Listen bliver længere og længere. Listen over sygdomme, som et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer sættes i forbindelse med.
Kræft, hjerte-kar-sygdomme og type-2-diabetes er bare nogle af dem.
Samtidig kædes de ultraforarbejdede fødevarer også sammen med en dårligere mæthedsfornemmelse og deraf stigende vægt.
Mange af os vil derfor gerne skrue ned for den ultraforarbejdede mad og måske endda helt undgå den. Det kan være en udfordring, fordi de uheldige ingredienser findes i alt fra fx leverpostej til cornflakes og frysepizzaer.
Kostplan med bonus
En nem måde er at følge denne kostplan. Her får du forslag til alle måltider. Morgenmad, frokost, aftensmad, mellemmåltider og søde sager – og du får links til lækre og sunde opskrifter. Nemmere bliver det ikke.
Du får også en bonus – ud over den sunde mad. Efter en uge har du nemlig fået en ret god fornemmelse for, hvilke råvarer du fremover skal satse på, hvis du vil spise mindre ultraforarbejdet mad.
Sådan har vi sammensat kostplanen
Når man taler om, hvad der er ultraforarbejdede fødevarer - og hvad der ikke er – henvises der ofte til en brasiliansk inddeling i fire forskellige grupper. Den betegnes som NOVA Food Classification System og blev lanceret i 2009 af forskere fra University of Sao Paulo.
I FORMs kostplan er skruet sammen efter denne inddeling. Der indgår således fødevarer fra gruppe 1, 2 og 3 i kostplanen, men ikke fra gruppe 4.