Jordskokken ligner lidt en ingefærrod, men bruges ofte som en kartoffel. Alligevel er den lille knudrede rod helt sin egen. Hvad er jordskokker godt for? Og hvordan spiser man jordskokker? Bliv klogere og få de bedste opskrifter her.
Af
Cecilie Sølvsten
29. september 2022
JORDÄRTSKOCKA – kan användas rå, kokt eller bakad i ugnen. Jordärtskockan är en delikatess, t ex i soppor och som chips.
Ærligt talt. Jordskokken ligner lidt en vred ingefærrod.
Tæt, lidt jordet og meget knoldet at se på. Men smagen er en helt anden – indeni gemmer der sig nemlig en alsidig rodfrugt, som kan smage både sødt og sprødt og mildt og nøddeagtigt alt efter tilberedning.
Jordskokker er små knoldede rodfrugter, som kan spises på et væld af måder.
Du kan bruge dem som tilbehør, i salater og supper eller endda som chips! Spiser du dem rå, er smagen frisk, sød og meget sprød, og tilbereder du dem i ovnen, får du en blød og mild, nøddeagtig smag i dit måltid.
2
Hvornår er jordskokker i sæson?
Jordskokker er i sæson fra det tidlige efterår. Fra omkring september til april.
Den lange sæson gør jordskokkerne til en god allieret i forsøget på at spise mere klimavenligt, hvor det er vigtigt at spise både lokalt og sæsonbetonet.
Når vi gør det, sparer vi nemlig klimaet for den CO2, det koster enten at transportere fødevarer til landet eller det brændstof, det koster at varme et drivhus op.
Og det er altså til at opnå, når man spiser jordskokker. De små knolde trives i Norden. Selvom de er klar til at blive høstet omkring efteråret, kan de sagtens klare sig vinteren over i det kolde jord, hvilket strækker sæsonen yderligere.
Vi kender ikke det præcise klimaaftryk for jordskokken, men for at få en indikation af omfanget kan man kigge på lignende fødevarer, som gulerødder, kartofler og rødbeder. Gulerodens er 0,25 CO2 per kg, kartoflens 0,36 CO2e og rødbedens ligger på 0,31 CO2e. . Jordskokkens klimaaftryk er i samme liga, og den er derfor en stærk bejler til tronen som en af de bedste knolde i klimakosten.
(Tallene kommer fra CONCITOs klimadatabase og er baseret på et gennemsnit af tilgængelige fødevarer på det danske marked).
3
Hvordan laver man jordskokker i ovnen?
Det kræver ikke ret meget mere end en halv time i ovnen at lave jordskokker med et lækkert 'bid'.
Følg denne lækre opskrift på jordskokker tilberedt i ovnen, og se, hvor nemt det går.
Jordskokken indeholder flere kostfibre end kartoflen, hvilket giver den et nøk op af rangstigen. Flere undersøgelser tyder endda på, at den slags kostfibre, der findes i jordskokker – inulin – er bedre for os. Man kalder dem præbiotiske, fordi de netop er særligt lækre for de sunde tarmbakterier, der kvitterer for deres livret ved at bl.a. at holde dit blodsukker ekstra stabilt.
Når det er sagt, så minder niveauet af kalorier, vitaminer og mineraler osv. om hinanden, så begge typer rødder er altså en rigtig fin og mættende tilføjelse til dit måltid.
7
Inulin: Hvorfor giver jordskokker luft i maven?
Jordskokkernes fortrin er også deres slagside. De giver nemlig luft i maven, fordi de har et højt indhold af inulin.
Inulin er et kulhydrat, der kan ikke nedbrydes af vores fordøjelsesenzymer, og derfor ender det helt ufordøjet i tyktarmen – og det kan altså få dig til at prutte!
Det kan være lidt af en gene (for både dig selv og andre…), men det giver en sund tarmflora, som bidrager til et godt helbred.
Altså: Ned i skrutten med jordskokken – og overvej, at gå en tur. Udenfor. Langt væk fra andre.
På engelsk hedder jordskokker Jerusalem Artichokes eller Sunchokes.
Nok ser den lille rodfrugt ydmyg ud, men i det store udland har den altså svunget sig op til et mere højtideligt navn. Og med god grund, for den har som sagt masser at byde på.
9
Hvordan gør man jordskokker rene?
Den bedste måde at ordne jordskokker på er ved at skrubbe dem rene med en børste.
GUIDE: Sådan ordner du jordskokker
Find en (ren!) opvaskebørste eller lignende
Hæld jordskokkerne ned i din vask, og fyld den med vand
Skrub jordskokkerne godt, så skidt og jord ikke længere sidder fast
Tøm vasken for det beskidte vand
Giv jordskokkerne et slutskyl
Voila! Nu kan du gå i gang med madlavningen
Man kan også også skrælle jordskokkerne, men det er både besværligt og spild af skrællens gode vitaminer. Den kan nemlig sagtens spises, når den først er grundigt rengjort.
10
Hvordan opbevarer man jordskokker?
Du opbevarer jordskokker på samme måde, som du opbevarer kartofler. Koldt og tørt.
Fyr dem i en spand, og put dem ind i et skab eller en kælder.
11
Hvordan spiser man jordskokker?
Du kan spise jordskokker rå, tilberedte i ovn, i supper og som salte jordskokkechips.
Det er en alsidig rodfrugt, vi har med at gøre, og derfor har vi samlet et bredt udvalg af opskrifter med jordskokker nedenfor.