Peanutbutter – smør bare tykt på
Få verdens nemmeste opskrift på hjemmelavet peanutbutter. Og masser af tips til, hvordan du kan bruge den til alt fra sauce til dip, dressing og kage.
Få verdens nemmeste opskrift på hjemmelavet peanutbutter. Og masser af tips til, hvordan du kan bruge den til alt fra sauce til dip, dressing og kage.
Det er klistret, sundt – og ret så vanedannende. Og så er det tilmed superlet at lave selv. Her får du verdens nemmeste opskrift på hjemmelavet peanutbutter. Og nedenunder får du masser af inspiration til, hvordan du bruger det i både det søde og salte køkken – samt fakta om sundhed og holdbarhed.
TIP: Skal din peanutbutter være crunchy? Så gem en håndfuld peanuts, som du så hakker groft og blander i til sidst.
Det er ikke lige det amerikanske køkken, vi oftest vender blikket mod for at hente sund inspiration. Men deres kærlighed til peanutbutter er nu ikke så tosset. Og der er virkelig tale om den helt store forelskelse. Årligt spiser hver amerikaner ca. 1,5 kilo af det klistrede, lysebrune nøddepålæg. Til sammenligning indtager vi europæere mindre end en teskefuld om året, oplyser National Peanut Board.
En kæmpe darling i USA er den nærmest legendariske peanutbutter and jelly-sandwich, altså to stykker hvidt toastbrød lagt sammen om peanutbutter og jordbærsyltetøj. Dén version behøver du dog ikke lige at kopiere.
Men peanutbutter kan meget i det sunde køkken, fx agere pålæg i stedet for leverpostej og spegepølse. Vælger du dén model, er der i den grad tale om en sund byttehandel. I hver eneste skefuld jordnøddesmør er der nemlig både masser af sundt fedt, mættende proteiner og kostfibre samt vigtige vitaminer og mineraler.
Samtidig kan du pudse klimaglorien lidt, idet peanutbutter har en lav klimabelastning i forhold til det meste kødpålæg, især det af oksekød.
Ud over en stærk blender eller foodprocessor er det vigtigt med lidt tålmodighed. Der går nemlig nogle minutter, inden jordnøddernes olie bliver frigivet og du begynder at få noget, der ligner en glat og cremet masse.
540 peanuts går der ca. til et glas peanutbutter (340 g).— Kilde: National Peanut Board
Peanutbutter kan meget i det sunde køkken, fx agere pålæg i stedet for leverpostej og spegepølse. Vælger du dén model, er der i den grad tale om en sund byttehandel.
Det vil dog være synd at begrænse peanutbutter til rollen som pålæg. Det er nemlig også superlækkert til aftensmad, fx i saucer, dip og dressinger. Har du en sød tand – hvem har ikke det – er peanutbutter genialt i kager, cookies og daddelkugler.
Det får du masser af inspiration til her. Og så vil vi faktisk godt vædde på, at du fremover bliver en af de europæere, der sætter forbruget af det lækre lysebrune smør gevaldigt i vejret.
Glæd dig til lækre opskrifter med peanutbutter i både sauce, dressinger og dips.
Hvis ikke du allerede har smagt peanutbutter i både kage, dadelkugler, muslibar og smoothies, så prøv vores lækre opskrifter her.
Det korte svar er ja. Peanutbutter er lavet af peanuts, der er afskallede, ristede og saltede jordnødder. Jordnødder er rent botanisk ikke en nød, men en bælgfrugt, men de har de samme sundhedsmæssige egenskaber som andre nødder. Det vil sige masser af sundt fedt, proteiner og kostfibre. Desuden er jordnødder rige på vitaminer og mineraler, især E-vitamin, folat og magnesium.
I sundhedsregnskabet trækker det dog ned, at peanuts kan være stegt i mindre hjertevenlige fedtstoffer, og at de små nødder indeholder en del kalorier, salt samt akrylamid. Akrylamid er et giftstof, som dannes i en række fødevarer under tilberedning ved høje temperaturer. Stoffet har i dyreforsøg en kræftfremkaldende effekt. Om det samme gælder for mennesker, er endnu uafklaret.
Læs også: Er det sundt at spise peanuts?
Næsten. Langt de fleste slags peanutbutter indeholder salt, som mange af os i forvejen spiser for meget af. Saltet undgår du, når du spiser jordnødder naturel. Vælger du en type peanutbutter, hvor der er tilsat andet end jordnødder/peanuts og salt, er forskellen langt større.
Her kan der være hældt fx sukker, druesukker, solsikkeolie eller palmefedt ned i glasset, hvilket trækker sundheden i den forkerte retning. Så inden du lægger jordnøddesmør ned i din indkøbskurv, er det en god idé lige at tjekke varedeklarationen.
Du skal vælge en med så mange jordnødder som muligt og så få andre ingredienser som muligt. Tjek varedeklaration, og vælg et glas med over 99 pct. jordnødder/peanuts og evt. lidt salt. Ikke spor andet. Peanutbutter har hverken brug for fx sukker, solsikkeolie eller palmefedt.
Skeler du til de officielle kostråd, lyder anbefalingen, at du bør spise ca. 30 g nødder om dagen. Oversætter du det til peanutbutter, vil det ca. svare til 3 teskefulde.
Det skal tilføjes, at anbefalingen gælder usaltede nødder, så bruger du din daglige nøddekvote på jordnøddesmør, er det en god idé at skære lidt ned på saltet i andre sammenhænge.
Hvad belaster klimaet mest: peanutbutter eller hummus? Test din viden i vores klimaquiz.
Det høje fedtindhold i jordnødder gør, at jordnøddesmør hører til i den tunge ende af kalorieskalaen. Der er ca. 625 kalorier i 100 g peanutbutter. Til sammenligning er der 741 kalorier i 100 g smør og 332 kalorie i en 60+ flødeost.
Købevarianten kan holde sig i 2-3 måneder, efter at du har åbnet glasset. Herefter risikerer du, at den bliver harsk på grund af det høje fedtindhold. Vær omhyggelig med at skrue låget godt fast, og stik altid kun en ren ske eller kniv ned i glasset. Stiller du peanutbutter i køleskabet, kan den holde sig en måneds tid længere.
Hjemmelavet peanutbutter kan ikke holde sig helt så længe. Det er vigtigt, at du skolder glasset inden brug.
Artiklen blev bragt i I FORM 14/23