Peanutbutter – smør bare tykt på

10 minutter
103 kcal

Få verdens nemmeste opskrift på hjemmelavet peanutbutter. Og masser af tips til, hvordan du kan bruge den til alt fra sauce til dip, dressing og kage.

En skål hjemmelavet peanutbutter

HJEMMELAVET PEANUTBUTTER – meget nemmere, end du tror. Har du en stærk blender eller foodprocessor, tager det kun 10 minutter.

© iStock

Hjemmelavet peanutbutter

Det er klistret, sundt – og ret så vanedannende. Og så er det tilmed superlet at lave selv. Her får du verdens nemmeste opskrift på hjemmelavet peanutbutter. Og nedenunder får du masser af inspiration til, hvordan du bruger det i både det søde og salte køkken – samt fakta om sundhed og holdbarhed.

10 minutter
103 kcal
Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stort glas

  • 1000 g peanuts

Sådan gør du

  • Kom nødderne i en foodprocessor eller en stærk blender, og blend i 5-7 min., til du har en cremet masse. Jo længere tid du blender, jo mere flydende bliver nøddesmørret. Giv gerne blenderen et par små pauser undervejs, så den ikke brænder sammen.
  • Hæld din peanutbutter på et rent, skoldet glas, der kan lukkes til helt tæt, fx et patentglas. Opbevar glasset ved stuetemperatur.

TIP: Skal din peanutbutter være crunchy? Så gem en håndfuld peanuts, som du så hakker groft og blander i til sidst.


Tips, fakta og opskrifter


Det er ikke lige det amerikanske køkken, vi oftest vender blikket mod for at hente sund inspiration. Men deres kærlighed til peanutbutter er nu ikke så tosset. Og der er virkelig tale om den helt store forelskelse. Årligt spiser hver amerikaner ca. 1,5 kilo af det klistrede, lysebrune nøddepålæg. Til sammenligning indtager vi europæere mindre end en teskefuld om året, oplyser National Peanut Board.

En kæmpe darling i USA er den nærmest legendariske peanutbutter and jelly-sandwich, altså to stykker hvidt toastbrød lagt sammen om peanutbutter og jordbærsyltetøj. Dén version behøver du dog ikke lige at kopiere.

Men peanutbutter kan meget i det sunde køkken, fx agere pålæg i stedet for leverpostej og spegepølse. Vælger du dén model, er der i den grad tale om en sund byttehandel. I hver eneste skefuld jordnøddesmør er der nemlig både masser af sundt fedt, mættende proteiner og kostfibre samt vigtige vitaminer og mineraler.

Samtidig kan du pudse klimaglorien lidt, idet peanutbutter har en lav klimabelastning i forhold til det meste kødpålæg, især det af oksekød.

1 Hvordan laver man peanutbutter?


Ud over en stærk blender eller foodprocessor er det vigtigt med lidt tålmodighed. Der går nemlig nogle minutter, inden jordnøddernes olie bliver frigivet og du begynder at få noget, der ligner en glat og cremet masse.

Illustration

Sådan gør du

  • Kom peanuts i din blender. Du kan evt. hjælpe blenderen ved på forhånd at hakke dine peanuts lidt.
  • Blend i 7-8 minutter. Hold små pauser undervejs, så din maskine ikke brænder sammen. Pausen kan du bruge til at skrabe peanuts ned fra kanterne af blenderglasset.
  • Har din blender svært ved at klare belastningen, kan du tilsætte lidt olie. Prøv at få olien ned til knivene i bunden af blenderglasset, fx med en gaffel – naturligvis mens blenderen er slukket.

TIP: Rist evt. dine peanuts lidt på en tør pande, inden du blender. Det er lettere at få olie ud af nødderne, når de blendes lune.

TIP: Hæld lidt olie på toppen af din peanutbutter. Det sørger for, at smørret ikke tørrer ud på overfladen.

Giv din peanutbutter ekstra smag

Har du lyst til at give din peanutbutter lidt ekstra, er der masser af muligheder for det.

  • Til det salte køkken: Skal du bruge peanutbutter til aftensmad, kan du fx tilsætte chili. Lidt honning, revet ingefær eller hvidløg er også et godt valg, fx til thaimad.
  • Til de søde sager: Skal du bruge nøddesmørret til fx kage, kan du fx tilsætte kanel, vanilje, kokos, honning eller hakket chokolade.
Køkkengrej til peanutbutter

Hvad skal man bruge til at lave peanutbutter?

3 x køkkengrej til hjemmelavet peanutbutter:

  • En stærk foodprocessor eller blender. Gå efter min. 1000 watt og gerne mere – ellers brænder den sammen.
  • En dejskraber. Så er du sikker på at kunne få al den gode peanutbutter ud af blenderglasset.
  • Et patentglas eller lignende. Det er vigtigt, at glasset kan lukkes helt tæt.
540 peanuts går der ca. til et glas peanutbutter (340 g).
— Kilde: National Peanut Board

2 Hvad kan man bruge peanutbutter til?


Peanutbutter kan meget i det sunde køkken, fx agere pålæg i stedet for leverpostej og spegepølse. Vælger du dén model, er der i den grad tale om en sund byttehandel.

Det vil dog være synd at begrænse peanutbutter til rollen som pålæg. Det er nemlig også superlækkert til aftensmad, fx i saucer, dip og dressinger. Har du en sød tand – hvem har ikke det – er peanutbutter genialt i kager, cookies og daddelkugler.

Det får du masser af inspiration til her. Og så vil vi faktisk godt vædde på, at du fremover bliver en af de europæere, der sætter forbruget af det lækre lysebrune smør gevaldigt i vejret.

3 6 opskrifter med peanutbutter i mad


Glæd dig til lækre opskrifter med peanutbutter i både sauce, dressinger og dips.

Kyllingspyd med dressing

Peanutbutter-dressing (nem opskrift)

Kan du lide peanuts, vil du elske en peanutbutter-dressing. Den passer utrolig godt til kylling, kålsalater og asiatiske retter, fx kyllingespyd, og så er den virkelig nem at lave. Prøv bare denne opskrift.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portion

  • 4 spsk. peanutbutter
  • 2 spsk. soja
  • 1½ spsk. flydende honning
  • 1 lime, saften
  • Vand

Sådan gør du

  • Rør eller blend ingredienserne godt sammen.
  • Tilsæt vand lidt efter lidt, til du opnår den ønskede konsistens.
  • Smag dressingen til.

Opskrifter med peanutbutter-dressing

Skål med asiatisk kålsalat
© wichmann+bendtsen

Asiatisk kålsalat med kylling og peanutbutter-dressing

Drøm dig til Asien med denne lækre og fyldige kålsalat med kylling og peanutbutter-dressing, der sagtens kan udgøre et helt måltid.

Find opskriften her

Ruller med tofu og jordnøddedressing
© wichmann+bendtsen

Grønne ruller med spicy tofu og peanutbutter-dressing

Grøn mad med nødder og tofu kan sagtens opfylde dit behov for proteiner. Prøv vores grønne rispapirsruller og opdag, hvor appetitlig vegetarmad kan være.

Find opskriften her

Peanutbutter sauce med rød karry og kokosmælk - god til wok

Opskrift på peanutbuttersauce til wokretter

Peanuts passer bare godt til asiatisk mad. Det er lækkert at drysse peanuts hen over en wokret, og det er mindst lige så lækkert at komme peanutbutter i din sovs. Denne opskrift supplerer fx kylling og sprødt grønt på fantastisk vis.

Ingredienser:

  • 2-3 spsk. peanutbutter
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 spsk. rød karrypasta
  • Lidt ekstra jomfru-olivenolie
  • 3 fed hvidløg
  • Lidt ingefær
  • 2 spsk. soja
  • Lidt limesaft

Sådan gør du:

  • Rør peanutbutter ud i lidt kokosmælk i en skål.
  • Svits karrypasta i lidt olie sammen med friskpresset hvidløg og fintrevet ingefær.
  • Skal der kylling i din wokret, så tilsæt nu, og brun godt.
  • Tilsæt derefter grøntsager, og svits hurtigt i 1-2 min.
  • Hæld peanutbutterblandingen i wokken samt resten af kokosmælken og soja.
  • Varm godt igennem, mens du smager retten til med lidt limesaft og evt. flere krydderier.

Brug peanutbutter som dip

Dypper du? Så vil peanutbutter dips helt sikkert være noget for dig. Især er de suveræne til friske forårsruller med rispapir og fyld som kylling eller rejer og grønt. Og så passer de virkelig godt til grøntsagsstænger. Både på grund af smagen og fordi de med deres fedme er et godt supplement til det magre. Prøv fx dippen til stænger af gulerod, bladselleri og rød peber.

Følg opskriften på peanutbutter dressing, men vær forsigtig med mængden af vand. Er du til en spicy dip, så tilsæt lidt finthakket, rød chili.

TIP: Skal det være ultranemt? Så dyp dine grøntsager direkte i lidt peanutbutter. Også perfekt som en sund snack til jobbet.

friske forårsruller med grønt
© wichmann+bendtsen

Vietnamesiske forårsruller med rejer, grønt og peanutbutter-dip

Forårsrullerne er både nemme og sunde og kan laves på 20 minutter.

Find opskriften her

Marinerede kalkunspyd med kålsalat og peanutbutter dip
© wichmann+bendtsen

Marinerede kalkunspyd med kålsalat og dip af peanutbutter

Sæt halvdelen af din frokost på spyd, og lav den anden halvdel som en salat - prøv selv vores opskrift på kalkunspyd med kålsalat og dip af peanutbutter.

Find opskriften her

4 7 opskrifter med peanutbutter i søde sager


Hvis ikke du allerede har smagt peanutbutter i både kage, dadelkugler, muslibar og smoothies, så prøv vores lækre opskrifter her.

DADDELKUGLER OG ANDEN KONFEKT

Hjemmelavede daddelkugler og anden konfekt er bestemt ikke kaloriefattigt, men til gengæld ved du, præcis hvad der er i. Og du undgår både konserveringsmidler og farvestoffer. Prøv fx at blende dadler, peanuts og peanutbutter, og tril til kugler. Stil i fryseren, til de er faste i konsistensen, dyp i smeltet chokolade, og drys med hakkede peanuts. Mums!

Peanutbutterballs
© wichmann+bendtsen

Dadelkugler med peanutbutter og chokolade

Når det bedste fra to verdener mødes, kan det ikke andet end at blive en succes. Kombiner peanutbutter og chokolade til disse vilde peanutbutterballs. Velbekomme!

Find opskriften her

Sundere snickerskugler
© Skovdal Nordic

Dadelkugler med peanutbutter, peanuts og chokoladeovertræk

De er ikke til at kende, men den er god nok. Vi har lavet kugler, der smager lidt ala Snickers og drysset dem med hakkede peanuts.

Find opskriften her

MUSLIBAR

En muslibar kan være en god snack, når du er på farten, evt. sammen med lidt frugt. Du kan købe muslibarer alle vegne, men en hjemmelavet er SÅ meget bedre. Peanutbutter og grofthakkede peanuts giver både god smag, sundt fedt og mæthed til din bar.

En hjemmelavet low FODMAP-muslibar med chokolade
© Betina Hastoft

Hjemmelavet muslibar med peanutbutter, nødder og chokolade

En af de store fordele ved selv at bage sine muslibarer er, at du præcist ved, hvad der i dem. Og så kan du altid nemt snuppe bare lige én til …

Find opskriften her

KAGER

Peanutbutter er lækkert til kager, hvor det salte giver et godt modspil til det søde. Brug det både i selve dejen og ovenpå som topping. Lav toppingen helt enkelt ved at blende peanutbutter med lidt vand, til du har den ønskede konsistens. Drys evt. med hakkede peanuts.

Brownies på et hvidt fad med hakkede peanuts.
© wichmann+bendtsen

Brownie med peanutbuttertopping

Hvis du er i bagehjørnet, så prøv en vegansk brownie med dadler og cremet peanutbutter topping. Den smager skønt og er nem at lave.

Find opskriften her

SMOOTHIES

En skefuld peanutbutter i din smoothie tilfører sundt fedt og gør din smoothie mere mættende.

© wichmann+bendtsen

Smoothie med banan, rødbede, kakao og peanutbutter

Efter hård træning kræver det ordentlig brændstof at blive klar til det næste træningspas, prøv eksempelvis denne lækre smoothie med rødbede og peanutbutter.

Find opskriften her

PANDEKAGER

Rør peanutbutter med flydende honning, limesaft og vand, og brug det på pandekager – fx med lidt frugt.

protein-pandekager med grønt tilbehør
© wichmann+bendtsen

Protein-pandekager med grøntsagsstave og peanutbutter dip

Kan du heller ikke få nok af pandekager? Disse sunde protein-pandekager kan spises til morgenmad, middagsmad, dessert eller som snack efter træningen.

Find opskriften her

FUDGE-KARAMELLER

Det er nemt at lave hjemmelavede karameller.

Peanutbutter fudge karameller
© wichmann+bendtsen

Bløde karameller med smag af peanutbutter

Skal julen byde på andet end nougat og marcipan, så er det heldigvis nemt at lave sine egne hjemmelavede karameller. Her får du opskriften på lækre, bløde karameller med smag af peanutbutter.

Find opskriften her

COOKIES

Cookies står ikke lige på menuen i en sund hverdagskost, men engang imellem må der gerne være plads til lidt lækkert.

Her er hjemmebagte cookies altid et hit. Du kender sikkert dem med nødder og chokolade, men prøv også at tilføje 3-4 spsk. peanutbutter til dejen. Evt. kan du også bruge hakkede peanuts i stedet for andre nødder.

Nicecream, is lavet på banan og chokolade, i glas
© iStock

IS

Den salte smag fra peanuts gør sig også godt til is. For at spare på kalorierne foreslår vi, at du laver en lækker, hjemmelavet nicecream af frosne bananer, og at du så forkæler denne med lidt peanutbutter rørt med flydende honning, limesaft og vand.

Skal det være ekstra festligt, kan du også dryppe lidt smeltet, mørk chokolade hen over. Uha, det er godt!

Glem ikke peanutbutter som pålæg

Peanutbutter er oplagt som pålæg på både rugbrød, lyst brød, bananbrød, knækbrød og riskiks. Prøv det fx med nogle skiver af æble og et drys kanel ovenpå.

Til en nem madpakke på farten er peanutbutter nærmest genialt i en klapsammenmad, idet en peanutbuttermad ikke kræver opbevaring på køl som fx en mad med kødpålæg.

Har du brug for lidt ekstra energi, så byt æble ud med skiver af banan.

Grød med peanutbutter

PRØV DET OGSÅ I GRØD

Er du til grød, er peanutbutter en rigtig god makker, både i selve grøden og som topping. Genial og hurtig morgenmad – eller aftensmad på en travl dag.

Ingredienser:
Til 1 person er det passende med:

  • 1 dl gryn
  • 2,5 dl vand
  • 1 spsk. peanutbutter

Sådan gør du:

  • Kog din grød, fx havregrød, som normalt.
  • Rør derefter lidt peanutbutter i grøden, til det er godt fordelt – og voila, grøden er klar.
  • Top evt. med bær eller skiver af banan.

LÆS OGSÅ: Havregrød er sund fastfood

5 Er det sundt at spise peanutbutter?


Det korte svar er ja. Peanutbutter er lavet af peanuts, der er afskallede, ristede og saltede jordnødder. Jordnødder er rent botanisk ikke en nød, men en bælgfrugt, men de har de samme sundhedsmæssige egenskaber som andre nødder. Det vil sige masser af sundt fedt, proteiner og kostfibre. Desuden er jordnødder rige på vitaminer og mineraler, især E-vitamin, folat og magnesium.

I sundhedsregnskabet trækker det dog ned, at peanuts kan være stegt i mindre hjertevenlige fedtstoffer, og at de små nødder indeholder en del kalorier, salt samt akrylamid. Akrylamid er et giftstof, som dannes i en række fødevarer under tilberedning ved høje temperaturer. Stoffet har i dyreforsøg en kræftfremkaldende effekt. Om det samme gælder for mennesker, er endnu uafklaret.

Læs også: Er det sundt at spise peanuts?

6 Er peanutbutter lige så sundt som jordnødder?


Næsten. Langt de fleste slags peanutbutter indeholder salt, som mange af os i forvejen spiser for meget af. Saltet undgår du, når du spiser jordnødder naturel. Vælger du en type peanutbutter, hvor der er tilsat andet end jordnødder/peanuts og salt, er forskellen langt større.

Her kan der være hældt fx sukker, druesukker, solsikkeolie eller palmefedt ned i glasset, hvilket trækker sundheden i den forkerte retning. Så inden du lægger jordnøddesmør ned i din indkøbskurv, er det en god idé lige at tjekke varedeklarationen.

7 Hvilken peanutbutter skal man vælge?


Du skal vælge en med så mange jordnødder som muligt og så få andre ingredienser som muligt. Tjek varedeklaration, og vælg et glas med over 99 pct. jordnødder/peanuts og evt. lidt salt. Ikke spor andet. Peanutbutter har hverken brug for fx sukker, solsikkeolie eller palmefedt.

Creamy Vs Crunchy

CREAMY VS. CRUNCHY – Creamy peanutbutter er helt finblendet og glat – den crunchy har små hakkede stykker jordnødder.

© iStock

Peanutbutter kan groft sagt deles op i to typer: creamy og crunchy. Der er ingen forskel på sundheden her, så vælg den konsistens, du synes bedst om. Derudover kan du også købe økologisk peanutbutter, ligesom nogle varianter kan være tilsat sukker.

8 Hvor meget peanutbutter må man spise?


Skeler du til de officielle kostråd, lyder anbefalingen, at du bør spise ca. 30 g nødder om dagen. Oversætter du det til peanutbutter, vil det ca. svare til 3 teskefulde.

Det skal tilføjes, at anbefalingen gælder usaltede nødder, så bruger du din daglige nøddekvote på jordnøddesmør, er det en god idé at skære lidt ned på saltet i andre sammenhænge.

Hvad belaster klimaet mest: peanutbutter eller hummus? Test din viden i vores klimaquiz.

9 Hvor mange kalorier er der i peanutbutter?


Det høje fedtindhold i jordnødder gør, at jordnøddesmør hører til i den tunge ende af kalorieskalaen. Der er ca. 625 kalorier i 100 g peanutbutter. Til sammenligning er der 741 kalorier i 100 g smør og 332 kalorie i en 60+ flødeost.

Med med jordnøddesmør - sundt med med mange kalorier

KALORIER I PEANUTBUTTER Du bestemmer naturligvis selv, men vil du gerne undgå at tage på, er det en god idé at holde lidt igen med det lækre lysebrune smør.

© iStock

10 Hvor længe kan peanutbutter holde sig?


Købevarianten kan holde sig i 2-3 måneder, efter at du har åbnet glasset. Herefter risikerer du, at den bliver harsk på grund af det høje fedtindhold. Vær omhyggelig med at skrue låget godt fast, og stik altid kun en ren ske eller kniv ned i glasset. Stiller du peanutbutter i køleskabet, kan den holde sig en måneds tid længere.

Hjemmelavet peanutbutter kan ikke holde sig helt så længe. Det er vigtigt, at du skolder glasset inden brug.

Artiklen blev bragt i I FORM 14/23