En sund varedeklaration er ikke altid nok til, at en madvare rent faktisk ender på tallerkenen. Før den gør det, skal den forbi diverse forhindringer som: Kan jeg overhovedet lide den? Kan den holde sig frisk, til jeg skal bruge den? Er den til at betale? Kan jeg finde på en måde at servere den på? Gider ungerne at spise den? Her er gulerødder en genial grøntsag. Den er nem at bruge i alle måltider, holder sig frisk længe, er overkommelig i pris og falder i de flestes smag – også børnenes. Vi gør dig klogere på den sunde rodfrugt nedenfor.
Gulerødder er populært. I FORMs læsere har i vores sundhedsundersøgelse med over 2.400 deltagere udråbt den til deres yndlingsgrøntsag. Og det tror vi ikke mindst skyldes, at den klarer alle ovenstående sværdslag med bravour! Den er billig og holder sig frisk længe. Den kan spises rå eller tilberedes varm. Guleroden kan rives, koges, juices, grilles, bages i ovnen og proppes i gryderetter og supper. Selv i kager og brød gør den gavn.
Og så er der det med børn, der tit rynker på næsen og giver dybe panderynker hos deres forældre, der ihærdigt forsøger at camouflere alt det grønne i maden. Det behøver du ikke i samme grad med guleroden – selvom den faktisk er genial til det. Ifølge Coops forbrugerundersøgelser indtager den orange rod nemlig en andenplads (efter agurken) på børnenes hitliste over grønt, de kan lide. Børn foretrækker grøntsager, der er milde, sprøde, søde og rå. Så alt i alt er gulerødder en meget medgørlig ingrediens i den daglige madlavning, når du skal stille både pengepung, smagsløg og familiemedlemmer tilfredse.
Og så har vi slet ikke nævnt alt det gode, gulerødder gør for din sundhed. De indeholder nemlig mange af de næringsstoffer, som kroppen har brug for, samtidig med at de ikke sprænger kaloriebudgettet. Det kan du læse mere om længere nede, inden vi slutter af med at servere tips, der på hver deres måde hjælper dig til at få – endnu mere – af den på gaflen. God fornøjelse.
Få glæde af den HELE – skrællen og toppen kan også spises!
En gulerod indeholder under 40 kalorier pr. 100 gram. Det gør den enormt kalorievenlig. Du kan med andre ord gnaske gulerødder i dig, til du segner, uden at tage på. Sammen med den knasende sprøde konsistens, der giver tænderne noget at arbejde med, og fibrene, der får den til at fylde godt i maven, gør det til en udmærket slankegrøntsag. Stil dem evt. i en skål på køkkenbordet, så du kan slukke snacksulten, når den dukker op. Det anbefales, at du spiser mindst 300 g grøntsager om dagen.
Der er mange sundhedsfordele ved at spise gulerødder. I konkurrence med andre varer i supermarkedets grøntafdeling har de især tre stærke kort på hånden: De er kalorielette, indeholder betacaroten og er rige på fibre. Som en del af en varieret kost bidrager de også med blandt andet C-vitamin, kalium og magnesium.
Gulerødder indeholder betacaroten
Gulerodens helt store trumf afsløres af farven. Den kommer fra plantestoffet betacaroten, som kan omdannes til A-vitamin. Når du har gumlet den i dig, optages stoffet gennem tarmen og lagrer sig i kroppens fedtdepoter. A-vitamin er blandt andet nødvendigt for dit syn, din fertilitet, dit immunforsvar og dine slimhinder. Som en ekstra bonus kan gulerødder give dig en flot gylden teint, fordi betacarotenet sætter sig i huden, hvor det i øvrigt beskytter mod solens UV-stråler.
Kilde: The American Journal of Clinical Nutrition
Gulerødder er fiberrige
Gulerødder har et højt indhold af kostfibre. De næsten ufordøjelige planterester er ren luksus for fordøjelsen. Fibre er materiale fra planteceller, som vi ikke selv kan nedbryde, og derfor fylder de i tarmen. Det øger mæthedsfornemmelsen og hjælper den spiste mad mod udgangen. Der findes andre grøntsager med et højere fiberindhold, men gulerødder er til gengæld nemme at spise rigtigt mange af.
Ud fra et forsigtighedsprincip er det en god idé at vælge økologiske gulerødder, især hvis du spiser dem med skræl. Det sparer dig unægtelig for en del sprøjtemidler. Samtidig viser enkelte analyser, at de økologiske indeholder flere næringsstoffer.
Ja, frosne gulerødder er sunde. Men når du fryser den ned, koster det både vitaminer og karotener. Altså mister den nogle af sine gode og sunde stoffer. Analyser viser dog, at gulerodens sort og vækstforhold har langt større indflydelse på næringsværdien, end nedfrysning har.
Nej, når du juicer en frugt eller grøntsag, skilles frugtkødet fra. Og det er netop dér, fibrene sidder. Så uden frugtkød – ingen fibre. Har du en juicer i køkkenet, kan du vælge at spise frugtkødet efterfølgende eller bruge det til at bage fx lækre gulerodsboller. Smoothies er en endnu sundere løsning, fordi du blender hele roden med.
Kilde: Fødevareinstituttet
En gulerod er supersund, men hvad indeholder den orange rod egentlig af gode næringsstoffer? Læs mere nedenfor, hvor der tages udgangspunkt i den rå.
Kilde: Fødevaredatabasen
Mange af gulerodens mikroskopiske plantestoffer er fedtopløselige. Det betyder, at kroppen optager dem bedre, hvis du spiser den sammen med lidt fedt. Du kan fx tilsætte hakkede mandler til råkosten eller bage gulerødder i ovnen med lidt olie.
Nej, som udgangspunkt er der ingen negativ effekt af at spise en masse gulerødder. Vær dog opmærksom på, at selvom de er sunde, så besidder de ikke alle vitaminer, mineraler og antioxidanter. Det er altså en fordel, at din grøntsagsration ikke ene og alene består af gulerødder, men at du i stedet varierer dit indtag, så du får noget fra forskellige farvekategorier.
Gulerødder kan holde sig længe, hvis man ved, hvordan man skal behandle dem. Find gode råd og vejledning nedenfor så de kan holde sig længe.
I dag kan du få dem hele året. Deres primære sæson ligger herhjemme dog fra juni til september. Lagrede gulerødder er ikke nødvendigvis mindre sunde end friskhøstede gulerødder. Undersøgelser viser faktisk, at indholdet af plantestoffet betacaroten, som kan omdannes til A-vitamin, ligefrem kan stige, mens gulerødderne ligger på lager.
Selv efter 6 måneders lagring er tabet nærmest ubetydeligt, så længe opbevaringsforholdene er gode, viser en undersøgelse.
Går du op i at leve miljøvenligt, kan du roligt sætte flueben ud for guleroden. Ifølge en rapport fra Nationalt center for fødevarer og jordbrug har gulerødder et meget lavt klimaaftryk. Den sunde rod ligger på niveau med kartofler og 1/3 af fx agurk og tomat.
Kilde: Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Læs også: Er ærter klimavenlige?
Bruger du kun gulerødder som stave eller i råkost? Læs med nedenfor, og få et skud inspiration til, hvordan du vrider alle næringsstoffer og fibre ud af din gulerod, så du kan bruge den i alle retter – fra morgenmad til aftensmad.