Salget af det syrlige surmælksprodukt er mangedoblet de sidste år. Populariteten skyldes først og fremmest, at skyr indeholder en masse protein og kun en lille smule fedt. Men er det egentligt sundt – og hvis ja, hvad er det så godt for? Og hvordan bruger man det i madlavningen?
Få svar på dine spørgsmål her
Skyr er et islandsk syrnet mælkeprodukt tilsat en særlig bakteriekultur. Det er karakteriseret ved sit lave fedtindhold og høje proteinindhold.
Traditionelt er det blevet lavet på råmælk, men i dag bruger man typisk pasteuriseret skummetmælk.
Den pasteuriserede mælk fermenteres med skyr-kultur i 8 timer, så det færdige produkt får den rigtige bakteriesammensætning. Derudover bliver det også tilsat en smule osteløbe, som får den til at koagulere/stivne.
Efter fermentering presses den koagulerede mælk igennem filtre, så al den væskeholdige valle fjernes. Dette gør man for at give det færdige produkt en tyk og cremet tekstur.
Skyr (0,2% fedt) indeholder 71 kcal pr. 100 g. Til sammenligning indeholder en naturel yoghurt (0,1% fedt) 44 kcal pr. 100 g.
Sammenlignet med andre mælkeprodukter skiller det sig ud ved at have et meget højt proteinindhold. Faktisk indeholder det hele 11 g protein pr 100 g. Til sammenligning indeholder naturel yoghurt 3,8 g protein pr. 100 g.
Det kan med fordel indgå i en sund livsstil og fungere som en god proteinkilde for f.eks. vegetarer, der leder efter gode proteinkilder.
Læs også: Proteinrig morgenmad – få 10 sunde opskrifter her
En portion skyr naturel (2 dl) indeholder cirka lige så meget protein som:
- 6 dl yoghurt naturel
- 3 æg
- 14 skiver spegepølse
LÆS OGSÅ: Oversigt over det mest proteinrige mad
Næringsindhold i skyr naturel (0,2 % fedt)
Ja, ved produktionen tilsættes en speciel bakteriekultur, som blandt andet indeholder mælkesyrebakterier.
Ja, det indeholder laktose, men der findes også laktosefri varianter.
Nej, det kan ikke anbefales at fryse, da teksturen i mælkeproduktet ændres.
Har produktet passeret datoen for “mindst holdbar til”, behøver du ikke nødvendigvis at smide det ud. Datoen betyder blot, at produktet er bedst inden pågældende dato, men det sagtens kan spises efter uden at være sundhedsskadelig. Da syrnede mælkeprodukter som udgangspunkt er pasteuriserede og har en lav pH-værdi, kan de holde sig op til 3 uger i køleskabet. Kig på, og lugt til produktet, og brug her din sunde fornuft.
På Island udtales det “sgir”, men i Danmark bruges begge udtalelser – altså både "sgir" med i-lyd og "skyr" med y-lyd.
En af grundene til, at det er blevet så populært, er, at det høje proteinindhold gør, at mange føler sig mæt i længere tid, hvilket gør det til et oplagt valg til morgenmad og mellemmåltider. Det er samtidig et sundt og nærende alternativ til youghurt, men skyr kan også bruges som erstatning til fx creme fraiche og græsk youghurt.
Her har vi fx brugt det til at lave hjemmelavet is. Få opskriften her!