Gulerod – roden til alt godt

De sundeste grøntsager er dem, du rent faktisk får spist. Og guleroden er let at få brugt i maden. Den er tilmed kalorielet og spækket med fibre og næring. Tjek op på dens sunde fordele og få tips til at få spist endnu flere.

Kvinde holder gulerødder

GULERØDDER | Gulerod er en genial grøntsag, som er er god for både smagsløg, helbred og klima. Bliv meget klogere på de sunde gulerødder i artiklen.

© iStock

En sund varedeklaration er ikke altid nok til, at en madvare rent faktisk ender på tallerkenen. Før den gør det, skal den forbi diverse forhindringer som: Kan jeg overhovedet lide den? Kan den holde sig frisk, til jeg skal bruge den? Er den til at betale? Kan jeg finde på en måde at servere den på? Gider ungerne at spise den? Her er gulerødder en genial grøntsag. Den er nem at bruge i alle måltider, holder sig frisk længe, er overkommelig i pris og falder i de flestes smag – også børnenes. Vi gør dig klogere på den sunde rodfrugt nedenfor.

1 Gulerødder: Danskernes favorit-grøntsag


Gulerødder er populært. I FORMs læsere har i vores sundhedsundersøgelse med over 2.400 deltagere udråbt den til deres yndlingsgrøntsag. Og det tror vi ikke mindst skyldes, at den klarer alle ovenstående sværdslag med bravour! Den er billig og holder sig frisk længe. Den kan spises rå eller tilberedes varm. Guleroden kan rives, koges, juices, grilles, bages i ovnen og proppes i gryderetter og supper. Selv i kager og brød gør den gavn.

Og så er der det med børn, der tit rynker på næsen og giver dybe panderynker hos deres forældre, der ihærdigt forsøger at camouflere alt det grønne i maden. Det behøver du ikke i samme grad med guleroden – selvom den faktisk er genial til det. Ifølge Coops forbrugerundersøgelser indtager den orange rod nemlig en andenplads (efter agurken) på børnenes hitliste over grønt, de kan lide. Børn foretrækker grøntsager, der er milde, sprøde, søde og rå. Så alt i alt er gulerødder en meget medgørlig ingrediens i den daglige madlavning, når du skal stille både pengepung, smagsløg og familiemedlemmer tilfredse.

Og så har vi slet ikke nævnt alt det gode, gulerødder gør for din sundhed. De indeholder nemlig mange af de næringsstoffer, som kroppen har brug for, samtidig med at de ikke sprænger kaloriebudgettet. Det kan du læse mere om længere nede, inden vi slutter af med at servere tips, der på hver deres måde hjælper dig til at få – endnu mere – af den på gaflen. God fornøjelse.

2 Kend din gulerod fra top til rod


Få glæde af den HELE – skrællen og toppen kan også spises!

Tip: Tryk på punkterne for at læse mere
Gulerod med skræl

Roden

... findes også i en lilla, rød, hvid og gul variant. De er en anelse mere sarte end de orange gulerødder, så du skal forbi en velassorteret grønthandler for at finde dem. Smagen er stort set den samme, men de flotte farver pynter på middagsbordet.

Toppen

... troede man i gamle dage var giftig, sandsynligvis på grund af dens bitre smag. Den bløde, dildagtige del kan dog sagtens anvendes i madlavning, fx i coleslaw eller pesto.

Skrællen

... indeholder masser af vitaminer, så vil du have max. udbytte af dem, skal du nøjes med at skrubbe gulerødderne og spise skrællen med. I så fald gå meget gerne efter de økologiske, så du ikke får en omgang pesticidrester med i købet.

GULEROD | Gulerødder er fantastisk sunde. Lær mere om guleroden ved at trykke på prikkerne.

© iStock

3 Hvor mange kalorier er der i en gulerod?


En gulerod indeholder under 40 kalorier pr. 100 gram. Det gør den enormt kalorievenlig. Du kan med andre ord gnaske gulerødder i dig, til du segner, uden at tage på. Sammen med den knasende sprøde konsistens, der giver tænderne noget at arbejde med, og fibrene, der får den til at fylde godt i maven, gør det til en udmærket slankegrøntsag. Stil dem evt. i en skål på køkkenbordet, så du kan slukke snacksulten, når den dukker op. Det anbefales, at du spiser mindst 300 g grøntsager om dagen.

Kalorieindhold i grøntsager

KALORIELET | Gulerødder har kun 1/3 så mange kalorier som en banan.

© I FORM

4 Hvor sunde er gulerødder?


Der er mange sundhedsfordele ved at spise gulerødder. I konkurrence med andre varer i supermarkedets grøntafdeling har de især tre stærke kort på hånden: De er kalorielette, indeholder betacaroten og er rige på fibre. Som en del af en varieret kost bidrager de også med blandt andet C-vitamin, kalium og magnesium.

Gulerødder indeholder betacaroten

Gulerodens helt store trumf afsløres af farven. Den kommer fra plantestoffet betacaroten, som kan omdannes til A-vitamin. Når du har gumlet den i dig, optages stoffet gennem tarmen og lagrer sig i kroppens fedtdepoter. A-vitamin er blandt andet nødvendigt for dit syn, din fertilitet, dit immunforsvar og dine slimhinder. Som en ekstra bonus kan gulerødder give dig en flot gylden teint, fordi betacarotenet sætter sig i huden, hvor det i øvrigt beskytter mod solens UV-stråler.
Kilde: The American Journal of Clinical Nutrition

Gulerødder er fiberrige

Gulerødder har et højt indhold af kostfibre. De næsten ufordøjelige planterester er ren luksus for fordøjelsen. Fibre er materiale fra planteceller, som vi ikke selv kan nedbryde, og derfor fylder de i tarmen. Det øger mæthedsfornemmelsen og hjælper den spiste mad mod udgangen. Der findes andre grøntsager med et højere fiberindhold, men gulerødder er til gengæld nemme at spise rigtigt mange af.

5 Er økologiske gulerødder sundere end konventionelle?


Ud fra et forsigtighedsprincip er det en god idé at vælge økologiske gulerødder, især hvis du spiser dem med skræl. Det sparer dig unægtelig for en del sprøjtemidler. Samtidig viser enkelte analyser, at de økologiske indeholder flere næringsstoffer.

6 Er frosne gulerødder sunde?


Ja, frosne gulerødder er sunde. Men når du fryser den ned, koster det både vitaminer og karotener. Altså mister den nogle af sine gode og sunde stoffer. Analyser viser dog, at gulerodens sort og vækstforhold har langt større indflydelse på næringsværdien, end nedfrysning har.

7 Er gulerodsjuice lige så sundt som rå gulerødder?


Nej, når du juicer en frugt eller grøntsag, skilles frugtkødet fra. Og det er netop dér, fibrene sidder. Så uden frugtkød – ingen fibre. Har du en juicer i køkkenet, kan du vælge at spise frugtkødet efterfølgende eller bruge det til at bage fx lækre gulerodsboller. Smoothies er en endnu sundere løsning, fordi du blender hele roden med.
Kilde: Fødevareinstituttet

Gulerødder i blender

GULERODSSMOOTHIE | Hjælp optagelsen af plantefibre i kroppen på vej ved at blende gulerødder til en gulerodssmoothie.

© iStock

8 Hvad indeholder en gulerod?


En gulerod er supersund, men hvad indeholder den orange rod egentlig af gode næringsstoffer? Læs mere nedenfor, hvor der tages udgangspunkt i den rå.
Kilde: Fødevaredatabasen

9 Hvordan får man mest ud af dens sunde stoffer?


Mange af gulerodens mikroskopiske plantestoffer er fedtopløselige. Det betyder, at kroppen optager dem bedre, hvis du spiser den sammen med lidt fedt. Du kan fx tilsætte hakkede mandler til råkosten eller bage gulerødder i ovnen med lidt olie.

10 Kan man spise for mange gulerødder?


Nej, som udgangspunkt er der ingen negativ effekt af at spise en masse gulerødder. Vær dog opmærksom på, at selvom de er sunde, så besidder de ikke alle vitaminer, mineraler og antioxidanter. Det er altså en fordel, at din grøntsagsration ikke ene og alene består af gulerødder, men at du i stedet varierer dit indtag, så du får noget fra forskellige farvekategorier.

11 Hvordan holder gulerødder sig længst?


Gulerødder kan holde sig længe, hvis man ved, hvordan man skal behandle dem. Find gode råd og vejledning nedenfor så de kan holde sig længe.

Hvordan skal jeg opbevare gulerødder?

Smider du posen med gulerødder på køkkenbordet, holder de sig kun sprøde i få dage. Det er bedre at opbevare dem mørkt og køligt, gerne under 5 gr. I køleskabet kan gulerødder holde sig i 2-3 uger – og bedst, hvis du åbner posen.

Hvis den har fået pletter, skal jeg så smide den ud?

Nej, du kan nøjes med at skære den dårlige del fra. Det skyldes, at guleroden har et lavt vandindhold og en fast struktur, som svampe dårligt kan brede sig i.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Skal jeg skære toppen af?

Har du købt et bundt gulerødder, bør du skære toppen af, inden du lægger det i køleskabet. Når grøntsagerne ikke længere kan suge vand fra rødderne, suger de nemlig fra toppen. Resultat: Dine gulerødder bliver hurtigere slatne.

12 Hvad vejer en gulerod?


13 Hvornår er gulerødder i sæson?


I dag kan du få dem hele året. Deres primære sæson ligger herhjemme dog fra juni til september. Lagrede gulerødder er ikke nødvendigvis mindre sunde end friskhøstede gulerødder. Undersøgelser viser faktisk, at indholdet af plantestoffet betacaroten, som kan omdannes til A-vitamin, ligefrem kan stige, mens gulerødderne ligger på lager.
Selv efter 6 måneders lagring er tabet nærmest ubetydeligt, så længe opbevaringsforholdene er gode, viser en undersøgelse.

Gulerødder i haven

FRA JORD TIL BORD | Det er ren livskvalitet at spise gulerødder lige fra jorden.

© iStock

14 Er gulerødder klimavenlige?


Går du op i at leve miljøvenligt, kan du roligt sætte flueben ud for guleroden. Ifølge en rapport fra Nationalt center for fødevarer og jordbrug har gulerødder et meget lavt klimaaftryk. Den sunde rod ligger på niveau med kartofler og 1/3 af fx agurk og tomat.
Kilde: Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug

Læs også: Er ærter klimavenlige?

15 Hvordan kan gulerødder bruges i madlavning?


Bruger du kun gulerødder som stave eller i råkost? Læs med nedenfor, og få et skud inspiration til, hvordan du vrider alle næringsstoffer og fibre ud af din gulerod, så du kan bruge den i alle retter – fra morgenmad til aftensmad.

© iStock

Gulerødder til morgenmad

Du forbinder måske ikke gulerødder med dagens første måltid, men takket være den sødmefyldte smag kan den sagtens spises om morgenen. Riv den fint ned i havregrød, eller juice den med ingefær, æbler eller rødbede. Er du mere til en lækker smoothie, kan du koge den 15-20 minutter først, så den bliver nemmere at blende.

Gulerødder i coq au vin
© iStock

I varme retter

Du kan gøre din aftensmad lidt sundere ved at bruge snittede gulerødder – i skiver eller stave – i wokretter og gryderetter. De har en fast struktur og indeholder kun lidt vand, så de koger ikke ud.

Skal gulerødderne skjules for kræsne børneganer, kan de rives i fx frikadeller eller blendes til ukendelighed i en sauce til fx lasagne eller bolognese.

Gulerodschips
© iStock

Gulerødder som snack

Hav altid en skål med skrællede gulerødder i køleskabet til at stille den lille sult. Skal det være en anelse mere delikat, kan du skære dem i stave og servere dem med hummus, pesto eller avocadodip. Gulerod gør sig også godt i madpakken.

Skal det være ekstra festligt, kan du også lave dem til chips. Find en opskrift på gulerodschips nedenfor

Sprøde gulerodschips

  • 200 g gulerodsskræller
  • 2 spsk. rapsolie
  • Groft salt Vend skrællerne i olie og salt, fordel dem på en bageplade, og sæt dem i ovnen ved 125 gr. i 45-50 min. Husk at vende skrællerne undervejs.

Kilde: “Skræl er ikke skrald” af Michael Folman Jensen

Rodfrugter i stave
© iStock

Gulerødder som tilbehør

Gulerødder gør sig fremragende som tilbehør, hvad end der er kylling, fisk eller rødt kød på menuen.

  • Servér dem let dampede eller kogt med en smørklat til.
  • Lav dem til mos, eventuelt sammen med kartofler eller knoldselleri.
  • Bag dem med løg, rodfrugter og kartofler drysset med rosmarin og timian.
  • Riv det fint, og lav portionsanrettede omeletter i muffinsforme.
  • Du kan også pensle gulerødderne med olivenolie og lægge dem på grillen et par minutter, til de får flotte grillstriber.
  • Gulerødder kan også fermenteres. Læg dem hele eller snittede i et sylteglas, dæk med saltlage, luk låget, og vent 3-4 uger.
Gulerødder i salat
© I FORM

Gulerødder i salater

Verdens hurtigste salat er den traditionelle råkost, som du kan mixe med al frugt og grønt, der kan spises rå: rødbede, selleri, æble m.m. Gulerodsbåndsalat får du ved at lave lange skræller af gulerødder med en kartoffelskræller. Vend dem i vinaigrettedressing, og drys med fx bær, feta eller nødder efter smag.

Du kan også give din salat et eksotisk strejf ved at rive gulerødder fint og blande med fx papaja og frisk koriander. Eller du kan svitse skiver på panden og vende med sesamfrø, citron og spidskommen for en delikat smag af Mellemøsten.

Brug de hvide, gule og lilla til at skabe farvespil.

Gulerodskage med ostecreme
© iStock

Gulerødder i brød og kager

Gulerod giver naturlig sødme og saftighed i brød og boller. Du kan også bage en traditionel gulerodskage. Er du på udkig efter en lidt sundere opskrift end den traditionelle med frosting, finder du en sukkerfri gulerodskage ved at trykke lige her.