Hooked på hokkaido

Flot ser det ud med sin orange farve! Tag græskaret med hjem, og udnyt det bløde kød og den nøddeagtige smag i både det salte og søde køkken.

En bunke af hokkaido-græskar.

HOKKAIDO er fuld af A-vitamin og kostfibre. Få inspiration til at bruge den i maden.

© iStock

Der er en grund til, at hokkaido er det mest solgte græskar i Danmark. I sammenligning med andre sorter, har den en mere koncentreret, nøddeagtig smag og et blødt, glat kød, der gør den super anvendelig.

Laver du mad med hokkaido, får du tilmed masser af A-vitamin og mæthed for pengene.

Læs også: Sådan får du flere grøntsager i hverdagen

Derfor har vi samlet vores bedste opskrifter på hokkaido i alt fra supper, salater og kager. Eller helt simpelt – bagt i ovnen.

Du får også gode råd til opbevaring, tilberedning og udskæring af den orange grøntsag.

Velbekomme!

1 Sådan bager du hokkaido i ovnen


Hokkaido har i sig selv en mild og sød nøddeagtig smag, men bager du den i ovnen, bliver den koncentreret og træder tydeligere frem.

Når først den orange grøntsag er bagt, kan den serveres som fritter til en varm ret, indgå i salater eller moses til suppe, puré eller bruges i fx en lasagne. Kun fantasien sætter grænser!

Opskriften på bagt græskar får du lige her.

Bagt hokkaidostykker på en bageplade

Bagt græskar

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • ½ hokkaidogræskar
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 tsk. paprika
  • ½ tsk. chili
  • stilk frisk timian
  • Havsalt
  • Sort peber, friskkværnet

Sådan gør du

  • Skrab kernerne ud af græskarret, og skær i skiver.
  • Fordel på en bageplade med bagepapir.
  • Pensl med olie, og drys med krydderier og små kviste af timian.
  • Bag 20 min. ved 180 gr. varmluft.

2 12 opskrifter med hokkaido


Ideforladt i køkkenet? Så tjek disse forfriskende opskrifter på hokkaido – både dér, hvor du kender den, og dér, hvor du måske ikke lige forventer at møde et græskar …

Suppe

Cremet hokkaidosuppe med knas
© wichmann+bendtsen

Cremet hokkaidosuppe med knas

Få suppen til at smage af noget ved at bage græskaret i ovnen først. Her med lækkert drys af kikærter og æblestykker på toppen.

Se opskriften her.

Salater

Salat af græskar, quinoa og tofu

Salat af græskar, quinoa og tofu

Prøv denne lækre salat, som virkelig mætter. Græskaret får sundt selskab af tofusticks, quinoa, aubergine og appelsin. Mmmm.

Se opskriften her.

Buddha bowl med bagt græskar
© Wichmann+bendtsen

Buddha bowl med bagt græskar

Indbydende bowl spækket med sunde sager og krydderier, der giver det hele smag og bid. Et godt forslag hvis du får vegetarer til middag.

Se opskriften her.

Couscous-salat med karamelliserede græskar

Couscous-salat med karamelliserede græskar

Nem marokkansk inspireret salat, som kan toppes med diverse grillede grøntsager – her serveret med grillet hokkaido.

Se opskriften her.

Pasta

Græskarlasagne med ricotta og spinat
© wichmann+bendtsen

Græskarlasagne med ricotta og spinat

Smagene fra græskar, spinat og ricotta klæder hinanden i denne nyfortolkning af den gamle, italienske klassiker. Buon appetito!

Se opskriften her

Desserter

Rawkage med hokkaido og rødbede
© wichmann+bendtsen

Rawkage med hokkaido og rødbede

Så farvestrålende en kage, at gæsterne taber kæben! Den er tilmed både sund og velsmagende, så du sagtens kan snuppe et ekstra stykke.

Se opskriften her.

Sprøde græskarvafler med sirup
© wichmann+bendtsen

Sprøde græskarvafler med sirup, nødder og chokolade

Bland græskarpuré i dejen, og tilfør dine vafler en nøddeagtig smag. Spis dem med lækkert fyld på toppen efter smag og behag.

Se opskriften her.

Bagt græskargrød
© wichmann+bendtsen

Bagt græskargrød

Sender tankerne i retning af varm æblekage, men her er det bare hokkaido, der er hovedingrediensen. Smag desserten til med kanel, ingefær og muskatnød.

Se opskriften her

Bagværk

Krydrede græskarmuffins

Krydrede græskarmuffins

Græskar er søde, bløde og smager ikke af så meget i sig selv. Hvis du bager med dem, kan du få dem til at smage af lige de krydderier, du bedst kan lide.

Se opskriften her.

Græskarbrød

Græskarbrød med kikærte- og quinoamel

Glutenfrit brød med græskarkerner og krydderi, som egner sig perfekt som madbrød, fx sammen med en fyldig salat.

Se opskriften her.

Tilbehør

Syltede græskar
© wichmann+bendtsen

Syltede græskar

Har du accaciehonning og æblecidereddike stående derhjemme, kan du nemt lave hjemmelavede syltede græskar. Tjek opskriften!

Se opskriften her.

Bagte hokkaido-fritter med feta

Bagte hokkaido-fritter med feta

Brug græskarfritterne som simpelt tilbehør, eller miks dem til en salat med det, du lige har i køleskabets grøntsagsskuffe.

Se opskriften her.

3 Hvad er forskellen på hokkaido og græskar?


Hokkaido og græskar er begge typer af squash, men de adskiller sig både på udseende, tekstur og smag.

Mix af forskellige græskarsorter
© iStock

Græskar

  • Mere ovale og aflange i formen
  • Grøn, gul, orange eller hvid
  • Er større i størrelsen
  • Sød smag med tendens til at være vandig
  • Fast kød, der gør dem velegnede til bagning og grillning.
Bunke af hokkaido-græskar
© iStock

Hokkaido

  • Rund form
  • Dyb orange
  • Oftest mindre end andre græskar
  • Sød, nøddeagtig smag
  • Blødt kød, der gør dem velegnede til puréer, supper og bagning.

Hvad betyder hokkaido?

Navnet stammer fra den japanske ø, Hokkaido, hvor græskarret har været dyrket i mange år.

Regionen er kendt som Japans spisekammer, fordi der er tempereret klima, der egner sig godt til at dyrke grøntsager.

I dag dyrkes hokkaido også udbredt på vores breddegrader, så det kan skaffes nyhøstet og klimavenligt.

Læs også: Spis klimavenligt med I FORMs klimapyramide

4 Hvad er hokkaido godt for?


Hokkaido er generelt en næringsrig grøntsag. Det høje indhold af kostfibre gør, at den mætter godt og hjælper til god fordøjelse og tarmsundhed.

Læs også: Se her, hvilke fødevarer der gavner din tarm - og hvilke du helst skal begrænse

Og så er den meget alsidig og kan fx erstatte kartoffel i supper, hvis man vil spare lidt på kulhydrater og kalorier for at tabe sig.

Her er listen over alt det gode, hokkaido indeholder:

Hvor mange kostfibre indeholder hokkaido?

Hokkaido indeholder hele 3 g kostfibre pr. 100 gram. Dermed kan den slå de fleste grøntsager.

Højt kostfiberindhold giver gedigen mæthed, sunde tarme og god fordøjelse.

Her kan du se kostfiberindholdet i hokkaido sammenlignet med andre grøntsager.

KILDE: Frida fooddata.dk, DTU

Spidskål
© iStock

Spidskål 2 g

Gulerod
© iStock

Gulerod 2,5 g

Grønne bønner
© iStock

Grønne bønner 3 g

Hokkaido
© iStock

Hokkaido 3 g

Broccoli
© iStock

Broccoli 3 g

Hvor mange kalorier indeholder hokkaido?

Der er kun 34 kalorier pr. 100 g hokkaido, så det gør den til en super kalorielet grøntsag.

En skål græskarsuppe og kartoffelsuppe har forskelligt kalorieindhold

Spar kalorier med hokkaido

Bytter du fx kartoflerne ud med hokkaido i din suppe, sparer du ca. halvdelen af kalorierne.

5 Hvornår er hokkaido moden?


Stænglen afslører, hvornår hokkaidogræskaret er modent. Den tykke, lidt bløde stængel bliver mere og mere korkagtig, jo mere moden frugten bliver.

Hold også øje med farven, der skal være dyb orange.

Hokkaido høstes i efteråret ca. fra august til oktober, men de er holdbare i lang tid og sælges ofte det meste af vinteren.

Hvor kan man købe hokkaido?
I alle større supermarkeder, grønthandlere og vejboder. Det er et af de mest solgte græskar i Danmark, da det også dyrkes herhjemme.

Du kan også plante hokkaido i haven, men det kræver god plads, ca. 4 kvadratmeter pr. plante.

6 Hvor længe kan hokkaido holde sig?


Længe! I et køleskab kan græskarret holde sig i ca. 2 måneder, mens det kan forblive friskt i hele 5 måneder i et rum, der er 12 grader.

Opbevar altid hokkaidogræskar tørt og køligt.

Kan man fryse hokkaido?

Græskar kan fryses og skal ikke blancheres inden. Den mister dog sprødheden og er bedst egnet til fx græskarsuppe efter optøning.

7 Hvor længe skal hokkaido koge?


Hokkaido i en gryde
© iStock

Kogetiden af et hokkaido kommer an på, hvor store stykker det er skåret i. Men 15-20 minutter er ikke helt skævt.

Hokkaido i ovn
© iStock

Hvor længe skal hokkaido bage i ovnen?

Det kommer an på, hvor store stykker, det er skåret i. Et hokkaidogræskar, der er halveret, skal have ca. 25-40 minutter.

Hvis det er skåret finere ud, skal det have kortere kogetid.

8 Hvordan smager hokkaido?


Den har en blød, sødlig og lidt nøddeagtig smag, som er mere koncentreret end i andre sorter. Når hokkaido tilberedes, og der trækkes vand ud af den, træder smagen endnu mere frem.

Når du skal lave mad af græskar, så gå efter en lille størrelse. I små græskar er smagen nemlig mere komprimeret og mindre vandet.

9 Kan man spise skrællen på en hokkaido?


Ja, du behøver ikke skrælle græskaret, før du laver mad af det. Skrællen er nemlig så tynd, at den hurtigt bliver mør, når den tilberedes.

På den måde bevarer du også de mange fibre, der sidder i skrællen, og den giver ekstra smag og farve til retterne.

En hokkaido skrælles

SKRÆLLER DU HOKKAIDO? Så prøv at lade være. Skrællen er spiselig og fuld af fibre.

© iStock

Hvordan kan jeg udnytte hele græskaret?

Kernerne kan tørres i ovnen og krydres efter smag og derefter bruges til salater, som en lækker snack eller som drys til græskarsuppen.
Eller gem kernerne, og lav forspirer af dem, inden du selv kan plante dem ud.

Indmaden kan fx bruges i stedet for gulerødder i en gulerodskageopskrift, fordi den blendede græskarindmad giver en masse fugt, smag og sødme til kagen, på samme måde som gulerødder gør.

Læs også: Kan man spise halloween græskar?

10 Hvad kan man bruge hokkaido græskar til?


Hokkaidogræskar er populære både i det salte og søde køkken.

De er velegnet til bagning, især til fremstilling af græskarpuré til tærter, kager og muffins.
De bruges også i mos, supper, madtærter og gryderetter. Eller som fyld i en ovnstegt kylling eller som fritter ved siden af. Du kan sågar sylte dem eller lave marmelade af dem.

De er med andre ord super alsidige og kan anvendes på mange måder i køkkenet.

Se opskrifter med hokkaido her.

Hvordan tilbereder man hokkaido?
Du kan både koge, bage, purere, mose, dampe, sylte og stege hokkaidogræskar. De kan også bruges i kager, brød og desserter, fordi de har en lidt sødlig smag.

Kan man spise hokkaido rå?
I teorien kan man spise den rå, men den vil smage bittert. Varmer du den op, vil den blive sødere i smagen, fordi stivelsen omdannes til glukose. Det er også derfor, at kartoflen ændrer smag fra rå til kogt.

KILDE: Stine Junge Albrechtsen, diætist hos Inspire Institute og yogalærer hos Yoga For You