Rødbeder er måske noget, du primært forbinder med en leverpostejmad eller salater. Den smukke, dybrøde grøntsag kan dog meget mere end det – du kan fx bruge den i bagværk og desserter. Måske kan den endda gøre dig mere udholdende til træning.
Bliv meget klogere på den grove supergrøntsag her, hvor du også finder lækre opskrifter og tips til at lave mad med rødbeder.
Rødbeder er kaloriefattige og indeholder samtidig godt med kostfibre, folat og kalium.
Den farvestrålende rod er supersund – uanset om du spiser den rå, kogt, stegt eller bagt. Vil du være sikker på, at alle næringsstofferne er intakte, skal du spise den rå, og det kan du heldigvis sagtens. Den er fx oplagt i en råkostsalat, hvor den tilfører en skøn sødme. Som med alle andre grøntsager er det værste, du kan byde rødbeden, overkogning. Gør altid tilberedningen så skånsom som muligt.
Mange af de glas med syltede rødbeder, du finder på supermarkedets hylder, indeholder sukker, og det trækker selvfølgelig sundhedsværdien en smule ned. Der går også lidt næringsstoffer tabt i processen. Et par skiver syltede rødbeder oven på leverpostejmaden gør dog ingen forskel i det store sundhedsregnskab, så nyd dem endelig – med eller uden sukker.
Opskrift på syltede rødbeder
Rødbeder indholder nitrat. I kroppen bliver det omdannet til NO (nitrogenoxid), som får blodkarrene til at slappe af. Teorien er, at det skulle give en bedre ilttilførsel til musklerne, så du kan præstere bedre. Studier bekræfter da også, at der er en sammenhæng mellem indtag af den røde juice og bedre fysiske præstationer. I et stort metastudie fra 2017 konkluderede forskere på baggrund af 23 studier foretaget på primært trænede atleter, at rødbedejuice rent faktisk kan forbedre udholdenheden.
Ifølge forskerne skal juicen indtages inden for 90 minutter, inden du skal præstere, og juicen skal indeholde minimum 6-8 mmol nitrat, hvilket alt efter koncentration ca. svarer til et rødbedeshot på 70 ml.
“Hov, det er da ikke den tid på måneden.” Du får måske et chok, når du kigger ned i kummen og ser det rødlige tis. Har du spist rødbeder, er der dog ingen grund til bekymring. Rodfrugten indeholder det røde farvestof betanin, som nogle af os ikke kan nedbryde, og derfor farver det urinen rød.
Friske rødbeder er i sæson fra august til marts, så der er rigelig mulighed for at nyde den blodrøde rodfrugt. Opbevarer du den korrekt, kan den desuden holde sig ganske længe, så du kan spise rødbeder senere end i marts.
Læs også: Hvornår er det tomat-sæson?
Bederne kan holde sig i ugevis, hvis du opbevarer dem korrekt – dvs. i en åben plastikpose i køleskabet. Lægger du dem på køkkenbordet, bliver de kedelige efter en uges tid. Rødbeder tåler ikke frost, så dyrker du dem selv, skal de høstes, før nattefrosten sætter ind. Har du mange, kan de opbevares i kasser med sand et køligt sted. Det er vigtigt, at de ikke rører hinanden, så ikke alle rådner, hvis en gør.
Læs også: Opbevaring af asparges
Ja, du kan sagtens fryse rødbeder. Resultatet bliver bedst, hvis du skræller dem, skærer dem i skiver eller tern og blancherer dem kort, inden du lægger dem i fryseren. De kan dog blive bløde, når du tør dem op igen.
Læs også: Er frosne ærter sunde?
Her har vi samlet vores bedste rødbede-opskrifter – både syltede og bagte rødbeder, salater med rødbede og en masse lækre favoritter. Velbekomme!
Når du giver rødbederne en tur i ovnen, forvandles de fra hårde knolde til søde, fløjlsbløde fætre. Bag dem fx med balsamico, olie, timian, salt og peber, og servér dem som tilbehør til et stykke kød. Skærer du dem ud i stænger, kan I også spise dem som grøntsagssnacks, som I dypper i en kold skyrdressing.
Bag rødbederne ved 150-200 gr. i 35-60 min., afhængigt af hvor store stykkerne er, og hvor bløde du ønsker dem. Er du på udkig efter et sundere alternativ til kartoffelchips, kan rødderne også omdannes til nemme og lækre rødbedechips (se opskrift her).
Rå kan du bruge rødbeden i en lun quinoasalat eller som hovedingrediens i en lækker og let råkostsalat – lad den gerne flankere af både gulerod, appelsinsaft og lidt saltede nødder.
Prøv også at bage den grove grøntsag, og brug den i lidt tungere, mættende salater. Sødmen fra rødbederne gør det godt sammen med noget fedt, syrligt og salt, så du kan med fordel sætte dem sammen med fx feta, sennep, citron og havsalt.