Savner din mad smag? Prøv med en porre

Tjek, hvorfor porren er så genial. Få vores bedste porre-tips, og prøv 12 lækre og sunde opskrifter på retter med porre.

En porre

PORREN – er genial til at få dine retter til at smage af noget. Men den er også lækker i sig selv både som dampet, bagt eller stegt, og så er den sund.

© iStock

Det er muligt, at en porre ikke lige topper listen over dine grøntsagsfavoritter. Det er der sikkert flere årsager til.

Porren har fx en lidt skarp smag og egner sig derfor dårligt som en rå gnavegrøntsag. Samtidig kræver den, at du er ret omhyggelig, når du renser den for sand og jord.

Men når det så er sagt, så er den lange, slanke fætter genial til at give smag til dine retter, ligesom den også er ret lækker i sig selv både dampet, kogt og stegt.

Læs mere om porren her, få alle vores bedste tips om fx opbevaring og tilberedning – og tjek alle vores skønne opskrifter.

1 Er det sundt at spise porre?


Det kan du tro. Porrer indeholder mange sunde vitaminer, mineraler og næringsstoffer.

Grafik med næringsindhold på porrer

C-vitamin

Porren er en god kilde til C-vitaminer, som din krop ikke selv kan danne. C-vitamin er bl.a. med til at styrke dit immunforsvar.

Folat

Stoffet, der i syntetisk form er kendt som folinsyre, får du også i pæne mængder her.

Folat er et B-vitamin, som bl.a. har betydning for dannelsen af røde blodlegemer og celledeling.

Det er vigtigt for alle, men især for gravide og alle, der planlægger at blive gravid. Kroppen er ikke selv i stand til at danne folat, så her er du afhængig af at få vitaminet via den mad, du spiser.

Læs også: Gravid uge for uge – det sker der med dig og dit foster

Kostfibre

De grøn-hvide stænger kan ikke måle sig med kål, hvad angår kostfibre, men du får dog stadig en ganske god portion fibre. Det er guf for din fordøjelse og for dine sunde tarmbakterier.

Porren kan desuden også prale af fx lidt betacaroten, magnesium, kalk og kalium.

Læs også: TEST: Er dine tarmbakterier toptunede?

2 Hvor mange kalorier er der i porrer?


Porren indeholder ganske få kalorier, så det er ikke den, der får bukserne til at stramme.

Kalorier i rå porre: 35 kcal. pr. 100 gram

Til sammenligning er der 545 kcal i flødechokolade og 128 kcal i kogt pasta.

Kalorier i hele rensede porrer

  • 1 lille porre: 46 kalorier
  • 1 mellem porre: 75 kalorier
  • 1 stor porre: 105 kalorier

Tjek også: Kalorietabeller – hvor mange kalorier er der i pizza, rødvin, brød og æbler?

3 Hvor meget vejer en porre?


Grafik af porrer i 3 størrelser

1 lille porre

Med top og rod: 150 g
I renset tilstand: 130 g (46 kcal)

1 mellemstor porre

Med top og rod: 250 g
I renset tilstand: 215 g (75 kcal)

1 stor porre

Med top og rod: 350 g
I renset tilstand: 300 g (105 kcal)

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Hvordan opbevarer man bedst porrer?

En porre opbevares bedst mørkt og køligt.

Kom den i en plastpose i grøntsagsskuffen i dit køleskab. Her kan den holde sig i ca. 14 dage.

4 12 lækre opskrifter med porre


Få tips til, hvordan du bruger porrer i dine retter – og tjek vores bedste opskrifter med den lange, smagfulde grøntag.

I suppe

Kartoffel-porresuppe er en stor vinterfavorit hos mange. Men porrer er også gode i en klassisk hønsekødssuppe med kød- og melboller.

Generelt er porrer gode i mange klare supper. Du kan svitse fintsnittet porre i lidt olie, evt. sammen med suppens øvrige grøntsager, men du kan også komme dem direkte i bouillonen og lade dem koge.

Kartoffel-porre suppe med bacon
© wichmann+bendtsen

Cremet kartoffel-porresuppe med kalkunbacon og croutoner

Her får du en af vores absolut favoritsupper - spækket med sunde sager, der giver fylde og mæthed, og så toppet med alt det lækre.

Find opskriften her

Kyllingesuppe med kartofler og porre
© wichmann+bendtsen

Kyllingesuppe med kartoffel og porre

Lækker kyllingesuppe, der er fyldt med skønne grøntsager — en hurtig og nem hverdagsret!

Find opskriften her

Sund aftensmad på max 30 minutter
© wichmann+bendtsen

Cremet broccolisuppe med rejer

En nem og hurtig måde at få fisk og en masse grøntsager på - og så smager suppen helt fantastisk. Velbekomme.

Find opskriften her

suppe med hakket oksekød
© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet suppe med hakket oksekød

Få varmen helt ned i tæerne med denne skønne og supersunde suppe fyldt med umamismag.

Få opskriften her

I tærte

Porretærte er et hit både som aftensmad og på fællesbuffeten.

Har du travlt, så køb en færdig fuldkornstærtedej eller filodej.

Vil du spare kalorier, så drop dejen, og lav tærten udelukkende med æggemasse og porre – og eventuelt sprøde bacontern.

Et stykke porretærte
© wichmann+bendtsen

Porre-spinattærte med skinke og filodej

En tærte, der mætter rigtig godt og længe.

Find opskriften her

I pastaretter

Måske tænker du ikke på porren som den oplagte grøntsag sammen med pasta, men det er kun, indtil du har smagt vores nemme og lækre pastaret med pesto, kylling, squash og porre – mums!

Pasta med pesto, kylling, squash og porre
© Skovdal Nordic

Pasta med pesto, kylling, squash og porre

Pasta, pesto, kylling, squash og porre - fem ingredienser, der hver for sig er fantastisk og sammen er endnu bedre!

Derfor har vi kombineret dem i en lækker og let hverdagsret til hele familien.
Find opskriften her

Sammen med fisk

Porrens markante smag passer virkelig godt sammen med fisk.

Servér fx ovnbagte porrer sammen med fiskefrikadeller, dampet eller stegt fisk, eller kom snittet porre i et fad med laksesteaks, kvarte spidskål og en mælke-mascarpone-sauce.

Laks og grønt i fad
© iStock

Laks og grønt i fad

Nogle gange skal det bare være nemt og hurtigt at lave aftensmad.

Her får du opskriften på ovnbagt laks i selskab med spidskål og porre. Alt sammen i ét fad. Velbekomme!

Find opskriften her

Lakselasagne
© wichmann+bendtsen

Lasagne med laks, grønkål og valnødder

Står der også ofte en hverdagsret som lasagne på menuen hjemme hos jer?

Du kan nemt trylle den kendte klassiker om til en sundere og grønnere udgave, der meget vel kan blive familiens nye livret.

Find opskriften her

Fiskefrikadeller med bagte porrer
© wichmann+bendtsen

Fiskefrikadeller med bagte porrer

Får du nok fisk i løbet af ugen?

Hvis ikke, bør du lave disse skønne fiskefrikadeller. De kan laves på bare 30 minutter. Velbekomme.

Find opskriften her

Til svinekød

Porrer er også et godt match med svinekød. Fx til frikadeller, svinemørbrad eller som her til koteletter.

Koteletter i fad med pikantost, grøntsager og fuldkornsris
© wichmann+bendtsen

Koteletter i fad med pikantost, grøntsager og fuldkornsris

Den skønneste familiefavorit, der smager helt fantastisk!

Find opskriften her

I risotto

Næste gang der står risotto på menuen, så prøv at hælde en porre i gryden. Det giver en skøn smag, der passer godt til ris og parmesan.

Risotto med porre og kyllingebryst

Kyllingebryst med grøn risotto

Saftig kylling med lækker risotto af porre, hvidløg, courgetter, hvidvin og parmesan.

Find opskriften her

I gratin

Er du glad for gratin – den franske ovnret, hvor kød eller grønt bages i fad med en mælke-ægge-sovs samt rasp og/eller ost på toppen – er fintsnittet porre også oplagt her.

Gratin med broccoli, porre og persillerødder

Vild med gratin? Så får du her en lidt mere kalorielet udgave af den franske klassiker.

Find opskriften her

hotdog med porre

Sådan kan du også bruge porrer

I hotdogs

En hotdog, hvor pølsen er erstattet af en stegt porre? Hvorfor ikke.

Her serveret med stegte, sprøde rødløg og hjemmelavet tomatchutney på toppen.

Vi tør ikke love, at den glider ned hos alle i familien, til gengæld garanterer vi, at du aldrig har fået en sundere hotdog.

I farsbrød

Det er altid en god idé at snige lidt grønt i frikadellefarsen.

Prøv fx med fintrevne gulerødder, blendet broccoli og helt fintsnittet porre.

I wok

Fintsnittet porre er geniale i wokretter, fordi den bidrager med masser af smag. Og så skal den kun lige have et minuts tid i wokken.

Farseret porre

Man skal nok tilhøre den lidt ældre generation for at være stødt på denne helt særlige ret: en porre pakket ind i kødfars og rasp og derefter stegt på panden.

Det smager bedre, end det lyder, og så er det billig mad!

Du behøver ikke at servere dem med sovs og kartofler som mormor, men kan i stedet vælge en lækker salat, ligesom du kan give dem et sundere tvist ved at bruge hakket kyllingefars i stedet for svinekød.

Sådan laver du farserede porrer:

  • Rens porrerne, skær dem i stykker på ca. 7-8 cm, og kog dem i en gryde med vand i 5-10 min.
  • Rør en god, fast fars sammen, og pak nu de godt afdryppede porrer ind i fars hele vejen rundt.
  • Vend de farserede porrer i rasp, og steg dem i smør og olie i ca. 3 min. på alle fire sider.

TIP!
Du kan også servere retten som et farsbrød, hvor du kommer et lag fars i en brødform, lægger hele porrer ovenpå og slutter af med et lag fars.

5 Sådan tilbereder du porrer


Du kan bruge porrer i mange retter, men den er også ret lækker i sig selv.

Tjek de mest almindelige tilberedningsmetoder her – først får du en helt enkel opskrift på kogte porrer.

6 Kogetid porrer


to porrer på en tallerken

Perfekt kogte porrer

Træt af udkogt porre? Få bud på den perfekte kogetid her.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 2 stk. porrer
  • Lidt salt

Sådan koger du porrer:

  • Kom de rensede porrer i kogende vand tilsat salt.
  • Kog dem ved svag varme i 7-10 min., afhængigt af porrernes størrelse, og hvor meget bid du ønsker.
  • Hæld vandet fra, og læg porrerne i en sigte, så de kan dryppe godt af.

TIP Dryp med lidt olivenolie, eller vend evt. porrerne i en god vinaigrette, så snart de er kogt.


4 andre måder at tilberede porrer på

Grafik af gryde med damp

Dampet porre

  • Kom lidt vand i bunden af en stor gryde, og bring i kog.
  • Læg de rensede porrer i gryden, tilsæt salt, og damp i 3-4 min., afhængigt af størrelsen.

TIP! Servér porrerne med lidt smør, pesto eller en vinaigrette.

Grafik ovn

Ovnbagt porre

  • Pensl de rensede porrer med olivenolie.
  • Drys med salt, peber og timian.
  • Bag dem i ovnen på bagepapir ved 200 gr. i ca. 20-30 min., eller til de er møre.

TIP! Servér dem, som de er, eller flæk dem på langs, og dryp med en vinaigrette. Drys evt. med bacontern, smuldret feta eller parmesan i flager. Du kan også pensle porrerne med lidt honning de sidste 10 min. i ovnen.

Grafik pande sautering

Sauteret porre

  • Skær de rensede porrer i tern eller ringe.
  • Svits dem hurtigt på en varm pande i lidt olivenolie, mens du rører rundt.
  • Porrerne skal ikke tage farve, men blot blive bløde og blanke – og ikke mindst milde i smagen.

TIP! Sautér gerne porrerne sammen med andre grøntsager, fx rød peberfrugt.

Grafik stuvet - pande med decilitermål med fløde

Stuvet porre

  • Skær de rensede porrer i tern eller ringe.
  • Svits dem hurtigt på en varm pande i lidt olivenolie, og hæld et par dl fløde, gerne madlavningsfløde, på panden.
  • Lad det koge lidt ind, og smag til med salt og peber.

TIP! Drys med masser af hakkede krydderurter, og servér til kød, fjerkræ eller fisk.

7 Kan man spise rå porre?


Ja, det kan du i princippet godt, men porrer tilhører løgfamilien og har derfor en ret skarp smag i rå tilstand. Fintsnittet og i små mængder kan rå porrer dog godt fungere som drys, fx på en kartoffelmad eller i salat.

Læs også: En madplan, der er fuld af løg´n

Vil du bruge rå porre, kan det anbefales at lægge den i vand i en times tid, inden du skal bruge den.

Så får porren både en mildere smag og blive mere sprød, ligesom at lugten forsvinder.

Når porren bliver tilberedt, fx i ovn eller stegt på pande, ændres smagen. Den bliver blød og sødlig – især den hvide del.

En porre skåret i ringe

PORREN er mildest i smagen i den hvide ende. Årsagen til den hvide farve er, at man under væksten presser jord op om planten. Det kaldes “at hyppe porrer”. Det er sollyset, der gør den øverste ende af porren grøn.

© iStock

8 Kan man fryse porrer?


Ja, det kan du sagtens. Porrer bliver dog bedst, som de fleste andre grøntsager i øvrigt, hvis de blancheres inden frysning.

Holdbarhed på frost: 10-12 måneder.

Sådan gør du:

  • Rens og snit porrerne.
  • Sænk dem i kogende vand i ganske kort tid, ca. 30 sekunder.
  • Hæld kogevandet fra, og sænk porrerne i iskoldt vand.
  • Lad dem dryppe godt af, og dup dem tørre.
  • Fordel i passende portioner i fryseposer, og frys ned.

Se også: Så lang tid kan forskellige madvarer holde sig i fryseren

9 Sådan renser du porrer


Den grønne del af porren, hvor der er skåret nogle snit med en kniv

DET ER I DEN GRØNNE DEL af porren, at det meste jord og sand gemmer sig.

© iStock

Der vil ofte være jord på dine porrer og ikke mindst inde mellem de mange fine lag, og derfor er det vigtigt at rense dem grundigt.

  1. Start med at skære den trevlede bund væk.
  2. Skær de øverste kedelige, halvvisne toppe af – cirka de øverste 5 cm af porren.
  3. Fjern evt. det yderste blad eller lag.
  4. Stik kniven i porren dér, hvor den begynder at blive grøn, og skær opad gennem alt det grønne. Vend porren en kvart omgang, og gør det samme her.
  5. Stik hele den grønne del af porren ned i en stor skål med vand, og ryst grundigt, til al jord og sand er væk.
  6. Skyl hurtigt den hvide del af porren.
  7. Ryst porren tør, evt. i et rent viskestykke – og så er porren klar!

10 Kan man bruge hele porren?


Ja, det kan du faktisk – hvis man lige ser bort fra den trevlede rodende.

Normalt er den hvide del af porren mest populær i køkkenet på grund af den milde smag. Den lysegrønne del kan du dog også sagtens bruge.

Brug den mørkegrønne del til fond

Mange kasserer det yderste af de grove, mørkegrønne blade, men det er synd, for de tykke blade gemmer på masser af kraftig smag.

Rens dem godt for jord, og kog dem så i stedet sammen med andre grøntsager og kødben, fisk eller fjerkræsskrog til en lækker fond. Den kan du så bruge til en suppe eller sauce en anden dag eller evt. gemme i fryseren.

En klimavenlig fætter

Porren er en rigtig klimaduks. Den dyrkes nemlig på friland og ikke i opvarmede drivhuse, og du kan få danske porrer det meste af året.

Klimaaftrykket for porrer er således lavere end fx agurk og broccoli.

Klimaaftryk

Porre 0,32 CO²e pr. kg
Agurk 0,56 CO²e pr. kg
Broccoli 0,71 CO²e pr. kg
Hakket oksekød 30,84 CO²e pr. kg

Kilde: Den Store Klimadatabase, Concito

11 Hvornår er det sæson for porrer?


Hele året. De høstes i Danmark fra juli og frem til omkring marts, men det er en grøntsag, der egner sig godt til at blive lagret, og derfor kan du normalt købe danske porrer året rundt.

Har du selv porrer i haven, så høst dem, inden de går i blomst omkring maj.

God erstatning for forårsløg

Et bundt forårsløg samt loidt snittet forårsløg
© iStock

Du kan sagtens bruge porrer i stedet for forårsløg og almindelige løg.

Og omvendt kan løg og forårsløg også erstatte porrer.

De er alle medlemmer af løgfamilien og kan smagsmæssigt lidt af det samme.