Kanonlækre kikærter – få vores bedste tips og opskrifter
Hvis du ikke har kastet din kærlighed på kikærter endnu, så kommer du til det. Den lille bælgfrugt smager ikke bare skønt – den er også billig, klimavenlig og supersund. Bliv klogere på den her, hvor du også får 30 opskrifter.
Når de skal koges, skyldes det, at de (og tørrede bælgfrugter generelt) indeholder lektiner, som er naturlige giftstoffer. De kan give akutte forgiftninger og maveproblemer.
Giftstofferne ødelægges dog, når du koger kikærterne helt møre.
Husk, at de skal lægges i blød, før du koger dem. Herunder kan du se, hvordan og hvor længe du bør lægge dem i blød.
3
Hvor længe skal kikærter ligge i blød?
Kikærter skal ligge i blød i 10-12 timer. Hæld dem i en skål, dæk dem med rigeligt vand (1 del kikærter til 2 dele vand), og stil dem i køleskabet.
Under iblødsætningen afgives ufordøjelige sukkerstoffer til vandet, som ellers kan give luft i maven. Vandet bør kasseres efterfølgende.
Orker du ikke iblødsætning og kogning – eller skal du bruge dine bælgfrugter lige nu og her – kan du købe dem på dåse eller i karton.
Her er arbejdet gjort for dig, så de er klar til brug med det samme.
Her kan du se, om kikærter på dåse er lige så sunde som dem, du selv tilbereder.
4
Kan man fryse kikærter ned?
Ja, du kan sagtens fryse dem ned – og det er tilmed en god idé.
Kikærter tager jo lidt tid at tilberede, fordi de først skal sættes i blød og herefter koges, så du kan lige så godt tilberede en stor portion, når du er i gang.
Dem, du vil fryse ned, lader du køle helt af. Herefter kan du fryse dem i små portioner, så du senere hen ikke er tvunget til at tø alle kikærterne op på en gang, fordi de er frosset i en stor klump.
5
Hvor mange kalorier er der i kikærter?
Der er 337 kcal i 100 g tørrede kikærter. Det tal er dog ikke så relevant, da vi jo ikke spiser dem i tørret tilstand. Eneste undtagelse er, hvis du maler dem til kikærtemel, men som hovedregel spiser vi dem kogte.
Ser vi på udblødte, dampede kikærter er der 150 kcal pr 100 g. Til sammenligning er der 128 kcal i 100 g kogt pasta, men der får du væsentligt færre proteiner og kostfibre.
Laver du en salat, hvor du bytter pastaen ud med den lille bælgfrugt, får du altså meget mere mæthed (og flere gode næringsstoffer) for ganske få ekstra kalorier.
Tørrede kikærter bruges dog kun til kikærtemel, så det er mere retvisende at kigge på, hvor meget der er i 100 g udblødte og dampede kikærter, og her er tallet 9,9 g. Det svarer til fx tofu, skyr og æggehvide.
Bælgfrugten er altså en fremragende (og billig!) kilde til protein – særligt, hvis du gerne vil spise plantebaseret. Smider du den på menuen, er du derfor sikret et måltid, der mætter.
De fleste koger de rå, tørrede kikærter, før de bruger dem i retter – fx i gryderetter. Som du kan læse her, indeholder de nemlig lektiner, som ødelægges ved kogning.
Ifølge Fødevarestyrelsen kan du dog også varme dem op på andre måder. Du kan fx godt bruge rå, opblødte kikærter til falafelfars, men du skal som minimum sikre dig, at farsen bliver gennemstegt. Du bør heller ikke bruge vandet fra iblødsætningen i farsen.
Kikærter på dåse eller i karton er klar til brug med det samme.
8
Hvad bruger man kikærter til?
7 idéer til retter med kikærter
Spørgsmålet er måske nærmere, hvad man ikke bruger dem til, for den lille bælgfrugt kan bruges i et hav af retter – selv i det søde køkken.
Kogte, hele kikærter er et hit enten i eller ovenpå salater, fordi de tilføjer proteiner og dermed fylde og mæthed. Du kan enten bruge dem, som de er, eller riste dem med krydderier. Det giver både ekstra smag og sprødhed.
Mange bruger også hele kikærter som fyld i vegetariske gryderetter – særligt i indiske og mellemøstlige opskrifter er det populært. Du kan også med fordel tilføje dem i en suppe, som på den måde bliver et mere mættende måltid.
Bælgfrugten er den oplagte hovedingrediens i plantebøffer. De kan laves af ganske få ingredienser – vi anbefaler kikærter, rødløg, hvidløg, havregryn, ekstra jomfruolivenolie, salt samt krydderier.
Hvis du er på udkig efter en anderledes, sund og mættende snack, så er den lille bælgfrugt også din ven. Alt, du skal gøre, er at vende den i krydderier og riste den på panden eller i ovnen. Nam!
Hiv blenderen frem, og tryl dine kikærter om til en cremet hummus eller sprøde falafler. Hummus kan du sagtens lave af kikærter fra dåse, men falafler får en meget bedre konsistens, hvis du bruger tørrede bønner, som du selv lægger i blød. Du behøver ikke at koge dem, før du blander farsen – det er bare vigtigt, at du gennemsteger falaflerne.
Den er god nok. De små kugler kan sagtens bruges i det søde køkken. Du kan fx bruge dem i kager – og de kommer altså ikke til at smage af hummus. Du kan formentlig slet ikke smage kikærterne, men de bidrager til en lækker svampet konsistens og gør kagen mere mættende.
Tørrede, rå kikærter kan også blendes til helt fint kikærtemel, som kan bruges i bl.a. plantepostej og madpandekager eller erstatte en del af det almindelige mel i dine yndlingsopskrifter. Husk, at du skal gennemvarme retter med ukogte kikærter (som melet jo er lavet af).
9
Opskrift på ristede kikærter
Sprøde, smagfulde ristede kikærter
Kikærter er skønne, som de er, men skal du fx bruge dem i en salat, er det drønlækkert at smide dem i ovnen med lidt olie og krydderier. Det giver masser af smag og gør dem knasende sprøde.
Fordel kikærterne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag i 20-25 min. – vend gerne rundt i dem undervejs.
TIP I opskriften anvender vi kikærter på dåse, som er klar til brug. Har du god tid, kan du sagtens udbløde og koge bælgfrugterne selv, før du går i gang med at riste dem.
10
Hvad er sundt ved kikærter?
Kikærter er fantastisk sunde. Du finder dem nederst i madpyramiden sammen med grøntsager, rugbrød, havregryn osv.
Fødevarerne i bunden af madpyramiden er dem, vi skal spise mest af.
Kikærter indeholder bl.a. meget protein, og det gør retter med den knoldede bælgfrugt dejligt mættende.
Proteiner gør dog ikke blot dit måltid mættende – de er også kroppens byggesten. De opbygger og vedligeholder muskler, celler og væv, producerer hormoner og enzymer og er vigtige for dit immunforsvar.
Når du sætter tænderne i bælgfrugten, forkæler du også kroppen med en masse kostfibre, som også bidrager med mæthed, og som samtidig holder din fordøjelse på sporet.
De små fætre indeholder også flere vitaminer – særligt vitamin K og vitamin E. Du får også tilført mineralerne kalk, jern, fosfor og zink.
11
Er kikærter på dåse sunde?
Ja, kikærter på dåse er sunde. Der er ingen nævneværdig forskel på næringsindholdet i kikærter, du selv iblødsætter og koger, og dem, du køber på dåse eller karton.
Der er dog én afgørende forskel på den hjemmekogte og den forkogte version, og det er prisen. Det er langt billigere at gøre arbejdet selv, og det er ikke spor besværligt.
Se her, hvor længe kikærter skal ligge i blød og koge.
Lagen fra kikærter på dåse kan faktisk bruges som en vegansk erstatning for æg. Kikærtevandet kaldes også aquafaba, og det kan piskes stift ligesom æggehvider og fx bruges i flødeboller, til marengs osv.
Du kan også sagtens bruge vandet fra de hjemmekogte kikærter. Det skal dog reduceres lidt, da det ellers er for tyndt.
12
Hvor mange tørrede kikærter svarer til en dåse?
Hvis der står dåser i ingredienslisten på din opskrift, og du kun har de tørrede fætre i skabet, kan det være svært at regne ud, hvor mange du skal lægge i blød.
Heldigvis findes der en fast såkaldt vægtændringsfaktor for kikærter. Den faktor er 2,1.
Lad os regne på det: En dåse kikærter på 400 gram har en drænet vægt på 240 gram. Det er altså 240 gram, du gerne vil have dine tørrede kikærter til at lande på efter iblødsætning og kogning, så derfor dividerer du 240 med vægtændringsfaktoren, som var 2,1 og får 115 gram.
115 gram tørrede kikærter svarer altså til en dåse udblødte og kogte kikærter.
13
Lækre, sunde opskrifter med kikærter
Salater med kikærter
Med deres nøddeagtige smag og høje proteinindhold er de små kugler den oplagte ingrediens i din salat. De fylder godt – både i munden, men proteinerne og kostfibrene sørger også for, at du bliver mæt. En salat med kikærter kan derfor være et helt måltid i sig selv. Som du kan se nedenfor, er vi ellevilde med at riste dem, når vi bruger dem i salat.
Salat med falafler, bagte grøntsager og tahindressing
Her er bælgfrugterne tryllet om til lækre falafler. Retten er helt uden kød, den tager kun 35 minutter at lave, og så er den spækket med kostfibre og protein.
Bælgfrugten er også ideel i supper – særligt som topping er den genial. Rist den i ovnen eller på panden, og så har du et sundt og knasende twist til din suppe. Du kan også tilføje kikærterne hele i supper, der blendes. De giver en rund, fyldig smag og masser af mæthed.
Vi elsker gryderetter – både til hverdag og fest. I den travle hverdag er det skønt, at gryden og ingredienserne klarer det meste af arbejdet selv. I weekenden kan gryden få lov at simre længe og trække en masse god smag. Kikærter er en klassiker i gryderetter fra fx Mellemøsten, og de har efterhånden også fundet vej til flere af vores opskrifter på gryderetter.
Den nordafrikanske ret er god hverdagsmad og endnu bedre gæstemad. Du kan nemlig lave den dagen før, så den blot skal varmes og har trukket masser af smag.
Bælgfrugten har også en plads i det søde køkken. Prøv fx vores lækre, proteinrige kage helt uden mel, eller kast dig ud i de hjemmelavede bountybarer. Vi lover, at de er gode!
Det er svært at sige kikærter uden at komme til at tænke på falafler. Selvom bælgfrugten kan bruges til meget andet, så er og bliver de sprøde, små kugler en favorit. Herunder får du vores bedste opskrifter med dem.