Rødløg – sundhed lag på lag
Rødløg bringer både skarphed, sødme, sundhed og ikke mindst masser af farve til din mad. Få inspiration til, hvordan du bruger de smukke løg såvel rå som stegte, ovnbagte og syltede.
Rødløg bringer både skarphed, sødme, sundhed og ikke mindst masser af farve til din mad. Få inspiration til, hvordan du bruger de smukke løg såvel rå som stegte, ovnbagte og syltede.
Alene den smukke rødviolette farve er egentlig nok til at bruge rødløg i mange af dine retter, men smagen er også et plus – og nå ja, så henter du da også lidt sundhed i de røde, runde løg.
Er rødløg sundere end almindelige løg?
Er rødløg stærkere end almindelige løg?
Hvordan laver man syltede rødløg?
Ikke rigtigt. Rødløget er langt det smukkeste løg, men rent sundhedsmæssigt kan det ikke leve op til det almindelige gule løg, også kaldet zittauerløg.
Det gule løg har et langt højere indhold end rødløget af antibakterielle olier og den kraftige antioxidant quercetin. Undersøgelser har vist, at quercetin mindsker det skadelige LDL-kolesterol i blodårerne, og stoffet kan desuden fordoble virkningen af E-vitamin i kroppen og dermed understøtte dit immunforsvar.
Lidt har rødløget dog at prale af, for den flotte rødviolette farve vidner om, at løget indeholder antocyaniner, en kraftig antioxidant. Antocyaniner hjælper både med at forebygge diabetes, hjerte-kar-sygdomme og nogle former for kræft. De fleste antocyaniner sider i løgets yderste og mest farverige lag, så skræl endelig ikke for mange af dem væk.
Rødløg indeholder desuden også en smule C-vitamin og kalium, der henholdsvis styrker dit forsvar mod bakterier og virus samt regulerer din væskebalance og dit blodtryk.
LÆS OGSÅ: Hvad er hvidløg godt for?
Nej, rødløg er mildere end almindelige løg – de såkaldte gule løg, men stærkere i smagen end skalotteløg og salatløg. Rødløg er derfor et godt valg i retter, der gerne må smage lidt af løg, men hvor løgsmagen ikke skal være alt for dominerende.
Så stærke er rødløg:
Rødløg kan bruges både rå, stegte, bagte eller syltede, og jo længere tilberedning, jo sødere smag får løget. På grund af den flotte farve er rødløget det oplagte løgvalg, når løget er synligt i en ret, fx oven på en salat, i modsætning til en kødsauce, hvor det kan være svært at få øje på løget.
LÆS OGSÅ: Sådan kan du kende ramsløg
Rødløg som RÅ LØG: Den skarpe smag gør rå rødløg meget velegnede til fede madvarer som sild, skimmelost og avocado.
Brug rå løg:
Prøv fx denne opskrift med rå rødløg:
Rødløg som STEGTE LØG og OVNBAGTE LØG: Er lækkert som et sødligt tilbehør til kød og fisk.
Prøv fx denne opskrift med lækre, ovnbagte rødløg:
Rødløg som SYLTEDE LØG: Brug de flotte pinkfarvede rødløg i en burger, i hotdogs, i sandwiches og på salater.
Prøv fx denne farverige ret med lækre, syltede rødløg:
Snyd ikke dig selv for hjemmelavede syltede rødløg. De er superlækre, smadderflotte, og så er de virkeligt nemme at lave.
Tjek vores vanedannende opskrifter på syltede rødløg og råsyltede løg – den ene opskrift tager kun ganske få minutter!
Se opskrifterne på syltede rødløg her
Syltede løg er godt, men har du lyst til lidt variation, kan du prøve en lækker rødløgsrelish, som du kan servere til kød og fisk eller som her til kylling.
Når du skærer i et løg, frigives et stof, som irriterer dine øjne. Det sender signaler til hjernen, der igen giver besked til tårekirtlerne om at producere tårer, så øjet kan blive renset.
Når du bruger rødløg, kan du glæde dig over, at de ikke irriterer øjet lige så meget som de almindelige gule løg.
Rødløg holder sig bedst i køleskabet, hvor de kan holde sig op til tre måneder. De har dog mest saft og kraft, hvis du spiser dem i løbet af et par uger.
Kilde: Ernæringsekspert Martin Kreutzer