Rødløg – sundhed lag på lag

Rødløg bringer både skarphed, sødme, sundhed og ikke mindst masser af farve til din mad. Få inspiration til, hvordan du bruger de smukke løg såvel rå som stegte, ovnbagte og syltede.

Et rødløg med skræl og et overskåret rødløg

RØDLØG løber ubetinget med titlen som verdens smukkeste løg. Ud over farven giver rødløg også både skarphed og sødme til dine retter.

© iStock

Alene den smukke rødviolette farve er egentlig nok til at bruge rødløg i mange af dine retter, men smagen er også et plus – og nå ja, så henter du da også lidt sundhed i de røde, runde løg.

Spørgsmål og svar om rødløg:

Er rødløg sundere end almindelige løg?

Ikke rigtigt. Rødløget er langt det smukkeste løg, men rent sundhedsmæssigt kan det ikke leve op til det almindelige gule løg, også kaldet zittauerløg.

Det gule løg har et langt højere indhold end rødløget af antibakterielle olier og den kraftige antioxidant quercetin. Undersøgelser har vist, at quercetin mindsker det skadelige LDL-koles­te­rol i blodårerne, og stoffet kan desuden fordoble virkningen af E-vitamin i kroppen og dermed understøtte dit immunforsvar.

Lidt har rødløget dog at prale af, for den flotte rødviolette farve vidner om, at løget indeholder antocyaniner, en kraftig antioxidant. Antocyaniner hjælper både med at forebygge diabetes, hjerte-kar-sygdomme og nogle former for kræft. De fleste antocyaniner sider i løgets yderste og mest farverige lag, så skræl endelig ikke for mange af dem væk.

Rødløg indeholder desuden også en smule C-vitamin og kalium, der henholdsvis styrker dit forsvar mod bakterier og virus samt regulerer din væskebalance og dit blodtryk.

LÆS OGSÅ: Hvad er hvidløg godt for?

Er rødløg stærkere end almindelige løg?

Nej, rødløg er mildere end almindelige løg – de såkaldte gule løg, men stærkere i smagen end skalotteløg og salatløg. Rødløg er derfor et godt valg i retter, der gerne må smage lidt af løg, men hvor løgsmagen ikke skal være alt for dominerende.

Så stærke er rødløg:

Hvad bruger man rødløg til?

Rødløg kan bruges både rå, stegte, bagte eller syltede, og jo længere tilberedning, jo sødere smag får løget. På grund af den flotte farve er rødløget det oplagte løgvalg, når løget er synligt i en ret, fx oven på en salat, i modsætning til en kødsauce, hvor det kan være svært at få øje på løget.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du kende ramsløg

Rødløg som RÅ LØG: Den skarpe smag gør rå rødløg meget velegnede til fede madvarer som sild, skimmelost og avocado.
Brug rå løg:

  • i salater
  • på smørrebrød
  • i sandwich
  • i hotdogs
  • i guacomole
  • i burgere

Prøv fx denne opskrift med rå rødløg:

Kyllingeburger med coleslaw og broccolibolle

KYLLINGEBURGER MED COLESLAW OG BROCCOLIBOLLE Se opskriften her

Rødløg som STEGTE LØG og OVNBAGTE LØG: Er lækkert som et sødligt tilbehør til kød og fisk.

Prøv fx denne opskrift med lækre, ovnbagte rødløg:

Tun med bagte rødløg og quinoa

TUN MED BAGTE RØDLØG OG QUINOA Se opskriften her

Rødløg som SYLTEDE LØG: Brug de flotte pinkfarvede rødløg i en burger, i hotdogs, i sandwiches og på salater.

Prøv fx denne farverige ret med lækre, syltede rødløg:

Poke bowl med spicy rejer

POKE BOWL MED SPICY REJER Se opskriften her

Hvordan laver man syltede rødløg?

Snyd ikke dig selv for hjemmelavede syltede rødløg. De er superlækre, smadderflotte, og så er de virkeligt nemme at lave.

Tjek vores vanedannende opskrifter på syltede rødløg og råsyltede løg – den ene opskrift tager kun ganske få minutter!

Se opskrifterne på syltede rødløg her

Syltede løg er godt, men har du lyst til lidt variation, kan du prøve en lækker rødløgsrelish, som du kan servere til kød og fisk eller som her til kylling.

Citronkylling med rødløgsrelish og kartoffelspinatmos

CITRONKYLLING MED RØDLØGSRELISH OG KARTOFFELSPINATMOS Se opskriften her

Hvorfor græder man, når man skærer rødløg?

Når du skærer i et løg, frigives et stof, som irriterer dine øjne. Det sender signaler til hjernen, der igen giver besked til tårekirtlerne om at producere tårer, så øjet kan blive renset.

Når du bruger rødløg, kan du glæde dig over, at de ikke irriterer øjet lige så meget som de almindelige gule løg.

Hvor lang holdbarhed har rødløg?

Rødløg holder sig bedst i køleskabet, hvor de kan holde sig op til tre måneder. De har dog mest saft og kraft, hvis du spiser dem i løbet af et par uger.

Kilde: Ernæringsekspert Martin Kreutzer