Havregrynskugler med dadler, kakao og ristede mandler

20 minutter
376 kcal

Lyst til en snack – så’n lige om lidt? Vores sundere version af den klassiske havregrynskugle kan laves på bare 20 minutter og kræver kun få ingredienser.

Sunde havregrynskugler i skål

HAVREGRYNSKUGLER er superlækre, nemme at lave og kan varieres i det uendelige. Her får du vores favoritopskrift.

© iStock

Havregrynskugler med dadler, kakao og ristede mandler

Som en lækker lille eftermiddagssnack, til jul, eller når du får gæster. Havregrynskugler er altid en god idé. Vores version er helt uden smør og tilsat sukker, men til gengæld fuld af sunde(re) sager – og så smager de bare hamrende godt.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

  • 16 g stenfri dadler
  • 8 g finvalsede havregryn
  • ¼ spsk. kakaopulver
  • 4 g mandler
  • ¼ spsk. vand eller stærk kaffe
  • ¼ dl kokosmel

Sådan laver du havregrynskugler

  • Rist mandlerne i en bradepande i ovnen i 8 min. ved 180 grader.
  • Lad dem køle af, og hak dem halvfint. Man skal stadig kunne fornemme, at der er sprøde mandelstykker i kuglerne.
  • Blend dadler, havregryn, kakao og vand eller kaffe i en foodprocessor, til massen er ensartet og uden alt for store klumper.
  • Kom den blendede masse i en skål sammen med de hakkede mandler, og vend det sammen.
  • Rul massen til små kugler, og vend dem i kokosmel.
  • Opbevar kuglerne på køl.

TIPS

  • Du kan bruge alle slags dadler, men med sorten medjool bliver havregrynskuglerne allerbedst. De er nemlig dejligt bløde og smager sødt.
  • Skal det gå stærkt, kan du undlade at riste mandlerne og blot hakke dem direkte fra posen.
  • Vi anbefaler, at du bruger en foodprocessor eller blender. En stavblender kan have svært ved at klare arbejdet.

Godt at vide om havregrynskugler


1 Hvor længe kan havregrynskugler holde sig?


Hvis du opbevarer dine havregrynskugler i køleskabet, kan de fint holde sig i omkring 7 dage.

De små snacks bevarer både smag og konsistens allerbedst, hvis du lægger dem i en lufttæt beholder. Så tager de heller ikke smag af andre fødevarer i køleskabet.

2 Kan havregrynskugler fryses ned?


Ja, du kan sagtens fryse havregrynskuglerne ned, hvis du har lavet for mange, eller du bare gerne vil lave dem i god tid, før de skal spises.

Det kan fx være, at du triller dem i starten af december og smider dem i fryseren, så de er lige til at tage op og smække på bordet i juledagene.

Havregrynskugler kan holde sig i ca. 3 måneder på frost.

3 Er havregrynskugler en dansk opskrift?


Det kan det meget vel være. Under anden verdenskrig udgav avisen Nationaltidende i hvert fald en bog med titlen “Opfindsomhed i en krisetid”, som bl.a. indeholdt opskriften på havregrynskugler.

Havregrynskugler spises dog også i andre lande – vores naboer i Norge, Sverige og Finland er i hvert fald også glade for den lille snack.

4 Er havregrynskugler sunde?


Traditionelt indeholder havregrynskugler en del smør og sukker, så her vil det være en tilsnigelse at kalde dem sunde.

Vi har skabt en sundere version, hvor der hverken er smør eller sukker i. Til at søde kuglerne og skabe den rigtige konsistens bruger vi dadler.

Dadler indeholder en del kalorier – 309 kcal pr. 100 g for at være præcis – så du får ikke meget færre kalorier her end i en traditionel opskrift.

Til gengæld indeholder dadlerne en masse vitaminer, mineraler, kostfibre og sunde fedtsyrer, som du ikke får fra smør og sukker.

Meget af det samme kan siges om mandlerne, som også indgår i vores opskrift. De indeholder ligeledes en del fedt, men det er gode fedtsyrer, og her får du også vitaminer, mineraler og fibre.

Der er altså både flere næringsstoffer og mere mæthed at hente i vores version af den elskede klassiker.

5 Hvor mange kalorier er der i havregrynskugler?


I traditionelle havregrynskugler er der omkring 450 kcal pr. 100 g.

Bruger du vores opskrift på havregrynskugler, får du 376 kcal pr. 100 g. De er altså stadig forholdsvist kalorietunge, og det skyldes, at den primære ingrediens er dadler, som indeholder en del kalorier.

Som du kan læse her, er der dog en del fordele ved at få kalorierne fra dadler frem for fra sukker og smør, som er det, der trækker kalorieindholdet i de gammeldags havregrynskugler op.

6 Hvordan kan jeg variere mine havregrynskugler?


Mangler du nogle af ingredienserne i opskriften? Eller har du lyst til at trille dine havregrynskugler i noget andet end kokosmel? De små kugler kan varieres i det uendelige – her er et par forslag.

Havregrynskugler trillet i kokos, chokolade og matcha

KOKOS, CHOKOLADE ELLER MATCHA? Kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan trille dine havregrynskugler i.

© iStock

Sådan kan du variere dine havregrynskugler

Sød dem med juice

Dadlerne sørger for, at havregrynskuglerne bliver dejligt søde, men skal sødmen have et ekstra nøk opad, kan du udskifte kaffen eller vandet med juice. Prøv fx at lave dem med æblejuice – det er især et hit hos de mindste.

Tril dem i det, du har lyst til

I opskriften triller vi helt klassisk havregrynskuglerne i kokosmel. Du kan dog sagtens skifte de små flager ud med fx lakridspulver, finthakkede nødder, kakaopulver, matcha eller frysetørret hindbær. Lav gerne en stor portion, tril kuglerne i noget forskelligt, og server dem sammen på et stort fad – det ser superflot og indbydende ud.

Giv dem et modent twist

Skal der mere dybde i dine havregrynskugler, kan du tilføje en smule rom, Baileys, Cointreau el. lign. Vi anbefaler, at du i så fald bruger kaffe frem for vand – det bliver virkelig lækkert. Bare sørg for at holde børnenes fingre væk fra snackfadet.

Byt dadlerne ud

Selv hvis du normalt ikke er til dadler, skal du lige prøve opskriften. Vi har flere kolleger på redaktionen, der ikke bryder sig om den tørrede frugt, men som alligevel sværger til opskriften. Er du stadig ikke fan, kan du bytte dadlerne ud med modne bananer, tørrede abrikoser eller friske figner.

Prøv også vores lækre opskrift på bananbrød

Overtræk dem med mørk chokolade

Smelt en plade god, mørk chokolade – du kan fx gøre det i mikroovnen. Dyp dine havregrynskugler i den smeltede chokolade, en ad gangen. Læg dem herefter på et stykke bagepapir, og smid dem i køleskabet, til chokoladen har sat sig. Mums!

Lav dem helt klassisk

Har du lyst til havregrynskugler, der smager af din barndom, så prøv den helt klassiske opskrift. Til ca. 25 kugler skal du bruge:

  • 175 g finvalsede havregryn
  • 100 g sukker eller flormelis
  • 25 g kakaopulver
  • 100 g blødt smør
  • 2-3 spsk. vand eller kaffe
  • Kokos til at trille kuglerne i

Kom alt undtagen væske og kokos i en skål, og ælt det sammen. Hæld væske i lidt efter lidt, til massen får den rigtige konsistens. Tril dem herefter til kugler, og vend dem i kokosmel.