Mandler – den lækre yndlingssnack

Mandler smager godt, holder dit hjerte sundt og indeholder masser af gode vitaminer og mineraler. Læs om de mange fordele ved den lille, brune ovale godte her.

Masser af mandler

MANDLER Vild med de små brune nødder? Læs her, hvorfor du roligt kan spise en stor håndfuld om dagen.

© iStock

Vi er vilde med mandler, og hvor vi tidligere især brugte dem til jul i småkager og i ris a la mande, propper vi dem nu i os hele dagen lige fra på skyr om morgenen, til en snack om eftermiddagen og i vores salat til aftensmaden.

Heldigvis – for de bugner af sunde stoffer, som kan udrette små mirakler for vores sundhed.

Alt du skal vide

1 Hvad er næringsindholdet i mandler?


Indhold i mandler

Indhold pr. 100 g

Kalorier(kcal)606
Fedt (g)52,2
Kostfibre (g)10,6
Vand (g)5,1
Kalium (mg)730
Calcium (mg)257
Magnesium (mg)264
Jern (mg)3,40
Zink (mg)3,30

2 Mandler gavner både hjerte og fordøjelse


Mens du propper munden med en håndfuld mandler, kan du fx glæde dig over, at du gavner dit hjerte og blodtryk.

Der er videnskabelige dokumentation for, at 30 gram om dagen sænker din risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Mandler indeholder mange kostfibre, som også gør godt i maven, idet de sætter gang i tarmbevægelserne og styrker dermed din fordøjelse.

3 Feder mandler?


Måske har du hørt nogen påstå, at mandler slanker, og selv om det kan lyde mærkeligt, når de nu bugner af fedt, så er den faktisk god nok.

Hvad er mandler sundt for?

Ud over sundt fedt og kostfibre rummer de også en pæn portion proteiner, og da netop disse de tre næringsstoffer har en høj mæthedsværdi, er de i høj grad med til at gøre dig mæt i længere tid.

4 Hvor mange mandler må man spise om dagen?


En undersøgelse fra Fødevareinstituttet på DTU har vist, at 30 gram mandler om dagen vil kunne gavne din sundhed. De 30 gram gælder også andre nødder.

Mandler har et højt indhold af sundt fedt. Derudover er de rige på protein og kostfibre, og de indeholder en lang række vitaminer og mineraler.

Du bestemmer naturligvis selv, hvor mange nødder eller mandler, du spiser. Dog indeholder nødder mange kalorier. og derfor er det fornuftigt at spise det med måde.

5 Er mandler en nød eller et frø?


Mandler opfattes af de fleste af os som en nød, men selv om den har mange fællestræk, er mandlen rent botanisk et frø fra en stenfrugt, der er beslægtet med ferskner og kirsebær.

Mandeltræet stammer oprindeligt fra Asien, men dyrkes i dag primært i USA og Spanien.

Stenfrugterne er grønne, hårde og 3-6 cm lange. Under det grønne lag er der en hård, brun skal som på nødder, og inde bag denne gemmer de brune frø sig, eller mandlerne, sådan som vi kender dem fra supermarkedet.

6 Hvordan smutter man mandler?


Vil du alligevel gerne fjerne skrællen, fx fordi du vil bruge mandlerne helt lyse, så fjerner du lettest skrællen ved at have mandlerne i kogene vand.

Smuttede mandler

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portion

  • 300 g mandler
  • 8 dl vand
  • 2 skål

Sådan gør du

  • Kog vandet i en elkedel.
  • Put mandlerne i en skål.
  • Hæld det kogene vand over dem og lad det stå i 2 minutter.
  • Hæld det varme vand fra, og hæld en ny omgang kogene vand over. Lad det stå i 2 minutter igen.
  • Hæld det varme vand fra og køl dine dem af med koldt vand.
  • Smut dem så mellem to fingre med det samme.

7 Sådan kan du bruge nødden


Først og fremmest er mandler en suveræn snack, der spises, som den er, fx sammen med et æble eller en gulerod.

Mandler er også lækre i salater eller grofthakkede ovenpå skyr, grød eller havregryn. De kan også bruges hakkede i bagværk eller blendes med i en smoothie som en sund fedtkilde.

Læs også: Sådan laver du mandelmel

Mandler er sunde, men det er de andre nødder også, og da de alle ud over det sunde fedt, indeholder forskellige vitaminer og mineraler, er det godt at variere mellem de forskellige varianter.

Læs også: Paranødder er tætpakket med sunde stoffer

8 Sådan er de sundest


Lad det være sagt med det samme; mandler er sundest, som de er fra naturens hånd.

Til hyggestunder kan mandler opgraderes med salt eller lakrids, og selv om du her tilføjer ekstra kalorier, vil det stadig være et sundere valg end fx. slik eller chips.

LÆS OGSÅ: Er det sundt at spise peanuts?

9 Opskrift: Saltede mandler i ovn


60 minutter
Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 portion

  • 400 g mandler
  • 4 dl vand
  • 8 spsk. salt

Sådan laver du dem saltede i ovnen

  • Kog 2 dl vand, og opløs 4 spsk. salt heri.
  • Sluk for varmen, og tilsæt 200 g mandler.
  • Hæld vandet fra efter 30 minutter, og læg mandlerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag dem i ca. 20 min. ved 160 grader. Voila - så har du saltede mandler!

10 Opskrift: Sådan laver du lakrids-mandler


Det kan næsten ikke være nemmere. Kom en god håndfuld mandler i en lille bøtte med låg. Hæld 1 tsk. lakridspulver ud over, sæt låget på, ryst godt – og voila!

Læs også: Hjemmelavet knækbrød – få en sund opskrift med kerner