Hooked på hokkaido
Flot ser det ud med sin orange farve! Tag græskaret med hjem, og udnyt det bløde kød og den nøddeagtige smag i både det salte og søde køkken.
Flot ser det ud med sin orange farve! Tag græskaret med hjem, og udnyt det bløde kød og den nøddeagtige smag i både det salte og søde køkken.
Der er en grund til, at hokkaido er det mest solgte græskar i Danmark. I sammenligning med andre sorter, har den en mere koncentreret, nøddeagtig smag og et blødt, glat kød, der gør den super anvendelig.
Laver du mad med hokkaido, får du tilmed masser af A-vitamin og mæthed for pengene.
Derfor har vi samlet vores bedste opskrifter på hokkaido i alt fra supper, salater og kager. Eller helt simpelt – bagt i ovnen.
Du får også gode råd til opbevaring, tilberedning og udskæring af den orange grøntsag.
Velbekomme!
Hokkaido har i sig selv en mild og sød nøddeagtig smag, men bager du den i ovnen, bliver den koncentreret og træder tydeligere frem.
Når først den orange grøntsag er bagt, kan den serveres som fritter til en varm ret, indgå i salater eller moses til suppe, puré eller bruges i fx en lasagne. Kun fantasien sætter grænser!
Opskriften på bagt græskar får du lige her.
Ideforladt i køkkenet? Så tjek disse forfriskende opskrifter på hokkaido – både dér, hvor du kender den, og dér, hvor du måske ikke lige forventer at møde et græskar …
Hokkaido og græskar er begge typer af squash, men de adskiller sig både på udseende, tekstur og smag.
Navnet stammer fra den japanske ø, Hokkaido, hvor græskarret har været dyrket i mange år.
Regionen er kendt som Japans spisekammer, fordi der er tempereret klima, der egner sig godt til at dyrke grøntsager.
I dag dyrkes hokkaido også udbredt på vores breddegrader, så det kan skaffes nyhøstet og klimavenligt.
Hokkaido er generelt en næringsrig grøntsag. Det høje indhold af kostfibre gør, at den mætter godt og hjælper til god fordøjelse og tarmsundhed.
Læs også: Se her, hvilke fødevarer der gavner din tarm - og hvilke du helst skal begrænse
Og så er den meget alsidig og kan fx erstatte kartoffel i supper, hvis man vil spare lidt på kulhydrater og kalorier for at tabe sig.
Her er listen over alt det gode, hokkaido indeholder:
Der er kun 34 kalorier pr. 100 g hokkaido, så det gør den til en super kalorielet grøntsag.
Stænglen afslører, hvornår hokkaidogræskaret er modent. Den tykke, lidt bløde stængel bliver mere og mere korkagtig, jo mere moden frugten bliver.
Hold også øje med farven, der skal være dyb orange.
Hokkaido høstes i efteråret ca. fra august til oktober, men de er holdbare i lang tid og sælges ofte det meste af vinteren.
Hvor kan man købe hokkaido?
I alle større supermarkeder, grønthandlere og vejboder. Det er et af de mest solgte græskar i Danmark, da det også dyrkes herhjemme.
Du kan også plante hokkaido i haven, men det kræver god plads, ca. 4 kvadratmeter pr. plante.
Længe! I et køleskab kan græskarret holde sig i ca. 2 måneder, mens det kan forblive friskt i hele 5 måneder i et rum, der er 12 grader.
Opbevar altid hokkaidogræskar tørt og køligt.
Græskar kan fryses og skal ikke blancheres inden. Den mister dog sprødheden og er bedst egnet til fx græskarsuppe efter optøning.
Den har en blød, sødlig og lidt nøddeagtig smag, som er mere koncentreret end i andre sorter. Når hokkaido tilberedes, og der trækkes vand ud af den, træder smagen endnu mere frem.
Når du skal lave mad af græskar, så gå efter en lille størrelse. I små græskar er smagen nemlig mere komprimeret og mindre vandet.
Ja, du behøver ikke skrælle græskaret, før du laver mad af det. Skrællen er nemlig så tynd, at den hurtigt bliver mør, når den tilberedes.
På den måde bevarer du også de mange fibre, der sidder i skrællen, og den giver ekstra smag og farve til retterne.
Kernerne kan tørres i ovnen og krydres efter smag og derefter bruges til salater, som en lækker snack eller som drys til græskarsuppen.
Eller gem kernerne, og lav forspirer af dem, inden du selv kan plante dem ud.
Indmaden kan fx bruges i stedet for gulerødder i en gulerodskageopskrift, fordi den blendede græskarindmad giver en masse fugt, smag og sødme til kagen, på samme måde som gulerødder gør.
Læs også: Kan man spise halloween græskar?
Hokkaidogræskar er populære både i det salte og søde køkken.
De er velegnet til bagning, især til fremstilling af græskarpuré til tærter, kager og muffins.
De bruges også i mos, supper, madtærter og gryderetter. Eller som fyld i en ovnstegt kylling eller som fritter ved siden af. Du kan sågar sylte dem eller lave marmelade af dem.
De er med andre ord super alsidige og kan anvendes på mange måder i køkkenet.
Se opskrifter med hokkaido her.
Hvordan tilbereder man hokkaido?
Du kan både koge, bage, purere, mose, dampe, sylte og stege hokkaidogræskar. De kan også bruges i kager, brød og desserter, fordi de har en lidt sødlig smag.
Kan man spise hokkaido rå?
I teorien kan man spise den rå, men den vil smage bittert. Varmer du den op, vil den blive sødere i smagen, fordi stivelsen omdannes til glukose. Det er også derfor, at kartoflen ændrer smag fra rå til kogt.
KILDE: Stine Junge Albrechtsen, diætist hos Inspire Institute og yogalærer hos Yoga For You