Skyr – sådan bruger du det proteinfyldte mælkeprodukt

Skyr er blevet en klassiker på det danske morgenbord, men den fungerer også som mellemmåltid, dessert eller som tilbehør til frokost og aftensmad. Se her, hvad det er godt for – og hvad du kan bruge det til.

Skyr i glas

PERFEKT SNACK | Det islandske mælkeprodukt er proppet med protein og er et fint bud på et mellemmåltid.

Salget af det syrlige surmælksprodukt er mangedoblet de sidste år. Populariteten skyldes først og fremmest, at skyr indeholder en masse protein og kun en lille smule fedt. Men er det egentligt sundt – og hvis ja, hvad er det så godt for? Og hvordan bruger man det i madlavningen?

Få svar på dine spørgsmål her

Hvad er skyr?

Skyr er et islandsk syrnet mælkeprodukt tilsat en særlig bakteriekultur. Det er karakteriseret ved sit lave fedtindhold og høje proteinindhold.

Skyr med frugt og honning

TIP! Put lidt honning eller frugt på din skyr – det giver en dejlig sød smag, og så er det sundere end fx frugtyoughurt.

© iStock

Hvad er skyr lavet af?

Traditionelt er det blevet lavet på råmælk, men i dag bruger man typisk pasteuriseret skummetmælk.

Den pasteuriserede mælk fermenteres med skyr-kultur i 8 timer, så det færdige produkt får den rigtige bakteriesammensætning. Derudover bliver det også tilsat en smule osteløbe, som får den til at koagulere/stivne.

Efter fermentering presses den koagulerede mælk igennem filtre, så al den væskeholdige valle fjernes. Dette gør man for at give det færdige produkt en tyk og cremet tekstur.

Skyr på bord

FUN FACT: Fordi skyr er tilsat en smule osteløbe, kategoriseres det som en ost og ikke en yoghurt.

© iStock

Hvor mange kalorier er der i skyr?

Skyr (0,2% fedt) indeholder 71 kcal pr. 100 g. Til sammenligning indeholder en naturel yoghurt (0,1% fedt) 44 kcal pr. 100 g.

Hvor meget protein er der i?

Sammenlignet med andre mælkeprodukter skiller det sig ud ved at have et meget højt proteinindhold. Faktisk indeholder det hele 11 g protein pr 100 g. Til sammenligning indeholder naturel yoghurt 3,8 g protein pr. 100 g.

Det kan med fordel indgå i en sund livsstil og fungere som en god proteinkilde for f.eks. vegetarer, der leder efter gode proteinkilder.

En portion skyr naturel (2 dl) indeholder cirka lige så meget protein som:

  • 6 dl yoghurt naturel
  • 3 æg
  • 14 skiver spegepølse

LÆS OGSÅ: Oversigt over det mest proteinrige mad

Er der mælkesyrebakterier i?

Ja, ved produktionen tilsættes en speciel bakteriekultur, som blandt andet indeholder mælkesyrebakterier.

Er der laktose i skyr?

Ja, det indeholder laktose, men der findes også laktosefri varianter.

Jordbærskyr

USUNDT? Skyr med frugtsmag er ikke nødvendigvis en kalorielet snack, da de ofte er tilsat store mængder sukker. Køb i stedet naturel-varianten, og top fx op med friske bær og nødder. Så du får et komplet lille måltid, der også indeholder gavnlige fedtsyrer og kostfibre.

© iStock

Hvad er det godt for?

Det mætter godt

På grund af dets høje proteinindhold vil mange opleve, at det giver en god mæthedsfornemmelse. Denne mæthedsfornemmelse kan være en god hjælp, hvis du gerne vil tabe dig eller holde din vægt.

Det gavner din tarmsundhed

Syrnede mælkeprodukter som skyr indeholder probiotika, som er en række mikroorganismer med sundhedsfremmende effekter. Det er især rigt på en række forskellige mælkesyrebakterier. Probiotika gavner sammensætningen af dine tarmbakterier, som kan forebygge en række tarmproblemer. Derudover stimulerer probiotika dit immunforsvar.

Det er godt for dine knogler

Mælkeprodukter er en god kilde til calcium. Calcium styrker tænder og knogler. Er du over 50 år og kombinerer du calcium med D-vitamin, kan du forebygge knogleskørhed, som rammer 1 ud af 3 kvinder i overgangsalderen.

Det indeholder vitale vitaminer

Skyr indeholder B12-vitamin, som er vigtigt for dit nervesystem og for dannelsen af røde blodlegemer, som forsyner kroppens celler med ilt.

Det reducerer måske din risiko for type-2 diabetes

Studier foreslår at mælkeprodukter kan mindske din risiko for type-2 diabetes. Husk dog, at de største risikofaktorer for udviklingen af type-2 diabetes er overvægt og fysisk inaktivitet.

Kan man fryse skyr?

Nej, det kan ikke anbefales at fryse, da teksturen i mælkeproduktet ændres.

Har produktet passeret datoen for “mindst holdbar til”, behøver du ikke nødvendigvis at smide det ud. Datoen betyder blot, at produktet er bedst inden pågældende dato, men det sagtens kan spises efter uden at være sundhedsskadelig. Da syrnede mælkeprodukter som udgangspunkt er pasteuriserede og har en lav pH-værdi, kan de holde sig op til 3 uger i køleskabet. Kig på, og lugt til produktet, og brug her din sunde fornuft.

Hvordan udtales skyr?

På Island udtales det “sgir”, men i Danmark bruges begge udtalelser – altså både "sgir" med i-lyd og "skyr" med y-lyd.

Hvad kan man bruge det til?

En af grundene til, at det er blevet så populært, er, at det høje proteinindhold gør, at mange føler sig mæt i længere tid, hvilket gør det til et oplagt valg til morgenmad og mellemmåltider. Det er samtidig et sundt og nærende alternativ til youghurt, men skyr kan også bruges som erstatning til fx creme fraiche og græsk youghurt.

Her har vi fx brugt det til at lave hjemmelavet is. Få opskriften her!

Skyr is

DESSERT – Skyr kan ikke kun bruges til morgenmad, men også til frokost, aftensmad og især i dessert.

© wichmann+bendtsen

Opskrifter med skyr

Du kan bruge det islandske mælkeprodukt i rigtig mange retter. Herunder har vi samlet en række af vores bedste opskrifter til dig.

Havrehyld med skyr

Havrehyld

Sød, sund og knasende. Prøv en frisk opskrift med søde bær og saft. Servér med hakkede mandler.

Få opskriften her!

Rørt skyr med tykmælk og hindbær

Rørt skyr med tykmælk og hindbær

Simpelt og nærende mellemmåltid rørt med tykmælk, fyldt med proteiner og lidt pink humør.

Få opskriften her!

Hotte salatwraps med kylling og skyr

Hotte salatwraps med kylling

Spis et lækkert mellemmåltid, hvor salaten fungerer som en wrap om krydret kylling og skyrcreme.

Få opskriften her!

Rødbedepandekager med hindbær-skyr creme

Rødbedepandekager med hindbær-creme

Spis dig igennem et væld af farver og få den bedste start på træningen med en rødbedepandekage med hindbær-creme og frysetørrede bær.

Få opskriften her!

Tzatziki med skyr
© wichmann+bendtsen

Fedtfattig tzatziki

Vil du gerne lave en lidt mere fedtfattig tzatziki, så kan du erstatte græsk yoghurt med skyr. Og bare rolig, din tzatziki vil stadig smage fantastisk.

Få opskriften her!

Rejesalat med skyr og gurkemeje og grønne krydderurter

Rejesalat med gurkemeje og grønne krydderurter

Beskytter din krop mod inflammation og sænker, i følge flere studier, også det farlige LDL-kolesterol.

Få opskriften her!

Bliv sund og stærk med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent har du fri adgang til både site og app.

På vores site og app får du bl.a.:

  • Over 100 videotræninger på 5 til 40 min.
  • Begyndervenlige løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan – hver uge

Vil du vide mere om I FORM digital? Tjek her!

Newsletter background