Mandler – den lækre yndlingssnack
Mandler smager godt, holder dit hjerte sundt og indeholder masser af gode vitaminer og mineraler. Læs om de mange fordele ved den lille, brune ovale godte her.
Mandler smager godt, holder dit hjerte sundt og indeholder masser af gode vitaminer og mineraler. Læs om de mange fordele ved den lille, brune ovale godte her.
Vi er vilde med mandler, og hvor vi tidligere især brugte dem til jul i småkager og i ris a la mande, propper vi dem nu i os hele dagen lige fra på skyr om morgenen, til en snack om eftermiddagen og i vores salat til aftensmaden.
Heldigvis – for de bugner af sunde stoffer, som kan udrette små mirakler for vores sundhed.
Indhold i mandler | Indhold pr. 100 g |
---|---|
Kalorier(kcal) | 606 |
Fedt (g) | 52,2 |
Kostfibre (g) | 10,6 |
Vand (g) | 5,1 |
Kalium (mg) | 730 |
Calcium (mg) | 257 |
Magnesium (mg) | 264 |
Jern (mg) | 3,40 |
Zink (mg) | 3,30 |
Mens du propper munden med en håndfuld mandler, kan du fx glæde dig over, at du gavner dit hjerte og blodtryk.
Der er videnskabelige dokumentation for, at 30 gram om dagen sænker din risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Mandler indeholder mange kostfibre, som også gør godt i maven, idet de sætter gang i tarmbevægelserne og styrker dermed din fordøjelse.
Måske har du hørt nogen påstå, at mandler slanker, og selv om det kan lyde mærkeligt, når de nu bugner af fedt, så er den faktisk god nok.
Ud over sundt fedt og kostfibre rummer de også en pæn portion proteiner, og da netop disse de tre næringsstoffer har en høj mæthedsværdi, er de i høj grad med til at gøre dig mæt i længere tid.
En undersøgelse fra Fødevareinstituttet på DTU har vist, at 30 gram mandler om dagen vil kunne gavne din sundhed. De 30 gram gælder også andre nødder.
Mandler har et højt indhold af sundt fedt. Derudover er de rige på protein og kostfibre, og de indeholder en lang række vitaminer og mineraler.
Du bestemmer naturligvis selv, hvor mange nødder eller mandler, du spiser. Dog indeholder nødder mange kalorier. og derfor er det fornuftigt at spise det med måde.
Mandler opfattes af de fleste af os som en nød, men selv om den har mange fællestræk, er mandlen rent botanisk et frø fra en stenfrugt, der er beslægtet med ferskner og kirsebær.
Mandeltræet stammer oprindeligt fra Asien, men dyrkes i dag primært i USA og Spanien.
Stenfrugterne er grønne, hårde og 3-6 cm lange. Under det grønne lag er der en hård, brun skal som på nødder, og inde bag denne gemmer de brune frø sig, eller mandlerne, sådan som vi kender dem fra supermarkedet.
Vil du alligevel gerne fjerne skrællen, fx fordi du vil bruge mandlerne helt lyse, så fjerner du lettest skrællen ved at have mandlerne i kogene vand.
Først og fremmest er mandler en suveræn snack, der spises, som den er, fx sammen med et æble eller en gulerod.
Mandler er også lækre i salater eller grofthakkede ovenpå skyr, grød eller havregryn. De kan også bruges hakkede i bagværk eller blendes med i en smoothie som en sund fedtkilde.
Læs også: Sådan laver du mandelmel
Mandler er sunde, men det er de andre nødder også, og da de alle ud over det sunde fedt, indeholder forskellige vitaminer og mineraler, er det godt at variere mellem de forskellige varianter.
Lad det være sagt med det samme; mandler er sundest, som de er fra naturens hånd.
Til hyggestunder kan mandler opgraderes med salt eller lakrids, og selv om du her tilføjer ekstra kalorier, vil det stadig være et sundere valg end fx. slik eller chips.
LÆS OGSÅ: Er det sundt at spise peanuts?
Det kan næsten ikke være nemmere. Kom en god håndfuld mandler i en lille bøtte med låg. Hæld 1 tsk. lakridspulver ud over, sæt låget på, ryst godt – og voila!
Læs også: Hjemmelavet knækbrød – få en sund opskrift med kerner