Hindbær – perfekte til lette lækkerier

Hindbær kan nydes som selvstændige snacks, være overraskelsen i en salat og pifte enhver dessert op. Hindbær er både sunde, søde og superalsidige. Vi serverer inspiration til de friske, de frosne og de frysetørrede lige her.

En skål med modne hindbær

HINDBÆR – er både søde og syrlige og fungerer derfor perfekt i alskens mad.

© iStock

Hindbær er mere end bare sød smag og flot tilbehør til din kage. Havens røde sommerlækkerier er fyldt med sunde vitaminer og kostfibre, og så er de både mættende og kaloriefattige. Læs, hvorfor du skal spise hindbær og få tips til, hvordan du håndterer det skrøbelige bær og parrer det med andre madvarer.

1 Hvad er det sunde ved hindbær?


 • Kaloriefattige
  Der er rigtigt meget vand i ét lille hindbær, hvilket gør, at de har en såkaldt lav energitæthed. Du kan altså spise rigtigt mange hindbær uden at få særligt mange kalorier. Og da smagen er dejligt sød, kan de små kulørte fætre nemt gøre det ud for slik.

 • Fulde af fibre
  Ud over vand indeholder hindbær ganske mange kostfibre, som bidrager til en sund mæthedsfornemmelse. Kostfibre er desuden guf for dine tarmbakterier.

 • Masser af vitaminer
  Hindbær er gode kilder til E-vitamin, C-vitamin og B-vitaminet folat. Vitaminerne er med til at styrke dit immunforsvar, forbedre din hudkvalitet, og så spiller de en vigitig rolle i dannelsen af visse hormoner og i bevarelsen af en sund blodprocent.

 • Indeholder antocyaniner
  Anto-hvad-for-noget? Antocyanin er sådan set bare et farvestof, der er med til at give hindbærret sin pink farve, og som – og det er her, det bliver spændende for dit helbred – anses for at virke som en antioxidant. Det vil sige, det styrker dine celler og virker antiinflammatorisk.

Læs også: Mango – er det sundt at spise den eksotiske frugt?

En skål med blandede hindbær, blåbær, jordbær og brombær der står på et bord.

Er hindbær sundere end andre bær?

Det er godt at spise alsidigt, og det gælder også, når det kommer til bær. Alle havens små friske fætre er nemlig gavnlige for dit helbred. Set fra et sundhedsmæssigt synspunkt er du altså interesseret i at spise så mange forskellige bær som muligt, fordi du får det bedste af alle verdener.

Derfor er det også svært at fremhæve ét enkelt bær som sundere end et andet. Et råd vil dog være at spise bær efter, hvad der er i sæson, fordi du der får de mest næringsrige bær. For hindbær er højsæson juli-oktober i Danmark, men resten af året importeres friske hindbær fra resten af verden.

LÆS OGSÅ: Er blåbær superfood?

Hindbær i en sigte - si kerner fra.

Må man si kernerne fra i hindbærmarmelade?

Hvis vi virkelig skal dykke ned i detaljen, går du glip af kernernes linolsyre, når du sier dem fra. Linolsyre lyder måske som noget, man behandler gulve med, men det er en såkaldt essentiel umættet fedtsyre, som forskning tyder på kan mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Der er bare et ret stort men her: Nemlig at der er tale om en meget, meget lille mængde linolsyre, så i realiteten gør det næppe den store forskel. I det hele taget er der i hindbærmarmelade taget ganske meget sundhed ud af de ellers potente bær på grund af både udkogningen og den ekstra sukker, der kommer i marmeladen.

2 Hvor mange kalorier er der i hindbær?


Hindbær indeholder 60 kalorier pr. 100 gram (en stor håndfuld). Det er ret så lidt. Til sammenligning kan du kun spise en ottendedel af en Mars Bar for omtrent den samme mængde kalorier.

3 Virker hindbær-ketoner slankende?


Kosttilskuddet, der er udvundet fra hindbær og populært i visse fitnessmiljøer, lover at booste din forbrænding, men selvom hindbær-ketoner i teorien burde sætte skub på din fedtforbrænding, så er der ikke meget forskning, der understøtter teorien.

4 Skal hindbær koges før brug?


Fire friske hindbær med to blade
© iStock

Friske hindbær

Hindbær er sarte i kødet, og hvis det alene handlede om smag og tekstur, ville det bedste være slet ikke at gøre noget. Men for at undgå uønskede bakterier anbefales det, at du skyller friske hindbær i koldt vand før brug.

En bunke frosne hindbær
© iStock

Frosne hindbær

Frosne hindbær fra supermarkedet kommer ofte langvejsfra og kan på forhånd være skyllet i forurenet vand, fx kloakvand. Det øger risikoen for en omgang roskildesyge. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at frosne bær får et hurtigt opkog på ét minut før brug. Anbefalingen er særligt vigtig, hvis du laver mad til børn, syge og ældre – disse grupper vil nemlig være mere udsatte, hvis de skal igennem en periode med diarré og opkast.

5 Hvordan skyller jeg bedst hindbær?


Grafik af dørslag med hindbær i

Under vandhanen risikerer hindbær at splatte sammen, så læg dem forsigtigt i et dørslag, og dyp det i en skål med vand i stedet.

6 Hvordan opbevarer jeg bedst hindbær?


Avocadoen er notorisk for sin korte holdbarhed, men hindbær giver den kamp til stregen: De lyserøde lækkerbiskener holder sig kun gode i et par dage, før de bliver kedelige. De smager allerbedst, hvis du sætter dem til livs med det samme. Men skal de holde sig et par dage, holder de sig bedst i køleskabet.

Læs også: Hvordan opbevarer jeg chokoladekage?

7 Er hindbær klimavenlige?


Hindbær har i gennemsnit et lavt CO²-aftryk, selvom lang transport kan trække tallet lidt op. Så hvis du vil være en rigtig klimaduks er det derfor en god idé kun at vælge europæiske bær.

Læs også: Er ærter klimavenlige?

8 Hvordan dyrker jeg selv hindbær?


Hindbær kan sagtens gro i din egen have – både vildt og kontrolleret. Her får du lidt tips, hvis du drømmer om lyserøde bær på eget græs.

hindbærbusk i en have

 • Det er bedst at plante hindbærbuske i efteråret. Køb gerne to sorter og plant dem sammen, så du får variation og øger dine chancer for en god høst.

 • En hindbærbusk får ofte brug for støtte, så plant den gerne sammen med en stolpe eller lignende.

 • Hindbærbusken vokser hurtigt, og du skal være lidt over den. Enten kan du begrænse den ved at plante buske i et indrammet bed eller i en græsplæne, hvor græsslåmaskinen kan hjælpe til med at holde bærbusken nede.

9 Er frysetørrede hindbær lige så sunde?


Frysetørring er en proces, hvor al væske nænsomt dampes ud af et produkt og i teorien lader alle centrale næringsstoffer blive tilbage. Med frysetørrede hindbær får du altså stadig gode vitaminer, men du får også en noget mere energitung og smagsintensiv snack, fordi den ikke længere indeholder vand. Er du vild med de frysetørrede bær, så kan du selv lave dem, hvis du investerer i en såkaldt dehydrator.

Læs også: Granatæble – en lækker genvej til mere af det sunde

Fryssetørret hindbær oven på chokolade.

Prøv frysetørrede hindbær …

 • I mysli. De røde smagsbomber vil tilføje lidt sødsyrlig kant til en ellers neutral yoghurt.

 • På bagværk. Hindbær – og særligt den frysetørrede version – er en god modvægt til både sukker og fed chokolade.

 • I salater. Særligt en kombination med spinat, avocado eller asparges er god.

 • I danskvand. En lille håndfuld frysetørrede hindbær vil friske din drink yderligere op. De kan også bruges i cocktails eller champagne.

10 Hindbær i madlavning – 6 lækre tips


Hindbær er både søde og syrlige, så de er et strålende supplement i mange retter, og det er sådan set kun, fantasien, der sætter grænser. Her kommer lidt inspiration:

Dessertglas med hindbær på lyseblå baggrund.
© istock

Brug hindbær sammen med sødt

Hindbær er søde, men har også en syrlig smag, der fungerer godt med andre søde sager. Det gør hindbær til det perfekte desserttilbehør. Brug fx hindbær som pynt på toppen af kager og is, eller bland dem ind i selve dessertmassen. Blender du hindbær, kan du også lave lækkert flydende tilbehør som hindbærpuré og hindbærcoulis.

Salt med hindbær og feta,
© istock

Hindbær i salater

Grøn og pink ser altid indbydende ud. Drysser du nogle hindbær i salaten, får du desuden et sødt og overraskende element, der komplementerer de andre sunde ingredienser rigtigt godt. Prøv fx hindbær i salater med ingredienserne her:

 • Avocado
 • Edamamebønner
 • Asparges
 • Rucola
 • Spidskål
 • Spinat
 • Bagt aubergine
Glas med hindbærsmoothie ved siden af en skål med hindbær
© iStock

Put hindbær i dine smoothies

Hindbær er suveræne i smoothies, hvor du får en frisk modvægt til fx sød banan eller fed avocado. Samtidig giver hindbær en lækker og appetitvenlig lyserød farve. Bruger du frosne hindbær, du selv har plukket, får du med det samme en dejlig kold smoothie i hånden, aaahhh …

Isterninger med hindbær indeni.
© istock

Lav hindbæristerninger

Brug frosne hindbær i stedet for isterninger. Det skaber et flot look og tilføjer et lille pift af syrlighed og sødme. Undgå de frosne hindbær fra supermarkedet (da disse jo skal koges før brug). Frys i stedet dem, du selv har plukket, og husk at lægge dem på et lille skærebræt eller en bageplade med luft imellem, så de ikke klumper sammen. Når først de er frosne, kan du godt smide dem i samme frysepose.

Hindbær oven på en skål med yoghurt
© istock

Hindbær på toppen

Brug hindbær som topping på skyr og grød, i en smoothiebowl eller måske oven på sunde pandekager. De fiberholdige hindbær er med til at give en god mæthedsfornemmelse lige fra morgenstunden. Og så er der bare noget med smagen og konsistensen, som frisker dejligt op!

Skål med hindbær og laks og ost
© istock

Hindbær til det salte køkken

De søde hindbær giver en god kontrast til saltede fødevarer som feta, carpaccio, laks, kylling, nødder og pasta. Par dem med brombær eller friske figner, og få ekstra meget sødme til salte retter.

Opskrifter med hindbær


Her finder du vores favorit-opskrifter med hindbær – både de sunde, de søde og de salte.

11 Opskrifter: Salater med hindbær


Hindbær

Salat med grillet laks, bær og mozzarella

En lækker salat med laks, bær og mozzarella, der med garanti bliver et kæmpe hit. Her få du opskriften, der nemt kan bruges til både frokost og aftensmad.

30 minutter / 530 kcal

Få opskriften HER

Hindbær

Rød grønkålssalat

Lækker og mættende vintersalat med laks, rød grønkål, fennikel og hindbær/lime dressing.

15 minutter / 394 kcal

Få opskriften HER

Hindbær

Grøn pasta med ærter, feta, hindbær og avocadodressing

På bare 20 minutter kan du lave en sund og dekorativ pastaret. Velbekomme.

20 minutter / 362 kcal

Få opskriften HER

Skål med pastasalat og hindbær
© wichmann+bendtsen

Pastasalat med grillet kylling, spidskål og hindbær

En pastasalat med kylling, spidskål og hindbær, der byder på et overflødighedshorn af mættende fibre og stadig smager fantastisk.

30 minutter / 595 kcal

Få opskriften HER

12 Opskrifter: Bagværk med hindbær


Hindbær

Rawcake med bær og kokos

Få her opskriften på en delikat rawcake og forkæl dig selv og dine gæster med en dessert, I sent vil glemme.

90 minutter / 308 kcal

Få opskriften HER

Hindbær

Pandekagetårn med hindbærcreme

Var det noget med et cremet pandekage-tårn med hindbærcreme og frisk frugt, så prøv opskriften uden mel og sukker.

30 minutter / 231 kcal

Få opskriften HER

Hindbær

Rødbedepandekager med hindbær-skyr creme

Spis dig igennem et væld af farver, og få den bedste start på træningen med en rødbedepandekage med hindbær-skyrcreme og frysetørrede bær.

5 minutter / 236 kcal

Få opskriften HER

Hindbær

Hindbærbliss

Er du træt af den traditionelle konfekt, der er fyldt med kalorier? Så prøv disse lækre hindbærbliss fyldt med sunde fedtstoffer, mineraler og vitaminer.

25 minutter / 68,1 kcal

Få opskriften HER

13 Opskrifter: Smoothies med hindbær


Hindbær

3-lags bærsmoothie

Snyd ikke dig selv for denne himmelske smoothie. Den er perfekt som mellemmåltid eller dessert, og så er den let på kalorier.

15 minutter / 175 kcal

Få opskriften HER

Hindbær

Smoothie med hindbær og rødbede

Blend dig til 600 g grønt om dagen med denne power-smoothie med rødbede og hindbær.

5 minutter / 370 kcal

Få opskriften HER

Gul hindbærsmoothie

Sunrisesmoothie fyldt med energi

Giv dig selv et skud energi med denne lækre og farverige smoothie.

10 minutter / 156 kcal

Få opskriften HER

Bringebær

Smoothie med rødbede, hindbær, chiafrø og cashewnødder

Giv dig selv et energiboost inden træning med denne skønne smoothie.

354 kcal

Få opskriften HER

14 Opskrifter: Iskolde retter med hindbær


Bringebær

Semifreddo med hindbær og skovsyre

Nyd sommerens bær i en lækker italiensk isdessert med hindbær og skovsyre - det er smagen af sommer.

5 timer / 336 kcal

Få opskriften HER

Bringebærsuppe

Kold hindbærsuppe med mandel, ingefær og citron

Denne søde og sunde hindbærsuppe er perfekt til både morgenmad og eftermiddagssnack.

5 minutter / 373 kcal

Få opskriften HER

Bringebær

Skyr-is med bær

En sukkerfri isdessert med sommerens skønneste frugt, du kan lave helt uden ismaskine!

5 timer / 177 kcal

Få opskriften HER

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10, 2022