Løg er godt både for smag og sundhed, og så findes de i alverdens udgiver, så der stort set er et løg, der passer til enhver ret. Løg har derfor fortjent en central plads i dine måltider – gerne dagligt, men som minimum adskillige gange om ugen.
Løg i alverdens afskygninger tilfører i mere end en forstand dine retter saft og kraft. Ligesom andre grønsager er de med til at gøre retten blød og fugtig, og også smagsmæssigt er de uundværlige i næsten alle retter.
Klassikeren er det gule løg, som især finder anvendelse i farsretter som kødsovsen og burgeren og tilmed oven på en velkomponeret hotdog. Det klassiske løg udgør dog kun et enkelt ud af en hel sværm af løg, der gør sig fortrinligt i salater, sammenkogte retter, og hvor du ellers kunne tænke dig at pifte det hele op med løgfamiliens spændende smagsnuancer.
Løget får sin friske kant fra de æteriske olier, som tilmed er et ernæringsmæssigt pletskud, der blandt andet hjælper med at holde luftvejene fri for bakterier og virus og holder fordøjelsen i gang – hvilket er medvirkende årsag til, at løget er så populært i tunge kødretter. Olierne, der både kan rive i næsen og sætte gang i tårekanalerne, er dog langt fra den eneste ernæringsmæssige trumf, som løgfamilien kan diske op med.
Uanset om man zoomer ind på purløg, hvidløg, rødløg eller nogen af de mange andre grene af løgfamilien, afdækker forskning spændende plantestoffer, som formår at stive dit immunforsvar af – vel at mærke i koncentrationer, der gør, at selv små mængder løg i retten giver en sundhedsgevinst. Konsekvensen er, at hvert eneste løg fortjener en status som styrkende superfood og derfor bør have en central plads i dine måltider – gerne dagligt, men som minimum adskillige gange om ugen.
Det er heldigvis ikke nær så svært at realisere, som det måske lyder, for med en vifte af løg, der hver især har sine helt egne karakteristika, findes der stort set et passende løg til enhver ret.
PURLØG - en sikker vinder for højt K-vitamin indtag.
Koncentrationen af styrkende plantestoffer er stor og kompenserer et stykke hen ad vejen for, at det er begrænset, hvor mange gram purløg man kan få spist i løbet af dagen. Dets primære kvalitet er samme quercetin og allicin, som gør zittauer- og hvidløg hjertevenlige. Et højt indhold af K-vitamin i purløget er desuden godt for din knoglestyrke, der bl.a. beror på, at du har nok af vitaminet i dig.
SKALOTTELØG - fremmer fordøjelsen og holder dit kredsløb igang.
Det er ikke helt så potent som fx hvidløg eller zittauer, men skalotteløget har de samme egenskaber, når det kommer til at stive immunforsvaret af, fremme fordøjelsen og holde kredsløbet sundt – blot i lidt mindre målestok. Til gengæld vinder skalotteløget på fibersiden, hvor det disker op med 50 pct. flere end de fleste andre løg.
Hvidløg er ikke kun en fantastisk smagsbooster, men også et sandt overflødighedshorn af sunde kvaliteter. Dets helbredsfremmende egenskaber skyldes primært stofferne alliin og allicin, der effektivt styrker immunforsvaret og dokumenteret sænker kolesteroltallet og indholdet af fedtstoffer i blodet. Du kan booste sundheden ved at knuse eller mose hvidløget, fordi de forskellige stoffer, der gensidigt aktiverer hinanden, så finder sammen.
I virkeligheden er her tale om almindelige zittauerløg, der er blevet forædlet, og derfor deler forårsløgene også sine kvaliteter med det klassiske løg. Det inkluderer de antiseptiske egenskaber fra olierne og de kredsløbsvenlige værdier af den indeholdte quercetin. I den grønne del af løget finder du en del lutein og zeaxanthin – to stoffer, der i forsøg har vist sig at kunne beskytte dine øjne mod skader.
ZITTAUERLØG Det klassiske løg til næsten alle hovedretter.
Det klassiske gule løg er et ernæringsmæssigt pletskud. Indholdet af antibakterielle olier og den kraftige antioxidant quercetin er tårnhøjt. Undersøgelser har vist, at stoffet mindsker det skadelige LDL-kolesterol i blodårerne, og quercetin kan desuden fordoble virkningen af E-vitamin i kroppen og dermed understøtte immunforsvaret.
RØDLØG - skarphed, sødme, sundhed og ikke mindst masser af farve til din mad.
Den milde smag gør rødløget populært i retter, hvor det spises råt, fx salater og burgere. Spis endelig løs, for kalorieindholdet er helt i bund, og ved at spise meget af det kompenserer du for, at rødløget hører til de svageste af løgene rent ernæringsmæssigt. Den karakteristiske farve skyldes de samme stoffer, som gør blåbær uovertrufne, men mængden i rødløg er for lav til, at det virkelig batter. Og når det kommer til de klassiske løgstoffer, så er det gule løg langt stærkere.
PORRER - rige på c-vitaminer og betacarotener, der begge er vigtige antioxidanter, som styrker immunforsvaret.
Porren er i familie med løg og hvidløg og indeholder mange af de samme svovlforbindelser, der bl.a. kan påvirke kolesteroltallet gunstigt. Sundheden løftes, når porrens struktur brydes, så finhakning og efterfølgende varmebehandling, fx i ovnen, løfter udbyttet markant, idet cellevæggenes faste struktur opblødes.