Ris – gå efter dem med farve

Og glæd dig til vores lækre opskrifter med ris, fx mørbradgryde, butter chicken, kylling i karry og paella.

Forskellige typer ris; hvide, brune, røde og sorte ris.

RIS – ælle bælle, hvilken type ris skal du vælge?

© iStock

Hvilken stivelseskilde spiste du mon til aftensmad i går? Er du, som danskerne er flest, faldt valget på kartofler eller pasta.

Kun 1 ud af 11 af os havde ris på tallerkenen – ifølge tal fra Coop Analyse. En hurtig – dog megauvidenskabelig – rundspørge på redaktionen afslører måske hvorfor.

“Ris er så besværlige at koge,” lød det fra flere kolleger, der ofte havde stået tilbage med ris, der enten var blevet for hårde, for udkogte eller ligefrem brændt på.

Her zoomer vi ind på ris – der findes mange slags, og de hvide er klart de mest populære. Vi vil dog gerne slå et slag for de farvede – de brune, de røde og de sorte, der er langt sundere.

Bliv klogere her – og få også helt tjek på det med at koge dem til perfektion ...

1 Hvordan koger man ris?


Generelt skal du altid følge anvisningen på emballagen, da kogetiden varierer afhængigt af ristypen.

I februar 2024 kom EFSA, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, med en ny risikovurdering vedr. ris og det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen. Det har fået Fødevarestyrelsen til at ændre de officielle anbefalinger om kogning af ris.

Læs også: Nye ris-anbefalinger: Skal du være bekymret for kræft?

Her får du en generel opskrift på, hvordan du koger ris helt perfekt – justeret efter Fødevarestyrelsens ændrede anbefalinger, så du sænker indholdet af uorganisk arsen i dine ris.

opskrift på, hvordan man koger ris

Perfekt kogte ris

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

  • 2 dl ris
  • 3 dl vand – eller rigeligt vand, hvis du ikke sætter risene i blød
  • Havsalt

Sådan gør du

  • Mål risene af, og skyl dem grundigt.
  • Stil risene i blød i koldt vand i 2 timer i køleskabet. Har du ikke tid til dette, kan du hælde kogende vand over risene og lade dem stå i blød i 15-30 minutter, inden du koger dem.
  • Har du ikke tid til iblødsætning, kan du som alternativ koge risene i rigeligt vand – ligesom når du koger pasta. Bruger du iblødsætning, kan du godt nøjes med at koge risene i 1½ dl vand pr. dl ris.
  • Bring vandet langsomt i kog under låg. Tilsæt salt, skru ned, og lad risene simre under låg ved svag varme. Tjek kogetiden på emballagen, men de fleste hvide ristyper skal koge i ca. 12 min. Løft ikke låget på noget tidspunkt.
  • Har du kogt risene i rigeligt vand, hælder du overskydende vand fra nu, og lader risene stå og trække med låg på i op til 12 minutter.
  • Rør rundt i risene, og servér.

Bouillon giver smag: I stedet for salt kan du komme en bouillonterning i kogevandet. Det giver mere smag til dine ris og er især velegnet, hvis du skal lave stegte ris.


Hvordan laver man ris?

Faktisk er det kun tre tal, du skal huske på, når du vil koge ris. For langt de fleste slags ris er det tallene: 1, 1½ og 12 – ihvertfald hvis du følger de nye anbefalinger fra Fødevarestyrelsen og sætter dine ris i blød inden kogning.

1 del ris i 1½ dl vand, koge i 12 minutter og hvile i 12 minutter. Nemt, ikke?

Illustration af hvor meget ris vejer

Hvor meget ris pr. person?

Regn med 1 dl rå ris pr. person, hvis risene skal bruges som tilbehør. Er I sultne, så rund op til 1½ dl pr. person.

Vand til ris

Hvor meget vand skal man bruge til at koge ris?

Hvis du følger de ændrede anbefalinger fra Fødevarestyrelsen og skyller dine ris og sætter dem i blød inden kogning, skal du som tommelfingerregel bruge 1½ dl vand pr. dl ris. Det gælder de fleste typer ris: hvide, parboiled, basmati og jasmin.

Skal du koge brune ris eller vilde ris, skal du bruge mere vand, idet disse ris har en længere kogetid og derfor suger mere væske.

Sætter du ikke dine ris i blød inden kogning, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at du koger risene i rigeligt vand som med pasta og hælder det overskydende vand fra efter kogning.

2 Er ris sundt?


Svaret er ja – hvis du vælger fuldkornsris. Fuldkornsris kan være både brune, røde og sorte. Her er hele riskornet intakt, og du får derfor alle kornets sunde næringsstoffer. De hvide ris har derimod fået fjernet de yderste skaldele, hvor langt de fleste af de sunde stoffer sidder.

Brune ris indeholder fx 6 gange så mange kostfibre som de hvide, 13 gange så meget E-vitamin og mere end 3 gange så meget magnesium. De brune kræver længere kogetid, men byder på mere sundhed.

Er brune ris en tand for grove til dig, kan et alternativ være parboiled ris. Det er også hvide ris, men de er dampet eller forkogt under tryk, således at en del af risenes vitaminer og mineraler er presset ind i riskornet.

Læs også: 4 sunde alternativer – til ris

Hvilke sunde stoffer er der i ris?

Fuldkornsris indeholder en del kostfibre, der både mætter og styrker din fordøjelse. Du får også en del vitaminer og mineraler, fx B-vitaminer, E-vitamin og magnesium.

Mængden af sunde stoffer afhænger af, hvilken type ris, du serverer. Flest finder du helt klart i fuldkornsris, fx de brune.

Er der gluten i ris?

Nej, der er ikke gluten i ris. Er du glutenallergiker, kan du derfor sagtens tåle ris. Det samme gælder fx rismel, der kan bruges til at erstatte glutenholdige meltyper som hvede, rug og byg. Vær dog opmærksom på, at du ikke skal indtage risprodukter hver dag.

Læs også: 5 mel-typer uden gluten

3 Hvor mange kalorier er der i ris?


Da ris er en råvare, som mange af os øser meget op af, kan kalorierne hurtigt løbe op, hvis aftensmaden står på en gryderet med ris til. Fuldkornsris mætter dog mere, så du kan måske nøjes med en mindre mængde ved at vælge disse.

BEREGN: Hvor mange kalorier har jeg brug for?

Spar kalorier

Vil du tabe dig, er der mange kalorier at spare, hvis du skifter noget af risen – eller det hele – ud med revne grøntsager, fx fintrevet blomkål.

I 100 g blomkål er der kun 19 kcal. Det ligner almindelige ris og smager ikke af meget, så det klæder det meste sauce, grønt og kød.

Prøv fx: Chicken tikka masala med blomkålsris

4 Hvor mange forskellige slags ris findes der?


Der findes mange forskellige slags ris, men overordnet kan man inddele dem i tre kategorier: hvide ris, parboiled ris og fuldkornsris.

Det er især de hvide ris, vi fylder i indkøbskurven, og danskernes favorit er de velduftende basmati. Hver 4. pose ris, der sælges, er hvide basmatiris.

De klart sundeste ris er dog fuldkornsris, men de glider ikke helt så nemt ned. Siden 2016 har salget af brune ris ligget stabilt på omkring 8 pct. af det samlede rissalg.

De 11 mest spiste ristyper

Ris findes i mange tusinde varianter. Her kigger vi nærmere på 11 af de mest spiste ristyper herhjemme:

Sorte ris

Sorte ris får deres flotte farve fra antocyaniner, og så er de rige på kostfibre.

  • Type: Fuldkornsris.
  • Kogetid: Ca. 45 min., men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Løse. Risene får desuden en flot lilla farve.

TIP: Sorte ris – ikke at forveksle med vilde ris – er lidt dyre, så brug dem evt. i små mængder, fx i en salat eller blandet op med andre typer ris.

Almindelige hvide ris

Skaldelene er poleret væk, og der er ikke mange kostfibre, vitaminer eller mineraler tilbage. Kaldes også for løse ris.

  • Type: Hvide, polerede ris.
  • Kogetid: Ca. 12 min. og derefter hvile under låg i 12 min., men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Løse.

TIP: Velegnede som tilbehør til gryderetter, men vælg gerne de lidt sundere parboiled ris.

Brune ris

Skaldelene er bevaret, og risene er derfor rige på fibre, vitaminer og mineraler.

  • Type: Fuldkornsris.
  • Kogetid: Ca. 35 min. og derefter hvile under låg i 5-10 min., men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Let klistrede.

TIP: Perfekt tilbehør til fx kylling i karry og chili con carne. Kogetiden er noget længere, så overvej evt. at koge ris til to dage ad gangen.

Røde ris

Risene får deres flotte farve fra antocyaniner. Og de kan samtidig prale af et højt indhold af kostfibre.

  • Type: Fuldkornsris.
  • Kogetid: 35-45 min. og derefter hvile under låg i ca. 10 min., men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Løse. Farven bliver lidt lysere efter kogning.

TIP: Sundt og farverigt fyld i supper og salater.

Sushiris

Hvide, korte ris fra Japan.

  • Type: Hvide, polerede ris.
  • Kogetid: Ca. 15 min. og derefter hvile under låg i ca. 10 min., men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Risene bliver meget klistrede efter kogning, hvilket er perfekt til sushi.

TIP: Bland forsigtigt de kogte ris med sushi-eddike, mens de stadig er lune – så klistrer de endnu bedre, når du skal lave sushi.

Jasminris

Langkornede, aromatiske ris med en blomsteragtig duft. Populære i det kinesiske og thailandske køkken. Fås også som fuldkornsris.

  • Type: Hvide, polerede ris.
  • Kogetid: Ca. 12 min. og derefter hvile under låg i 12 min., men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Meget klistrede.

TIP: De klistrede ris passer godt til asiatiske retter – især hvis du skal spise med pinde.

Parboiled ris

Risene er dampede/forkogte under tryk. Denne proces gør, at en del af risenes vitaminer og mineraler presses ind i riskornene og bevares. Først herefter fjernes den fiberrige skal.

  • Type: Hvide ris, men et lidt sundere valg.
  • Kogetid: Ca. 12 min. og derefter hvile under låg i 12 min., men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Løse.

TIP: Et godt valg til den hurtige hverdagsmad.

Grødris

Hvide ris med en kort, buttet facon.

  • Type: Hvide, polerede ris.
  • Kogetid: Ca. 35 min., men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Grødris koger helt ud og er derfor perfekte til risengrød.

TIP: Grødris bruges – som navnet antyder – typisk til risengrød. Desuden bruges de til den asiatiske dessert sticky rice og er selvfølgelig uundværlige ved juletid til risalamande.

Basmatiris

Langkornede ris. Især populære i det indiske køkken. Såkaldte aromatiske ris med en lidt nøddeagtig duft. Fås også som fuldkornsris.

  • Type: Hvide, polerede ris.
  • Kogetid: Ca. 12 min. og derefter hvile under låg i 12 min., men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Klistrede – men ikke i samme grad som jasminris.

TIP: Velegnet til asiatiske retter med sauce.

Risottoris

Små, korte og buttede ris fra Italien.

  • Type: Hvide, polerede ris.
  • Kogetid: Ca. 20 min., men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Risottoris får en cremet konsistens under kogning, men bevarer en fast kerne med bid i modsætning til fx grødris.

TIP: Risottoris benyttes især til risotto. Her koges risene i en god bouillon og evt. lidt hvidvin, der tilsættes lidt ad gangen under omrøring.

Vilde ris

Vilde ris er aflange sorte “pinde”. De er rige på næringsstoffer og dyrere end andre typer ris.

  • Type: Faktisk er der slet ikke tale om ris, men en græsart med en lidt nøddeagtig smag.
  • Kogetid: 35-45 min., til skallerne “sprækker”, men tjek altid emballagen.
  • Konsistens efter kogning: Løse efter kogning.

TIP: Vilde ris bruges ofte til at blande i hvide ris, hvor de giver både farve, smag og struktur.

5 Er der arsenik i ris?


Nej, heldigvis finder du ikke det farlige giftstof arsenik i ris, men spørgsmålet er ikke helt tosset. Arsenik er nemlig en kemisk forbindelse af grundstoffet arsen og ilt. Arsen findes i jorden og i grundvandet, og ris og risprodukter har derfor et naturligt indhold af arsen.

Arsen findes både som uorganiske forbindelser og forskellige organiske forbindelser. Den uorganiske form er klassificeret som kræftfremkaldende, mens den organiske form, som findes i fisk, vurderes som uproblematisk.

Da arsen især sætter sig i skaldelene på risplanten, indeholder brune, røde og sorte ris samt produkter baseret på fuldkornsris næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris.

Inden du helt dropper at spise fuldkornsris, skal du vide, at du ved at skylle dem grundigt, før du koger, kan sænke indholdet af uorganisk arsen. Det samme kan du gøre ved at sætte risene i blød inden kogning samt ved at koge risene i rigeligt vand.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan ris og fuldkornsris sagtens indgå i en sund kost, men det er vigtigt at spise varieret og ikke indtage ris eller risprodukter, fx risdrik, hver dag. Mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har en forøget risiko for visse kræftformer.

Læs også: Nye ris-anbefalinger: Skal du være bekymret for kræft?

Arsen er som udgangspunkt ikke farligere for børn end for voksne. På grund af børns høje indtag af fødevarer i forhold til deres kropsvægt kan deres indtag dog blive højere end voksnes. Derfor har Fødevarestyrelsen en række særlige anbefalinger om risprodukter og børn.

  • Sørg for, at børn ikke får risbaseret grød hver dag.
  • Undgå risdrik og riskiks til børn.

6 Hvorfor skyller man ris?


At skylle dine ris, før du koger, er en rigtig god idé. Ris kan indeholde en del støv og urenheder, som du slipper for, når du skyller. Og der er flere gevinster.

Ifølge DTU og Fødevarestyrelsen kan du nemlig også sænke indholdet af uorganisk arsen ved at skylle risene. Uorganisk arsen findes naturligt i ris og kan, ifølge WHO, virke kræftfremkaldende.

Sådan gør du:

  • Du kan komme risene i en finkornet sigte og skylle dem godt igennem under vandhanen.
  • Du kan også komme dem i en skål, hælde vand i skålen, røre risene godt rundt, og så kassere det grumsede vand.
  • Gentag, til vandet er klart. Stil derefter risene i blød inden kogning.

7 Hvor længe kan kogte ris holde sig?


Kogte ris kan holde sig et par dage i køleskabet. Det er dog afgørende, at de bliver kølet hurtigt ned og ikke står i gryden i flere timer på køkkenbordet.

Nedkøling: Har du kogte ris tilovers, skal du straks køle dem ned. Ris kan indeholde bakteriesporer, som kan give madforgiftning. Ved stuetemperatur kan bakterierne udvikle sig hurtigt, og derfor skal risrester ikke blive stående på køkkenbordet. Har du meget tilovers, så del det op, og køl af i mindre portioner.

Genopvarmning: Risikoen for bakteriesporer gør også, at du skal være grundig, når du genopvarmer dine rester. Sørg for, at risene varmes op til over 65 grader.

Hvordan opbevarer man rå ris?

Opbevar dine poser med ris i et skab eller en skuffe i køkkenet.

Så snart du har åbnet posen, er det bedst at hælde risene i en lufttæt beholder. Dermed kan der ikke komme insekter eller luft til, og du undgår også, at risene tager smag fra andre madvarer.

8 Hvordan bruger man risrester?


Ris er oplagt som tilbehør til gryderetter, fx kylling i karry eller mørbradgryde. Har du ris tilovers, serverer vi her et par ideer til, hvordan du kan udnytte dem og undgå madspild.

Til stegte ris

En stor rest ris er perfekt til en omgang stegte ris. Er du så heldig også at have lidt tilberedt kylling tilovers, bliver det sammen med dine rester fra grøntsagsskuffen til et perfekt undgå-madspild-måltid.

Få en opskrift på stegte ris med grøntsager og æg her

I vegetarfrikadeller

Alle elsker frikadeller – også dem uden kød. Servér dem til aftensmad, eller brug dem i madpakken.

SÅDAN GØR DU:

  • Rør 200 g kolde kogte fuldkornsris med 150 g fintrevne eller finthakkede grøntsager, fx porre, gulerod, løg og blomkål.
  • Rør blandingen sammen med 1 æg, salt, peber og evt. 1 spsk. sorte sesamfrø.
  • Lad massen hvile på køl i 15 min., og steg så på panden i lidt fedtstof.

I pandekager

Man kan altid spise en pandekage. Ved at bruge dine risrester slår du to fluer med ét smæk og får gjort en god gerning samtidig.

SÅDAN GØR DU:

  • Rør 200 g kolde kogte brune ris med 2 æg, 1 dl mælk, 1 spsk. rugmel, 1 spsk. sukker, 50 g finthakkede mandler og 1 tsk. salt.
  • Steg som normalt, og servér dem til dessert eller til morgenmad med skyr og friske bær.

I supper

Fuldkornsris er godt som fyld i supper, fx en gulerods- eller tomatsuppe, hvor de bidrager med fibre, mæthed og bid.

Røde ris blender fint ind i en cremet gulerodssuppe.

9 Opskrifter på retter med ris


11 lækre, sunde retter med ris

Kylling i karry med ris, kokosmælk, grøntsager og blomkålsris
© wichmann+bendtsen

Kylling i karry med grøntsager og brune ris

Kan hverdagsmad både være sund, lækker, klima- og børnevenlig på én og samme tid? Svaret er JA. Tjek bare vores nemme opskrift på kylling i karry med kokosmælk og grøntsager, og få masser af tips til at variere den populære ret.

Find opskriften her

Stegte ris med æg og grøntsager
© wichmann+bendtsen

Stegte ris med grøntsager og æg

Du kan hurigt trylle en rest kogte ris om til den lækreste ret. Prøv denne kalorielette opskrift på fried rice med æg, bønner og masser af grøntsager.

Find opskriften her

Mørbradgryde med ris og brocolli
© wichmann+bendtsen

Mørbradgryde med ris og broccoli

Vi har opgraderet vinterklassikeren mørbradgryde og fyldt den med lækre grøntsager som broccoli og gulerødder. En sundere, men mindst lige så lækker version!

Find opskriften her

Tallerken med chili sin carne
© wichmann+bendtsen

Chili sin carne med chokolade, brune ris og guacamole

Knæk koden til et kulinarisk og kødfrit køkken med denne lækre chili sin carne, der er fyldig og fuld af smag.

Find opskriften her

One pot med kylling og ris
© wichmann+bendtsen

One pot-kylling med bønner og brune ris

Skal der laves en overkommelig aftensmad? Så er denne one pot det perfekte valg. Er der rester, smager den mindst lige så lækkert dagen efter.

Find opskriften her

Paella med ris, rejer og muslinger

Lækker paella med skaldyr og 40% flere kostfibre end den klassiske version.

Find opskriften her

En hvid tallerken med ris, butter chicken og frisk koriander drysset oven på.
© wichmann+bendtsen

Butter chicken med grillede grøntsager

Lyst til en af de mest kendte retter fra det indiske køkken? Bare i en lidt sundere version med lidt grønt på siden: Snyd ikke dig selv for denne skønne skønne opskrift!

Find opskriften her

En skål med en rødlig sauce med grøntsager, spinatblade og kødboller i toppen
© wichmann+bendtsen

Indiske kødboller i karrysovs

Boller i karry er en klassiker, men her har vi givet den et gevaldigt tvist. Prøv denne version, som er fuld af grøntsager og eksotiske krydderier fra det indiske køkken.

Find opskriften her

Tallerken med kylling, risotto og grønt

Risotto med ærter, kylling og ærteskud

På bare 30 minutter kan du lave en italiensk risotto, der her består af ris, grøntsager og kylling.

Find opskriften her

Gulerodssuppe med røde ris, creme fraiche og jordnødder
© Skovdal Nordic og wichmann+bendtsen

Gulerodssuppe med røde ris, creme fraiche og jordnødder

Sæt kulør på hverdagen med denne skønne, vegatariske gulerodssuppe med røde ris og creme fraiche. Den er klar på bare 30 minutter!

Find opskriften her

Krydret tunsteak med ris, raita og tomatsalat
© wichmann+bendtsen

Krydret tunsteak med ris, raita og tomatsalat

Sæt fisk på skemaet med denne opskrift på krydret tunsteak med ris, raita og tomatsalat.

Find opskriften her

Artiklen blev bragt i I FORM 14/2023