunde stoffer. Det kan fx være i lækre wokretter, som denne wok med kylling og grøntsager.

Du skal heller ikke snydes for et par gode broccolisalater. Den ene er med kylling og bacon, den anden med bacon i selskab med æbler, rødløg og yoghurtdressing. Hvilken bliver mon din nye vinterfavorit?

FÅ EN OPSKRIFT:

4 Butternutsquash


I december synger græskarrene på sidste vers. Græskar – såvel butternutsquash som hokkaido – kan både moses, bages, koges, steges eller syltes.

Smagen er ret neutral, så giv dem gerne modspil af fx timian, hvidløg, chili, cayennepeber, salvie eller rosmarin.

Græskarsuppe er et hit, men prøv også vores lækre græskarlasagne.

Får du gløgggæster, og vil du servere et alternativ til æbleskiver, så prøv vores sprøde græskarvafler med sirup, nødder og chokolade. Mums!

Til aftensmad kan gæsterne få mere græskar, fx kødboller med pasta og butternutsquashsauce. Retten kan du lave i forvejen og stille på køl. Så skal du bare varme den og koge pasta til.

FÅ EN OPSKRIFT:

5 Grønkål


Hvis der er én grøntsag, der kan booste dit immunforsvar her om vinteren, er det grønkål. De krøllede, grønne blade bugner af vitaminer og kostfibre, der styrker dine tarmbakterier og dermed dit immunsystem. Ja tak!

Bruger du grønkålen rå, så kram bladene med lidt olivenolie, når du har skåret dem. Så glider de grove blade lidt lettere ned.

Brug grønkål til en skøn grønkålssuppe eller smid en god håndfuld i din smoothie. En kold decemberaften vil det også gøre godt med vores skønne pastaret med grønkål, squash og hvide bønner.

I juledagene vil vi foreslå en sprød grønkålssalat med æbler og mandler. Superlækker!

FÅ EN OPSKRIFT:

6 Gulerod


Gulerødder hitter hele året. De er geniale som en sund snack, og så er de ret nemme at bruge i din mad.

Et godt bud her i december er en gulerodssuppe med masser af krydderier, der varmer helt ned i tåspidserne. En råkostsalat er altid oplagt, men du kan også prøve vores lune gulerod-quinoa-salat, som vi serverer sammen med lækre kyllingefrikadeller.

FÅ EN OPSKRIFT:

7 Hokkaido-græskar


Som med butternutsquash er det også sidste udkald for hokkaido her i december.

De to slags græskar kan bruges til de samme retter, og især er græskarsuppe et sikkert vinterhit.

Græskar er også velegnet til ovnbagning. Fjern kernerne, skær græskarret i skiver, drys med krydderier, fx chili, og bag i ovnen i ca. 20 minutter.

Brug skiverne som tilbehør til kød og fisk eller i en god salat, fx som denne buddha bowl med grønkål, avocado, kikærter, granatæblekerner og feta. En virkelig lækker vintersalat.

FÅ EN OPSKRIFT:

8 Hvidkål (vinterhvidkål)


December er dyr, så måske kan det være rart med billig aftensmad nogle dage. Her er hvidkål din ven. Du får SÅ meget mad for ingen penge.

Brug den i salater, eller gå din mormor i bedene og lav en omgang stuvet hvidkål. Eller prøv denne skønne hverdagsret med hvidkål, gulerødder og hakket oksekød.

FÅ EN OPSKRIFT:

9 Jordskok


Måske har jordskokker lidt udseendet imod sig. Og ja, de er også lidt besværlige at skrælle. Men smagen – oh la la – den er til gengæld uovertruffen. Så giv jordskokken en chance her i vintermånederne, hvor den er allerbedst.

Lav en skøn jordskokkesuppe, måske med hjemmelavede jordskokkechips som topping.

Du kan også bruge de små knolde i en blød kartoffel-jordskokkemos, fx som her, hvor vi serverer den i en skøn gæsteret.

FÅ EN OPSKRIFT:

10 Julesalat


Hvis ikke, du skal spise julesalat i december – hvornår så?

Julesalat, der også kaldes endivie, er en lidt bitter salat. Den er velegnet i en salat sammen med andre salattyper, men den fungerer også godt til stegning og ovnbagning.

Flæk den lille salat på langs, pensl med olivenolie eller smeltet smør og steg på panden i 5-10 min. eller bag i ovnen i ca. 15 min. Kom salt og peber på, og drys med hakkede nødder og persille. Enkelt og godt.

De små salatblade er også geniale som en lille, spiselig serveringsskål til en appetizer eller forret, fx som her med en rejecocktail.

FÅ EN OPSKRIFT:

11 Kinakål


Kan du huske 1980´erne, kan du også huske kinakål. Dengang blev det milde, aflange og billige salatkål brugt i ALLE salatbuffeter – og nok også skambrugt, vil mange sikkert mene i dag.

Kinakålet er her stadig og dyrkes også i Danmark. Kan du ikke få dig selv til at bruge det i salater – igen – så giv kinakålet en chance i dine wokretter. Her gør de brede, hvide og dejligt sprøde stilke sig virkelig godt.

Er du til fermentering, er kinakål også velegnet. Prøv fx den koreanske kålret, kimchi, her med kinakål, kinaradise, radiser og forårsløg. Guf for tarmbakterierne og dermed dit immunforsvar.

FÅ EN OPSKRIFT:

12 Knoldselleri


Det er ikke udseendet, det kommer an på – heller ikke for grøntsager. Knoldselleri er bestemt ikke nogen skønhed, men smagen kan bare noget helt særligt.

Kalorierne er i bund – faktisk under halvdelen af kalorierne i kartofler – og du kan sagtens bytte de to rodfrugter helt eller delvist ud med hinanden. Fx kan du servere lækre sellerifritter eller en kartoffel-sellerimos.

Prøv også knoldselleri som fyld i en spaghetti bolognese eller denne lækre lasagne.

FÅ EN OPSKRIFT:

13 Løg (zittauerløg)


Løg er ofte en lidt overset grøntsag, men alligevel er det en af dem, som de fleste af os altid har på lager. Sikkert fordi løg har lang holdbarhed, er meget anvendelige og giver rigtig god smag såvel rå som tilberedte.

Løg spiller ofte en birolle, men vi foreslår, at du for en enkelt gangs skyld lader løgene få hovedrollen i en skøn, fransk inspireret løgsuppe. Bon appetit!

FÅ EN OPSKRIFT:

14 Palmekål


Palmekål – også kaldet sortkål – minder i udseende og konsistens meget om grønkål. Du kan derfor bruge den på samme måde, fx fintsnittet i salater og wokretter eller i vintersupper.

Når du skal tilberede palmekålen, kan du holde et blad i den ene hånd og med den anden 'trække' bladet af stilken. Herefter kan du så skær bladet i tynde strimler. Stilken kan du også bruge i supper og wokretter, skåret i små tern.

FÅ EN OPSKRIFT:

15 Pastinak


Har du pastinakker i haven, har du den optimale opbevaring.

Pastinakker er nemlig en af de rodfrugter, der kan tåle at blive i jorden hele vinteren. Faktisk får den en lidt bedre og mere sød smag af en omgang frost.

Brug pastinak i tern i supper og gryderetter, i rodfrugtmos eller som ovnbagt.

FÅ EN OPSKRIFT:

16 Persillerod


Er du glad for persille, så tank endelig godt op med persillerod her om vinteren. Roden har en fin smag og er oplagt som ovnbagt sammen med andre rodfrugter.

Brug også persillerod som tern i supper, eller måske som råstegte tern på panden til kød og fisk. Gryderetter og simreretter er også et godt bud, fx som den franske klassiker boeuf bourgignon.

FÅ EN OPSKRIFT:

17 Porre


Den skal renses godt og duer ikke som rå gnave-grøntsag, men når det er sagt, er der kun roser tilbage til den lange, slanke fætter.

Porren er meget velegnet til at give smag i supper, og derfor er den især et hit om vinteren. Den er også ret skøn i en madtærte, og så er porrer og fisk virkelig et godt makkerpar.

En kæmpe favorit er vores skønne kartoffel-porresuppe. Vi synes dog også, at du skal prøve vores populære ovnret, hvor vi hælder porrer i et fad sammen med laks, spidskål og mascarpone. Ret lækkert!

FÅ EN OPSKRIFT:

18 Pære


De sidste danske pærer kan købes nu, så snup dem endelig, når du ser dem. Spis dem, som de er, eller brug dem i tern oven på havregryn eller skyr.

Pærer kan også noget i en salat, fx til fisk. Vi er selv ret glade for denne salat med bl.a. spidskål, edamamebønner, pærer, valnødder og en god vinaigrette.

FÅ EN OPSKRIFT:

19 Rosenkål


Rosenkål bider lidt fra sig med både smag og lugt, men de små, grønne kugler belønner dig til gengæld med masser af sunde stoffer.

Ovnbagning mildner smagen, ligesom det også klæder rosenkål at blive vendt i en god marinade, fx sennepsmarinade.

Du kan sagtens bage dem separat blot med lidt olivenolie, men du kan også prøve en virkelig god vinterret, hvor kålene får selskab af kylling, rodfrugter, rødløg og perlebyg.

FÅ EN OPSKRIFT:

20 Rødbede


Et godt råd. Før du nærmer dig denne skønne rodfrugt, så tag et par plastikhandsker på. Rødbeder giver dig nemlig røde fingre, men til gengæld godt med mættende fibre i maven.

Rødbedesuppe er oplagt, men du kan også sagtens spise rødbederne rå. Fx som her i en vintersalat med æbler og hele tre slags kål. En rigtig sundhedsbooster!

FÅ EN OPSKRIFT:

21 Rødkål


Det er formentlig ret få danske hjem, der ikke har rødkål på julebordet den 24. december. Nogen køber den færdig på glas, andre laver selv deres klassiske jule-rødkål eller en frisk, sprød rødkålssalat.

Vi vil gerne slå et slag for salaterne, der fungerer godt i hele december og ikke mindst på de lidt tunge julefrokostborde.

En af vores favoritsalater med rødkål er denne farverige sag.

FÅ EN OPSKRIFT:

22 Rødløg


Flot farve og masser af smag er rødløgets største plusser, men det tæller også, at de har en ret lang holdbarhed. Ihvertfald hvis du opbevarer dem optimalt. Det gør du bedst et tørt, mørkt og køligt sted, helst ikke grøntsagsskuffen i køleskabet.

I rå tilstand giver rødløg farve og kant til enhver salat.

Smækker du dem en tur i ovnen, ændrer smagen sig til det sødlige, hvilket også kan noget. Og så kan du jo også sylte rødløg – et kæmpehit, hvis du spørger os.

FÅ EN OPSKRIFT:

23 Savoykål


Gad vide, hvad savoykålet har gjort, for de færreste af os bruger det både velsmagende og virkelig flotte kål.

Brug fx savoykål fintsnittet i salater og wokretter, eller brug de store flotte blade som wrap. Du kan fx servere savoykålblade med falaffelfyld, pakke fisk ind i bladene og smække dem i ovnen eller prøve vores vegetariske kåldolmer med svampe og nødder. Du bestemmer.

FÅ EN OPSKRIFT:

24 Æble


Æbler er gode som en sund snack, fx sammen med en håndfuld nødder, men de er også ret geniale i dine salater og varme retter.

Ikke mindst kålsalater bliver lækre med æbler i, fx en grønkålssalat.

Æbler og karry er også et glimrende makkerpar, så giv æbler chancen i en god omgang kylling i karry, og til julefrokosten kan du fx bruge æbler på en sildemad med hjemmelavet karrysalat.

Skal der dessert på bordet, er æbler oplagte i en vinterdessert. Vi foreslår vores lækre æblecrumble med havregryn og mandler.

Nu, hvor det er december, kan du også bruge æbler i et glas dejlig, alkoholfri gløgg. Skål – og rigtig glædelig jul!

FÅ EN OPSKRIFT:

Friske krydderurter året rundt

De fleste friske krydderurter dyrkes lokalt hele året. Nogle af dem er hårdføre og kan vokse på friland, mens andre dyrkes indendørs i fx drivhuse.

Savner du kartofler på listen?

Så er det helt med vilje. Selv om kartofler afgjort er en sund spise, regner vi dem ikke med som en grøntsag her.

Botanisk set er kartoflen ganske vist en grøntsag. Rent ernæringsmæssigt betragtes de brune knolde dog som en stivelsesholdig fødevare på linje med ris og pasta, da kartofler indeholder mere stivelse og færre bioaktive stoffer end andre grøntsager.

I Danmark tæller kartofler derfor ikke med i de 600 gram frugt og grønt – de såkaldte '6 om dagen' – som de officielle kostråd anbefaler.

Svampe, tørret frugt og nødder er heller ikke med på listen, da de ikke tæller med i de 600 gram frugt og grønt, som vi anbefales at spise dagligt.