Sådan spotter du ultraforarbejdede fødevarer
Du står i supermarkedet og vil gerne undgå at komme hjem med – alt for meget – ultraforarbejdet mad i dine indkøbsposer. Hvad gør du? Vi foreslår, du starter med denne guide.
Du står i supermarkedet og vil gerne undgå at komme hjem med – alt for meget – ultraforarbejdet mad i dine indkøbsposer. Hvad gør du? Vi foreslår, du starter med denne guide.
Har du hørt om ultraforarbejdede fødevarer, er det formentlig ikke for noget godt. Denne type fødevarer er nemlig i flere studier sat i forbindelse med en øget risiko for sygdomme som kræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
Ultraforarbejdet mad indeholder ofte også en del sukker, usundt fedt og salt, så der kan være flere gode grunde til at undgå – eller skære ned – på dem.
Og hvordan gør man så det? Det er netop det, vi hjælper dig med i denne artikel.
Først skal vi dog lige have styr på, hvad begrebet ultraforarbejdede fødevarer egentlig dækker over.
Typisk vil der være tale om fødevarer, der har været gennem en kraftig forarbejdning i industrien.
Ofte vil der være tilsat konserveringsmidler og tilsætningsstoffer, som du ikke selv har adgang til hjemme i dit eget køkken. Det kan være fx farvestoffer, smagsforstærkere, sødemidler, fortykningsmidler samt antiklumpnings- og glaseringsmidler.
For at få kyndig hjælp til guiden har vi ringet til Natasha Selberg, der arbejder i Hjerteforeningen som ernæringsfaglig chefkonsulent.
Hun understreger, at man hos Hjerteforeningen ikke har så stort fokus på selve forarbejdningsgraden af fødevarer, men derimod på fødevarernes indhold og betydning for hjertesundheden. Især er søgelyset rettet mod indholdet af sukker, fedt og salt.
“Der kan være undtagelser, men de fleste af de ultraforbejdede fødevarer vil have et højt indhold af enten fedt, salt og sukker,” siger Natasha Selberg.
På den baggrund har hun og Hjerteforeningen udarbejdet en række gode råd til, hvordan du køber ind i supermarkedet uden at vende hjem med poserne fulde af usunde, ultraforarbejdede fødevarer.
Med ovenstående gode råd i baghovedet er du nu klædt bedre på til at spotte og undgå de ultraforarbejdede fødevarer.
Har du hidtil været storforbruger, gruer du måske lidt for, hvordan du i fremtiden skal gribe aftensmaden an på pressede dage. For indrømmet – ultraforarbejdede fødevarer, fx i form af færdigretter og fastfood, kan i høj grad hjælpe med at skaffe aftensmad på bordet i en fart.
Læs også: Hurtig og nem aftensmad – på max. 30 minutter
Men bare rolig, det behøver ikke at tage timer at lave en sund aftensmad med gode råvarer.
“Man kan godt kan leve sundt, uden at man skal lave al sin mad fra bunden,” siger Natasha Selberg fra Hjerteforeningen.
Det er vi helt enige i. Hvordan du gør, serverer vi en lang række gode tips til lige her. Velbekomme!