Selleri – sådan bruger du den grimme, lækre rod
Du bliver mæt for få kalorier, når du smækker knoldselleri på bordet. Her får du en guide til den fiberrige rodfrugt og vores 10 bedste opskrifter med den.
Du bliver mæt for få kalorier, når du smækker knoldselleri på bordet. Her får du en guide til den fiberrige rodfrugt og vores 10 bedste opskrifter med den.
Skulle man dømme efter udseendet, ville det være lidt op ad bakke for knoldselleri.
Dens blege ydre med brune pletter og masser af små, kringlede rødder, der ofte gemmer på jord, skriger ikke ligefrem “Spis mig”. Men har man først smagt knoldselleri – eller selleri, som den ofte kaldes – ved man heldigvis bedre.
Læs også: Spis og træn dig sundere på 28 dage
Selleri kan prale af en helt særlig smag, der både er superlækker og giver et særligt touch til mange retter. At den runde rod samtidig er sund, gør kun det hele bedre.
Vi har samlet vores bedste tips til knoldselleri. Du lærer fx, hvordan du nemmest får den tykke skræl af, og hvordan du serverer den ovnbagt eller som fx puré og mos.
Du får også 10 opskrifter med selleri – og dem kan du godt glæde dig til.
Det korte svar er: Meget!
Selleri kan bruges både rå og tilberedt, fx som stegt og ovnbagt, og som puré, mos, suppe, bøffer og fritter. Her fortæller vi dig, hvordan du gør.
Ja, det er supersundt at spise selleri – og alle andre rodfrugter og grøntsager i øvrigt.
Knoldselleri giver dig især godt med mættende kostfibre. Du får dog også pæne mængder C-vitamin og kalium.
Og så er der ganske få kalorier i den grove knold – faktisk under halvdelen af kalorierne i kartofler.
Læs også: Er knoldselleri sundere end kartofler?
Her kan du se nogle af de sunde næringsstoffer, som selleri især kan prale af.
Næringsindhold | Pr. 100 gram |
---|---|
Kostfibre | 3,1 g |
Kulhydrater | 4,2 g |
C-vitamin | 7,17 mg |
Kalium | 387 mg |
Kalorier | 30 kcal |
KILDE: DTU Fødevareinstituttet |
De mange kostfibre i knoldselleri styrker dine tarmbakterier, din fordøjelse og sørger for en langvarig mæthed. Da knolden samtidig indeholder få kalorier – 30 kcal pr 100 g selleri – er den perfekt, hvis du gerne vil tabe dig.
Læs også: TEST – er dine tarmbakterier toptunede?
Kulhydraterne er også helt i bund – 4,2 g pr 100 g. Det gør knoldselleri oplagt, hvis du gerne vil tabe dig via en low carb-kur.
Dit bindevæv og immunforsvar kan også godt glæde sig. De styrkes begge af selleriens C-vitaminer.
Endelig har kalium en positiv effekt på såvel væskebalance som blodtryk og den indbyrdes kommunikation mellem alle kroppens celler.
Glæd dig til en stribe lækre retter med selleri – tre vegetariske, tre med okse, to med kylling, en med svinekød og en med fisk.
Velbekomme!
Knoldselleri – med det latinske navn Apium graveolens var. rapaceum – er en rodfrugt. Den er rund og har en grov, bleg skræl med brune pletter og masser af knudrede rødder, der ofte gemmer på lidt jord. Selve kødet er hvidt.
Rodfrugten har lange, kraftige, grønne stængler og grønne blade i toppen.
Læs også: 9 rodfrugter, der booster din sundhed
Smagen er ret karakteristisk, krydret og lidt bitter og sød på samme tid. Efter tilberedning bliver sødmen endnu mere tydelig.
Læs også: Stjernekokkens tips: Sådan pifter du dine grøntsager op
Ja, knoldselleri skal skrælles, for skrællen er ret tyk og grov, og i bunden sidder der masser af fine rødder.
Nej, knoldselleri og bladselleri er ikke det samme, men de er beslægtet. Bladselleri er stængler, der vokser over jorden, mens knoldselleri er en rodfrugt, hvor selve grøntsagen vokser under jorden.
De to grøntsager har dog andet end navnet til fælles – nemlig den lidt krydrede og meget karakteristiske smag.
Bladselleri – der også kaldes blegselleri – anvendes typisk i waldorfsalat, i kødsovs, i sellerijuice, til ost eller som en snack sammen med dip eller peanutbutter.
Selleri er i sæson fra august og cirka frem til marts. Så det er i efteråret og om vinteren, at du skal kigge efter den lækre, runde rodfrugt i butikkerne og nyde dens særlige smag.
Selleri kan holde sig ca. 3-4 uger i grøntsagsskuffen i køleskabet. Alle rodfrugter har generelt en lang holdbarhed, hvilket er med til at sænke risikoen for madspild.
Fjern de grønne stængler og blade, inden du lægger dine rodfrugter på køl – det øger holdbarheden.
Ja, selleri kan sagtens fryses ned, men som med de fleste grøntsager skal den blancheres før nedfrysning.
SÅDAN GØR DU:
Holdbarhed i fryser: Ca. 10-12 måneder.
Læs også: Så længe kan din mad holde sig i fryseren
Optøet selleri er bedst at bruge i retter, hvor sellerien skal blendes, fx til puré, mos, fars eller en blendet suppe.
Har du lavet for meget sellerimos, kan du sagtens fryse resterne ned, men det kræver en grundig omrøring efter optøning.
Yes, alle grove grøntsager som kål og rodfrugter har generelt en lav klimabelastning.
Læs også: Spis klimavenligt med I FORMs klimapyramide
Det skyldes, at disse ofte dyrkes på friland, mens fine salatgrøntsager, som tomat og agurk, ofte er importeret og/eller dyrket i drivhuse, hvorfor de udgør en større klimabelastning på grund af opvarmning.
Samtidig kan knoldselleri dyrkes i Danmark, hvilket også sænker også klimabelastningen fra transport.
Det har også en betydning, at rodfrugter har en lang holdbarhed. Det øger sandsynligheden for, at du når at bruge dem, og at de ikke ender som madspild. Tænk bare på fx avocadoer, der typisk bliver brune efter to dage på køkkenbordet.
Hvis du så oven i købet vælger fx sellerifritter eller sellerimos i stedet for mere klimabelastende tilbehør som fx pasta og især ris, er der ikke et øje tørt.