Salget af det syrlige surmælksprodukt er mangedoblet de sidste år. Populariteten skyldes først og fremmest, at skyr indeholder en masse protein og kun en lille smule fedt. Men er skyr egentligt sundt – og hvis ja, hvad er det så godt for? Og hvordan bruger man skyr i madlavningen? Få svar på dine skyr-spørgsmål her.
Skyr – fakta og opskrifter
Hvad er skyr?
Skyr er et islandsk syrnet mælkeprodukt tilsat en særlig bakteriekultur. Skyr er karakteriseret ved sit lave fedtindhold og høje proteinindhold.
Hvad er skyr lavet af?
Traditionelt er skyr blevet lavet på råmælk, men i dag bruger man typisk pasteuriseret skummetmælk.
Den pasteuriserede mælk fermenteres med skyr-kultur i 8 timer, så den færdige skyr får den rigtige bakteriesammensætning. Derudover bliver skyren også tilsat en smule osteløbe, som får skyren til at koagulere/stivne.
Efter fermentering presses den koagulerede mælk igennem filtre, så al den væskeholdige valle fjernes. Dette gør man for at give den færdige skyr en tyk og cremet tekstur.
Fun fact om skyr
Fordi skyr er tilsat en smule osteløbe, kategoriseres skyr som en ost og ikke en yoghurt.
Hvor mange kalorier er der i skyr?
Skyr (0,2% fedt) indeholder 71 kcal pr. 100 g. Til sammenligning indeholder en naturel yoghurt (0,1% fedt) 44 kcal pr. 100 g.
Hvor meget protein er der i skyr?
Sammenlignet med andre mælkeprodukter skiller skyr sig ud ved at have et meget højt proteinindhold. Faktisk indeholder skyr hele 11 g protein pr 100 g. Til sammenligning indeholder naturel yoghurt 3,8 g protein pr. 100 g.
Skyr kan med fordel indgå i en sund livsstil og fungere som en god proteinkilde for f.eks. vegetarer, der leder efter gode proteinkilder.
En portion skyr naturel (2 dl) indeholder cirka lige så meget protein som ...
- 6 dl yoghurt naturel
- 3 æg
- 14 skiver spegepølse
Herunder kan du se det samlede næringsindhold i skyr naturel.
SKYR: Næringsindhold i skyr naturel (0,2 % fedt)
Næringsindhold | Pr. 100 g skyr | Anbefalet daglig dosis |
---|---|---|
Kalorier i skyr | 71 kcal | |
Protein i skyr | 11 g | |
Kulhydrat i skyr | 6 g | |
Fedt i skyr | 0,2 g | |
B12-vitamin i skyr | 0,7 µg | 2 µg |
Calcium i skyr | 120 mg | 800 mg |
Kilde: DTU's fødevaredatabase og De Nordiske Næringsstofsanbefalinger 2012 |
Er der mælkesyrebakterier i skyr?
Ja, ved produktionen af skyr tilsættes en speciel bakteriekultur, som blandt andet indeholder mælkesyrebakterier.
Er der laktose i skyr?
Ja, skyr indeholder laktose, men der findes også laktosefri skyr varianter.
Hvad er skyr godt for?
Skyr mætter godt
På grund af skyrs høje proteinindhold vil mange opleve, at skyr giver en god mæthedsfornemmelse. Denne mæthedsfornemmelse kan være en god hjælp, hvis du gerne vil tabe dig eller holde din vægt.Probiotika i skyr gavner din tarmsundhed
Syrnede mælkeprodukter som skyr indeholder probiotika, som er en række mikroorganismer med sundhedsfremmende effekter. Skyr er især rig på en række forskellige mælkesyrebakterier. Probiotika gavner sammensætningen af dine tarmbakterier, som kan forebygge en række tarmproblemer. Derudover stimulerer probiotika dit immunforsvar.
LÆS OGSÅ: 9 mulige sunde effekter af gode tarmbakterier
Calcium i skyr er godt for din knogler
Skyr er som andre mælkeprodukter en god kilde til calcium. Calcium styrker tænder og knogler. Er du over 50 år og kombinerer du calcium med D-vitamin, kan du forebygge knogleskørhed, som rammer 1 ud af 3 kvinder i overgangsalderen.
LÆS OGSÅ: Sådan forebygger du knogleskørhed
Skyr indeholder vitale vitaminer
Skyr indeholder B12-vitamin, som er vigtigt for dit nervesystem og for dannelsen af røde blodlegemer, som forsyner kroppens celler med ilt.Skyr reducerer måske din risiko for type-2 diabetes
Studier foreslår at mælkeprodukter kan mindske din risiko for type-2 diabetes. Husk dog, at de største risikofaktorer for udviklingen af type-2 diabetes er overvægt og fysisk inaktivitet.
Kan man fryse skyr?
Vi kan ikke anbefale at fryse skyr, da det kan ændre skyrens tekstur.
Har din skyr passeret datoen for “mindst holdbar til”, behøver du ikke nødvendigvis smide den ud. Datoen betyder blot, at produktet er bedst inden pågældende dato, men den sagtens kan spises efter uden at være sundhedsskadelig. Da skyr og syrnede mælkeprodukter som udgangspunkt er pasteuriserede og har en lav pH-værdi, kan de holde sig op til 3 uger i køleskabet. Kig på og lugt til skyren og brug her din sunde fornuft.
Hvordan udtales skyr?
På Island udtales skyr som “sgir”, men i Danmark bruges begge udtalelser – altså både "sgir" med i-lyd og "skyr" med y-lyd.
Hvad kan man bruge skyr til?
En af grundene til, at skyr er blevet så populært, er, at det høje proteinindhold gør, at mange føler sig mæt i længere tid, hvilket gør skyr til et oplagt valg til morgenmad og mellemmåltider. Men du kan faktisk bruge skyr til alle dagens måltider.
Her har vi fx brugt skyr til at lave hjemmelavet is. Få opskriften her!
Vidste du, at ...
... du kan blande skyr med yoghurt, hvis du gerne vil have en mildere smag og en mere lind konsistens? Du vil stadig få glæde af skyrens mange proteiner.
Når du spiser skyr, så...
... spar på kalorierne og gå efter en skyr naturel. Skyr med frugtsmag er nemlig ikke nødvendigvis en kalorielet snack, da flere af dem er tilsat store mængder sukker. Top fx op med friske bær og nødder, så du får et komplet lille måltid, der også indeholder gavnlige fedtsyrer og kostfibre.
Skyr egner sig til ...
… at blende med bær, banan og lidt juice til en skøn morgenmadssmoothie.
… at røre op med krydderier eller urter og bruge som dip til fx grøntsagsstave.
… at blande med lidt mayonnaise og sennep og bruge som dressing til fx en coleslaw.
Opskrifter med skyr
Du kan bruge skyr i rigtig mange retter. Herunder har vi samlet en række af vores bedste opskrifter med skyr til dig.

Havrehyld med skyr
Sød, sund og knasende. Prøv en frisk skyr med søde bær og saft. Servér med hakkede mandler.

Rørt skyr med tykmælk og hindbær
Simpelt og nærende mellemmåltid med skyr rørt med tykmælk, fyldt med proteiner og lidt pink humør.

Hotte salatwraps med kylling og skyr
Spis et lækkert mellemmåltid, hvor salaten fungerer som en wrap om krydret kylling og skyrcreme.

Rødbedepandekager med hindbær-skyr creme
Spis dig igennem et væld af farver og få den bedste start på træningen med en rødbedepandekage med hindbær-skyrcreme og frysetørrede bær.

Tzatziki med skyr
Vil du gerne lave en lidt mere fedtfattig tzatziki, så kan du erstatte græsk yoghurt med skyr. Og bare rolig, din tzatziki vil stadig smage fantastisk.

Rejesalat med skyr og gurkemeje og grønne krydderurter
Beskytter din krop mod inflammation og sænker, i følge flere studier, også det farlige LDL-kolesterol.