Jordskokker – kartoflernes knoldede konkurrent

Jordskokken ligner lidt en ingefærrod, men bruges ofte som en kartoffel. Alligevel er den lille knudrede rod helt sin egen. Hvad er jordskokker godt for? Og hvordan spiser man jordskokker? Bliv klogere og få de bedste opskrifter her.

jordärtskockor

JORDÄRTSKOCKA – kan användas rå, kokt eller bakad i ugnen. Jordärtskockan är en delikatess, t ex i soppor och som chips.

© iStock

Ærligt talt. Jordskokken ligner lidt en vred ingefærrod.

Tæt, lidt jordet og meget knoldet at se på. Men smagen er en helt anden – indeni gemmer der sig nemlig en alsidig rodfrugt, som kan smage både sødt og sprødt og mildt og nøddeagtigt alt efter tilberedning.

FAQ - alt du skal vide om jordskokken

1 Hvad er jordskokker?


Jordskokker er små knoldede rodfrugter, som kan spises på et væld af måder.

Du kan bruge dem som tilbehør, i salater og supper eller endda som chips! Spiser du dem rå, er smagen frisk, sød og meget sprød, og tilbereder du dem i ovnen, får du en blød og mild, nøddeagtig smag i dit måltid.

2 Hvornår er jordskokker i sæson?


Jordskokker er i sæson fra det tidlige efterår. Fra omkring september til april.

Den lange sæson gør jordskokkerne til en god allieret i forsøget på at spise mere klimavenligt, hvor det er vigtigt at spise både lokalt og sæsonbetonet.

Når vi gør det, sparer vi nemlig klimaet for den CO2, det koster enten at transportere fødevarer til landet eller det brændstof, det koster at varme et drivhus op.

Og det er altså til at opnå, når man spiser jordskokker. De små knolde trives i Norden. Selvom de er klar til at blive høstet omkring efteråret, kan de sagtens klare sig vinteren over i det kolde jord, hvilket strækker sæsonen yderligere.

Vi kender ikke det præcise klimaaftryk for jordskokken, men for at få en indikation af omfanget kan man kigge på lignende fødevarer, som gulerødder, kartofler og rødbeder. Gulerodens er 0,25 CO2 per kg, kartoflens 0,36 CO2e og rødbedens ligger på 0,31 CO2e. . Jordskokkens klimaaftryk er i samme liga, og den er derfor en stærk bejler til tronen som en af de bedste knolde i klimakosten.

(Tallene kommer fra CONCITOs klimadatabase og er baseret på et gennemsnit af tilgængelige fødevarer på det danske marked).

3 Hvordan laver man jordskokker i ovnen?


Jordskokker bagt i ovn kan sagtens erstatte ovnbagte kartofler – se opskrift her.

Det kræver ikke ret meget mere end en halv time i ovnen at lave jordskokker med et lækkert 'bid'.

Følg denne lækre opskrift på jordskokker tilberedt i ovnen, og se, hvor nemt det går.

Find opskriften her.

4 Næringsindhold: Hvad indeholder jordskokker?


Jordskokken indeholder gode vitaminer og mineraler, såsom magnesium, kalk og folat. Men deres største fortrin er indeholdet af kostfibre.

5 Hvad er jordskokker godt for?


Jordskokker er grundlæggende gode for mæthedsfølelsen og fordøjelsessystemet. Selvom de også godt kan lave lidt fis med dit system.

6 Er jordskokker sundere end kartofler?


Er jordskokker sundere end kartofler? Find ud af, hvilken rodfrugt, der er bedst.
© iStock

Jordskokken indeholder flere kostfibre end kartoflen, hvilket giver den et nøk op af rangstigen. Flere undersøgelser tyder endda på, at den slags kostfibre, der findes i jordskokker – inulin – er bedre for os. Man kalder dem præbiotiske, fordi de netop er særligt lækre for de sunde tarmbakterier, der kvitterer for deres livret ved at bl.a. at holde dit blodsukker ekstra stabilt.

Når det er sagt, så minder niveauet af kalorier, vitaminer og mineraler osv. om hinanden, så begge typer rødder er altså en rigtig fin og mættende tilføjelse til dit måltid.

7 Inulin: Hvorfor giver jordskokker luft i maven?


Jordskokkernes fortrin er også deres slagside. De giver nemlig luft i maven, fordi de har et højt indhold af inulin.

Inulin er et kulhydrat, der kan ikke nedbrydes af vores fordøjelsesenzymer, og derfor ender det helt ufordøjet i tyktarmen – og det kan altså få dig til at prutte!

Det kan være lidt af en gene (for både dig selv og andre…), men det giver en sund tarmflora, som bidrager til et godt helbred.

Altså: Ned i skrutten med jordskokken – og overvej, at gå en tur. Udenfor. Langt væk fra andre.

8 Hvad hedder jordskokker på engelsk?


Opskrift på jordskokker i ovnen – jordskokker er ofte i sæson.
© iStock

På engelsk hedder jordskokker Jerusalem Artichokes eller Sunchokes.

Nok ser den lille rodfrugt ydmyg ud, men i det store udland har den altså svunget sig op til et mere højtideligt navn. Og med god grund, for den har som sagt masser at byde på.

9 Hvordan gør man jordskokker rene?


Den bedste måde at ordne jordskokker på er ved at skrubbe dem rene med en børste.

GUIDE: Sådan ordner du jordskokker

  1. Find en (ren!) opvaskebørste eller lignende
  2. Hæld jordskokkerne ned i din vask, og fyld den med vand
  3. Skrub jordskokkerne godt, så skidt og jord ikke længere sidder fast
  4. Tøm vasken for det beskidte vand
  5. Giv jordskokkerne et slutskyl
  6. Voila! Nu kan du gå i gang med madlavningen

Man kan også også skrælle jordskokkerne, men det er både besværligt og spild af skrællens gode vitaminer. Den kan nemlig sagtens spises, når den først er grundigt rengjort.

10 Hvordan opbevarer man jordskokker?


Du opbevarer jordskokker på samme måde, som du opbevarer kartofler. Koldt og tørt.

Fyr dem i en spand, og put dem ind i et skab eller en kælder.

11 Hvordan spiser man jordskokker?


Du kan spise jordskokker rå, tilberedte i ovn, i supper og som salte jordskokkechips.

Det er en alsidig rodfrugt, vi har med at gøre, og derfor har vi samlet et bredt udvalg af opskrifter med jordskokker nedenfor.

12 Opskrifter på jordskokker


Jordskokkechips er nemme og sunde at lave i ovnen, hvis du følger denne opskrift.
© iStock

Jordskokkechips i ovn: Et dejligt alternativ

Chipsene bliver sprøde og smager skønt, som de er, men du kan også servere dem med en dip eller som topping på en suppe.

Find opskriften her.

Servér en lækker aftensmad bestående af hakkebøffer og bagte rodfrugter
© wichmann+bendtsen

Hakkebøf med bagte jordskokker og parmasan

Skrub jordskokkerne, skræl rødbederne, og skær dem i både. Giv dem godt med krydderier – og put dem i ovnen som tilbehør.

Find opskriften her.

Opskrift på nem cremet jordskokkesuppe med bønner og uden fløde.

Jordskokkesuppe med fyld

Lav denne nemme jordskokkesuppe. Lækker og cremet med kokosmælk i stedet for fløde.

Find opskriften her.

Jordskokkesuppe med kammuslinger er en skøn opskrift, der egner sig til nytår eller andre fester.

Jordskokkesuppe med kammuslinger

Denne jordskokkesuppe med kammuslinger og granatæblekerner er både velsmagende og pæn at se på.

Find opskriften her.

Cremet jordskokkesuppe – opskriften er nem og hurtig at lave.

Jordskokkesuppe med rødbedechips

Denne cremede jordskokkesuppe udgør et mættende måltid. Top den af med salte rødbedechips, og så har du en flot og festlig ret.

Find opskriften her.

Jordskokkemos – nem og lækker opskrift op jordskokkemos med kartofler.
© Skovdal Nordic

Steak med kartoffel- og jordskokkemos

Comfort food så det batter! Kartoffel- og jordskokkemos udgør lækkert tilbehør til mange retter.

Find opskriften her.

Jordskokkesalat med laks og rösti. Lækker salat med jordskokker - mættende og skøn.
© wichmann+bendtsen

Rösti med æble-jordskokkesalat

Spis jordskokkerne rå i denne ret med røget laks og æble-jordskokkesalat.

Find opskriften her.

Jordskokkesalat med butternutsquash og jordskokker – det må være det perfekte vintermåltid. En mættende måltidssalat.

Jordskokkesalat

Kyllingefars, butternut squash og jordskokker. Det er hovedingredienserne i denne farverige salat.

Find opskriften her.