Hjemmelavet rødkål – nem og lækker

1 time
147 kcal

Køber du rødkål til julemiddagen på glas? Det er slut nu, så snart du har prøvet vores nemme og lækre opskrift på hjemmelavet rødkål.

Hjemmelavet rødkål – enkelt og godt.

HJEMMELAVET RØDKÅL – enkelt og godt. Klar på mindre end en time.

© iStock

Hjemmelavet rødkål (nem opskrift)

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • ⅓ kg rødkål (svarer ca. til 1/2 hoved, mellemstr.)
  • 8⅓ g smør
  • ⅓ dl eddike, gerne æblecider­eddike eller balsamico-eddike
  • ½ dl ribs- eller solbærsaft, koncentreret
  • ¼ tsk. salt
  • Lidt sort peber, friskkværnet
  • Evt. lidt sukker
  • Evt. lidt ribsgelé

Sådan laver du hjemmelavet rødkål

  • Fjern de yderste blade af hovedet, og kassér dem.
  • Snit kålen så fint, som du ønsker det, med en skarp kniv.
  • Steg kålen i lidt smør i en stor gryde i et par min., mens du rører rundt.
  • Tilsæt eddike, saft og sukker, og lad rødkålen simre lidt. Hvis du gerne vil have en rødkål med meget bid i, er 5 min. passende.
  • Foretrækker du en blødere rødkål, så lad den simre i 30-50 min. Jo længere simretid, jo blødere kål. Supplér evt. med ekstra væske i form af saft eller lidt vand undervejs.
  • Smag kålen til med salt, peber, eddike, sukker og evt. lidt ribsgelé. Servér den lun eller kold.

Du kan sagtens lave rødkålen dagen før og opbevare den på køl.


Lav din egen hjemmelavede rødkål til jul

Ingen julemiddag uden rødkål! Det er supernemt at købe den på glas, hælde den i en gryde og varme op – men det er faktisk også ret nemt at lave den selv. Og smagen kan slet ikke sammenlignes.

Det tager maks. 1 time at lave vores hjemmelavede kål, og hvis det passer dig bedre, kan du sagtens lave den dagen før og opbevare den på køl.

Selvom rødkål har sin helt store højtid til jul, smager hjemmelavet rødkål også dejligt resten af året, fx til en helt almindelig frikadelle.

Hjemmelavet rødkål og and

HJEMMELAVET RØDKÅL serveres for eksempel til fjærkre som and, men den er også god til kalkun eller skinke.

© iStock

1 3 versioner af hjemmelavet rødkål


Hvis du er i humør til noget andet end den helt klassiske, syltede rødkål, så får du her 3 bud på hjemmelavet rødkål med et tvist.

Hjemmelavet rødkål – 3 opskrifter

Klassisk rødkål med julekrydderier

Hvis du gerne vil spice din hjemmelavede rødkål op med en autentisk varm og aromatisk julesmag, så prøv at tilføje følgende ingredienser:

  • 1-2 kanelstænger
  • 3 hele nelliker
  • 2 stjerneanis

Du kan lade krydderierne blive i sylteglasset eller tage dem op – det afhænger af, hvor kraftig en smag du ønsker.

Hjemmelavet rødkål med æble

Hvis du tilføjer 1 syrligt æble, fx Belle de Boskoop eller Granny Smith) får du en frisk og frugtig smag, som balancerer eddike og sukker.

Skær æblet i små tern og lade det koge med. Nemt og lækkert.

Hjemmelavet rødkål med portvin og appelsin

Skal din hjemmelavede rødkål være ekstra særlig, så kan du tilføje sofistikerede smagsnuancer med portvin og lidt økologisk, revet appelsinskal.

Tilføj 1 dl portvin og skallen fra 1 økologisk appelsin til det snittede rødkål. Ønsker du lidt mere julet varme, kan du tilføje 1 kanelstang.

2 Hvor længe kan hjemmelavet rødkål holde sig?


Der findes ikke ét konkret svar her, for holdbarheden på hjemmelavet rødkål afhænger af mange faktorer.

Har du en almindelig god køkkenhygiejne, bør hjemmelavet rødkål sagtens kunne holde sig 4 dage på køl.

Generelt handler det om at minimere antallet af bakterier. Det har derfor stor betydning for holdbarheden, om ...:

  • Din gryde og grydeske er 100 pct. rene, når du laver den hjemmelavede kål
  • Den har været på køl, så snart den var færdig på komfuret
  • Den opbevares i en lukket bøtte med låg (sæt først låget på, når kålen er helt kold).

Hvis du smager rødkålen til med en ske, så husk at undlade at stikke skeen tilbage i gryden.

Sådan tjekker du, om din rødkål stadig er holdbar

Er du i tvivl, om rødkålen er god nok, kan du benytte dig af følgende fremgangsmåde.

Se på rødkålen: Ser den ud, som da du stillede den på køl, er det et godt tegn. Er der mug eller råd – eller er kålen misfarvet eller slimet – skal du kassere den.

Lugt til rødkålen: Lugter den normalt, er det et godt tegn. Lugter rødkålen surt, harsk eller på anden måde grimt, skal den smides ud.

Smag på rødkålen: Hvis den lugter og ser fin ud, kan du smage på en lille smule. Smager den fint, er der formentlig ikke noget i vejen med den. Smager den derimod dårligt, skal du smide den ud.

3 Kan man fryse hjemmelavet rødkål?


Ja, det kan du sagtens.

Tø kålen op (gerne i køleskab) og varm den godt igennem inden servering. Smag den evt. til igen, da hjemmelavet rødkål godt kan miste lidt smag i fryseren – så måske skal den have lidt ekstra eddike, salt, peber, sukker eller ribsgelé.

4 Hvorfor spiser vi (hjemmelavet) rødkål til jul?


Rødkål er en fast del af julebordet i Danmark og spiller også en rolle i de øvrige nordiske landes juletraditioner, omend med variationer.

I Danmark har rødkål været en klassiker siden 1800-tallet, særligt som tilbehør til and og flæskesteg. Dens sød-syrlige smag er perfekt til at balancere de fede retter, og samtidig var kål en praktisk grøntsag, da den kunne opbevares gennem vinteren.

I Sverige og Norge nyder man også rødkål til jul, men surkål – fermenteret hvidkål – er lige så populært. I Finland er rødkål derimod mindre udbredt, da man traditionelt foretrækker tilbehør som kålroemos, syltede grøntsager eller – hvis den endelig skal stå på rådkål – på en rå rødkålssalat.

Rødkål er en den danske julefrokost.

HJEMMELAVET RØDKÅL smager godt til julefrokosten.

© iStock