Gulerod – Kongen af grøntsager

Det er ikke uden grund, at Kong Gulerod har fået sit navn. Gulerodden troner sig nemlig op over mange grøntsager, når det kommer til sunde egenskaber.

Kvinde holder gulerødder

VIDSTE DU, at 1 gulerod dækker hele dit dagsbehov for A-vitamin.

© iStock

Derfor er guleroden en superfood

Den orange rod er en af de mest alsidige grøntsager, der findes. Fast, sprød, supersund, og så smager en gulerod fortrinligt i alt fra suppe til saft, råkost og kage. Her finder du en lang række interessante svar på spørgsmål, du ikke vidste, du havde.

Spørgsmål og svar om gulerod

Hvad vejer en gulerod?

Gulerødder varierer meget i størrelse og dermed også i vægt. En lille gulerod kan veje 45 gram, mens en stor kan veje helt op til 145 gram. Men har du en mellemstor gulerod, vil den ca. veje 65 gram.

Hvor mange kalorier er der i en gulerod?

Du skal ikke bekymre dig om vægten, når du spiser gulerødder. Der er nemlig kun 25 kalorier i en gulerod på 65 gram.

Hvad indeholder en gulerod?

En gulerod er supersund, men hvad indeholder den orange rod egentlig af gode næringsstoffer? Det har vi undersøgt med udgangspunkt i en dansk, rå gulerod.

Hvad er en gulerod godt for?

Gulerødder regulerer blodsukkeret

Rødderne er rige på både kalium, jod og kostfibre, som fremmer fordøjelsen, regulerer dit blodsukker og forebygger hjerte-kar-sygdom.

Gulerødder forebygger kræft

3-4 styk dagligt kan hjælpe mod tarmkræft. Gulerod indeholder stoffer, der kan mindske svulster med 80 pct., viser forsøg med rotter.

Gulerødder styrker synet

Gulerødder er rige på betacaroten, der styrker øjnene og forbedrer dit nattesyn. Jo mere orange guleroden er, jo mere indeholder den.

Hvornår er en gulerod i sæson?

Du kan helt sikkert finde gulerødder i supermarkedet hele året. Men hvis du skal have nye, danske gulerødder, er de i sæson fra juni til september.

Gulerod-sæson

Er en gulerod en frugt?

Det korte svar er nej. En gulerod er en grøntsag. Når det er sagt, valgte EU alligevel at definere gulerodden som en frugt for officielt at kunne godkende gulerodsmarmelade som marmelade.

Kilde: www.illvid.dk

Kan man spise for mange gulerødder?

Man skal ikke være bange for at spise for mange gulerødder. Selvom gulerødder indeholder beta-caroten, som er forstadie til A-vitamin, kan man aldrig spise så mange gulerødder, at det er skadeligt eller kritisk for helbredet. Så ud over at gulerødder rummer kalorier og derfor skal passes ind i den øvrige kost, så kosten bliver varieret, er der ingen begrænsning for, hvor mange gulerødder man må spise.

Hvordan opbevarer man gulerødder bedst?

Gulerødder bør opbevares køligt

Gulerødder holder sig bedst i kølige omgivelser, så opbevar dem enten i køleskab, i en kølig garage eller på bagtrappen. Derudover øger du gulerøddernes holdbarhed, hvis du smider gulerødderne i en plastikpose med huller i, så evt. kondens kan slippe ud.

Hvor længe kan gulerødder holde sig?

Gulerødder kan holde sig 2-3 uger i køleskab.

Maksimer gulerøddernes sprødhed

Nip toppen af, inden du lægger gulerødderne i køleskabet, ellers bliver de bløde.

Genopliv slatne gulerødder

Vidste du, at du kan genoplive gulerødder, der har mistet deres sprødhed, ved at lægge dem i en skål med koldt vand?

Hvad egner gulerødder sig godt til?

Det bedste tilbehør til gulerødder

  • Gulerødder optages bedst med fedtstof Spis dem med lidt fedt, put fx ristede hasselnødder i din råkost, eller brug kokosmælk i suppen. A-vitamin, som rødderne er fulde af, optages nemlig bedst med lidt fedtstof.
  • Gulerødder giver konsistens Purerer du gulerødderne, kan de give konsistens i fx suppe eller karrysauce.
  • Gulerødder sammen med syrlige råvarer Deres diskrete sødme spiller desuden godt sammen med syre fra fx frugt, bær eller eddike.

Den bedste tilberedning af gulerødder

  • Gulerødder som snack på farten Er rødderne små og nye, er de en delikatesse on the rocks og helt perfekte at tage med på farten.
  • Gulerødder i madlavningen Men de kan også svitses, bages, steges, dampes og koges – og de pifter op i alt fra eksotisk mad til danske klassikere.
  • Gulerødder i bagværk På grund af gulerøddernes saftighed og sødme er de også fantastiske at putte i både boller og kager.

Opskrifter på gulerødder?

Gulerods-stænger er den perfekte snack på farten. Men gulerodens muligheder stopper slet ikke her. Nedenfor finder du en lang række skønne, sunde opskrifter med gulerod. Velbekomme.

Gulerod til morgenmad

Gulerodsjuice med ingefær

Begynd morgenen med et ordentligt skud orange energi. ➡️ Gå til opskrift

Gylden sauerkraut med spidskål og gulerod

Sauerkraut med spidskål og gulerod er det perfekte tilbehør med dit æg til morgenmaden eller en kødret til aften. ➡️ Gå til opskrift

Gulerod til formiddag

Gulerodskiks

Vidste du, at gulerødder faktisk kan erstatte hvedemel? Prøv vores lækre gulerodskiks. De er perfekte som snack på farten. ➡️ Gå til opskrift

Gulerod til frokost

Chia-boller med gulerod og boghvedekerner

Prøv vores lækre boller, der er spækket med gulerødder og sunde kerner. De egner sig perfekt som sandwich-boller til picnickurven. ➡️ Gå til opskrift

Gulerod til eftermiddag

Pizza med gulerod, rødbede og gauda

Rumler maven også hos dig, når klokken slår 16? Så kan disse lækre pizza-boller redde dig for at gå helt sukkerkold. ➡️ Gå til opskrift

Gulerod til aftensmad

Zucchini bolognese med gulerod

Hvorfor ikke snige gulerødderne i kødsovsen? Og når du nu er i gang, kan du jo lige så godt skære en squash til sunde pasta-strimler. ➡️ Gå til opskrift

Gulerodssuppe med kødboller

Lun dig på en sund og nærende gulerodssuppe med kødboller. Den kan laves på under 30 minutter. ➡️ Gå til opskrift

Gulerod til dessert

Gulerodskulger

Har du tre gulerødder i overskud? Så kan du mose dem til disse skønne gulerodskugler. ➡️ Gå til opskrift

Hummus med gulerodsstænger

Står den på filmhygge? Så kan du jo bytte slik og chips ud med hummus og grøntsagsstænger. ➡️ Gå til opskrift