Ris – gå efter dem med farve
Og glæd dig til vores lækre opskrifter med ris, fx mørbradgryde, butter chicken, kylling i karry og paella.
Og glæd dig til vores lækre opskrifter med ris, fx mørbradgryde, butter chicken, kylling i karry og paella.
Hvilken stivelseskilde spiste du mon til aftensmad i går? Er du, som danskerne er flest, faldt valget på kartofler eller pasta.
Kun 1 ud af 11 af os havde ris på tallerkenen – ifølge tal fra Coop Analyse. En hurtig – dog megauvidenskabelig – rundspørge på redaktionen afslører måske hvorfor.
“Ris er så besværlige at koge,” lød det fra flere kolleger, der ofte havde stået tilbage med ris, der enten var blevet for hårde, for udkogte eller ligefrem brændt på.
Her zoomer vi ind på ris – der findes mange slags, og de hvide er klart de mest populære. Vi vil dog gerne slå et slag for de farvede – de brune, de røde og de sorte, der er langt sundere.
Bliv klogere her – og få også helt tjek på det med at koge dem til perfektion ...
Generelt skal du altid følge anvisningen på emballagen, da kogetiden varierer afhængigt af ristypen.
I februar 2024 kom EFSA, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, med en ny risikovurdering vedr. ris og det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen. Det har fået Fødevarestyrelsen til at ændre de officielle anbefalinger om kogning af ris.
Læs også: Nye ris-anbefalinger: Skal du være bekymret for kræft?
Her får du en generel opskrift på, hvordan du koger ris helt perfekt – justeret efter Fødevarestyrelsens ændrede anbefalinger, så du sænker indholdet af uorganisk arsen i dine ris.

Bouillon giver smag: I stedet for salt kan du komme en bouillonterning i kogevandet. Det giver mere smag til dine ris og er især velegnet, hvis du skal lave stegte ris.
Svaret er ja – hvis du vælger fuldkornsris. Fuldkornsris kan være både brune, røde og sorte. Her er hele riskornet intakt, og du får derfor alle kornets sunde næringsstoffer. De hvide ris har derimod fået fjernet de yderste skaldele, hvor langt de fleste af de sunde stoffer sidder.
Brune ris indeholder fx 6 gange så mange kostfibre som de hvide, 13 gange så meget E-vitamin og mere end 3 gange så meget magnesium. De brune kræver længere kogetid, men byder på mere sundhed.
Er brune ris en tand for grove til dig, kan et alternativ være parboiled ris. Det er også hvide ris, men de er dampet eller forkogt under tryk, således at en del af risenes vitaminer og mineraler er presset ind i riskornet.
Læs også: 4 sunde alternativer – til ris
Da ris er en råvare, som mange af os øser meget op af, kan kalorierne hurtigt løbe op, hvis aftensmaden står på en gryderet med ris til. Fuldkornsris mætter dog mere, så du kan måske nøjes med en mindre mængde ved at vælge disse.
Vil du tabe dig, er der mange kalorier at spare, hvis du skifter noget af risen – eller det hele – ud med revne grøntsager, fx fintrevet blomkål.
I 100 g blomkål er der kun 19 kcal. Det ligner almindelige ris og smager ikke af meget, så det klæder det meste sauce, grønt og kød.
Prøv fx: Chicken tikka masala med blomkålsris
Der findes mange forskellige slags ris, men overordnet kan man inddele dem i tre kategorier: hvide ris, parboiled ris og fuldkornsris.
Det er især de hvide ris, vi fylder i indkøbskurven, og danskernes favorit er de velduftende basmati. Hver 4. pose ris, der sælges, er hvide basmatiris.
De klart sundeste ris er dog fuldkornsris, men de glider ikke helt så nemt ned. Siden 2016 har salget af brune ris ligget stabilt på omkring 8 pct. af det samlede rissalg.
Nej, heldigvis finder du ikke det farlige giftstof arsenik i ris, men spørgsmålet er ikke helt tosset. Arsenik er nemlig en kemisk forbindelse af grundstoffet arsen og ilt. Arsen findes i jorden og i grundvandet, og ris og risprodukter har derfor et naturligt indhold af arsen.
Arsen findes både som uorganiske forbindelser og forskellige organiske forbindelser. Den uorganiske form er klassificeret som kræftfremkaldende, mens den organiske form, som findes i fisk, vurderes som uproblematisk.
Da arsen især sætter sig i skaldelene på risplanten, indeholder brune, røde og sorte ris samt produkter baseret på fuldkornsris næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris.
Inden du helt dropper at spise fuldkornsris, skal du vide, at du ved at skylle dem grundigt, før du koger, kan sænke indholdet af uorganisk arsen. Det samme kan du gøre ved at sætte risene i blød inden kogning samt ved at koge risene i rigeligt vand.
Ifølge Fødevarestyrelsen kan ris og fuldkornsris sagtens indgå i en sund kost, men det er vigtigt at spise varieret og ikke indtage ris eller risprodukter, fx risdrik, hver dag. Mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har en forøget risiko for visse kræftformer.
Læs også: Nye ris-anbefalinger: Skal du være bekymret for kræft?
Arsen er som udgangspunkt ikke farligere for børn end for voksne. På grund af børns høje indtag af fødevarer i forhold til deres kropsvægt kan deres indtag dog blive højere end voksnes. Derfor har Fødevarestyrelsen en række særlige anbefalinger om risprodukter og børn.
At skylle dine ris, før du koger, er en rigtig god idé. Ris kan indeholde en del støv og urenheder, som du slipper for, når du skyller. Og der er flere gevinster.
Ifølge DTU og Fødevarestyrelsen kan du nemlig også sænke indholdet af uorganisk arsen ved at skylle risene. Uorganisk arsen findes naturligt i ris og kan, ifølge WHO, virke kræftfremkaldende.
Sådan gør du:
Kogte ris kan holde sig et par dage i køleskabet. Det er dog afgørende, at de bliver kølet hurtigt ned og ikke står i gryden i flere timer på køkkenbordet.
Nedkøling: Har du kogte ris tilovers, skal du straks køle dem ned. Ris kan indeholde bakteriesporer, som kan give madforgiftning. Ved stuetemperatur kan bakterierne udvikle sig hurtigt, og derfor skal risrester ikke blive stående på køkkenbordet. Har du meget tilovers, så del det op, og køl af i mindre portioner.
Genopvarmning: Risikoen for bakteriesporer gør også, at du skal være grundig, når du genopvarmer dine rester. Sørg for, at risene varmes op til over 65 grader.
Opbevar dine poser med ris i et skab eller en skuffe i køkkenet.
Så snart du har åbnet posen, er det bedst at hælde risene i en lufttæt beholder. Dermed kan der ikke komme insekter eller luft til, og du undgår også, at risene tager smag fra andre madvarer.
Ris er oplagt som tilbehør til gryderetter, fx kylling i karry eller mørbradgryde. Har du ris tilovers, serverer vi her et par ideer til, hvordan du kan udnytte dem og undgå madspild.
Artiklen blev bragt i I FORM 14/2023