Sunde vafler – den bedste opskrift på lækre spinatvafler

30 minutter
334 kcal

Er du også vild med sunde vafler? Så prøv vores opskrift på nemme og lækre spinatvafler, og tjek de mange tips til både vaffelbagning og sunde toppings.

Sunde, grønne spinatvafler anrettet med avocado og rejer

SUNDE VAFLER – Det er let at servere sunde vafler. Her har vi hældt spinat i dejen og anrettet med rejer og avocado.

© wichmann+bendtsen

Lækre og sunde spinatvafler (opskrift)

Det er både nemt og hurtigt at lave lækre sunde vafler, du kan spise til aftenmad. Her får du en opskrift på skønne spinatvafler med rejer og avocado. Velbekomme!

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Vafler (6 plader)

  • 1⅓ æg
  • 1⅓ spsk. skyr eller græsk yoghurt
  • 33 g boghvedemel
  • ½ tsk. matchapulver (kan undværes)
  • 1 håndfuld spinat
  • ⅓ spsk. kokosolie eller anden olie
  • ⅓ nip bagepulver
  • ⅓ håndfuld krydderurter
  • havsalt
  • sort peber, friskkværnet

Topping

  • ⅓ håndfuld spinatblade
  • 200 g rejer
  • 1 avocadoer

Sådan laver du sunde spinat-vafler:

  • Tænd dit vaffeljern – gerne et med nonstickbelægning – og blend alle ingredienserne til vaffeldejen godt sammen.
  • Når vaffeljernet er klar, hælder du en smule af dejen i og lader vaflerne bage, til de er let gyldne. Pas på, de ikke får for meget, for så mister de den fine grønne farve. Dejen svarer til 6 plader vafler.
  • Lad gerne vaflerne hvile lidt på en rist inden servering, så de kan blive faste.
  • Servér vaflerne lune med topping af spinatblade, rejer, avocado og friskkværnet peber.

TIP! Giv din vaffeldej lidt krydderi
Dine vafler har kun godt af et skud krydderier. Prøv fx at komme hakkede krydderurter og lidt presset hvidløg i dejen til dine madvafler.

Vaffeldejen til dine søde vafler, kan du give et drys kanel eller kardemomme, lidt revet ingefær, en skefuld mørk kakao eller en omgang citronsaft- og skal.


Engang var vafler noget, man primært fik serveret med syltetøj og flormelis – måske endda en kugle is. Den tid er for længst forbi. Heldigvis. For i dag er vafler også blevet en del af det salte køkken og kan således spises både morgen, middag og aften.

Du kan opgradere sundheden i dine vafler på to måder: via vaffeldejen og via din topping, og det får du masser af forslag til i artiklen her. Lyder det fristende? Jamen så lad os da få varmet vaffeljernet op og se at komme i gang. Vi hjælper dig på vej med en stribe lækre og sunde forslag.

Læs mere om sunde vafler:

1 Hvordan laver man sunde vafler?


Det er næsten kun din fantasi, der sætter grænser for, hvilke ingredienser du kan blende med i din vaffeldej. Det er ret nemt at gøre en traditionel vaffeldej lidt sundere. Du kan fx både bruge grøntsager, frugt og sundt mel. Få en stribe forslag her:

Læs også: Hjemmelavet knækbrød – få en sund opskrift med kerner

SUNDE VAFLER – KOM GRØNTSAGER I DIN VAFFELDEJ

  • Spinat
    Friske spinatblade er perfekte i din vaffeldej. Du får flotte grønne vafler og kan samtidig glæde dig over sunde stoffer som jern, kalk, folat og C-vitamin. Tre håndfulde er passende til en normal portion.

  • Broccoli
    Broccoli er altid godt – også i vafler. Du får især godt med mættende kostfibre, når du putter kål i dejen. Beregn ca. et halvt lille finthakket broccolihoved til en normal portion vaffeldej.

  • Gulerødder
    Gulerødder giver en fin sødme til dine vafler. Prøv fx denne opskrift: Bland 2 fintrevne gulerødder, 3 æg, 11⁄2 dl mælk, 100 g havregryn og 1⁄2 tsk. havsalt. Pres saften godt ud af de revne gulerødder, inden de kommes i vaffeldejen.

  • Rødbeder
    Du får en smuk servering, hvis du kommer rødbeder i dejen. Og så får du tilmed en del kostfibre, folat og hjertevenligt kalium. 2 mellemstore kogte, blendede rødbeder passer til en normal portion dej.

SUNDE VAFLER – KOM SUNDT MEL I DIN VAFFELDEJ

  • Fuldkorn
    Ved at skifte det traditionelle hvedemel ud med fuldkorn gør du med et snuptag dine vafler sundere og mere mættende i kraft af flere kostfibre. Du kan fx bruge fuldkornsmel, grahamsmel eller havregryn. Groft mel suger generelt mere væske end hvedemel, så regn med, at vaffeldejen skal have lidt mere væske, når du bruger fuldkornsmel. Prøv dig lidt frem.

  • Kikærtemel
    Kikærter bugner både af mættende kostfibre OG proteiner. Melet er sundt for alle, men er du vegetar eller veganer, er det en ekstra god idé, idet du så ikke får proteiner fra kød. Kikærtemel er desuden glutenfrit.

SUNDE VAFLER – KOM FRUGT I DIN VAFFELDEJ

  • Banan
    Skal vaflerne bruges til morgen- mad, dessert eller eftermiddagshygge, må de gerne være lidt søde. I stedet for sukker kan du søde dejen med 1-2 bananer, som blendes med. Lav stadig gerne en vaffeldej med grøntsager, fx spinat, og tilføj så bananerne oveni.

  • Blåbær
    Kom en håndfuld friske blåbær i din søde vaffeldej. Du kan sagtens blende blåbærrene sammen med dejen, men det kan også noget at lade blåbærrene være hele.

2 Kan man lave glutenfrie vafler?


Det kan du sagtens. Vores opskrift på spinatvafler her i artiklen er faktisk glutenfri, idet vi bruger boghvedemel i stedet for hvedemel.

5 glutenfrie meltyper:

  • Boghvedemel
  • Kikærtemel
  • Majsmel
  • Rismel
  • Mandelmel

3 Kan man lave veganske vafler?


Er du veganer, behøver du ikke at undvære vafler. Se her, hvordan du kan lave vafler uden æg og mælk.

  • Vafler uden mælk: I stedet for almindelig mælk kan du bruge alle former for plantedrik, fx havremælk eller mandelmælk. Er opskriften med skyr eller yoghurt, erstatter du blot dette med en plantebaseret udgave.
  • Vafler uden æg: Æg er med til at sørge for, at vafler hæver under bagningen. Dropper du æggene, er det derfor en god idé at tilsætte ekstra bagepulver til dejen. Erstat æggene med nogenlunde samme mængde plantemælk eller yoghurt.

4 Hvorfor bliver mine vafler bløde?


Det kan der være flere grunde til. En af de hyppigste er, at vaflerne stables, i takt med at de bages. Når varmen fra de nybagte vafler ikke kan komme væk, dannes der kondens, og vaflerne bliver bløde.

Sådan får du sprøde vafler:

  • Sørg for, at dit vaffeljern er godt varmt, inden du hælder vaffeldej på.
  • Fedtstof og varme er den perfekte kombi til at få sprøde vafler, så vær ikke alt for nærig med smør eller olie til stegningen, selvom du gerne vil spare på kalorierne.
  • Læg vaflerne i ét lag på en eller flere bageriste, efterhånden som de bliver færdige. Du kan også holde vaflerne lune og sprøde i ovnen, men også her skal de kun ligge i ét lag.
Vafler

SÅDAN FÅR DU SPRØDE VAFLER – Sørg for vaffelhjernet er varmt, at der er fedtstof til stegningen, og at du har en bagerist til de færdige vafler.

© iStock

5 Sunde vafler – opskrifter


Tjek vores lækre opskrifter på vafler:

5 opskrifter på sunde vafler

Vafler med spinat

Er du også kæmpe fan af vafler? Med lidt spinat, nogle rejer og noget salat har vi givet dig en undskyldning for også at spise de firkantede lækkerier til aftensmad. Velbekomme!

Se opskriften her

Vafler med broccoli

Disse grønne vafler er det perfekte aftensmåltid til den travle hverdag — du får sund og velsmagende mad, på kun 30 minutter. Og så siger farven pang!

Se opskriften her

Vafler med gulerødder

Gulerodsvaffeltoast med skinke og ost er I FORMS sundere version af den klassiske toast - og så smager den fantastisk.

Se opskriften her

Vafler med fuldkorn

Vi har puttet grøntsagerne i vaffeldejen, så du kan få et lækkert aftensmåltid, der både er sundt og fyldt med fuldkorn. Og så tager det kun 20 minutter at bikse sammen. Velbekomme!

Se opskriften her

Vafler med kikærtemel

Kikærter er lækkert i både bagværk og madlavningen. De små fiberkugler er også fremragende som ingrediens i vafler, hvis du ønsker at undgå mel. Her får du en spændende opskrift på kikærtevafler med rødbedespread, salat, avocado og tahindressing. Mums!

Se opskriften her

6 Hvad kan man bruge som sund topping til vafler?


Ja, du kan komme andet end is, sukker og syltetøj på dine vafler. Tjek vores 9 sunde og lækre forslag til såvel ‘madvafler’ som søde vafler.

SUNDE VAFLER – 3 TIPS TIL KØDSPISEREN

  • Med laks
    Laks er lækkert på vafler, såvel røget som varmrøget eller ovnbagt. Hertil passer det perfekt med avocado og fx pesto eller en krydderurtedressing rørt på skyr.

  • Med skinke og ost
    Brug dine vafler til en lækker hjemmelavet toast. Smør hver vaffel med lidt dijonsennep, læg rucola, skinke, ost og rødløg på den ene vaffel, og læg den anden ovenpå. Har du en toaster, så lun din toast, til osten er smeltet. En vaffeltoast er også god i madpakken sammen med lidt gnavegrønt.

  • Med tunmousse
    Er du til tun, så passer tunmousse ret godt til grøntsagsvafler. Anret gerne med salat, rød peberfrugt, cherrytomater og masser af dild.

SUNDE VAFLER – 3 TIPS TIL VEGETAREN

  • Med rødbedespread, salat og avocado
    Lav en lækker rødbedespread, smør den ud på dine vafler, og anret så med salat, cherrytomater, avocado, gulerod i strimler og tahindressing. Drys med græskarkerner.

  • Med æggesalat
    Lav en god æggesalat af hakkede hårdkogte æg, som du rører med en god mayo, karry og agurk i tern. Anret æggesalaten på vafler sammen med lilla spidskål, rødløg og masser af purløg.

  • Med hummus
    Køb eller rør selv en god hummus, og anret på dine vafler sammen med falafelkugler og en græsk tomatsalat med oliven og feta.

SUNDE VAFLER – 3 TIPS TIL DEN SØDE TAND

  • Med æblegrød
    Drys med kanel og grofthakkede mandler.

  • Med vaniljeskyr
    Anret med bær (friske eller optøede frosne bær), rørt med lidt sukker eller sødemiddel.

  • Med hytteost
    Anret med mango i tern samt ristet kokosmel.

7 Hvor længe skal vafler bage?


Det afhænger naturligvis af varmen, men regn med ca. 2-4 minutter. Du kan også vælge et vaffeljern med indikatorlys, der viser, hvornår vaflerne er færdigbagte.

8 Hvor længe kan vaffeldej holde sig?


Vaffeldej kan holde sig 2-3 dage i køleskabet, så hvis du gerne vil have vafler flere dage i træk, kan du sagtens lave en stor portion dej, så du nemt lige kan bage en omgang vafler.

Hæld fx dejen på en stor, tom sodavandsflaske. Og husk at piske – eller ryste – dejen hurtigt igennem, inden du begynder at bage.

9 Hvordan undgår man klumper i sin vaffeldej?


Brug en blender, hvor dejen blendes sammen ved høj kraft. Har du ingen blender, kan du stille dejen på køl en halv times tid og så piske igen med din håndmixer.

Du kan også hælde dejen gennem en sigte og “mase” de melklumper, der bliver fanget af sigten.

10 Kan man fryse vafler?


Det kan du tro – hvis der ellers bliver nogle tilovers! Frys vaflerne ned i en tætlukket frysepose, når de er helt kolde. Når de skal spises, tør du dem op og luner dem hurtigt i en varm ovn.

11 Hvilket vaffeljern skal man vælge?


Der er mange forskellige slags vaffeljern at vælge imellem, og inden du køber, kan du lige gøre dig en række overvejelser.

Forskellige slags vaffeljern:

  • Hjerteformede eller firkantede
    De hjerteformede vafler er ret flade, men til gengæld får du en god, stor flade til fyldet. De belgiske, firkantede vafler er ikke lige så store i omkreds, men til gengæld noget højere og med dybe huller. Valget er dit.

  • Dobbelt op
    Er du sulten, utålmodig, eller har du en stor familie, så gå efter et dobbeltvaffeljern med plads til hele to hjertevaffelplader.

  • Nonstick
    Vil du gerne spare lidt på fedtstoffet under bagningen eller forebygge, at vaflerne hænger fast, så er det en god idé at vælge et vaffeljern med nonstickbelægning. Det er også nemt at rengøre.

  • Regulérbart
    Vil du gerne kunne justere varmen under vaffelbagningen? Så kig efter et vaffeljern med justérbare temperaturindstillinger og evt. også en timer.

  • Indikatorlys
    Vil du gerne slippe for at holde øje med tiden? Så vælg et vaffeljern med indikatorlys, der viser, hvornår vaflerne er færdigbagte.

12 Hvorfor hænger mine vafler fast i vaffeljernet?


Det korte svar er: Du bruger sikkert for lidt fedtstof til at stege i.

I nogle opskrifter er der olie eller smeltet smør i dejen, hvilket i sig selv er med til at sørge for, at vaflerne ikke hænger fast. Af og til er det dog ikke helt nok, og så må du lige pensle dit vaffeljern med lidt smør eller olie, inden du hælder dej på. Nogle gange er det nok at pensle en enkelt gang inden det første kuld vafler.

Et vaffeljern med nonstickbelægning kan også forebygge, at vaflerne hænger fast. Og det samme kan tålmodighed – vent med at åbne vaffeljernet, til vaflerne er færdige.

Kvinde laver vafler på et vaffeljern

UNDGÅ AT VAFLERNE HÆNGER FAST – Husk at pensle med masser af fedtstof så din vafler ikke bliver siddende på jernet.

© gettyimages

13 Hvordan gør man et vaffeljern rent?


At bage vafler bliver ofte en fedtet affære, idet der nemt løber både dej og fedtstof ud af jernet. Du slipper derfor ikke for lidt rengøring.

Vaffeljernets yderside kan du nemt klare med en klud vredet op i varmt vand med lidt opvaskemiddel.

Kan vaffelpladerne tages af, kan du også vaske dem af i varmt opvaskevand. Tør dem grundigt af, inden du sætter dem tilbage. Sidder vaffelpladerne fast, kan du tørre dem af med fugtig køkkenrulle.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 05/2023