Luftige koldhævede boller med havregryn

9 timer
226 kcal

På I FORM har vi en kollega, der bager verdens bedste koldhævede boller med havregryn. Vi har lokket opskriften ud af hende, og ved du hvad? De er både fyldt med sunde sager og nemme at lave!

Luftige koldhævede havregrynsboller

KOLDHÆVEDE BOLLER – Lækre, luftige boller fyldt med havregryn og sunde næringsstoffer.

© wichmann+bendtsen

Luftige koldhævede boller med havregryn

Er der noget bedre, end når duften af godt bagværk breder sig i køkkenet? Det skulle da lige være at sætte tænderne i verdens bedste luftige havregrynsboller.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

  • ⅓ dl 5-kornsblanding
  • ½ håndfuld græskarkerner
  • 1¼ dl vand
  • 6¼ g gær
  • 1¼ dl havregryn
  • Hvedemel efter behov
  • ¼ spsk. groft salt
  • Lidt olivenolie til pensling

Sådan laver du luftige koldhævede boller med havregryn

  • Sæt 5-kornsblanding, græskarkerner og halvdelen af havregrynene i blød i vandet – meget gerne i en stor skål med låg til. Har du mulighed for det, så lad kernerne stå i blød i et par timer, før du fortsætter.
  • Tilsæt gær. Når gæren er opløst, hælder du resten af havregrynene i og tilsætter melet lidt ad gangen. Rør dejen rigtigt godt sammen. Bare giv den gas – det er god træning for armene! Konsistensen skal være ret klistret, men heller ikke for flydende. Til sidst tilsætter du salt.
  • Sæt låg eller en stor tallerken oven på skålen, og stil den i køleskabet til koldhævning natten over.
  • Næste morgen tænder du ovnen på 225 grader varmluft. Læg bagepapir på en bageplade. Tag skålen ud af køleskabet, og fordel dejen på pladen til 8 lidt flade boller. Brug to spiseskeer, da dejen er for klistret til, at du kan forme bollerne med hænderne. Pensl bollerne med olivenolie.
  • Bag bollerne i ca. 30-35 min. Bagetiden kan svinge afhængigt af din ovn, men bollerne skal være pænt gyldne og sprøde på overfladen, og det skal lyde hult, hvis du banker under bunden.

Dej til koldhævede boller med havregryn – skål-med-dej-med-til-koldhævede-boller

BOLLEDEJEN – Læg bare godt med kræfter i, når dejen til de koldhævede boller skal æltes. Og stil den så på køl natten over.

© I FORM
Koldhævede boller med havregryn – koldhævede-havregrynsboller-formet-på-bageplade

KLAR TIL OVNEN Brug to skeer til at forme de koldhævede boller, da dejen er for klistret til at forme med fingrene.

© i FORM
De nemme koldhævede boller med havregryn er kommet ud af ovnen – koldhævede-boller-nybagte.jpeg

DE FÆRDIGE BOLLER Bag de koldhævede boller, til de er gyldne og sprøde. De er bedst, når de er helt friske!

© i FORM

Luftige, lækre og sunde

Er koldhævede boller med havregryn en sund måde at starte dagen på? Og hvad vil det egentlig sige, at dejen koldhæver?

Her kan du blive lidt klogere på de lækre, luftige boller med havregryn.

1 Er koldhævede boller med havregryn sunde?


Ja, koldhævede havregrynsboller er absolut sunde, ikke mindst på grund af indholdet af havregryn, korn og kerner.

Havregryn tanker dig fx op på fuldkorn, kostfibre og vigtige vitaminer og mineraler. Mens fx græskarkerner har et højt indhold af jern og protein.

2 Hvad betyder det at koldhæve?


Koldhævning kaldes også langtidshævning. Fremgangsmåden er at bruge kolde ingredienser og et minimum af gær – og så lade din dej hæve et koldt sted, såsom køleskabet, i omkring 8-12 timer. Koldhævning giver din dej tid til at udvikle sig og få masser af smag og en ekstra god krumme.

Har du tid, kan du med fordel lade dejen stå ude i en times tid, inden du smækker havregrynsbollerne i ovnen.

Læs også: Lav din egen surdej

3 Hvor længe kan den koldhævede dej holde sig i køleskabet?


Som udgangspunkt kan din dej holde sig i op til to døgn på køl.

4 Hvorfor bliver mine koldhævede boller med havregryn flade og tunge?


Dine havregrynsboller kan blive flade, hvis din dej er overhævet og gæren dermed ikke længere virker, som den skal. Du kan prøve at tilføje lidt vand og lidt pizzamel med et ekstra højt glutenindhold, slå dejen sammen et par gange og lade den hæve i 15-20 minutter mere. Men forvent en noget mere fast krumme.

Dine havregrynsboller kan også blive flade, hvis der er for meget vand i. Her er løsningen ganske enkelt at tilføje lidt mere mel eller kerner.

5 Egner koldhævede boller med havregryn sig til at fryse ned?


Ja, du kan sagtens fryse din koldhævede havregrynsboller ned.

Læs også: Hvor længe kan mad holde sig i fryseren