Græskar på menuen – en alsidig favorit

Det kaloriefattige græskar er ideelt som farverig hovedrolle i alt fra supper og gryderetter til bagværk og salater. Spice dine opskrifter op med den sunde frugt, som kommer i et væld af former og farver.

Kvinde skærer græskar

GRÆSKAR er en perfekt efterårsspise, der har et lavt kalorieindhold og en dyb, sødlig smag.

© iStock

Græskar er en klassiker i efterårets køkken, og det er bestemt ikke uden grund. Græskar giver os nemlig foruden lækre, smagfulde og farverige retter også en god portion vitaminer og sunde næringsstoffer.

De mest kendte af slagsen er nok det velsmagende hokkaido, butternut-squash og så det flotte orange halloween-græskar. Anvendelsesmulighederne er utallige, fra suppe og tærte til kage og fritter i ovnen.

Græskar kan inddeles i to kategorier: Prydgræskar, som du ikke skal sætte tænderne i, og de spiselige græskar. Sidstnævnte er en stor og broget familie, som du skal glæde dig til at lære at kende i denne artikel.

Til det formål har vi har allieret os med Maren Korsgaard, som er forsker i frugt på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og tidligere græskaravler.

1 Er græskar sundt?


Ligesom det gælder for andre grøntsager vil et jævnligt indtag af græskar bidrage til din sundhed.

Godt nok er dens ernæringsmæssige værdier ikke på højde med meget næringsrige grøntsager som rosenkål og broccoli, men du får stadig en del nyttige vitaminer og mineraler. Samtidig er det ganske nemt at spise pæne mængder græskar i et måltid, hvilket i et vist omfang kompenserer for den lavere næringstæthed.

Her er nogle af de væsentligste næringstoffer

  • Særligt indholdet af beta karoten er højt i de orange græskar. Stoffet, som er et forstadie til A-vitamin, er en kraftig antioxidant, der kan være med til at understøtte kroppens immunforsvar og ligeledes gavner blandt andet øjne og hud.
  • Også B-vitaminer, som indgår i et væld af processer i kroppen, finder man en del af. Det gælder særligt folat, som ofte kaldes “kvindevitaminet”. Det gør det på grund af sin centrale betydning for blodproduktionen, og fordi det hos gravide spiller en afgørende rolle i forebyggelsen af rygmarvsbrok hos fostret.
  • mineralsiden er det især indholdet af det for blodtrykket vigtige mineral kalium, der stikker ud. Du får dog også mindre mængder af kalcium, jern, magnesium og øvrige mineraler fra græskarret.

Læs også: Gode kostråd, når du er gravid

2 Næringsindhold i græskar


Der findes en del forskellige græskar på markedet – med butternut-squash og hokkaido som nogle af de mest populære. Næringsindholdet varierer en kende mellem de forskellige, men i runde tal får du fra 100 gram græskar:

Næringsindhold pr. 100 g græskar
Energi30 kcal
Protein1 g
Fedt0,2 g
Kulhydrat6 g
– Heraf kostfibre2 g
Beta-karoten1150 mg / 200 RE A-vitamin (25 % af dagsbehovet)
Folat33 mg (8-10 % af dagsbehovet)
Kalium275 mg (8-10 % af dagsbehovet)
Kilde: DTU Fødevareinstituttet og Martin Kreutzer

3 Sådan laver du græskarfritter i ovnen


De her sprøde og søde fritter er slet ikke til at stå for!

Der er frit valg på græskarhylden. Vi anbefaler dog at bruge den grå type, fx en butternut-squash eller crown prince squash. De har et højere tørstofindhold, hvilket betyder, at de ikke bliver så vandede ved tilberedning.

Her får du opskriften:

fritter skæres ud

Sprøde græskarfritter med parmesan og citron

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portioner

  • ½ kg butternut-squash, økologisk
  • ¼ citron, saften
  • 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
  • ½ dl parmesan, revet
  • ½ bundt frisk timian
  • ½ drys sort peber, friskkværnet
  • Lidt havsalt

Sådan gør du

  • Skræl græskarret og del det i to. Skrab kernerne ud. Du kan godt spise skrællen på en butternut-squash, men den kan blive lidt sej ved tilberedning.
  • Skær tynde både/skiver af ca 1,5 cm tykkelse.
  • Riv parmesan og kom halvdelen i en skål med olivenolie, citron, salt og peber. Vend fritterne i skålen.
  • Fordel fritterne på en bageplade. Drys frisk timian og resten af parmesanen ud over.
  • Bag dem i 25-30 minutter ved 200 grader varmluft – tjek, at græskarfritterne er møre og har fået farve. Hvis de ikke er tilstrækkeligt sprøde, så bag dem yderligere 5-10 minutter på grillfunktion.

4 Hvor mange kalorier er der i græskar?


Græskar egner sig fortrinligt til at skabe kalorielet fyld på tallerkenen. Hører du til dem, der holder af at spise en god portion mad, går et af de fremmeste slankeråd på at sænke måltidets kalorietæthed.

Læs også: Portionsguiden – sådan skal du spise, hvis du vil tabe dig

Her er græskarret et pletskud, for med under 35 kcal pr. 100 gram er kaloriemængden under det halve af fx kartoflens og ⅓ af fx ris og pasta.

Skifter du 300 gram kogte kartofler ud med samme mængde græskar, sparer du i et snuptag 150 kcal, hvilket svarer til omkring ¼ af hele kalorieindholdet i et almindeligt hovedmåltid.

Er græskar en god erstatning for kartoffel?

Ja, hvis du gerne vil have et mindre kulhydratrigt måltid, så kan det altså godt betale sig at udskifte kartoflen med græskarret i fx en cremet suppe eller bagt i ovnen.

Til gengæld indeholder græskar en hel del mere vand end fx kartoffel, sød kartoffel og pastinak. Det skal du have med i betragtning, når du tilbereder det, da det får en lidt anden og mere udflydende konsistens ved opvarmning.

Spaghetti squash lavet i ovn

GRÆSKAR KAN FINT ERSTATTE KARTOFLER – men skam også spaghetti. Spaghetti-squashens indmad bliver nærmest på magisk vis til spaghetti-lignende trevler, når den bliver bagt.

© iStock

5 Er græskar en frugt eller en grøntsag?


Der er en frugt, selv om de fleste ser det som en grøntsag – hvilket egentlig giver ganske god mening. For selv om græskar kan være sødlige i smagen, så bruger vi dem lige så ofte i det salte som i det søde køkken.

Men faktisk er et græskar en frugt, nærmere bestemt et bær.

Derfor kategoriseres et græskar som et bær

For at en frugt skal kunne kalde sig et bær, skal det udvikle sig fra én enkelt blomsterstand og have flere frø indlejret i et kødfuldt frugtkød. Disse kriterier lever græskarret op til på linje med søde og bløde bær som ribs og solbær.

Det samme gælder de øvrige medlemmer af slægten. Vandmelon, melon, agurk og squash er også bær – sidstnævnte er botanisk set et umodent bær.

Læs også: Top 10 over de sundeste frugter med færrest kalorier

Squash

ET UMODENT BÆR – sådan lyder den botaniske klassificering af squash, som også hører til græskarfamilien.

© iStock

6 Typer af græskar


Der findes masser af spiselige græskar – de mest kendte er nok hokkaido, butternut-squash og så det store runde halloween-græskar. Men der findes faktisk mere end 40 forskellige slags og der kommer hele tiden nye til.

Det sker i takt med, at græskar er blevet en mere populær spise i Norden, lyder det fra tidligere græskaravler Maren Korsgaard.

“Græskar er en rigtig god basisvare lidt i stil med kartoflen. Den indeholder noget stivelse, så du bliver hurtigt mæt, og så har den lidt flere vitaminer end kartoflen,” siger hun.

De spiselige græskar kan inddeles i sommergræskar og vintergræskar:

  • Sommergræskar høstes tidligt i vækstsæsonen, mens skallen stadig er blød og tynd, og frøene ikke er fuldt udviklede. De er ofte mindre og mildere i smagen end de store vintergræskar, og det gør dem egnede til en lang række retter. Et godt eksempel på et populært sommergræskar er squash (også kaldet courgetter eller zucchini), som kan spises rå eller tilberedt. Fordi skallen er tynd, kan man spise hele græskarret uden at skrælle det. De flotte gule squashblomster smager også skønt friterede eller med fyld.

  • Vintergræskar høstes senere på sæsonen, når skallen er blevet tyk og hård. Den hårde skal beskytter kødet indeni, hvilket gør, at de holder længere. Derfor kan du sagtens opbevare dem hen over vinteren. De er ofte større og mere smagfulde end sommergræskar, og typiske sorter inkluderer butternut-squash og hokkaido. De bruges ofte i supper, gryderetter og bagværk, hvor deres søde, nøddeagtige smag kan komme til sin ret.

kvinde og barn vælger græskar på marked

SMÅ, STORE, TYKKE, TYNDE, RUNDE OG AFLANGE – der findes et væld af forskellige græskar, som du kan bruge i dit køkken.

© iStock

7 11 populære spiselige græskar


De store frugter med det gyldne kød har ikke altid nydt samme popularitet i de skandinaviske køkkener, som de gør i dag.

Tidligere græskaravler Maren Korsgaard gik i gang med at avle græskar helt tilbage i 00'erne, efter at hun årtier forinden var stødt på og havde forelsket sig i sorterne hokkaido og butternut i USA.

“Så stod jeg på markederne i København med mine mange forskellige slags græskar. Folk syntes jo, at de var flotte – men de købte dem ikke,” fortæller hun.

“Det er noget, vi har skullet lære at tilberede, og vi er faktisk blevet ret gode til at bruge græskarret i køkkenet, især græskarsuppe er vi kommet godt efter.”
— Maren Korsgaard, forsker i frugt på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og tidligere græskaravler.

Maren Korsgaard avlede helt op til 40 forskellige græskarsorter.

Så mange kan du, trods alt, langt fra finde i et almindeligt supermarked. Til gengæld kan du være heldig at finde nogle mere sjældne sorter hos en grønthandler, i en online-shop eller i en gårdbutik – hvis du da ikke vil kaste dig ud i at dyrke dem selv ligesom Maren Korsgaard.

Leder du efter et lækkert græskar til din suppe, din tærte eller din lasagne?

Her får du en liste over 11 lækre af slagsen, som med garanti vil få din ret til at komme til sin, ja, ret.

hokkaido
© iStock

Hokkaido uchiki kuri (orange hokkaido)

  • Egenskaber: Lille til mellemstørrelse med en rød-orange skal, der kan spises. En hokkaido vejer cirka 500 gram.
  • Smag: Fast kød med en sød og nøddeagtig smag.
  • Anvendelse: Populært græskar, som fås i mange supermarkeder. Det er perfekt til supper, bagning og puréer.

Prøv også hokkaido blue kuri, som er en blågrå variant af det orange hokkaido. Kødet er også her fast og velsmagende med en sødlig nøddesmag.

Læs mere om hokkaido her

butternut squash
© iStock

Butternut-squash

  • Egenskaber: En butternut-squash er pæreformet med en beigefarvet skal, som er glat og hård. Det vejer ca. 1-2 kilo.
  • Smag: Sød, smøragtig smag med et strejf af nødder.
  • Anvendelse: Bruges ofte i supper, gryderetter og til bagning. Kødet er fast, og det bliver knap så vandigt ved tilbedring som fx de orange græskar.
muscta de provense
© iStock

Muscat de provence

  • Egenskaber: Stor og ribbet. Skallen er skinnende gyldenbrun. Trods størrelsen – mellem 5 og 15 kilo – er det relativt tynd-skallet og kan skrælles med en almindelig kartoffelskræller.
  • Smag: Intens, sød og krydret, minder lidt om sød kartoffel.
  • Anvendelse: God til puré, tærter og gratiner.
spaghetti squash
© iStock

Spaghettisquash

  • Egenskaber: Spaghettisquash er en mellemting mellem sommer- og vintergræskar og vejer mellem 1 og 2,5 kilo. Det har en oval form, skallen er tyk, og kødet er gult.
  • Smag: Mild og neutral, lidt som en lys squash.
  • Anvendelse: Kødet er fast, når det er i rå tilstand, men så snart det er bagt, trævler kødet og ligner spaghetti. Det kan derfor bruges til en mere kalorielet variant af fx spaghetti bolognese.
agern
© iStock

Acorn squash (agern-græskar)

  • Egenskaber: Lille og mørkegrøn – sommetider med orange pletter – og ribbet overflade. Ligner lidt et agern uden hat og vejer mellem 500 gram og 1 kilo.
  • Smag: Sød og let og med en nøddeagtig undertone.
  • Anvendelse: Kødet er en anelse trevlet og egner sig bedst til en tur i ovnen. Det er også oplagt at bage det fyldt på grund af dets skålformede hulrum.
delicata squash
© iStock

Delicata squash

  • Egenskaber: Flot og dekorativt med en aflang form og en cremefarvet, tynd skal med grønne striber. Kødet er orangegult. Vejer mellem 500 gram og 1 kilo. Selv om delicata squash er et vintergræskar, har det et tyndt og spiseligt skind.
  • Smag: Sød og smøragtig, minder lidt om majs, søde kartofler eller kastanjer.
  • Anvendelse: Skallen er spiselig, så delicata squash er let at tilberede og bage i skiver eller udhulet med fyld.
kabocha
© iStock

Kabocha (japansk græskar)

  • Egenskaber: Runde, mørkegrønne eller orange med en hård, knoldet skal og et orange indre. Kabocha vejer mellem 500 gram og 2 kilo.
  • Smag: Meget sød og kastanjeagtig smag.
  • Anvendelse: Kabocha kan spises rå, men er også populær til supper og wokretter eller bagt som en side dish. Det egner sig også godt til syltning.
crown prince
© iStock

Crown prince squash

  • Egenskaber: Smuk og rund sølvblå skal og et flot gyldent indre. Vejer ca. 3-4 kilo.
  • Smag: Sød og intens nøddeagtig smag med fast kød.
  • Anvendelse: Rigtig god til cremede supper, på grillen eller bagt i ovnen, til puréer og som fyld i tærter.
italiensk tromboncino
© iStock

Tromboncino squash

  • Egenskaber: En italiensk klatrende sommersquash, hvis lange, snoede frugter vejer mellem 2 og 4 kilo og kan blive helt op til en meter lange. Farven er lysegrøn eller gul.
  • Smag: Mild og lidt nøddeagtig.
  • Anvendelse: Kan spises som et sommergræskar (ungt) eller som vintergræskar (modent) og bruges i alt fra sautering til gratiner.
Lille sugar pumpkin
© iStock

Small sugar (sukkersort)

  • Egenskaber: Rundt, orange vintergræskar med en glat overflade med riller. Det vejer mellem 3 og 4 kilo.
  • Smag: Meget sød og fyldig smag, egner sig perfekt til desserter.
  • Anvendelse: Small sugar bliver især brugt i tærter, bagværk og gryderetter, da det, som navnet afslører, indeholder en del mere sukker end de større halloween-græskar. Det er også kendt under navnet "New England Pie”.
buttercup squash
© iStock

Burgess buttercup bush

  • Egenskaber: Lille, rundt og mørkegrønt vintergræskar med orange kød. Det vejer omkring 2 kilo. Buttercup blev fremavlet i 1920'erne som erstatning for kartofler og kan holde sig i helt op til 1 år.
  • Smag: Buttercupsquash er ikke så udbredt på de nordlige breddegrader. Det er kendt for at have en lækker og sød smag af nødder og kastanje og et fast og finkornet kød.
  • Anvendelse: Egner sig rigtig godt til at blive bagt i ovnen eller i en cremet græskarsuppe.

8 Hvordan spiser man græskar?


Græskar kan tilberedes på et hav af forskellige måder. Du kan eksempelvis mose, bage, koge, stege eller sylte dit græskar.

Hvilket, der er bedst til hvad, kan du få et fingerpeg om, ved at kigge på farven:

  • De grå græskar indeholder mere tørstof og bliver ikke så vandede ved tilberedning. De er derfor gode til at bage, frittere eller som mos. Det er græskar som fx crown prince og butternut-squash.

  • De grønne græskar har et lidt højere sukkerindhold og et lavere tørstofindhold. De er derfor rigtig gode i desserter. Her skal du have fat i fx et delicata-græskar eller et burgess buttercup bush.

  • De orange græskar har et lavt tørstofindhold og en sød smag af nødder. De egner sig godt i en suppe eller en puré. Det er fx hokkaido.

Fælles for alle græskarrene skåret over en bred kam er dog, at du har en hovedingrediens, som i sig selv er ganske smagsneutral – og det kan man udnytte til sin fordel, lyder det fra tidligere græskaravler Maren Korsgaard:

“Græskarret er super godt til at fremhæve smagen af krydderier som eksempelvis timian, hvidløg, chili, salvie eller rosmarin”.

Prøv selv med en af vores lækre opskrifter:

9 Opskrifter med græskar


I de fleste af opskrifterne har vi anvendt hokkaido eller butternut-squash, men du kan sagtens erstatte dem med nogle af de andre lækre sorter.

Suppe i skål
© wichmann+bendtsen

Cremet græskarsuppe

Snakker vi græskar, kommer vi (helst ikke) uden om græskarsuppen. Den er mild, cremet, og så varmer den skønt på en blæsende efterårsdag.

Se opskriften her

Lasagne med græskar og ricotta
© wichmann+bendtsen

Græskarlasagne med ricotta og spinat

Savner du lidt inspiration til den klassiske lasagne? Så behøver du ikke at lede længere – her får du en lækker efterårsudgave med græskar, ricotta og spinat.

Se opskriften her

Lækre vafler

Sprøde græskarvafler

De her vafler er bare et hit på morgenbordet eller til en weekend-brunch! Den sødlige nøddesmag fra græskarret smager himmelsk sammen med chokolade, nødder og sirup.

Se opskriften her

couscoussalat med karamelliserede græskar
© wichmann+bendtsen

Karamelliserede græskar i couscous salat

Nem og helt utrolig lækker marrokansk-inspireret salat, hvor græskarret er blevet bagt i ovnen, indtil det får den helt rigtige karamelliserede smag.

Se opskriften her

græskargrød på tallerken med creme fraiche og granatæblekerner
© wichmann+bendtsen

Sød og lækker bagt græskargrød

Det minder lidt om en lækker æblecrumble – men i stedet er denne skønne dessert lavet på græskar og smagt til med kanel, ingefær og muskatnød.

Se opskriften her

grønkålssuppe med syltede græskar

Skøn grønkålssuppe med syltede græskar

Syltede græskar er delikate som topping – fx på denne lækre og sunde grønkålssuppe.

Se opskriften her

vegansk karryret med graeskar
© wichmann+bendtsen

Vegansk karryret med græskar

En skøn og velsmagende karryret med græskar – du opdager slet ikke, at den er vegansk.

Se opskriften her

10 Opbevaring af græskar


Hvor lang tid kan mit græskar holde sig?

Rigtig længe – hvis vi taler om vintergræskar, som nyder godt af deres hårde, beskyttende skal.

Nogle af dem kan holde sig helt op til 6 måneder, hvis de bliver opbevaret korrekt.

Guide: Sådan holder dit græskar længe

Vintergræskar (fx butternut og hokkaido)

  • Opbevaring: Vintergræskar har en lang holdbarhed, hvis det opbevares et køligt, tørt og mørkt sted, fx i et spisekammer eller en kælder. Temperaturen bør ligge mellem 10-15 grader.

  • Holdbarhed: Vintergræskar kan holde sig i 2-3 måneder, nogle gange helt op til 7 måneder, hvis du opbevarer det korrekt.

  • I fryseren: Du kan sagtens fryse dit græskar, også uden at tilberede det først – men det anbefales dog at koge eller bage det for at få det bedste resultat. Et tilberedt græskar holder bedre struktur og smag efter frysning. Skær det i tern, tilbered det, og nedkøl det, inden du lægger det i fryseren.

Et vintergræskar kan fint opbevares i fryseren i op til 12 måneder.

Læs også: Så længe kan din mad holde sig i fryseren

Sommergræskar (fx squash)

  • Opbevaring: Sommergræskar er mindre holdbare og trives bedst ved temperaturer omkring 5-10 grader. Læg dem i en plastpose eller en lufttæt beholder for at forhindre, at de tørrer ud.

  • Holdbarhed: De kan typisk holde sig friske i 1-2 uger i køleskabet.

  • I fryseren: Du kan godt fryse sommergræskar, men du bør blanchere dem først, hvis du vil bevare mest mulig smag og konsistens. Skær dem i skiver eller tern, blanchér dem i kogende vand i 1-2 minutter, og nedkøl dem hurtigt i isvand, før de lægges på frys.

Et frosset sommergræskar kan holde sig i op til 10-12 måneder.

Tilberedt græskar – hvor længe kan det holde sig i køleskabet?

Har du tilberedt dit græskar, kan du som udgangspunkt regne med, at det kan holde sig i 3-5 dage, før det begynder at blive dårligt.

Undgå madspild og frys eventuelle rester ned.

11 Hvilke græskar kan man ikke spise?


Ikke alle græskar er spiselige. Dekorationsgræskar, som ofte bruges til pynt og halloween, er generelt ikke egnede til madlavning.

Det er ikke dem alle, der nødvendigvis er giftige, men de er ikke dyrket med det formål at blive spist, og de vil ofte have en bitter smag og en hård konsistens.

12 Er der giftige græskar?


Ja, nogle græskar kan faktisk godt være giftige. Visse vilde sorter indeholder nemlig et højt niveau af cucurbitaciner, som kan forårsage maveproblemer, kvalme og i sjældne tilfælde en forgiftning.

Bitterheden er ofte en god indikation på, at frugten kan være uspiseligt eller endda giftigt. Det er derfor en god tommelfingerregel at undgå græskar, der smager usædvanligt bittert.

Smager din squash eller dit græskar bittert, skal du spytte det ud – og selvfølgelig undlade at spise af det.

13 Hvilke græskar er bedst til syltning?


Græskar smager hammergodt, hvis du sylter dem! Brug sorter, der er faste i kødet, da de holder deres struktur bedre under tilberedning.

En populær vintersort til syltning er hokkaido eller butternut-squash, som du ofte kan finde i et almindeligt supermarked, når de er i sæson. De har begge et fast kød og en mild smag, der nemt kan absorbere krydderier og eddikelage.

Sommergræskar som squash, agurk eller asieagurk kan også syltes og giver et let og sprødt resultat, der er velegnet som tilbehør til mange retter eller som topping på dit smørrebrød.