Rødbede – grov grøntsag med superkræfter

Rødbeden kan meget mere end at agere topping på din leverpostejmad. Brug den i alt fra salater til smoothies og desserter, hvor den ikke bare er en fryd for øjet og smagsløgene, men også forsyner dig med alverdens sunde stoffer.

RØDBEDER. Den smukke, grove grøntsag kan bruges i alt fra salater til smoothies og kager.

© iStock

Rødbeder er måske noget, du primært forbinder med en leverpostejmad eller salater. Den smukke, dybrøde grøntsag kan dog meget mere end det – du kan fx bruge den i bagværk og desserter. Måske kan den endda gøre dig mere udholdende til træning.

Bliv meget klogere på den grove supergrøntsag her, hvor du også finder lækre opskrifter og tips til at lave mad med rødbeder.

1 Hvad er rødbeder godt for?


Din mæthed

Rødbeden hører til de grove grøntsager, som indeholder mange fibre, hvilket giver en god mæthed. Det skyldes, dels at de kræver en del tyggearbejde, som aktiverer mæthedssignaler, dels at fibrene suger vand til sig, så de svulmer op og fylder godt i maven.

Dit tarmsystem

Fibrene er guf for din fordøjelse, fordi de sætter gang i tarmens naturlige bevægelser, så du undgår forstoppelse. De hjælper desuden med at opbygge en sund tarmflora, og det er vigtigt for blandt andet dit immunforsvar og dit blodsukker.

Dit blodtryk

Forskning viser, at rødbedesaft kan have en blodtrykssænkende effekt – især hvis du lider af en kronisk sygdom som fx type 2-diabetes. Det skyldes det høje indhold af nitrat. Rødbeder har desuden et pænt indhold af kalium, som også er med til at holde dit blodtryk i ro.

Kilder: Edith Cowan University, Hjerteforeningen og Advances in Nutrition

Dit blod

Når du sætter tænderne i en rødbede, får du masser af folat, som er afgørende for, at din krop kan producere røde blodlegemer. Mangel på røde blodlegemer kan føre til lav blodprocent og dermed manglende energi.

Dine muskel- og nerveceller

Rødbeder er som andet grønt rige på kalium. Mineralet har stor betydning for cellernes evne til at fungere og kommunikere med hinanden. Kalium findes især i muskelcellerne og er derfor vigtigt for netop deres funktion.

Kilde: Sundhed.dk

2 Hvad indeholder rødbeder?


Rødbeder er kaloriefattige og indeholder samtidig godt med kostfibre, folat og kalium.

3 Hvornår er rødbeder sundest – rå eller tilberedte?


Den farvestrålende rod er supersund – uanset om du spiser den rå, kogt, stegt eller bagt. Vil du være sikker på, at alle næringsstofferne er intakte, skal du spise den rå, og det kan du heldigvis sagtens. Den er fx oplagt i en råkostsalat, hvor den tilfører en skøn sødme. Som med alle andre grøntsager er det værste, du kan byde rødbeden, overkogning. Gør altid tilberedningen så skånsom som muligt.

4 Er syltede rødbeder sundt?


Mange af de glas med syltede rødbeder, du finder på supermarkedets hylder, indeholder sukker, og det trækker selvfølgelig sundhedsværdien en smule ned. Der går også lidt næringsstoffer tabt i processen. Et par skiver syltede rødbeder oven på leverpostejmaden gør dog ingen forskel i det store sundhedsregnskab, så nyd dem endelig – med eller uden sukker.
Opskrift på syltede rødbeder

5 Kan rødbedejuice gøre mig hurtig?


Rødbeder indholder nitrat. I kroppen bliver det omdannet til NO (nitrogenoxid), som får blodkarrene til at slappe af. Teorien er, at det skulle give en bedre ilttilførsel til musklerne, så du kan præstere bedre. Studier bekræfter da også, at der er en sammenhæng mellem indtag af den røde juice og bedre fysiske præstationer. I et stort metastudie fra 2017 konkluderede forskere på baggrund af 23 studier foretaget på primært trænede atleter, at rødbedejuice rent faktisk kan forbedre udholdenheden.

Ifølge forskerne skal juicen indtages inden for 90 minutter, inden du skal præstere, og juicen skal indeholde minimum 6-8 mmol nitrat, hvilket alt efter koncentration ca. svarer til et rødbedeshot på 70 ml.

Et glas juice med rødbede

RØDBEDEJUICE er ikke bare smukt og smagfuldt – det kan tilsyneladende også gøre dig mere udholdende.

© iStock

6 Hvorfor farver rødbeder urinen rød?


“Hov, det er da ikke den tid på måneden.” Du får måske et chok, når du kigger ned i kummen og ser det rødlige tis. Har du spist rødbeder, er der dog ingen grund til bekymring. Rodfrugten indeholder det røde farvestof betanin, som nogle af os ikke kan nedbryde, og derfor farver det urinen rød.

7 Hvornår er rødbeder i sæson?


Friske rødbeder er i sæson fra august til marts, så der er rigelig mulighed for at nyde den blodrøde rodfrugt. Opbevarer du den korrekt, kan den desuden holde sig ganske længe, så du kan spise rødbeder senere end i marts.

8 Hvordan opbevarer man bedst rødbeder?


Bederne kan holde sig i ugevis, hvis du opbevarer dem korrekt – dvs. i en åben plastikpose i køleskabet. Lægger du dem på køkkenbordet, bliver de kedelige efter en uges tid. Rødbeder tåler ikke frost, så dyrker du dem selv, skal de høstes, før nattefrosten sætter ind. Har du mange, kan de opbevares i kasser med sand et køligt sted. Det er vigtigt, at de ikke rører hinanden, så ikke alle rådner, hvis en gør.

9 Kan man fryse rødbeder?


Ja, du kan sagtens fryse rødbeder. Resultatet bliver bedst, hvis du skræller dem, skærer dem i skiver eller tern og blancherer dem kort, inden du lægger dem i fryseren. De kan dog blive bløde, når du tør dem op igen.

Opskrifter med rødbeder


Her har vi samlet vores bedste rødbede-opskrifter – både syltede og bagte rødbeder, salater med rødbede og en masse lækre favoritter. Velbekomme!

10 Vores favorit-opskrifter med rødbeder


Hummus med rødbede
© wichmann+bendtsen

Rødbede-hummus

Du kender helt sikkert den klassiske hummus, der er lavet på kikærter. Men har du prøvet en rødbede-hummus? Rødbeden giver retten et smukt, rødligt skær.

Find opskriften her

Dessertkugler med rødbede
© wichmann+bendtsen

Rødbede-kugler med chokolade

Forkæl familier og venner med de lækreste rødbede-kugler med chokolade.

Find opskriften her

Suppe med rødbede
© wichmann+bendtsen

Rødbedesuppe med grønkålschips

Supper er gode året rundt, men de kan altså noget ekstra, når det er bidende koldt udenfor. Prøv denne smukke, krydrede sag.

Find opskriften her

Burger med rødbedebøf
© wichmann+bendtsen

Burger med rødbedebøf, rødbederaita og salat

Har du lyst til en af de snaskede favoritter, men vil ikke gå ned på sundhed? Så prøv vores røde udgave af fastfood-favoritten, hvor burgeren laves med rødbedebøf, rødbederaita og salat.

Find opskriften her

Falafler med rødbede
© wichmann+bendtsen

Rødbede-falafler i spidskålswraps

Rødbede-falafler i spidskålswraps er en perfekt ret til de kødfrie aftener. Og så kan de overskydende falafler bruges til madpakken dagen efter... Hvis der altså er nogle tilbage.

Find opskriften her

11 Syltede rødbeder


Kvinde skærer syltede rødbeder i skiver

Syltede rødbeder – opskrift

Til biksemad, frikadeller eller bare oven på leverpostejmaden. Syltede rødbeder er en klassiker i køleskabet, og de smager endnu bedre, hvis du laver dem selv. Det er heldigvis nemt og kræver kun få ingredienser.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Portion

  • 2 kg rødbeder
  • 10 dl vand
  • 10 dl eddike
  • 600 g sukker
  • 2 spsk. havsalt
  • Smagsgivere efter eget ønske, fx peberrod, peberkorn, nelliker og laurbærblade

Sådan laver du syltede rødbeder

  • Vask rødbederne rene for jord, og kom dem i en gryde med vand. Bring det i kog.
  • Tilsæt salt, når vandet koger, og kog rødbederne i 30-45 min. afhængigt af størrelsen.
  • Hæld kogevandet fra, og lad rødbederne køle af i koldt vand.
  • Gnid skrællen af de afkølede rødbeder, og skær dem i skiver.
  • Læg rødbedeskiverne i et helt rent og skoldet glas.
  • Kom eddike, sukker og øvrige smagsgivere i en gryde, og kog i et par minutter, til sukkeret er opløst.
  • Hæld lagen over rødbedeskiverne, og luk glasset.

12 Bagte rødbeder


Når du giver rødbederne en tur i ovnen, forvandles de fra hårde knolde til søde, fløjlsbløde fætre. Bag dem fx med balsamico, olie, timian, salt og peber, og servér dem som tilbehør til et stykke kød. Skærer du dem ud i stænger, kan I også spise dem som grøntsagssnacks, som I dypper i en kold skyrdressing.

Bag rødbederne ved 150-200 gr. i 35-60 min., afhængigt af hvor store stykkerne er, og hvor bløde du ønsker dem. Er du på udkig efter et sundere alternativ til kartoffelchips, kan rødderne også omdannes til nemme og lækre rødbedechips (se opskrift her).

3 lækre opskrifter med bagte rødbeder

Bagte rødbeder med gedeost

Bagte rødbeder med gedeost

Rødbederne bages i en time og serveres med vinaigrette, gedeost og rosa peberkorn. Den smukke ret er perfekt som tilbehør til et stykke kød.

Find opskriften her

Kødboller med bagte rødbeder
© wichmann+bendtsen

Kødboller med bagte rødbeder og quinoa

Skal aftensmaden være nem? Kødboller er altid et hit. Servér dem med bagte rødbeder og quinoa, og hav maden klar på 30 minutter.

Find opskriften her

Andebryst med bagte rødbeder
© wichmann+bendtsen

Andebryst med bagte rødbeder og rødkålsråkost

Pynt middagsbordet med den flotte røde farve fra både rødbeder og rødkål, når vi serverer andebryst med bagte rødbeder og rødkålsråkost. Velbekomme!

Find opskriften her

13 Rødbedechips


Rødbedechips i skål

Rødbedechips – opskrift

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • rødbeder
  • 2 spsk. ekstra jomfru olivenolie
  • Havsalt

Sådan laver du rødbedechips

  • Skær rødbederne i meget tynde skiver (evt. på et mandolinjern)
  • Vend dem med olie i en skål
  • Fordel dem ud på en bageplade, drys med salt
  • Bag dem ved 150 gr. i 30-45 min., til de er sprøde

Rødbedechipsene smager himmelsk som sprød topping på en cremet suppe.


14 Salater med rødbede


Rå kan du bruge rødbeden i en lun quinoasalat eller som hovedingrediens i en lækker og let råkostsalat – lad den gerne flankere af både gulerod, appelsinsaft og lidt saltede nødder.

Prøv også at bage den grove grøntsag, og brug den i lidt tungere, mættende salater. Sødmen fra rødbederne gør det godt sammen med noget fedt, syrligt og salt, så du kan med fordel sætte dem sammen med fx feta, sennep, citron og havsalt.

4 lækre opskrifter på rødbede-salater

Quinoasalat med rødbede

Quinoasalat med rødbede og valnødder

Sund og mættende quinoasalat med revne rødbeder, friske valnødder og persille. Den indeholder få kalorier og tager kun 30 minutter at lave.

Find opskriften her

Salat med rødbede, kål og andre rodfrugter
© wichmann+bendtsen

Vintersalat med grønkål, blomkål og rødbede

Har du brug for at give kroppen et sundhedsboost? Så tank op med denne friske og lækre vintersalat med grønkål, blomkål og rødbeder.

Find opskriften her

Rødkålssalat med rødbede
© wichmann+bendtsen

Rødkålssalat med rødbeder og bønner

30 minutter. Længere tid tager det ikke at lave denne lækre og mættende salat med rødbeder.

Find opskriften her

Rødbederåkost med hvide bønner
© wichmann+bendtsen

Rødbederåkost med hvide bønner

Skal det gå rigtigt hurtigt? Denne skønne råkost med rødbeder kan du lave på bare 15 minutter.

Find opskriften her

15 Tips til at bruge mere rødbede i maden


Rødbede til morgenmad

To glas rødbedejuice og friske rødbeder
© iStock

Rødbede i juice

Start dagen med en juice, der giver kølediskens appelsinjuice gedigent baghjul. Orker du ikke at presse selv, kan du købe rødbedejuicen færdig, men ellers er det bare at finde en juicer frem. Giv fx den blodrøde saft selskab af æble, ingefær og citron. Serverer du den for dine børn, vil de nok foretrække, at du spæder op med lidt ananas- eller appelsinsaft.

Smoothie med rødbede i skål
© wichmann + bendtsen

Rødbede i smoothie

Skal konsistensen være tykkere, kan du omdanne rødbeden til en lækker smoothie. Kast dig fx over denne smukke røde sag, der ikke bare er lækker på morgenbordet, men som også giver godt med energi inden træning.

Rødbedegrød med spejlæg og parmaskinke
© wichmann+bendtsen

Rødbede i grød

Morgengrød behøver ikke at være lig med den klassiske havregrød. Lad de dybrøde rødder føre an i en grød, der både tilfredsstiller mave og øjne. Prøv fx denne lækre, røde grød med spejlæg og parmaskinke, der holder dig mæt i mange timer.

Brug også rødbede i ...

... kage

Gør fx chokoladekagen lidt sundere ved at erstatte halvdelen af fedtstoffet med blendede, bagte rødbeder. Du vil ikke kunne smage rødbeden, men kagen får en smuk, rustik kulør. Du kan også give glasuren en flot pink farve ved at dryppe lidt rødbedesaft i.

... hummus

Tilføj rødbeder til din foretrukne hummusopskrift, og servér et festfyrværkeri af en sund dip til grøntsagsstængerne eller som smørelse i en sandwich.

... desserter

Vidste du fx, at bagte, blendede rødbeder kan blandes sammen med en chokolademasse til lækre kugler? Eller at du kan bruge rødbedesaft i en panna cotta? Mulighederne er mange.

... bagværk

Boller og brød bliver både flottere, mere svampede og fiberrige, når du tilsætter revet rødbede til dejen.

... suppe

Varm dig på en lækker og mættende rødbedesuppe. Krydr fx med ingefær, hvidløg, timian og persille.

Prøv fx denne lækre suppe med rødbede og skyr.

Sund hele sommeren med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent får du adgang til både site og app.
Læs mere om I FORM digital

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge

Lige nu har vi et særtilbud, hvor du kan bruge I FORM hele sommeren for kun 49,-

TILBUD: Få 3 måneder for 49 kr.

Newsletter background