Skyr – sådan bruger du det proteinfyldte mælkeprodukt
Skyr er blevet en klassiker på det danske morgenbord, men den fungerer også som mellemmåltid, dessert eller som tilbehør til frokost og aftensmad. Se her, hvad det er godt for – og hvad du kan bruge det til.
PERFEKT SNACK | Det islandske mælkeprodukt er proppet med protein og er et fint bud på et mellemmåltid.
Salget af det syrlige surmælksprodukt er mangedoblet de sidste år. Populariteten skyldes først og fremmest, at skyr indeholder en masse protein og kun en lille smule fedt. Men er det egentligt sundt – og hvis ja, hvad er det så godt for? Og hvordan bruger man det i madlavningen?
Traditionelt er det blevet lavet på råmælk, men i dag bruger man typisk pasteuriseret skummetmælk.
Den pasteuriserede mælk fermenteres med skyr-kultur i 8 timer, så det færdige produkt får den rigtige bakteriesammensætning. Derudover bliver det også tilsat en smule osteløbe, som får den til at koagulere/stivne.
Efter fermentering presses den koagulerede mælk igennem filtre, så al den væskeholdige valle fjernes. Dette gør man for at give det færdige produkt en tyk og cremet tekstur.
FUN FACT: Fordi skyr er tilsat en smule osteløbe, kategoriseres det som en ost og ikke en yoghurt.
Skyr (0,2% fedt) indeholder 71 kcal pr. 100 g. Til sammenligning indeholder en naturel yoghurt (0,1% fedt) 44 kcal pr. 100 g.
Hvor meget protein er der i?
Sammenlignet med andre mælkeprodukter skiller det sig ud ved at have et meget højt proteinindhold. Faktisk indeholder det hele 11 g protein pr 100 g. Til sammenligning indeholder naturel yoghurt 3,8 g protein pr. 100 g.
Det kan med fordel indgå i en sund livsstil og fungere som en god proteinkilde for f.eks. vegetarer, der leder efter gode proteinkilder.
En portion skyr naturel (2 dl) indeholder cirka lige så meget protein som:
Ja, ved produktionen tilsættes en speciel bakteriekultur, som blandt andet indeholder mælkesyrebakterier.
Er der laktose i skyr?
Ja, det indeholder laktose, men der findes også laktosefri varianter.
USUNDT? Skyr med frugtsmag er ikke nødvendigvis en kalorielet snack, da de ofte er tilsat store mængder sukker. Køb i stedet naturel-varianten, og top fx op med friske bær og nødder. Så du får et komplet lille måltid, der også indeholder gavnlige fedtsyrer og kostfibre.
På grund af dets høje proteinindhold vil mange opleve, at det giver en god mæthedsfornemmelse. Denne mæthedsfornemmelse kan være en god hjælp, hvis du gerne vil tabe dig eller holde din vægt.
Det gavner din tarmsundhed
Syrnede mælkeprodukter som skyr indeholder probiotika, som er en række mikroorganismer med sundhedsfremmende effekter. Det er især rigt på en række forskellige mælkesyrebakterier. Probiotika gavner sammensætningen af dine tarmbakterier, som kan forebygge en række tarmproblemer. Derudover stimulerer probiotika dit immunforsvar.
Det er godt for dine knogler
Mælkeprodukter er en god kilde til calcium. Calcium styrker tænder og knogler. Er du over 50 år og kombinerer du calcium med D-vitamin, kan du forebygge knogleskørhed, som rammer 1 ud af 3 kvinder i overgangsalderen.
Det indeholder vitale vitaminer
Skyr indeholder B12-vitamin, som er vigtigt for dit nervesystem og for dannelsen af røde blodlegemer, som forsyner kroppens celler med ilt.
Det reducerer måske din risiko for type-2 diabetes
Studier foreslår at mælkeprodukter kan mindske din risiko for type-2 diabetes. Husk dog, at de største risikofaktorer for udviklingen af type-2 diabetes er overvægt og fysisk inaktivitet.
Kan man fryse skyr?
Nej, det kan ikke anbefales at fryse, da teksturen i mælkeproduktet ændres.
Har produktet passeret datoen for “mindst holdbar til”, behøver du ikke nødvendigvis at smide det ud. Datoen betyder blot, at produktet er bedst inden pågældende dato, men det sagtens kan spises efter uden at være sundhedsskadelig. Da syrnede mælkeprodukter som udgangspunkt er pasteuriserede og har en lav pH-værdi, kan de holde sig op til 3 uger i køleskabet. Kig på, og lugt til produktet, og brug her din sunde fornuft.
Hvordan udtales skyr?
På Island udtales det “sgir”, men i Danmark bruges begge udtalelser – altså både "sgir" med i-lyd og "skyr" med y-lyd.
Hvad kan man bruge det til?
En af grundene til, at det er blevet så populært, er, at det høje proteinindhold gør, at mange føler sig mæt i længere tid, hvilket gør det til et oplagt valg til morgenmad og mellemmåltider. Det er samtidig et sundt og nærende alternativ til youghurt, men skyr kan også bruges som erstatning til fx creme fraiche og græsk youghurt.
Vil du gerne lave en lidt mere fedtfattig tzatziki, så kan du erstatte græsk yoghurt med skyr. Og bare rolig, din tzatziki vil stadig smage fantastisk.