Hjemmelavet rødkål – nemt og lækkert

1 time
147 kcal

Køber du rødkål til julemiddagen på glas? Det er slut nu, så snart du har prøvet vores nemme og lækre opskrift på hjemmelavet rødkål

Hjemmelavet rødkål i en gryde

HJEMMELAVET RØDKÅL – Er du vant til rødkål på glas, kan du godt glæde dig til den hjemmelavede version. Du bestemmer selv, om du vil have den med ‘bid i’ eller helt blød.

© iStock

Hjemmelavet rødkål (nem opskrift)

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • ⅓ kg rødkål (svarer ca. til 1/2 rødkålshoved, mellemstr.)
  • 8⅓ g smør
  • ⅓ dl eddike, gerne æblecider­eddike eller balsamico-eddike
  • ½ dl ribs- eller solbærsaft, koncentreret
  • ¼ tsk. salt
  • Lidt sort peber, friskkværnet
  • Evt. lidt sukker
  • Evt. lidt ribsgelé

Sådan laver du hjemmelavet rødkål

  • Fjern de yderste blade af rødkålshovedet, og kassér dem.
  • Snit kålen så fint, som du ønsker det, med en skarp kniv.
  • Steg rødkålen i lidt smør i en stor gryde i et par min., mens du rører rundt.
  • Tilsæt eddike, saft og sukker, og lad rødkålen simre lidt. Hvis du gerne vil have en rødkål med meget bid i, er 5 min. passende.
  • Foretrækker du en blødere rødkål, så lad den simre i 30-50 min. Jo længere simretid, jo blødere kål. Supplér evt. med ekstra væske i form af saft eller lidt vand undervejs.
  • Smag rødkålen til med salt, peber, eddike, sukker og evt. lidt ribsgelé. Servér den lun eller kold.

Du kan sagtens lave rødkålen dagen før og opbevare den på køl.


Lav din egen hjemmelavede rødkål til jul

Ingen julemiddag uden rødkål! Det er supernemt at købe rødkål på glas, hælde den i en gryde og varme op – men det er faktisk også ret nemt at lave den selv. Og smagen kan slet ikke sammenlignes.

Det tager maks. 1 time at lave vores hjemmelavede rødkål, og hvis det passer dig bedre, kan du sagtens lave den dagen før og opbevare den på køl.

Selvom rødkål har sin helt store højtid til jul, smager hjemmelavet rødkål også dejligt resten af året, fx til en helt almindelig frikadelle.

Hvor længe kan hjemmelavet rødkål holde sig?

Der findes ikke ét konkret svar her, for holdbarheden på hjemmelavet rødkål afhænger af mange faktorer.

Har du en almindelig god køkkenhygiejne, bør hjemmelavet rødkål sagtens kunne holde sig 4 dage på køl.

Generelt handler det om at minimere antallet af bakterier. Det har derfor stor betydning for holdbarheden, om ...:

  • Din gryde og grydeske er 100 pct. rene, når du laver hjemmelavet rødkål
  • Rødkålen har været på køl, så snart den var færdig på komfuret
  • Rødkålen opbevares i en lukket bøtte med låg (sæt først låget på, når kålen er helt kold).

Hvis du smager rødkålen til med en ske, så husk at undlade at stikke skeen tilbage i gryden.

LÆS OGSÅ: Rødkål – rød, rund og ret sund

© Istock

Tjek, om din rødkål er god nok

Er du i tvivl, om rødkålen er god nok, kan du benytte dig af følgende fremgangsmåde.

Se på rødkålen: Ser rødkålen ud, som da du stillede den på køl, er det et godt tegn. Er der mug eller råd, er kålen misfarvet eller slimet, skal du kassere den.

Lugt til rødkålen: Lugter rødkålen normalt, er det et godt tegn. Lugter rødkålen surt, harsk eller på anden måde grimt, skal den smides ud.

Smag på rødkålen: Hvis rødkålen lugter og ser fin ud, kan du smage på en lille smule. Smager den fint, er der formentlig ikke noget i vejen med den. Smager rødkålen derimod dårligt, skal du smide den ud.

Kan man fryse hjemmelavet rødkål?

Ja, det kan man sagtens. Tø kålen op (gerne i køleskab) og varm den godt igennem inden servering. Smag den evt. til igen, da hjemmelavet rødkål godt kan miste lidt smag i fryseren – så måske skal den have lidt ekstra eddike, salt, peber, sukker eller ribsgelé.