Grove, sunde chokoladeboller

2 timer
290 kcal

Opskrift på luftige og bløde chokoladeboller med fuldkornsmel. Det tager kun 2 timer, fra lækkersulten melder sig, til de står på klar på spisebordet.

Chokoladeboller

CHOKOLADEBOLLER – Ud over god smag bidrager chokolade med koffein og theobromin, der virker opkvikkende.

© wichmann+bendtsen

Grove, sunde chokoladeboller

Er du lækkersulten? Så prøv disse saftige og sunde chokoladeboller.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

  • 7 g gær
  • ¼ dl letmælk
  • ¼ dl skyr naturel
  • ½ spsk. rapsolie
  • ¼ æg
  • ¼ spsk. akaciehonning
  • 42 g fuldkornsspeltmel
  • 64 g hvedemel
  • ¼ tsk. vaniljepulver
  • ¼ tsk. havsalt
  • 14 g mørk chokolade, 70 %
  • ¼ æg til pensling

Sådan laver du lækre og sunde chokoladeboller

  • Opløs gæren i lun mælk i en røreskål.
  • Tilsæt skyr, rapsolie, æg og honning. Rør det hele sammen.
  • Vend mel, vaniljepulver og salt sammen, og rør det i skålen lidt ad gangen. Tilsæt den grofthakkede chokolade, når cirka halvdelen af melblandingen er tilsat røreskålen.
  • Ælt dejen, til den slipper siderne af skålen. Dæk med et rent viskestykke, og lad hæve i skålen i 1 time.
  • Hæld dejen ud på et bord drysset med lidt mel, form 14 boller. Placér dem på en bageplade med bagepapir. Dæk med viskestykke, og lad hæve i 30 min.
  • Varm ovnen op til 200 gr. varmluft.
  • Pensl chokoladebollerne med et sammenpisket æg. Bag i ca. 12 min.

TIP Frys ned og tø op efter behov. En tur på risteren – så er chokoladebollerne så gode som nye.

TIP Jo højere kakaoprocent, jo mere bitter vil chokoladen ofte være, og jo mindre sukker vil den også normalt indeholde.


Lækre, luftige og sunde chokoladeboller

De saftige grove chokoladeboller er en klar favorit – og vil vække lykke både hos store og små. Her kan du blive lidt klogere på, hvordan du får de bedste chokoladeboller.

1 Hvordan gør man grove chokoladeboller luftige?


Måske har du oplevet, at jo grovere dine boller er, jo mindre luftige bliver de. Men det er der råd for – grove boller kan sagtens blive lige så luftige og saftige som hvedeboller!

Her er nogle tips, som sikrer dig luftige, grove chokoladeboller:

Gærens mængde og type

Brug frisk gær eller aktiv tørgær, og sørg for at bruge den rette mængde i forhold til opskriften.

Meltyper

Brug en kombination af groft mel, fx speltmel eller fuldkornsmel, og hvidt mel – fx hvedemel. Det hvide mel hjælper med at skabe en lettere dej.

Vandmængde

Sørg for at dejen er fugtig nok. En lidt klistret dej kan resultere i mere luftige chokoladeboller.

Æltning

Ælt dejen grundigt, men ikke for meget. Dette hjælper med at udvikle gluten, som giver struktur og luftighed til chokoladebollerne.

Forhævning

Lad dejen hæve længe nok. En længere hævetid (mindst 1 time) hjælper med at udvikle gluten og skabe luftlommer i dejen.

Efterhævning

Lad chokoladebollerne hæve igen efter formning. Dette kaldes efterhævning og varer normalt 30-60 minutter.

Bagning

Bag ved høj varme (200-220°C) og sørg for, at ovnen er godt forvarmet. En dampfunktion i ovnen kan også hjælpe med at gøre chokoladebollerne luftige.

2 Hvorfor skal der skyr i chokoladebolle-dejen?


Skyr kan have flere gavnlige effekter, når det tilsættes en dej.

Det tilfører for det første fugt til dejen og hjælper til med at gøre dine chokoladeboller endnu mere saftige.

For det andet har skyr en let syrlig smag, som giver dybde til chokoladebollernes smag.

skyr i glas på køkkenbord til chokoladeboller

TILFØJ SKYR TIL DIN DEJ – for at gøre chokoladebollerne mere luftige og komplekse i smagen.

© iStock

3 Speltmel i mine chokoladeboller – er det sundt?


Speltmel anses ofte for at være sundere end almindeligt hvedemel.

Det skyldes blandt andet, at speltmel indeholder flere proteiner, fibre og vitaminer end hvedemel, og så har det et lavere glutenindhold.

Tilføjer du speltmel til dine chokoladeboller, får du desuden et højere indhold af mineraler som jern, magnesium og zink.

Sidst, men ikke mindst, har speltmel et lavere glykæmisk indeks end hvedemel, hvilket betyder, at det kan have en mindre drastisk effekt på blodsukkerniveauet.

4 Kan jeg fryse mine chokoladeboller ned?


Ja, du kan sagtens fryse dine chokoladeboller ned, ganske som du ville gøre det med andet bagværk.

Når chokoladebollerne skal tø op igen, kan du med fordel lade dem tø op i køleskabet.

Giv chokoladebollerne en tur på risteren eller lun dem i ovnen.

Læs også: Så længe kan mad holde sig i fryseren

5 Hvordan opbevarer jeg mine chokoladeboller?


Hvis ikke alle chokoladebollerne bliver spist på en gang (og det kan jo ske), så gem dem i en lufttæt beholder eller i en frostpose. Undlad at lægge chokoladebollerne i køleskabet, da det kan gøre dem tørre og lidt kedelige.

Er dine chokoladeboller blevet tørre, så kan du dog ofte godt ændre dem med en tur på brødristeren.

6 Hvilken chokolade er bedst til chokoladeboller?


Du kan i princippet anvende lige den type chokolade, du har lyst til. Dog vil den mørke chokolade skabe en mere kompleks smag i dine chokoladeboller. Det bitre og det dybe giver et delikat modspild til den bløde bolle i modsætning til den søde, lyse chokolade.

Læs også: Er mørk chokolade sundt?

mørk chokolade på bord

MØRK CHOKOLADE tilføjer en lækker kompleksitet til dine chokoladeboller.

© iStock

7 Kan jeg lave mine chokoladeboller om til rosinboller?


Ja, sagtens. Hvis du er mere til rosiner end chokolade, eller bare vil have lidt afveksling, skal du blot erstatte chokoladen med rosiner og ellers bruge den samme opskrift.

Vupti – dine chokoladeboller er blevet til rosinboller.