Havregrynskugler med dadler, kakao og ristede mandler
Lyst til en snack – så’n lige om lidt? Vores sundere version af den klassiske havregrynskugle kan laves på bare 20 minutter og kræver kun få ingredienser.
Lyst til en snack – så’n lige om lidt? Vores sundere version af den klassiske havregrynskugle kan laves på bare 20 minutter og kræver kun få ingredienser.
Som en lækker lille eftermiddagssnack, til jul, eller når du får gæster. Havregrynskugler er altid en god idé. Vores version er helt uden smør og tilsat sukker, men til gengæld fuld af sunde(re) sager – og så smager de bare hamrende godt.
TIPS
Hvis du opbevarer dine havregrynskugler i køleskabet, kan de fint holde sig i omkring 7 dage.
De små snacks bevarer både smag og konsistens allerbedst, hvis du lægger dem i en lufttæt beholder. Så tager de heller ikke smag af andre fødevarer i køleskabet.
Ja, du kan sagtens fryse havregrynskuglerne ned, hvis du har lavet for mange, eller du bare gerne vil lave dem i god tid, før de skal spises.
Det kan fx være, at du triller dem i starten af december og smider dem i fryseren, så de er lige til at tage op og smække på bordet i juledagene.
Havregrynskugler kan holde sig i ca. 3 måneder på frost.
Det kan det meget vel være. Under anden verdenskrig udgav avisen Nationaltidende i hvert fald en bog med titlen “Opfindsomhed i en krisetid”, som bl.a. indeholdt opskriften på havregrynskugler.
Havregrynskugler spises dog også i andre lande – vores naboer i Norge, Sverige og Finland er i hvert fald også glade for den lille snack.
Traditionelt indeholder havregrynskugler en del smør og sukker, så her vil det være en tilsnigelse at kalde dem sunde.
Vi har skabt en sundere version, hvor der hverken er smør eller sukker i. Til at søde kuglerne og skabe den rigtige konsistens bruger vi dadler.
Dadler indeholder en del kalorier – 309 kcal pr. 100 g for at være præcis – så du får ikke meget færre kalorier her end i en traditionel opskrift.
Til gengæld indeholder dadlerne en masse vitaminer, mineraler, kostfibre og sunde fedtsyrer, som du ikke får fra smør og sukker.
Meget af det samme kan siges om mandlerne, som også indgår i vores opskrift. De indeholder ligeledes en del fedt, men det er gode fedtsyrer, og her får du også vitaminer, mineraler og fibre.
Der er altså både flere næringsstoffer og mere mæthed at hente i vores version af den elskede klassiker.
I traditionelle havregrynskugler er der omkring 450 kcal pr. 100 g.
Bruger du vores opskrift på havregrynskugler, får du 376 kcal pr. 100 g. De er altså stadig forholdsvist kalorietunge, og det skyldes, at den primære ingrediens er dadler, som indeholder en del kalorier.
Som du kan læse her, er der dog en del fordele ved at få kalorierne fra dadler frem for fra sukker og smør, som er det, der trækker kalorieindholdet i de gammeldags havregrynskugler op.
Mangler du nogle af ingredienserne i opskriften? Eller har du lyst til at trille dine havregrynskugler i noget andet end kokosmel? De små kugler kan varieres i det uendelige – her er et par forslag.