Pastinak – en sund og unik smagsgiver i køkkenet

“Den hvide gulerod” er helt sin egen. Brug den nøddeagtige smag som krydderi, og forkæl maven med det tårnhøje fiberindhold. Der er pastinak på menuen!

Pastinak er en sund rodfrugt.

HVAD VED DU OM PASTINAKKER? Her får du både opskrifter og svar på dine spørgsmål.

© iStock

Du har købt en pose blandede rodfrugter i supermarkedet, men hjemme kommer du måske i tvivl om, hvad den aflange, lyse rod er.

En pastinak er en rodfrugt, der tilhører skærmplantefamilien. Med den får du tanket op med især kostfibre, B- og E-vitamin. Den kan spises rå, kogt, bagt eller stegt og bruges ofte i supper, gryderetter og puréer.

Vi har samlet vores opskrifter med pastinak og serverer sammen med dem råd om næring, opbevaring og tilberedning.

1 Hvorfor er pastinak sund?


Pastinak hører til den nederste del af kostpyramiden og er som alle andre grøntsager kilde til flere vigtige vitaminer og mineraler, herunder A-, B-, C- og E-vitaminer, folat og kalium.

Dér, hvor den virkelig skiller sig ud, er på sit høje indhold af kostfibre. Fibre giver tarmene noget at arbejde med, så du får en god fordøjelse, og så giver fibrene en hurtigere og længerevarende mæthed.

Læs også: Antiinflammatorisk kostpyramide

Her er listen over de vigtigste ting i pastinak:

Hvor mange kostfibre indeholder pastinak?

Pastinak har et tårnhøjt indhold af kostfibre på 4,6 g pr. 100 g. Det svarer til knap tre gange så mange fibre som i kartofler.

Højt indhold af kostfiber giver sunde tarme, god fordøjelse og en gedigen mæthed.

Her kan du se indholdet af kostfibre sammenlignet med andre grøntsager.

KILDE: Frida fooddata.dk, DTU

Blomkål
© iStock

Blomkål 1,9 g

© iStock

Rødbede 2,1 g

Broccoli
© iStock

Broccoli 3,2 g

Pastinak
© iStock

Pastinak 4,6 g

Grønkål
© iStock

Grønkål 5,8 g

Hvor mange kalorier indeholder pastinak?

Pastinak indeholder 63 kcal pr. 100 g. Dermed ligger den i den høje ende af kalorieskalaen for grøntsager – den har fx næsten dobbelt så mange kalorier som i en gulerod.

Står valget mellem pastinak-mos eller kogt ris eller pasta til maden, så er den gullige rod dog stadig et meget kaloriefattigt valg.

2 Kan pastinakker forebygge kræft?


Gulerødder er længe blevet kædet sammen med forebyggelse af kræft. Forsøg med rotter viser, at stofferne falcarinol og falcarindiol hæmmer kræft.

Nu er forskere på Odense Universitets Hospital ved at finde ud af, om virkningen er den samme på os mennesker.

Forskningsleder Gunnar Baatrup er optimistisk: “Som det ser ud nu, har man større effekt af to gulerødder om dagen end af hele det danske screeningssystem,” siger han til Fyens Stiftstidende. Inden du fylder dit køleskab med gulerødder, så skal det lige nævnes, at der er tale om en særlig sort gulerod med et særligt højt indhold af falcarinol og falcarindiol. Som det er lige nu, dyrkes og sælges sorten ikke i Danmark.

Stofferne findes også i andre grøntsager og krydderurter, fx pastinak. Men også i persillerod, selleri, dild og persille.

Læs også: 6 kostråd, der sænker din risiko for kræft

3 Hvordan kan man se forskel på pastinak og persillerod?


Persilleroden ligner pastinakken, men du kan kende forskel på de to ved at kigge i den ende, hvor bladene har siddet.

Hvor persilleroden går opad i toppen, har pastinakken en lille fordybning mellem roden og stilken.

Du kan bruge huskereglen: “Pastinakken skal ned med nakken”.

Pastinak har en fordybning
© iStock
Persillerod har en top.
© iStock

4 Hvor længe kan en pastinak holde sig?


Roden skal helst opbevares køligt som i køleskab eller kælder. Der holder den sig frisk i 12-14 dage. I stuetemperatur går der til gengæld kun et par dage, før den bliver blød.

Kan man fryse pastinak?

Ja. Skær grøntsagen i tern eller skiver, og blanchér den i ca. 2-3 min. For at undgå misfarvning kan der tilsættes citronsyre eller citronbåde til vandet.

Frys ned i mindre poser, så det er let at tilsætte roden til gryderetter eller mos.

5 Hvornår er pastinak i sæson?


Den er i sæson fra september til april. Lad den gerne stå i jorden efter den første frost, for kulden omdanner nogle af kulhydraterne til sukker, så roden får mere sødme.

6 Hvor længe skal pastinak koge?


Kogetid på pastinak
© iStock

Kogetiden afhænger af størrelsen på stykkerne, men ca. 10-15 minutter.

Ved kogningen ændrer smagen sig fra det lidt skarpe over til en sødere smag, fordi stivelsen omdannes til glukose.

Pastinakker i ovnen
© iStock

Hvor længe skal pastinak bage i ovnen?

Pastinakker skal bages ca. 20-40 min. i ovnen ved 180 gr. varmluft, alt efter størrelsen på udskæringen.

Kan pastinak spises rå?

Den gule rod kan sagtens spises rå i salater, og der er også flest sunde stoffer i den rå grøntsag. Den lidt skarpe smag a la selleri kan dog afskrække mange, og den forsvinder, hvis du varmer den op.

Kan man spise skrællen af en pastinak?

Pastinakker bør skrælles inden tilberedning, da der nemt kan gemme sig skidt i skrællen.

Indeni er kødet helt hvidt. Det kan dog blive misfarvet, når det får adgang til ilt. Det kan du undgå ved at lægger pastinakker i vand med citronsaft eller blanchere dem i få minutter.

Pastinakker, der bliver skrællet.

SKRÆLLEN AF EN PASTINAK skal helst fjernes inden tilberedning.

© iStock
En pastinak, der får klippet toppen af

TOPPEN AF PASTINAKKEN frarådes at spise, så klip den af.

© iStock

7 Hvordan smager pastinak?


Den har en karakteristisk intens, lidt nøddeagtig smag a la selleri. Rå er den skarp og grov i smagen, så i en salat eller råkost er det en god idé at blande den med fx æble eller gulerod.

Når den tilberedes med varme, bliver smagen mere sød a la gulerod.

Den lækre nøddeagtige smag er en fornem smagsgiver i fx supper, gryderetter og puréer. Pastinak kan næsten bruges som et krydderi.

8 Hvad kan man bruge pastinak til?


Rodfrugten kan bruges i rigtig mange sammenhænge. De mest oplagte er i supper og gryderetter, hvor de kan give en nøddeagtig smag til retten.

Som tilbehør gør de sig fortrinligt som ovnbagte rodfrugter eller fritter, og de kan også lægges hele på grillen.

Bager du pizza er tynde skiver af pastinak lækkert fyld med pesto og frisk rucola. På grund af den søde smag kan den sunde pastinak sågar bruges i kager.

Her kan du se vores opskrifter med pastinak.

9 11 opskrifter med pastinak


Får pastinakken lov at ligge uberørt i grøntsagsskuffen?

Så tjek disse sunde og alsidige opskrifter. Den smagfulde rodfrugt kan nemlig bruges til mange ting …

Tilbehør

Grillede pastinakker

Pastinakker på grill

Prøv at smide grøntsager på risten i stedet for kød næste gang, du tænder op for grillen. Her får du en supernem opskrift på grillede pastinakker.

Se opskriften her

Grøntsagsfritter i airfryer
© Wichmann+bendtsen

Fritter af pastinak og gulerod i airfryer

Grøntsagsfritterne bliver helt sprøde, hvis du bruger en airfryer. Ellers kan de også tilberedes i ovnen på bare 20 minutter.

Se opskriften her

Syltede pastinakker og gulerødder
© Skovdal Nordic

Syltet pastinak og gulerod

Verdens hurtigste vej til at give smag til din salat – eller veggieburger – er at lave dine egne syltede pastinakker.

Se opskriften her

Suppe

Pastinak- og blomkålssuppe
© Wichmann+bendtsen

Pastinak- og blomkålssuppe

Pastinak til overs i grøntsagsskuffen? Så lav suppe af den og andre grøntsager. Her er der toppet op med kylling og æg. Mmmm ...

Se opskriften her

Salater

Salat med pastinak, kikærter og feta
© wichmann+bendtsen

Salat med pastinak, kikærter og feta

Udnyt den gode mæthed, som rodfrugter giver. Med pastinak i salaten, kan den faktisk udgøre et helt måltid.

Se opskriften her

Spinatsalat med pastinak og persillerod

Spinatsalat med pastinak og persillerod

... eller bare én af delene. Salaten mætter, er sund og tilfredsstiller både salat- og kødelskere.

Se opskriften her

Middagsretter

Svensk pølseret med pastinak
© Wichmann+bendtsen

Svensk pølseret med grøntsager og kyllingepølser

Giv klassikeren et sundhedsløft ved at bruge pastinakker og gulerødder udover kartofler. Det gør absolut kun godt for smagen!

Se opskriften her

Laks i ovn med bagte rodfrugter
© Wichmann+bendtsen

Laks i ovn med bagte rodfrugter

Middagen her er serveret på bare en halv time, og så er den tilmed fuld af fibre og sundt fedt.

Se opskriften her

Sund spaghetti bolognese
© Wichmann+bendtsen

Sund spaghetti bolognese

Pastinak eller knoldselleri giver fibre og smag til kødsovsen. Har du børn i huset, vil de sikkert ikke opdage, at de spiser grøntsager.

Se opskriften her

Barbecuekylling i ovn med rodfrugter
© Wichmann+bendtsen

Barbecuekylling i ovn med ovnbagte rodfrugter

Pastinakker og gulerødder akkompagnerer kyllingen perfekt i denne ovnret, som hele familien kan lide.

Se opskriften her

KILDE: Stine Junge Albrechtsen, diætist hos Inspire Institute og yogalærer hos Yoga For You