Nem æblecrumble med havregryn og mandler

Æblecrumble er en nem og lynhurtig kage at lave – og så smager den bare supergodt. Nyd den søde bund af bløde æbler, som står i perfekt kontrast til den sprøde og knasende crumble på toppen.

Æblecrumble med skyr eller vaniljeis

ÆBLECRUMBLE har den perfekte kombination af sprød crumble og søde, saftige æbler. Spiser du den med skyr til, så får du en dejlig syrlig smag til den søde æblecrumble.

© wichmann+bendtsen

Æblecrumble med havregryn og mandler

Æblecrumble er supernemt at lave, og så smager den bare virkelig lækkert. I opskriften har vi brugt honning i stedet for sukker, og hvedemel har vi erstattet med havremel. På den måde får du en lidt sundere æblecrumble.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Æblefyld

  • æbler
  • ¼ dl honning
  • ½ tsk. stødt kanel
  • ¼ tsk. stødt kardemomme
  • ¼ tsk. vaniljesukker

Smuldredej/crumble

  • 40 g havregryn
  • 23 g havremel (blendede havregryn)
  • 13 g mandler
  • ⅓ tsk. stødt kanel
  • ¼ tsk. vaniljesukker
  • ¼ tsk. honning
  • 33 g smør i tern

Sådan laver du æblecrumble

  • Skær æblerne i tern, og vend dem sammen med honning, kanel, kardemomme og vaniljepulver.
  • Fordel dem i et smurt tærtefad på ca. 26 cm i diameter.
  • Put alle ingredienserne til smuldredejen i en skål. Smuldr smøret, og bland det let sammen med de andre ingredienser med hænderne.
  • Fordel smuldredejen over æblerne.
  • Bag tærten i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 35 min., eller til overfladen er sprød og gylden.

TIP Pas på, at din crumble ikke bliver for mørk. Den skal være sprød men ikke brændt.

TIP Vælg glutenfri havregryn, og vupti er den glutenfri.


Æblecumble er især skøn, når æblerne er i sæson. Her har æblerne den perfekte sødme og sprødhed, som virkelig gør en stor forskel i din opskrift.

1 Hvad spiser man til æblecrumble?


Traditionelt spiser man flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis til en æblecrumble.

Men der er andre super lækre alternativer, som er meget sundere. Vi kan anbefale skyr eller græsk yoghurt, som du rører op med vanilje.

Æblecrumble med skyr eller vaniljeis

ÆBLECRUMBLE har den perfekte kombination af sprød crumble og søde, saftige æbler. Spiser du den med skyr til, så får du en dejlig syrlig smag til den søde æblecrumble.

© iStock

2 Er æblecrumble sund?


Sund og sund… Det kommer lidt an på, hvordan du definerer sund.

Lad os først kigge på kalorieindholdet. Du skal generelt ikke spise kage for at tabe dig. Kalorieindholdet i æbletærter varierer meget, efter hvilke ingredienser du putter i. Kalorieindholdet svinger derfor fra ca. 300-700 kcal per person alt efter opskriften. Ingredienser som nødder, marcipan, smør, mel og sukker bidrager med mange kalorier, mens æblerne kun bidrager lidt.

Følger du vores opskrift, får du en anelse færre kalorier end med de mest traditionelle æblecrumbles. Især får du dog meget mindre mættet fedt, som er med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme, fordi vi har brugt lidt mindre smør i denne opskrift, end man normalt ville gøre. Og så er hvedemel udskiftet med havregryn, ligesom sukkeret har måttet vige pladsen for honning.

Dog uden at gå på kompromis med den gode smag.

I FORMs æblecrumble vs. klassisk æblecrumble

Se næringsindholdet på en portion af I FORMs æblecrumble og et stykke klassisk æblecrumble.
I FORMs æblecrumbleKlassisk æblecrumble
Kalorier408 kcal503 kcal
Fedt19 g25 g
Kulhydrat50 g59 g
Kostfibre6, 5 g6 g
Protein6 g6 g

Du får også en opskrift, der er super nem at gå til og en masse sunde råvarer fyldt med vitaminer, mineraler, proteiner, og kostfibre.

Hovedingrediensen i vores crumble er æbler, som især er rige på C-vitamin samt fibre i form af pektin. Pektin er guf for dine sunde tarmbakterier og så binder det fedt og kolesterol i tarmen og hiver det med ud til gavn for dit hjerte og dine blodkar.

Den anden hovedingrediens i vores æbletærte er havre, som er et fuldkornsprodukt og dermed også en gave til både hjerte og mave. Udover kolesterolsænkende kostfibre bidrager havre især med proteiner, kalium, magnesium, zink og selen.

Kan man gøre æblecrumble ekstra sund?


Er det kalorierne, du gerne vil barbere ned, så kan du gøre rigtigt meget ved at skifte tilbehøret ud. Skift den fuldfede cremefraiche eller flødeskummet ud med fx vanilleyoghurt eller en let cremefraiche. Det gør en kæmpe forskel for kalorieindholdet.

Vi har tilsat mandler for at øge indholdet af sunde fedtsyrer og fibre, ligesom de er med til at give en crunchy konsistens. Men vil du have en mere kaloriefattig crumble, kan du sagtens undlade disse og putte mere havre i kagen i stedet.

Vi synes, tærten her er glimrende med smør og er store tilhængere af “lidt men godt”. Mange sværger til kokosolie, og fremhæver dette som særlig sundt, men der er lige så meget mættet fedt i kokosfedt som i smør, så du skal ikke spise det for din sundheds skyld.

Vælg danske æbler – evt. økologiske, for så får du færre pesticidrester og den lækreste sød-syrlige smag. Hvis du gerne vil gøre din æblecrumble sundere endnu, så kan du også tilføje bær i kagen.

Vil du prøve en crumble med bær?

Fad med blåbærcrumble og skyr
© wichmann+bendtsen

Blåbærcrumble med skyr

I FORMs blåbærcrumble med skyr fungerer perfekt som det søde efter et lækkert aftensmåltid, eller som en ekstra god start på morgenen. Som bonus indeholder blåbær vitaminer, antioxidanter og fibre, og så smager de ikke mindst suverænt!

Find opskriften her

3 Kan man lave æblecrumble glutenfri?


Ja. Faktisk er æblecrumble ret nem at lave glutenfri.

Sørg blot for at bruge glutenfrie havregryn.

Læs også: Sunde havregrynskugler, du kan lave på 20 minutter

4 Kan man lave æblecrumble i en airfryer?


Ja, det kan du godt.

Du skal blot være obs på, hvor stor en portion æblecrumble din airfryer kan rumme.

5 Kan man lave æblecrumble dagen før?


Du kan sagtens lave kagen på forhånd og lune den op igen senere.

Bare sørg for ikke at give kagen for lang tid i ovnen, første gang den bliver bagt. Ellers risikerer du, at din æblecrumble bliver mørk, når du genopvarmer kagen – og det er ikke så lækkert.

Alternativt kan du forberede så meget af kagen som muligt uden at bage den. Det eneste du skal gøre, er at lave crumbleblandingen, skære æblerne ud og opbevare det hver for sig i en frysepose eller bøtte med låg. På den måde er det nemt at lægge kagen sammen og bage den lige inden, den skal serveres.

6 Hvor længe kan æblecrumble holde sig i køleskabet?


Æblecrumble kan holde sig i 2-3 dage på køl. Den er dog bedst og mest sprød samme dag, som du har bagt den.

7 Kan man fryse æblecrumble ned?


Ja, sagtens.

Så du kan både lave en ekstra stor portion æblecrumble, så du har til fryseren eller fryse en rest ned.

Når du skal varme kagen igen, så sørg for, at den bliver sprød men ikke mørk eller får for meget.

8 Andre søde opskrifter med æble


Hvis du er blevet vild med æble i desserter, så se vores udvalg af (sundere) opskrifter her.

Opskrifter med æbler

Crumble
© wichmann+bendtsen

Lun æblecrumble med brombær

En rigtig lækker efterårsdessert, der byder på sunde ingredienser som havre og mandler – og lidt mindre sukker. Giv den selskab af cremefraiche, is, flødeskum eller lettere varianter som yoghurt og skyr.

Find opskriften her

kanelsnegle
© wichmann+bendtsen

Kanelsnegle med æble i airfryer

Opkrift på de lækreste snegle med æbler, der oven i købet giver dig et pænt skud kostfibre fra æbler og groft mel. Airfryeren bager dem perfekte på alle sider.

Find opskriften her

Æblekage med makronbund

Den klassiske æblekage har fået en lille, let opdatering, hvor der er sparet på kalorierne men ikke på smagen.

Find opskriften her

Nyfortolket æblekage

Lækker anderledes udgave af den traditionelle æblekage.

Find opskriften her

Æble med citron og kakaonibs

Et sprødt og sødt mellemmåltid, der er klar i en fart.
Rigtig hurtig og lækker opskrift.

Find opskriften her

Æblecrumble med mandler

Brug årstidens æbler til denne skønne æblecrumble, som serveres rygende varm med en skefuld skyr.

Find opskriften her

© Skovdal Nordic

Kanelsnegle med æble

Sådan bager du svampede kanelsnegle med under 200 kalorier. Prøv vores lidt sundere opskrift med groft mel, æble og mandelflager.

Find opskriften her