Grønkål – sundere blade finder du ikke
De krøllede, grønne blade er noget af det sundeste, du kan tygge på. Læs hvorfor, få styr på, hvordan du tilbereder dem og få masser af lækre opskrifter med grønkål.
De krøllede, grønne blade er noget af det sundeste, du kan tygge på. Læs hvorfor, få styr på, hvordan du tilbereder dem og få masser af lækre opskrifter med grønkål.
Grønkål er fyldt med fibre, vitaminer og mineraler, så det er bare med at bruge det, hvor man kan. De grønne blade kan både bruges rå i salater, men kan også bruges på kreative måder i andre retter. Her gennemgår vi, hvorfor grønkål er så sundt og hvordan du kan bruge det.
Grønkål er nok en af de sundeste grøntsager, du overhovedet kan spise. Det er der mange grunde til. Fx er det en af de grøntsager, der indeholder allerflest kostfibre – faktisk dobbelt så mange som selv duksen broccoli. De kraftige, grønne blade er tilmed rige på A-vitamin og C-vitamin, og så indeholder de ganske meget kalk.
Som de øvrige medlemmer af korsblomstfamilien indeholder grønkål også plantestofferne glucosinolater, der bl.a. er med til at give den karakteristiske skarpe kålsmag. Lidt jern, folat og K-vitamin kan grønkål også prale af.
LÆS OGSÅ: Broccoli – en buket af sunde stoffer
Der er ikke nogen fødevare, der alene forebygger kræft. Men forskning viser, at mad med mange kostfibre sænker din risiko for kræft i tyk- og endetarm. Og grønkål er særdeles rig på kostfibre.
En af årsagerne til den forebyggende effekt er, at kostfibrene sætter gang i fordøjelsen. Jo hurtigerer maden ryger gennem systemet, jo kortere tid opholder eventuelle kræftfremkaldende stoffer sig i din krop. Plantestofferne, glucosinolater, der findes i alle kålsorter indenfor korsblomst-familien, menes også at have en forebyggende effekt på kræft.
Læs også: Rødkål – rød, rund og ret sund
Kom den skyllede og tørrede grønkål i fryseposer. Luk dem, og opbevar dem i køleskabet, hvor kålen kan holde sig i op til 3 uger.
Sagtens – men det skal blancheres først. Hak kålen groft, kom den i kogende vand i 2 minutter og dernæst i isvand. Slyng den tør, og frys ned. Grønkål kan holde sig cirka 10 måneder i fryseren.
Yes! Men det kræver dog, at retten er blevet kølet hurtigt ned, og at den varmes grundigt igennem, inden du spiser den.
Indrømmet, grønkål er måske ikke den nemmeste grøntsag at elske, men det bedste tip er at finhakke de kraftige grønne blade så meget som muligt. Blendede smoothies er nok den allernemmeste måde at få grønkålen indenbords, men ellers så prøv dig frem med at komme den finhakkede kål i dine sædvanlige retter, fx kødsauce, frikadellefars, omeletter eller blandet i dine kogte ris.
I grønkålssalater er det vigtigt med en god dressing, ellers kræver det virkelig viljestyrke og masser af tyggearbejde. Det klæder grønkål med lidt sødme, så lad gerne dressingen bidrage med dette, eller bland granatæblekerner, blåbær eller tynde æblebåde i salaten.
Læs også: Spidskål – lær alt om sommerens søde kål
Herunder har vi samlet et udvalg af vores bedste grønkåls-opskrifter. Du finder både salater, gryderetter og smoothies med grønkål, opskrifter på grønkål i ovn (prøv fx vores lækre grønkålschips), samt guide til at lave klassikere som stegt og stuvet grønkål. Velbekomme!
Hvis du bruger grønkål i dine salater i stedet for fx iceberg, er der rigtig meget sundhed at hente. Det er så til gengæld også en noget grovere råvare, som godt kan bruge lidt ekstra forkælelse.
Prøv en vores lækre opskrifter med grønkål, som langt fra er kedelige.
Hælder du grønkål i dine varme gryderetter og supper, bliver den knap så markant såvel i smag, som når den skal tygges, hvilket kan være et hit, hvis du vil servere den sunde kål til børn. Det er dog stadig en god idé at hakke den fint. Nogle af de sunde stoffer fordufter under opvarmning, men du kan holde på de fleste ved først at tilsætte kålen til sidst.
Her finder du tre opskrifter med kål i gryderetter.
Er du fan af ovnretter, kan du stort set komme finthakket grønkål i alle dine favoritter. Det er oplagt i tærter, men prøv også at ovnbage laks på en bund af grønkål, lave kåldolmere, hvor du pakker fars ind i store kålblade, eller lægge stykker af grønkål på din pizza.
Prøv en af nemme og hurtige opskrifter med grønkål, der bare skal hygge sig i ovnen.
Til dine salater eller sammen med en drink er det også lækkert med hjemmelavede grønkålschips.
Hvis du får et skud grønkål allerede fra morgenstunden, er du godt kørende, og så bliver det noget nemmere at nå i hus med de anbefalede 6 stykker frugt og grønt om dagen. Kommer du grønkål i blenderen til fx en lækker smoothie, slipper du for at stå og hakke, og samtidig bliver kålen noget nemmere at spise, fordi du ikke skal tygge så meget.
Start morgenen godt ud med en af vores lækre juice og smoothieopskrifter med grønkål.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 2/2022