Sund jordskokkesuppe med hvide bønner og persille

30 minutter
397 kcal

Den er skøn på en helt almindelig hverdagsaften, men lige så oplagt på gæstemenuen. Prøv vores cremede og delikate bud på den perfekte jordskokkesuppe.

Sund og nem jordskokkesuppe med hvide bønner og persille

DE KNASENDE HASSELNØDDER på toppen gør jordskokkesuppen ekstra lækker – og bønnerne sørger for, at du bliver dejligt mæt.

© wichmann+bendtsen

Jordskokkesuppe med hvide bønner og persille

Delikate jordskokker, hvide bønner, kokosmælk, frisk persille og sprøde nødder. Vi tør godt love, at du bliver vild med denne her opskrift på jordskokkesuppe. Ikke alene smager den himmelsk – den er også sund.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 2 dl opblødte og kogte hvide bønner, svarer til 1 dl tørrede
  • 1 porre
  • Ekstra jomfruolivenolie
  • 100 g persillerod
  • 200 g jordskokker
  • 6 dl kyllinge- eller grøntsagsbouillon
  • 1 dl kokosmælk
  • Havsalt
  • 2 stilke persille
  • 4 hasselnøddekerner, ristede

Sådan laver du jordskokkesuppe

  • Gør porren i stand og skær den i ringe. Skyl ringene, og læg dem i en sigte til afdrypning.
  • Varm 1 spsk. olivenolie op i en gryde, og sautér porreringene bløde og blanke.
  • Gør imens persillerod og jordskokker i stand. Skrub eller skræl dem, og skær dem i tern.
  • Kom ternene i gryden, og vend godt.
  • Spæd til med bouillon, og lad suppen simre i 10 minutter.
  • Hæld kokosmælk i, og brug en stavblender til at blende suppen direkte i gryden. Smag til med salt.
  • Kom bønnerne i.
  • Gør persille i stand, og steg det kort i lidt olivenolie. Læg det herefter på fedtsugende papir.
  • Rist hasselnødderne, og gnid skallen af (eller køb dem sådan under navnet Piemontenødder).
  • Anret jordskokkesuppen med persille, friskkværnet sort peber og nødder.

Serverer du jordskokkesuppen som hovedret, er lidt groft brød eller en salat oplagt tilbehør.


På menuen nytårsaften eller på en helt almindelig tirsdag. Jordskokkesuppe gør sig godt både til hverdag og fest.

Den er let at gøre festlig, den er cremet, mættende, budgetvenlig, og så smager den bare vanvittigt godt. Bruger du vores opskrift, er den tilmed rigtigt sund.

Let at gøre sund

Jordskokkesuppe er heldigvis en ret, som du nemt kan gøre til et sundt måltid. Små byttehandler løfter sundhedsværdien væsentligt og gør suppen mere kalorielet.

Herunder får du vores bedste tips til en sundere jordskokkesuppe.

Bliv også klogere på, hvor længe suppen kan holde sig, om du virkelig behøver at skrælle jordskokkerne, og hvorfor jordskokkesuppe har en tendens til at give os luft i maven.

1 Er jordskokkesuppe sundt?


Ja, jordskokkesuppe er som udgangspunkt sundt, fordi hovedingrediensen – jordskokkerne – er sunde.

De små, knudrede knolde indeholder bl.a. en del kostfibre, som gør dig dejligt mæt, og som er guf for både din fordøjelse og de sunde tarmbakterier.

Rodfrugten er også kilde til folat, som er et B-vitamin, der bl.a. er vigtigt for kroppens produktion af røde blodlegemer. Jordskokken har desuden et højt indhold af kalium og fosfor, som bidrager til et normalt blodomløb og blodtryk.

Men en jordskokkesuppe indeholder selvfølgelig mere end bare de brune knolde – og hvis du fx giver dem selskab af en masse fløde, bliver suppen naturligvis mindre sund. Se herunder, hvordan du gør den til et sundt måltid.

KILDE: DTU Fødevareinstituttet

2 Sådan gør du din jordskokkesuppe sundere


Selv små justeringer kan rykke din jordskokkesuppe på sundhedsskalaen. Herunder får du fem forslag til, hvad du kan gøre.

Forberedelser til jordskokkesuppe

MERE GRØNT og mindre fløde gør din jordskokkesuppe til et sundere bekendtskab – og den kan sagtens blive cremet alligevel.

© iStock

5 veje til en sundere jordskokkesuppe

Skær ned på fløden

Mange opskrifter på jordskokkesuppe indeholder fløde – ofte piskefløde – og det gør den ret kalorietung og fedtholdig. Du kan dog sagtens undvære fløden. Du kan gøre som i vores opskrift og skifte den ud med kokosmælk eller almindelig mælk – eller bare nøjes med vand eller bouillon.

Skift bacon ud med rodfrugter

Smagsoplevelsen får lige et nøk opad med et sprødt element som topping, og her vælger mange stegt bacon. Rodfrugtchips er et væsentligt sundere valg, og de gør tilmed rettten smukkere. De kræver kun en smule forberedelsestid – herefter passer de sig selv i ovnen.

Prøv fx en af disse lækre opskrifter:

Tilføj ekstra grønt

Jordskokkerne behøver ikke at være det eneste “grønne” i din suppe. Vi har tilføjet porre og peberrod, men det kunne også være gulerødder, broccoli eller noget helt tredje. Drys også gerne med friske krydderurter, som ikke bare tilføjer smag, men også gør suppen endnu sundere og mere festlig.

Læs også: Sådan får du flere grøntsager i hverdagen

Spis groft brød til – eller salat

Drop det hvide flute, og servér i stedet grovbrød eller ristet rugbrød til suppen. Du kan også helt droppe brødet og i stedet servere en lille salat.

Prøv fx en af disse lækre salater:

Fyld mere mæthed i

Jordskokkerne bidrager i sig selv med mæthed, men vil du være helt sikker på, at du ikke tømmer slikskuffen senere på aftenen, så top suppen op med flere kostfibre eller proteiner – fx fra bønner som i opskriften her.

Læs også: Bønner – sådan bruger du dem

3 Flere opskrifter på nem og sund jordskokkesuppe


Vi tror, at du vil elske opskriften øverst, men har du lyst til at prøve en anden, har vi også disse to lækre varianter af jordskokkesuppe. De kan også laves på 30 minutter og er fyldt med sunde sager.

Jordskokkesuppe med rodfrugtchips
© wichmann+bendtsen

Jordskokkesuppe med rødbedechips

Den cremede suppe serveres sammen med perlebyg og med æbletern, rødbedechips og persille på toppen. Mums!

Find opskriften her

Jordskokkesuppe med kammuslinger
© wichmann+bendtsen

Jordskokkesuppe med kammuslinger

Får du gæster, eller har du bare lyst til en jordskokkesuppe, der er lidt udover det sædvanlige? Så prøv denne variant med kammuslinger. På toppen er friske granatæblekerner og bredbladet persille.

Find opskriften her

4 Er jordskokkesuppe sundere end kartoffelsuppe?


Jordskokkesuppe indeholder i hvert fald umiddelbart flere kostfibre end kartoffelsuppe.

Indhold af kostfibre:

Det, der især er jordskokkens fortrin, er, at den indeholder kostfibre af typen inulin, som er såkaldt præbiotiske. Det betyder, at kroppen ikke selv kan fordøje dem, men at de passerer ufordøjet til tyktarmen, hvor de nedbrydes af – og fodrer – dine sunde tarmbakterier.

Studier har bl.a. påvist, at inulin har en positiv effekt på forstoppelse, og at det kan bidrage til vægttab. Fx konkluderede et studie udgivet af Aarhus Universitet i 2020, at en kost rig på inulin kan fremme vægttab hos overvægtige – og at effekten hænger sammen med den påvirkning, inulin har på vores tarmmikrobiota.

5 Hvordan kan jeg gøre jordskokkesuppe cremet uden fløde?


Du kan sagtens lave en lækker cremet jordskokkesuppe, som ikke er kalorietung.

Jordskokkerne har i sig selv en konsistens, der gør, at de bliver dejligt cremede, når man blender dem, så udgangspunktet er godt.

I vores opskrift øverst har vi brugt en smule kokosmælk, men almindelig mælk kan også give suppen det lille ekstra.

Du kan dog også bruge en kartoffel til at gøre suppen mere cremet – ja, en kartoffel! Du skal bruge 1 kartoffel og 12 dl bouillon pr. 1 kg jordskokker. Skær kartoflen i mindre stykker, og smid den i gryden sammen med jordskokkerne – resultatet er fløjlsblød suppe helt uden fløde.

6 Hvordan gør jeg min jordskokkesuppe tyndere eller tykkere?


Det er nemt at justere konsistensen på din suppe, hvis den enten er blevet lidt for tyk eller omvendt godt kunne være mere cremet.

Skal din jordskokkesuppe være lidt tyndere, tilføjer du blot lidt ekstra bouillon eller vand. Husk at smage suppen til – måske har den brug for lidt ekstra salt, peber og krydderier, når du fortynder den.

En tynd suppe kan gøres tykkere ved at tilføje mælk eller fløde. Vil du gerne spare på kalorierne, kan du bruge kartoffeltricket, som vi beskrev her.

Jordskokker til jordskokkesuppe – ok at de er bløde

Brug bare de bløde banditter

Hvis dine jordskokker har ligget lidt, kan de godt blive bløde. Det er heldigvis fuldstændigt ligegyldigt, når de alligevel skal blendes til suppe.

Skal du bruge dem til noget, hvor de skal være hårde, er der heller ingen grund til at kassere dem. Læg dem i iskoldt vand – så bliver de hurtigt hårde og sprøde igen.

7 Kan jordskokkesuppe laves dagen før?


Ja, suppen smager også skønt dagen efter, at den er kogt. Jordskokkesuppe er en populær gæste-forret, fordi den både smager godt og kan gøres rigtigt indbydende med fx rodfrugtchips eller friske urter på toppen.

Netop når du skal have gæster, kan det være rart at forberede noget af middagen dagen i forvejen – og det kan du altså sagtens med jordskokkesuppe. Toppingen skal da blot tilberedes lige inden servering, så den er frisk og sprød.

8 Hvor længe kan jordskokkesuppe holde sig?


Den cremede suppe kan holde sig 3-4 dage i en tætlukket beholder i køleskabet. Det er derfor en ret, hvor du sagtens kan lave en stor portion og glæde dig over, at du har mad til flere dage.

Bruger du vores opskrift øverst, skal den dog stilles på køl uden persille og nødder – vent med at tilføje det, til den serveres.

9 Kan man fryse jordskokkesuppe ned?


Ja, du kan sagtens fryse suppen ned. Hvor længe, den kan holde sig i fryseren, afhænger af, hvor meget fedt der er i. Holder du dig til max. 3 måneder, er du på den sikre side.

Læs også: Så længe kan din mad holde sig i fryseren

Den frosne suppe kan tilberedes i en gryde direkte fra frost eller tøes op, inden du varmer den. Suppen skal fryses ned uden toppingen, som først tilberedes og tilføjes, når suppen skal spises.

Jordskokker i kasse på marked, jordskokkesuppe

Hvornår er jordskokker i sæson?

Du kan nyde jordskokkesuppe i lidt mere end halvdelen af året. De knudrede rødder lander typisk i supermarkederne i september og lister af igen i april. Det er en ret billig råvare, så jordskokkesuppe er også et budgetvenligt valg.

10 Behøver jeg at skrælle jordskokkerne?


Nej, det er helt op til dig, om du vil skrælle dem eller blot nøjes med at skrubbe dem. Skrællen indeholder dog både jord og sand, og fordi rødderne er så knoldede, kan det være svært at rense dem ordentligt.

Læs også: Kan man vaske sprøjtegift af frugt og grønt?

Hvis du vælger at bruge dem i jordskokkesuppe med skræl, så brug en grøntsagsbørste og gå efter store jordskokker uden så mange små “dutter” – de er lettere at få skrubbet ordentligt rene.