Nem æblecrumble med havregryn og mandler
Æblecrumble er en nem og lynhurtig kage at lave – og så smager den bare supergodt. Nyd den søde bund af bløde æbler, som står i perfekt kontrast til den sprøde og knasende crumble på toppen.
Æblecrumble er en nem og lynhurtig kage at lave – og så smager den bare supergodt. Nyd den søde bund af bløde æbler, som står i perfekt kontrast til den sprøde og knasende crumble på toppen.
Æblecrumble er supernemt at lave, og så smager den bare virkelig lækkert. I opskriften har vi brugt honning i stedet for sukker, og hvedemel har vi erstattet med havremel. På den måde får du en lidt sundere æblecrumble.
TIP Pas på, at din crumble ikke bliver for mørk. Den skal være sprød men ikke brændt.
TIP Vælg glutenfri havregryn, og vupti er den glutenfri.
Æblecumble er især skøn, når æblerne er i sæson. Her har æblerne den perfekte sødme og sprødhed, som virkelig gør en stor forskel i din opskrift.
Traditionelt spiser man flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis til en æblecrumble.
Men der er andre super lækre alternativer, som er meget sundere. Vi kan anbefale skyr eller græsk yoghurt, som du rører op med vanilje.
Sund og sund… Det kommer lidt an på, hvordan du definerer sund.
Lad os først kigge på kalorieindholdet. Du skal generelt ikke spise kage for at tabe dig. Kalorieindholdet i æbletærter varierer meget, efter hvilke ingredienser du putter i. Kalorieindholdet svinger derfor fra ca. 300-700 kcal per person alt efter opskriften. Ingredienser som nødder, marcipan, smør, mel og sukker bidrager med mange kalorier, mens æblerne kun bidrager lidt.
Følger du vores opskrift, får du en anelse færre kalorier end med de mest traditionelle æblecrumbles. Især får du dog meget mindre mættet fedt, som er med til at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme, fordi vi har brugt lidt mindre smør i denne opskrift, end man normalt ville gøre. Og så er hvedemel udskiftet med havregryn, ligesom sukkeret har måttet vige pladsen for honning.
Dog uden at gå på kompromis med den gode smag.
I FORMs æblecrumble | Klassisk æblecrumble | |
---|---|---|
Kalorier | 408 kcal | 503 kcal |
Fedt | 19 g | 25 g |
Kulhydrat | 50 g | 59 g |
Kostfibre | 6, 5 g | 6 g |
Protein | 6 g | 6 g |
Du får også en opskrift, der er super nem at gå til og en masse sunde råvarer fyldt med vitaminer, mineraler, proteiner, og kostfibre.
Hovedingrediensen i vores crumble er æbler, som især er rige på C-vitamin samt fibre i form af pektin. Pektin er guf for dine sunde tarmbakterier og så binder det fedt og kolesterol i tarmen og hiver det med ud til gavn for dit hjerte og dine blodkar.
Den anden hovedingrediens i vores æbletærte er havre, som er et fuldkornsprodukt og dermed også en gave til både hjerte og mave. Udover kolesterolsænkende kostfibre bidrager havre især med proteiner, kalium, magnesium, zink og selen.
Er det kalorierne, du gerne vil barbere ned, så kan du gøre rigtigt meget ved at skifte tilbehøret ud. Skift den fuldfede cremefraiche eller flødeskummet ud med fx vanilleyoghurt eller en let cremefraiche. Det gør en kæmpe forskel for kalorieindholdet.
Vi har tilsat mandler for at øge indholdet af sunde fedtsyrer og fibre, ligesom de er med til at give en crunchy konsistens. Men vil du have en mere kaloriefattig crumble, kan du sagtens undlade disse og putte mere havre i kagen i stedet.
Vi synes, tærten her er glimrende med smør og er store tilhængere af “lidt men godt”. Mange sværger til kokosolie, og fremhæver dette som særlig sundt, men der er lige så meget mættet fedt i kokosfedt som i smør, så du skal ikke spise det for din sundheds skyld.
Vælg danske æbler – evt. økologiske, for så får du færre pesticidrester og den lækreste sød-syrlige smag. Hvis du gerne vil gøre din æblecrumble sundere endnu, så kan du også tilføje bær i kagen.
Ja. Faktisk er æblecrumble ret nem at lave glutenfri.
Sørg blot for at bruge glutenfrie havregryn.
Læs også: Sunde havregrynskugler, du kan lave på 20 minutter
Ja, det kan du godt.
Du skal blot være obs på, hvor stor en portion æblecrumble din airfryer kan rumme.
Du kan sagtens lave kagen på forhånd og lune den op igen senere.
Bare sørg for ikke at give kagen for lang tid i ovnen, første gang den bliver bagt. Ellers risikerer du, at din æblecrumble bliver mørk, når du genopvarmer kagen – og det er ikke så lækkert.
Alternativt kan du forberede så meget af kagen som muligt uden at bage den. Det eneste du skal gøre, er at lave crumbleblandingen, skære æblerne ud og opbevare det hver for sig i en frysepose eller bøtte med låg. På den måde er det nemt at lægge kagen sammen og bage den lige inden, den skal serveres.
Æblecrumble kan holde sig i 2-3 dage på køl. Den er dog bedst og mest sprød samme dag, som du har bagt den.
Ja, sagtens.
Så du kan både lave en ekstra stor portion æblecrumble, så du har til fryseren eller fryse en rest ned.
Når du skal varme kagen igen, så sørg for, at den bliver sprød men ikke mørk eller får for meget.
Hvis du er blevet vild med æble i desserter, så se vores udvalg af (sundere) opskrifter her.