Banan – så sund er den gule frugt

Den smager næsten for godt til at være sund, kan bruges i både salte og søde retter, kvikker dig op og mætter længe. Værsgo at gå bananas!

Banan

MODNE BANANER ... er perfekt til bananbrød, smoothie, bananpandekager eller bananis.

© Thomas Dahl

Derfor skal du spise banan

God til træning
Det er lige så effektivt at spise bananer, når du træner, som at snuppe en energibar eller gel, viser forskning. De indeholder nemlig et mix af kulhydrater, der både giver dig hurtig energi og mætter.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0037479

Kredsløbets ven
Den aflange sag er især rig på mineraler som magnesium og kalium, der stabiliserer din hjerterytme og dit blodtryk og dermed er godt for hele dit kredsløb.

https://hjerteforeningen.dk/oversigt-over-naturlaegemidler/magnesium/

LÆS OGSÅ: Så sunde er blåbær – få vores bedste tips og opskrifter

Generelt om banan

Vi siger frugt
Faktisk er bananen dog botanisk set et bær, da den oprindeligt havde sorte frø inde i frugtkødet. De bananer, vi køber, er dog avlet, så de næsten ingen frø har.

Læs også: Jordbær – sommerbærret over dem alle

Nul kemi Vil du være fri for uønsket kemi, så gå efter den økologiske udgave. Sprøjterester kan nemlig kravle fra skrællen og ind i frugtkødet.

100 millioner bananer ... ... spiser vi danskere hvert år. Den eksotiske frugt er dermed den vare, der sælger allerbedst i supermarkederne.

Det smager lækkert sammen med banan

  • Spicy krydderier skaber en god kontrast til den søde banan. Skift tomaten ud med banan i hjemmelavet ketchup, og spis banan til fx indiske retter.
  • Salt og knasende konsistenser klæder den bløde frugt, fx smager det lækkert med peanuts til bagt banan.
  • Bitter mørk chokolade er en fremragende følgesvend til den milde frugt.

Banan egner sig særligt godt som ...

... alternativ til raffineret sukker i fx pandekager og bagværk som kage (fx bananmuffins) og brød. Men banan egner sig ikke kun til varme lækkerier. Prøv at putte den i fryseren, giv den frosne banan en tur med blenderen, og du har lige lavet verdens sundeste softice.

Se også: Opskrift på nemt og sundt bananbrød og Opskrift på sunde bananpandekager.

Hvor mange kalorier er der i en banan?

Banan er en oplagt snack, når du er på farten og har brug for noget hurtigt og sundt, der fylder lidt i maven. En banan indeholder nemlig under 100 kcal pr. 100 g, hvilket ikke er meget for en madvare, der mætter så godt.

https://frida.fooddata.dk/food/3