Har du husket at spise din broccoli i dag? Så tillykke! Den grønne krøltop bugner nemlig af sunde stoffer.
Vi nævner i flæng mættende kostfibre, C-vitaminer, der er med til at holde dig sund og rask, folat der er med til at danne røde blodlegemer og nye celler samt svovlstoffer, som kræftforskerne har under lup for at dokumentere en kræfthæmmende effekt.
Læs mere om broccoliens sundhedsgevinster her, og få tips til, hvordan du tilbereder den – såvel kogt, som stegt, dampet og ovnbagt.
Og tjek så også lige vores 16 sunde og lækre opskrifter med broccoli.
Læs mere om broccoli her:
Alt – er vi tæt på at sige. Den grønne krøltop bugner af sunde stoffer, der gavner både din mæthed, fordøjelse, tarmflora, immunforsvar, celler og røde blodlegemer.
Har du behov for hjælp til at spise mere broccoli – og andet grønt?
Tjek, hvordan du får tilsendt I FORMs sunde madplan hver uge her.
Måske – måske ikke, lyder svaret her og nu. Broccoli indeholder nemlig svovlstoffet sulforafan, som i celle- og dyreforsøg har vist sig at hæmme kræftceller og dermed have en forebyggende effekt på kræft.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det imidlertid langt sværere at finde bevis for samme positive effekt, når broccoli og andre sunde madvarer testes på mennesker.
Anbefalingen lyder derfor, at du hellere skal fokusere på at få en varieret kost med mange forskellige råvarer frem for at fokusere på en enkelt.
Broccoli er især rig på C-vitamin og kostfibre. Grøntsagen giver dig også pænt med folat og er desuden lav på kalorier.
Det kan siges med ét ord: rå! Det skyldes, at både folat, C-vitamin og de potentielt kræfthæmmende stoffer nemt forsvinder ved opvarmning.
Er du ikke fan af den helt rå version, så gå efter en hurtig og skånsom tilberedning. En tilberedt broccoli er nemlig meget sundere end slet ingen.
Frossen broccoli er et godt alternativ, men køb endelig den friske, hvis du skal bruge den en af de nærmeste dage. Især indholdet af C-vitamin er klart højere i den friske udgave.
Broccoli og 7 andre slags kål
– Læs, hvorfor de er sunde, og hvordan du bruger dem.
De bittesmå “blomster” sidder helt tæt og kan gemme på både sand og insekter. Derfor skal du rense dem omhyggeligt.
Tjek vores sunde og lækre opskrifter med broccoli her.
Du kan undgå rynkede næser hos dine børn – og måske dig selv – ved hjælp af disse smarte tricks.
Yes, det kan du sagtens, du skal bare lige blanchere den først – lige som med de fleste andre grøntsager før frysning. Derefter kan broccolien holde sig i ca. 10 måneder i fryseren.