Peberfrugter – så sunde er de
Fyld bare din tallerken, for peberfrugter bugner af sunde stoffer. Bliv klogere på dem her, og få tips til, hvordan du fletter (endnu) flere ind i din madlavning.
Fyld bare din tallerken, for peberfrugter bugner af sunde stoffer. Bliv klogere på dem her, og få tips til, hvordan du fletter (endnu) flere ind i din madlavning.
Peberfrugter er en genial snack. De smager godt, de rummer kun ganske få kalorier og så bugner de af sunde stoffer som vitaminer og mineraler. Med deres flotte farver og sprøde konsistens er de også supergode i mad, ikke mindst salater, bowls og wokretter.
Læs mere om de sunde trafiklys-grøntsager her og få masser af lækre opskrifter.
Der er mange vitaminer i peberfrugt og få kalorier i peberfrugt. Tjek de konkrete tal her.
Den røde peberfrugt er helt klart I FORMs favorit.
Den slår både den gule og den grønne overbevisende på C-vitamin og indeholder næsten otte gange så meget A-vitamin og betacaroten som en grøn peberfrugt. Og selv på parametre, hvor den røde bliver trumfet, fx på kostfibre, E-vitamin, B6 og kalorier, er forskellen så lille, at den nærmest er ubetydelig.
LÆS OGSÅ: Er chilier sunde?
I en opgørelse fra Danmarks Naturfredningsforening fra 2017 var 25 fødevarer kilde til hele 95 pct. af de sprøjtegifte, som vi risikerer at få ind i kroppen gennem maden. En af de 25 fødevarer var peberfrugter.
Der blev faktisk fundet sprøjtegiftrester i 100 pct. af de danske ikke-økologiske peberfrugter og i 56 pct. af de udenlandske. Der blev dog ikke fundet sprøjtegift i økologiske peberfrugter.
Hvis du gerne vil undgå sprøjtemidler, så gå efter de økologiske pebre, og husk generelt altid at skylle frugt og grønt grundigt.
Placér dine peberfrugter i grøntsagsskuffen i køleskabet. Her kan de grønne og umodne holde sig i op til to uger, mens de gule og røde klarer sig en uges tid.
Det er bedst at opbevare peberfrugterne hele frem for udskåret. De mister nemlig antioxidanter, så snart du begynder at skære i dem.
Læs også: Hvordan opbevarer jeg bedst hindbær?
Yes, og de skal ikke blancheres inden, som mange andre grøntsager. Fjern frøstol og stilk, og frys dem ned i en frysepose. Peberfrugter mister deres sprødhed under frysning, så brug dem i varme retter.
Nej, men både peberfrugter og chili er medlemmer af den store peberfamilie Capsicum. Peberfrugten har således det latinske navn Capsicum annuum. Man bruger den såkaldte Scoville-skala til at måle pebrenes styrke, og her ligger peberfrugten på nul.