Savner din mad smag? Prøv med en porre
Tjek, hvorfor porren er så genial. Få vores bedste porre-tips, og prøv 12 lækre og sunde opskrifter på retter med porre.
Tjek, hvorfor porren er så genial. Få vores bedste porre-tips, og prøv 12 lækre og sunde opskrifter på retter med porre.
Det er muligt, at en porre ikke lige topper listen over dine grøntsagsfavoritter. Det er der sikkert flere årsager til.
Porren har fx en lidt skarp smag og egner sig derfor dårligt som en rå gnavegrøntsag. Samtidig kræver den, at du er ret omhyggelig, når du renser den for sand og jord.
Men når det så er sagt, så er den lange, slanke fætter genial til at give smag til dine retter, ligesom den også er ret lækker i sig selv både dampet, kogt og stegt.
Læs mere om porren her, få alle vores bedste tips om fx opbevaring og tilberedning – og tjek alle vores skønne opskrifter.
Det kan du tro. Porrer indeholder mange sunde vitaminer, mineraler og næringsstoffer.
Porren indeholder ganske få kalorier, så det er ikke den, der får bukserne til at stramme.
Til sammenligning er der 545 kcal i flødechokolade og 128 kcal i kogt pasta.
Kalorier i hele rensede porrer
Tjek også: Kalorietabeller – hvor mange kalorier er der i pizza, rødvin, brød og æbler?
Med top og rod: 150 g
I renset tilstand: 130 g (46 kcal)
Med top og rod: 250 g
I renset tilstand: 215 g (75 kcal)
Med top og rod: 350 g
I renset tilstand: 300 g (105 kcal)
Kilde: DTU Fødevareinstituttet
Få tips til, hvordan du bruger porrer i dine retter – og tjek vores bedste opskrifter med den lange, smagfulde grøntag.
Du kan bruge porrer i mange retter, men den er også ret lækker i sig selv.
Tjek de mest almindelige tilberedningsmetoder her – først får du en helt enkel opskrift på kogte porrer.
Ja, det kan du i princippet godt, men porrer tilhører løgfamilien og har derfor en ret skarp smag i rå tilstand. Fintsnittet og i små mængder kan rå porrer dog godt fungere som drys, fx på en kartoffelmad eller i salat.
Læs også: En madplan, der er fuld af løg´n
Vil du bruge rå porre, kan det anbefales at lægge den i vand i en times tid, inden du skal bruge den.
Så får porren både en mildere smag og blive mere sprød, ligesom at lugten forsvinder.
Når porren bliver tilberedt, fx i ovn eller stegt på pande, ændres smagen. Den bliver blød og sødlig – især den hvide del.
Ja, det kan du sagtens. Porrer bliver dog bedst, som de fleste andre grøntsager i øvrigt, hvis de blancheres inden frysning.
Holdbarhed på frost: 10-12 måneder.
Sådan gør du:
Se også: Så lang tid kan forskellige madvarer holde sig i fryseren
Ja, det kan du faktisk – hvis man lige ser bort fra den trevlede rodende.
Normalt er den hvide del af porren mest populær i køkkenet på grund af den milde smag. Den lysegrønne del kan du dog også sagtens bruge.
Mange kasserer det yderste af de grove, mørkegrønne blade, men det er synd, for de tykke blade gemmer på masser af kraftig smag.
Rens dem godt for jord, og kog dem så i stedet sammen med andre grøntsager og kødben, fisk eller fjerkræsskrog til en lækker fond. Den kan du så bruge til en suppe eller sauce en anden dag eller evt. gemme i fryseren.
Hele året. De høstes i Danmark fra juli og frem til omkring marts, men det er en grøntsag, der egner sig godt til at blive lagret, og derfor kan du normalt købe danske porrer året rundt.
Har du selv porrer i haven, så høst dem, inden de går i blomst omkring maj.