Græskarsuppe – efterårets bedste hyggespreder

45 minutter

Intet kan give dig varme og velsmag på kolde dage som en god græskarsuppe. Få gode råd til, hvordan du laver den – og de allerlækreste opskrifter.

Græskarsuppe med guldske og noget plante

GRÆSKARSUPPE Græskarsuppe med drys af skovsyre er en suveræn smagskombination.

© wichmann+bendtsen

Når dagene bliver koldere, og der virkelig skal skrues op for hyggen, så er der få retter, der er så gode som græskarsuppe. Den er nem at lave, og variationerne er så mange, at der helt sikkert findes en græskarsuppe til enhver smag. Her giver vi dig svaret på nogle af de mest almindelige spørgsmål om græskarsuppe samt nogle af vores favoritopskrifter.

Spørgsmål og svar om græskarsuppe

Hvordan laver jeg græskarsuppe?

Græskarsuppe er en nem og lækker spise, som går godt til de kolde dage. Hele tilberedningen af den kan opsummeres til “kog, blend, smag til, servér,” og der er rigtig mange lækre variationer. Inden du koger græskarret, skal det bare renses for kerner og hakkes i store tern – du behøver ikke nødvendigvis skrælle eller blanchere græskarret, før det ryger i gryden.

Det eneste udstyr, der kræves, der er lidt udover det sædvanlige, er egentlig en blender. Mange foretrækker en stavblender til supper, fordi du så kan blende græskarsuppen direkte i gryden, og du sparer på den måde lidt opvask.

Opskrift på græskarsuppe med selleritern

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • ½ kilo hokkaido eller græskar
  • ½ liter grønsagsbouillon eller vand
  • ½ gult løg
  • ½ fed hvidløg
  • 2 skiver ingefær
  • ½ rød chili
  • ½ lille buket frisk timian
  • 1 ubehandlede appelsiner
  • 1 spsk. olivenolie
  • ¼ selleri
  • 2 skiver grovbrød
  • Havsalt
  • Friskkværnet sort peber

Sådan laver du græskarsuppe

  • Del græskarret, fjern kerner og skræl, og skær kødet i tern. Læg dem i en gryde, og hæld bouillon eller vand over.
  • Hak løg og hvidløg, og skær ingefær i skiver. Halver chilien, fjern kernerne. Bind timian i et bundt. Kom det hele ved suppen på én gang, og lad den simre i 30 minutter. Pres appelsinerne, og riv skallen. Kom saften fra appelsinerne i græskarsuppen, og smag til med revet skal.
  • Blend til sidst græskarsuppen med olie, og smag til med salt og peber.
  • Skær sellerien i små tern, og gnid dem med lidt ekstra olie, salt og peber. Rist dem på panden, og kom dem oven på græskarsuppen ved servering sammen med lidt græskarkerner. Spis brød til.

Hvad kan jeg krydre min græskarsuppe med?

Græskar er en grøntsag, der smagsmæssigt ligger til den søde side. Når du krydrer din græskarsuppe, skal du derfor lede efter noget, der kan give det søde noget modspil. Det vil som regel være en kombination af både salt, bittert og syrligt, men variationsmulighederne er mange, og der er rig mulighed for at eksperimentere med din græskarsuppe. Det eneste, du næsten aldrig kan undvære, er bouillon. Her er nogle flere bud på faste favoritter.

Gode krydderier til græskarsuppe

  • Ingefær, der kan give din græskarsuppe et lidt skarp, citrusagtigt tvist. Græskarsuppe med ingefær og gurkemeje ➡️ Find opskriften her
  • Chili, der med sin stærke smag kan komplementere græskarsuppens sødme.

  • Cayennepeber, der ligesom chili giver din græskarsuppe en stærk smag, så du rigtigt kan få varmen på kolde dage.

  • Peber, der giver din græskarsuppe en lidt mildere styrke end den stærkere slægtning cayennepeber.

Husk også, at din græskarsuppe også kan piftes op med krydderurter. Her er timian, koriander og rosmarin gode bud.

Hvad serverer jeg til græskarsuppe?

For at fuldende din græskarsuppe skal du have noget, der bidrager med lidt bid og konsistens. Klassikeren er selvfølgelig et par skiver brød, men du kan også tænke i at servere suppen med en knasende topping eller crumble ovenpå. Klassikerne er crutoner, kerner eller bacon, men de hører ikke nødvendigvis til blandt de sundeste valg. Du kan i stedet give din græskarsuppe ekstra smag og lidt ekstra protein, hvis du fx vælger ristede kikærter eller græskarkerner.

Sunde toppings til græskarsuppe

  • Ristede kikærter
  • Stegt kyllingebryst
  • Rugbrødscroutoner

Lav en cremet hokkaidosuppe med knas ➡️ Gå til opskrift

Hvor mange kalorier er der i græskarsuppe?

Græskar har i sig selv et ganske lavt kalorieindhold, så din græskarsuppe behøver ikke blive nogen kaloriebombe, hvis den fortrinsvis er baseret på græskar. Vi har fx en opskrift på græskarsuppe med ingefær og gurkemeje, der har et kalorieindhold på 287 kcal pr. servering ➡️ Gå til opskrift

Hvis du godt kan lide at gøre din suppe ekstra cremet med fløde eller smør, tilføjer du selvfølgelig samtidig ekstra kalorier.

Er græskarsuppe sundt?

Græskar er en populær efterårsspise, og græskarsuppe kan sagtens være sundt. Græskaret i sig selv indeholder en række gode vitaminer og mineraler bl.a. A-vitamin, C-vitamin og kalium samt et fornuftigt indhold af langsomme kulhydrater, som kan holde dit blodsukker stabilt. Bærret – som et græskar teknisk set er – er dog ganske fattigt på kostfibre, så for at få en god mæthed skal du tænke i fiberrigt tilbehør til din græskarsuppe. Det kunne fx være groft brød.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg vælger græskar til min græskarsuppe?

Når du skal købe græskar, så kig først og fremmest efter, at det ikke har mørke pletter eller andre former for mærker. Gå efter en jævn, ensartet overflade. Prøv også at banke lidt på græskaret; Det skal helst afgive en hul lyd. Om du vælger hokkaido-græskar, butternut-græskar eller det klassiske orange græskar er helt op til dine smagsløg.

Kan jeg fryse græskarsuppe ned?

Græskarsuppe kan sagtens fryses ned, og det er en sund og nem ret at kunne fiske op af fryseren på en kold dag. Frys eventuelt din græskarsuppe ned i separate portionsposer, så du altid hurtigt kan varme en skål op til dig selv.

Vil du spise mere vegetarisk til aftensmad? Find flere sunde vegetar opskrifter her