Kimchi er en koreansk fermenteret grøntsagsret, som typisk er baseret på kinakål og gulerod og krydret med hvidløg, ingefær og chili.
Kimchi skal normalt gære i ca. 4-7 dage, men du kan også finde opskrifter, hvor fermenteringen varer i flere uger.
Den fermenterede ret kommer fra Korea, hvor den er en fast del af rigtig mange måltider – lige fra supper, pandekager og risretter til wraps. Du kan sagtens bruge kimchi i en mere skandinavisk sammenhæng fx som fyld i en sandwich, på ristet rugbrød, på pizza, i en omelet, i en wok eller som del af en bowl. Mulighederne er faktisk næsten uendelige.
Kimchi minder om andre fermenterede retter, som fx surkål/sauerkraut, omend kimchi er langt mere stærk og krydret.
Smagen kombinerer syrlighed, krydderi og umami og kan være både mild og frisk eller stærk og kompleks. Det afhænger af ingredienserne og af, hvor længe du har ladet den fermentere. Jo mere tid, den får, jo mere kompleks bliver den.
Læs også: Hvilken kål er den sundeste af dem alle?
Er du stødt på gochugaru i en af de mange gode opskrifter på kimchi? I så fald med god grund. Gochugaru er nemlig koreansk chili, nærmere bestemt koreanske chiliflager, og de er en nøgleingrediens i traditionel koreansk kimchi.
Det er gochugaru-chili, som giver varme, smag og ikke mindst den karakteristiske røde farve på din kimchi.
Smagen er let røget og mildt krydret, nogle vil sige frugtig. Den er mere rund i sin styrke og knap så stærk og brændende som andre typer af chili.
Flagerne kommer enten groft eller fintmalede, hvilket gør det nemmere at blande dem i kimchi-pastaen.
Hvor kan man købe gochugaru?
Du kan finde koreansk chili i asiatiske supermarkeder og måske på hylden i din helsekostbutik. Og så kan du selvfølgelig finde chilien på nettet.
Husk at tjekke, at du har fat i ren gochugaru uden tilsætningsstoffer eller salt!
Læs også: Sådan undgår du ultraforarbejdede fødevarer i indkøbskurven
Gochugaru erstatning
Du kan sagtens bruge andet end gochugaru-chili i din kimchi – følger du vores opskrift, bruger du traditionelt chilipulver, som kan købes i de fleste supermarkeder.
Her ser du tre erstatninger for koreansk gochugaru-chili.
- Almindelige chiliflager: De er mere skarpe og bitre i smagen. Du skal derfor bruge en mindre mængde end gochugaru.
- Røget paprika blandet med chili: Her får du mere farve og varme i din kimchi, uden at den bliver voldsomt stærk.
- Sriracha eller sambal oelek: Egnet til en hurtig version af kimchi, som ikke skal fermentere i lang tid.
Du vil formentlig støde på nogle opskrifter, hvor din kimchi skal fermentere i ikke bare dage, men uger. Der er ikke noget, der er mere rigtigt end andet. Det afhænger helt af, hvordan du foretrækker din fermentering.
Her får du nogle gode insidertips til fermenteringen:
Temperatur
Jo varmere, jo hurtigere sker fermentering. Ved stuetemperatur (18-22 grader) kan du opnå den hurtigste fermentering.
Sætter du derimod dit sylteglas i køleskabet, kan det tage uger eller måske måneder at opnå den ønskede smag.
Ingredienser
Jo mere frugt, fx æble eller æblejuice, der puttes i en kimchi, jo hurtigere fermenterer/gærer den på grund af frugtsukkeret. Det gælder selvfølgelig også, hvis man putter helt almindelig sukker i.
Salt
Salt er med til at bremse fermenteringen. Det vil sige, at jo mere salt du putter i, jo længere tid tager kimchien om at gære, hvilket betyder en mere kontrolleret udvikling. Putter du mindre salt i, bliver fermenteringen hurtigere og vildere, til gengæld er der også højere risiko for uønskede bakterier, hvis hygiejnen ikke er helt i top.
Personlig smag
Vil du have din kimchi frisk og mild, skal du fermentere i kortere tid. Vil du have den syrlig og kompleks, skal den gære i længere tid.
Ja, kimchi er en sund ret, som er rig på fibre, vitaminer og antioxidanter.
Ikke mindst er den rig på probiotiske bakterier, som opstår under fermenteringen, og som er gavnlige for tarmfloraen og fordøjelsen. Kimchi er derfor en oplagt del af en antiinflammatorisk kost. Den er også kalorielet, hvilket kan være en fordel, hvis du fx har et for højt BMI og ønsker et vægttab.
Det eneste, du skal være opmærksom på er, at saltindholdet kan være relativt højt. Salt er nemlig en nødvendig ingrediens i fermenteringen.
Her får du 3 grunde til, hvorfor det er sundt at spise kimchi:
Ja, kimchi er fyldt med levende bakteriekulturer – probiotika – som hjælper dit tarmsystem med at holde sig i topform. Det har en god indvirkning på din fordøjelse og også på din almene tilstand.
Ja, de mange gode bakterier og antioxidanter i kimchi har en antiinflammatorisk effekt.
Det er ikke en mirakelkur, men kimchi kan være et sundt bidrag til en kost, der modvirker betændelsestilstande i kroppen.
Et nyligt studie viser, at kimchi kan:
- Reducere inflammation ved at påvirke kroppens immunrespons.
- Øge mængden af antiinflammatoriske cytokiner.
- Fremme væksten af mælkesyrebakterier, som også spiller en rolle i reguleringen af inflammation.
Kimchi kan holde sig længe i køleskabet – under de rette forhold i op til seks måneder. Vær dog opmærksom på, at fermenteringen fortsætter, så smagen bliver mere intens, jo længere tid, der går.
Vær også opmærksom på, at der ikke har dannet sig mug, eller at den begynder at boble meget voldsomt. Så er det måske på tide at lave en ny portion.
Begge dele er fermenterede, og de minder også lidt om hinanden i smagen. Surkål er dog typisk bare kål og salt, mens kimchi har langt flere ingredienser.
Du kan tænke på dem som henholdsvis en råkost og en thaisalat. De minder om hinanden, men kommer fra to forskellige smagsuniverser.
Ja, du kan sagtens bruge spidskål til kimchi i stedet for kinakål. Resultatet er dog ikke helt det samme:
Spidskål vs. kinakål:
Kinakål er den klassiske kål til kimchi. Den har brede, saftige blade med en mild smag og høj vandprocent, hvilket gør den god til fermentering. Den bliver nemlig hurtigt blød og suger smag til sig.
Spidskål har en mildere, lidt sødere smag og fastere struktur. Derfor bliver kimchien ofte lidt mere sprød, sød og knasende, hvilket også egner sig godt til retten.
Har du lyst til at sætte tænderne i en nordisk version af kimchi, kan prøve vores alternative opskrift på kimchi med spidskål og gulerødder.
Der findes et utal af kimchi-opskrifter, og du kan sagtens selv give dig i kast med at eksperimentere med andre ingredienser – fra forskellige kåltyper til grøntsager og frugt.
TIP: Stil altid efter at bruge økologiske råvarer. På den måde undgår du så vidt muligt usunde tilsætningsstoffer. Det gælder især for grøntsager og frugter, hvor skrællen beholdes på.