Derfor skal du spise græskar
Der er mange gode grunde til at bruge sit græskar til andet end Halloweeen-pynt. Se, hvordan du bruger den slankende grøntsag - og få de bedste opskrifter.
Der er mange gode grunde til at bruge sit græskar til andet end Halloweeen-pynt. Se, hvordan du bruger den slankende grøntsag - og få de bedste opskrifter.
Græskar er en klassiker i efterårets køkken, og det er bestemt ikke uden grund. Græskar giver os nemlig foruden lækre smagfulde og farverige retter også en god portion vitaminer og sunde næringsstoffer. Vi har taget et nærmere kig på græskaret og dets sundhedspotentiale.
Græskar fylder godt i maven, men indeholder kun 18 kcal pr. 100 g. Man kan derved opnå stor mæthed samtidig med, at man sparer på kalorierne. Kødet har desuden et ganske lavt indhold af kulhydrater (4,2 g pr. 100 g), hvilket betyder, at du kan spise løs og alligevel holde dit blodsukker stabilt.
Til gengæld indeholder græskar ikke så mange kostfibre, så du kan med fordel servere eksempelvis rustikt fuldkornsbrød eller rugbrødscroutonner til din græskarsuppe eller græskarsalat.
Det lave antal kalorier i græskar gør den perfekt som slankemad, men det er bestemt ikke fordi græskar ikke indeholder gode og sunde næringsstoffer. Blandt andet dækker 300 g græskar cirka halvdelen af dit daglige behov for det vigtige vitamin folat (indtages ofte i tabletform som folsyre), der især betyder noget for dig, hvis du er gravid - eller har planer om at blive det. Folat er dog vigtigt for alle, da vitaminet er vigtigt, når kroppens celler deler sig.
Når du spiser græskar får du desuden A-, B- og C-vitaminer og en god del kalium, der virker positivt på din væskebalance og kan nedsætte blodtrykket.
Græskar kan tilberedes på et hav af forskellige måder. Du kan eksempelvis mose, bage, koge, stege eller sylte dit græskar. Fælles for alle tilberedningerne er dog, at græskaret i sig selv er ganske smagsneutralt, og det er derfor en god idé at tilberede det med gode krydderier som eksempelvis timian, hvidløg, chili, salvie eller rosmarin.
De fleste af os har stiftet bekendtskab med græskarsuppe i smagfulde varianter, men du kan eksempelvis også bage dit græskar i ovnen sammen med andre rodfrugter eller bruge det bagte græskar i en lækker salat.
I især USA bruger man meget græskar i det søde køkken, i eksempelvis græskarmuffins og græskartærter, der er populære omkring Halloween og Thanksgiving.
Nederst i denne artikel kan du finde I FORMs bedste opskrifter med netop græskar.
Kan græskar fryses? Og hvordan opbevarer jeg bedst mit græskar? Når man har at gøre med lidt mere usædvanlige grøntsager, som eksempelvis græskar, så kan man hurtigt blive i tvivl om, hvordan man bedst opbevarer det.
Græskar kan sagtens fryses, og det er ikke nødvendigt at blanchere det inden. Konsistensen bliver dog mindre fast efter optøning, og derefter egner græskaret sig bedst til at mose eller koge suppe på.
Et græskar kan holde sig mellem 10 dage og to uger ved 10-14 grader.
Når man indkøber et halloween-græskar, der skal udhules og bruges som pynt, står mange tilbage med en masse græskarkød og kerner, som man ikke ved, hvad man skal bruge til. Græskarkernerne er gode at riste - det kan du finde en opskrift på herunder.
Selve kødet i de traditionelle, store, runde halloweengræskar, som eksempelvis sorten Cucurbita pepo, kan også godt benyttes i madlavning. Du kan eksempelvis koge og mose kødet eller bruge det i en sød tærte.
Disse sorter af græskar indeholder dog ikke ligeså meget sødme og fylde som kødet fra eksempelvis hokkaido-græskar. Så hvis du indkøber et græskar med henblik på madlavning, så bør du gå efter de klassiske vintergræskar-sorter, som eksempelvis det førnævnte hokkaido eller en butternutsquash.
På udkig efter inspiration til halloween-græskar? Tjek Bo Bedres galleri med flotte udskæringer her
Der er ingen grund til at smide de mange græskarkerner ud, når du har udhulet dit græskar. Græskarkernerne fungerer nemlig perfekt som enten en sund snack eller som topping på din suppe eller yoghurt.
Den letteste måde riste kernerne på er at tage alt kødet fra dem og putte dem på en bradepande beklædt med bagepapir. Alt efter hvad du vil bruge kernerne til, kan du enten dryppe dem med olie og strø salt eller paprika udover dem, eller tørriste dem. Giv dem derefter cirka 1 time i ovnen ved 125 grader, hvor du vender dem cirka hvert kvarter.