Grønkål – sundere blade finder du ikke
De krøllede, grønne blade er noget af det sundeste, du kan tygge på. Læs hvorfor, få styr på, hvordan du tilbereder dem, og få masser af lækre opskrifter med grønkål.
De krøllede, grønne blade er noget af det sundeste, du kan tygge på. Læs hvorfor, få styr på, hvordan du tilbereder dem, og få masser af lækre opskrifter med grønkål.
Grønkål bugner med fibre, vitaminer og mineraler, og det gør kålen til en af de sundeste grøntsager, du kan spise – overhovedet!
Så det er bare med at bruge det, hvor du kan. Her kan du blive klogere på, hvorfor grønkål er så sundt – og finde masser af inspiration til at få brugt mere af det i madlavningen.
Vi har samlet en stribe af vores bedste grønkålsopskrifter. Prøv fx vores lækre chips med grønkålschips, skønne kålsalat med fx æbler og nødder, vores energi-smoothie med grønkål og ingefær eller vores nemme one pot med linser og champignon. Se også, hvordan du lavet stegt og stuvet grønkål – og få tips til, hvordan du renser og opbevarer den sunde kål.
Velbekomme!
Grønkål er nok en af de sundeste grøntsager, du overhovedet kan spise. Det er der mange grunde til. Fx er det en af de grøntsager, der indeholder allerflest kostfibre – faktisk dobbelt så mange som selv duksen broccoli. De kraftige, grønne blade er tilmed rige på A-vitamin og C-vitamin, og så indeholder de ganske meget kalk.
Som de øvrige medlemmer af korsblomstfamilien indeholder grøntsagen også plantestofferne glucosinolater, der bl.a. er med til at give den karakteristiske skarpe kålsmag. Lidt jern, folat og K-vitamin kan den grønne kål også prale af.
LÆS OGSÅ: Broccoli – en buket af sunde stoffer
Der er ikke nogen fødevare, der alene forebygger kræft. Men forskning viser, at mad med mange kostfibre sænker din risiko for kræft i tyk- og endetarm. Og grønkål er særdeles rig på kostfibre.
En af årsagerne til den forebyggende effekt er, at kostfibrene sætter gang i fordøjelsen. Jo hurtigere maden ryger gennem systemet, jo kortere tid opholder eventuelle kræftfremkaldende stoffer sig i din krop. Plantestofferne, glucosinolater, der findes i alle kålsorter indenfor korsblomst-familien, menes også at have en forebyggende effekt på kræft.
Peberrod er også en del af korsblomst-familien. Læs mere her: Peberrod – sund og stærk
Kom den skyllede og tørrede kål i fryseposer. Luk dem, og opbevar dem i køleskabet, hvor kålen kan holde sig i op til 3 uger.
Sagtens – men det skal blancheres først. Hak kålen groft, kom den i kogende vand i 2 minutter og dernæst i isvand. Slyng den tør, og frys ned. Kålen kan holde sig cirka 10 måneder i fryseren.
Ja! Men det kræver dog, at retten er blevet kølet hurtigt ned, og at den varmes grundigt igennem, inden du spiser den.
Indrømmet, den grønne kåll er måske ikke den nemmeste grøntsag at elske, men det bedste tip er at finhakke de kraftige grønne blade så meget som muligt. Blendede smoothies er nok den allernemmeste måde at få grønkålen indenbords, men ellers så prøv dig frem med at komme den finhakkede kål i dine sædvanlige retter, fx kødsauce, frikadellefars, omeletter eller blandet i dine kogte ris.
I grønkålssalater er det vigtigt med en god dressing, ellers kræver det virkelig viljestyrke og masser af tyggearbejde. Det klæder kålen med lidt sødme, så lad gerne dressingen bidrage med dette, eller bland granatæblekerner, blåbær eller tynde æblebåde i salaten.
Læs også: Spidskål – lær alt om sommerens søde kål
Herunder har vi samlet et udvalg af vores bedste grønkåls-opskrifter. Du finder både salater, gryderetter og smoothies, opskrifter på grønkål i ovn (prøv fx vores lækre grønkålschips), samt guide til at lave klassikere som stegt og stuvet grønkål. Velbekomme!
Hvis du bruger kål i dine salater i stedet for fx iceberg, er der rigtig meget sundhed at hente. Det er så til gengæld også en noget grovere råvare, som godt kan bruge lidt ekstra forkælelse.
Læs også: Hjemmelavet rødkål – nemt og lækkert
Hælder du den grønne kål i dine varme gryderetter og supper, bliver den knap så markant såvel i smag, som når den skal tygges, hvilket kan være et hit, hvis du vil servere den sunde kål til børn. Det er dog stadig en god idé at hakke den fint. Nogle af de sunde stoffer fordufter under opvarmning, men du kan holde på de fleste ved først at tilsætte kålen til sidst.
Her finder du tre opskrifter med kål i gryderetter.
Er du fan af ovnretter, kan du stort set komme finthakket kål i alle dine favoritter. Det er oplagt i tærter, men prøv også at ovnbage laks på en bund af kål, lave kåldolmere, hvor du pakker fars ind i store kålblade, eller lægge stykker af grønkål på din pizza.
Prøv en af de nemme og hurtige opskrifter med grønkål, der bare skal hygge sig i ovnen.
Til dine salater eller sammen med en drink er det også lækkert med hjemmelavede grønkålschips.
Hvis du får et skud grønkål allerede fra morgenstunden, er du godt kørende, og så bliver det noget nemmere at nå i hus med de anbefalede 6 stykker frugt og grønt om dagen. Kommer du kålen i blenderen til fx en lækker smoothie, slipper du for at stå og hakke, og samtidig bliver kålen noget nemmere at spise, fordi du ikke skal tygge så meget.
Start morgenen godt ud med en af vores lækre juice og smoothieopskrifter med den gode grønne kål.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 2/2022