Det siges, at der ikke er noget problem i verden, som chokolade ikke kan fikse. Det tillægger måske den brune lækkerbidsken for meget magt, men tegner ikke desto mindre et billede af en universel kærlighed til den brune delikatesse. Chokolade er især populært i desserter eller som en sød snack, men er også en vellidt ingrediens i saucer og sammenkogte retter. Vi har sat den søde snack under lup og undersøgt, hvordan man laver chokolade, hvad det indeholder, og hvor sundt det i virkeligheden er.
Ja, mørk chokolade kan betegnes som værende sundt i små mængder. Chokolades ernæringsmæssige kvaliteter ligger på højde med nødder, dadler og andre sunde snacks – og hvis du vel at mærke vælger en mørk én af slagsen og nyder den i moderate mængder, så har den mørke variant mange gavnlige effekter.
Det er dog ikke en gyldig grund til at guffe uhæmmet løs af den bittersøde godte. Ganske vist indeholder mørk chokolade en masse styrkende antioxidanter på linje med frugt og grønt, men i modsætning til frugt og grønt er chokolade et forarbejdet produkt, der er tilsat både fedt og sukker – og det trækker sundhedsværdien ned.
Flere studier viser også, at mange chokoladeprodukter indeholder tungmetallet cadmium, som på den lange bane kan give nyreskader. Holder du dig dog under 100 gram mørk chokolade om dagen, burde det ikke være problematisk.
Sundhedsværdien ved at spise mørk chokolade afhænger desuden af, hvad du ellers fylder på tallerkenen. Får du i forvejen godt med frugt og grønt, vil det formentlig ikke rykke nævneværdigt ved din sundhed at spise mørk chokolade på daglig basis. Men den mørke variant har alligevel en del fordele, der er værd at tage med:
Målt på energiindhold er der rundt regnet lige mange kalorier i mørk chokolade og flødechokolade. En undersøgelse viser dog, at hvis du vælger den mørke variant, så tyder noget på, at du vil indtage færre kalorier bagefter, fordi du bliver mere mæt af den mørke variant.
Få nemt styr på, hvad dit daglige kaloriebehov er med I FORMs kalorieberegner.
Læs også: Nem og sund chokoladekage
En god mørk chokolade består ikke af meget andet end kakaobønnens tørstof, kakaosmør, sukker og evt. vanilje og emulgatorer. Forholdet mellem tørstof og kakaosmør kan variere. Den omtrentlige fordeling kan ses nedenfor:
Kakaosmør er et fedtstof, der udvindes direkte fra kakaobønnerne. Derfor er kakaosmør altså vegansk. Både kakaosmør og almindeligt smør er fedtkilder, der er rige på mættet fedt. De er dog sammensat meget forskelligt. Kakaosmør indeholder fx stearinsyre, som i modsætning til fedtsyren i smør har vist sig at være uskadelig for bl.a. kolesteroltallet. Derfor kan kakaosmør siges at være sundere end almindeligt smør.
Mayafolket og de gamle aztekere dyrkede chokolade som en hellig spise, og rejsen fra fra kakaobønne til den chokoladebar, du gnasker i dig til dessert, er da også lang. Følg processen nedenfor.
Hvid chokolade består hovedsageligt af kakaosmør, mælk, sukker og ofte også vanilje. Den hvide farve er et resultat af manglen på kakao, eftersom der intet kakaotørstof er i produktet. Mørk chokolade indeholder til tider op mod 80 - 90 % kakao, mens den hvide variant simpelthen er kakaofri.
Nej, en ren plade chokolade indeholder som udgangspunkt ikke gluten, men vælger du chokoladebarer eller plader, der indeholder fx kiks, knas eller nødder, så skal du måske kigge en ekstra gang på emballagen. Disse varianter kan nemlig godt indeholde gluten.
Ja, hvis du går efter den mørke variant, så træffer du også et godt klimavalg. Ikke nok med, at den er sundere for dig – den er også sødere mod klimaet. Årsagen er indholdet af henholdsvis kakao og mælkepulver. I mørk chokolade med fx 80 % kakao er der ikke plads til meget andet end kakao. I den lyse, der typisk har et kakaoindhold på 30-40 %, er der derimod masser af plads til mælkepulver og sukker. Jo mere mælk, jo højere klimabelastning – og jo mindre sukker, jo sundere for dig.
Så meget CO2 udleder de pr. kg:
- Mørk chokolade: 3,74 kg
- Lys chokolade: 5,18 kg
Kilde: Den store klimadatabase, Concito
Læs også: Er hindbær klimavenlige?
Ligesom kaffebønner er frugten fra kakaotræet en naturlig kilde til koffein. Størst er koncentrationen i mørk chokolade, da indholdet stiger med kakaoprocenten. Mængden af det opkvikkende stof er dog væsentligt lavere i kakaobønner end i kaffebønner.
Godt nok kan smagen af et stykke kraftfuldt chokolade frigøre dopaminer, der løfter humøret, og som en følgevirkning heraf potentielt øge lysten til lagengymnastik. De få undersøgelser, der er lavet på området, har dog ikke resulteret i nogen målbar effekt.