Alt det, du ikke vidste om æg
Æg er forbundet med mange myter og bekymringer. Men faktisk er den lille proteingodte det nærmeste, vi kommer en stor vitaminpille. Koger du det perfekt, bliver ægget tilmed et kulinarisk mesterværk.
Æg er forbundet med mange myter og bekymringer. Men faktisk er den lille proteingodte det nærmeste, vi kommer en stor vitaminpille. Koger du det perfekt, bliver ægget tilmed et kulinarisk mesterværk.
Æg er forbundet med mange myter og bekymringer, fx at de feder og skader dit kolesteroltal. Og selv om vi alle kan koge et, er der stor uenighed om, hvordan man laver det perfekte blødkogte æg.
Her kan du tjekke, hvad de indeholder af næring, vitaminer af mineraler, få tabeller med kogetider for alle størrelser og finde ud af, hvad de har af sunde effekter på din krop - og hvor mange du må spise.
Æg er ikke bare sunde, de er supersunde. Det er nemlig kyllingefostrets madpakke, så de indeholder stort set alle næringsstoffer bortset fra fibre og C-vitamin.
De proteinfyldte sager er desuden sunde uanset, om du spiser dem blødkogte, hårdkogte eller som spejlæg, i en omelet, som en æggekage eller i bagværk og andre retter. Tilberedningen påvirker med andre ord ikke de sunde stoffer, der er i.
Str. small – vejer max 52 gram
Str. medium – vejer 53-62 gram
Str. large – vejer 63-72 gram
Str. XL – vejer over 73 gram
Fun fact: Jo ældre en høne er, jo større er æggene, den lægger.
Der er 6-8 gram protein og omkring 83 kalorier i et æg, men det afhænger meget af æggets vægt. Du kan se næringsstoffordelingen i forskellige størrelser her.
Det er en udbredt og sejlivet myte, at æg er skidt for kolesteroltallet. For godt nok rummer de meget kolesterol. Men forskerne er for længst blevet enige om, at kolesterolindholdet i vores mad ikke har nogen videre betydning for kolesterolniveauet i blodet, da din krop selv danner og regulerer kolesterol.
Hvis du kun spiser lidt kolesterol, danner din krop således selv mere kolesterol og omvendt.
Forhøjet kolesterol er ikke en sygdom i sig selv, og du kan ikke mærke, om dit kolesteroltal er for højt, men et forhøjet kolesteroltal kan alligevel være farligt, da det medvirker til udviklingen af åreforkalkning.
Kilde: Hjerteforeningen
Da nogle mennesker er mere følsomme overfor kostens indhold af kolesterol, og æg trods alt indeholder en del mættet fedt, anbefaler man fra officiel side, at vi holder os til ét æg om dagen i snit – 3-4 om ugen, hvis dit kolesteroltal allerede er forhøjet. Lever du i øvrigt sundt og dyrker motion, kan du formentlig sagtens slippe af sted med at spise flere om dagen, så længe de indgår som en del af en alsidig og varieret kost.
Alle æg er sunde. Enkelte undersøgelser tyder på, at den økologiske variant har et lidt højere indhold af B12-vitamin og carotenoider, men forskellen mellem de konventionelle og de økologiske er marginal. Valget handler altså mere om etik og dyrevelfærd.
Og selvom den brune slags har en aura af naturlig landlighed, er de heller ikke sundere end den hvide variant.
Buræg er lavet af høns, der lever i bure af trådnet. Skrabeæg lægges af høns, der går frit, hvor økologiske høns både går frit og har adgang udendørs arealer. Økologiske høns skal også fodres med økologisk foder, og de skal have adgang til grovfoder i form af eksempelvis græs, hvilket påvirker smagen af ægget. Mange vil mene til det bedre.
Over halvdelen af os foretrækker dem blødkogte, men salmonella-forskrækkede kogetider har det med at smadre fornøjelsen i æggespisningen. I det ultimative blødkogte æg er hviden fast, og blommen er flydende. Kogetiden afhænger af æggets størrelse. For et M/L skal have ca. 5 minutter for at bliver perfekt blødkogt.
Vil du derimod have det hårdkogt, skal hviden være fast, mens blommen skal være ensartet og let fugtig.
Skal ægget smile, skal du sigte efter at få hviden og det alleryderste af blommen fast og det inderste af blommen fugtig.
Bring vand i kog i en gryde.
Læg ægget lige så forsigtigt ned i det spilkogende vand. Put aldrig ægget i koldt vand. Det kogende vand sikrer nemlig, at hviden får varme nok til at blive fast, før varmen når blommen.
Husk at tage tid (tjek kogetider for hhv. blødkogt, hårdkogt og smilende æg i tabellen herunder).
Tag ægget op straks, det er kogt færdigt, og skyl under rindende koldt vand, så kogningen stopper.
Et pocheret æg er kogt uden skal. Det kræver omhyggelighed at få en fin, rund form på ægget, så du skal holde tungen lige i munden.
Brug ægget helt friskt, så hviden ikke flyder ud i vandet, men lægger sig tæt om blommen.
Slå forsigtigt ægget ud i en lille kop.
Bring vand og eddike i kog, og lad forsigtigt ægget glide ned i vandet (2-3 spsk. eddike per liter vand).
Få atter vandet i kog, og skru så straks ned for varmen til lige under kogepunktet, så ægget ikke går i smadder.
Lad ægget simre cirka 4 minutter, og løft forsigtigt ægget op.
I 1990'erne blev tusindvis af danskere lagt ned efter at have spist salmonellainficerede æg. I dag er salmonellarisikoen så lille, at du uden kvaler kan slå dem rå udover tataren eller lade det indgå i råcremen. Skulle det være inficeret med salmonella, vil bakterierne næsten altid udelukkende sidde på skallen og ikke inde i ægget, da salmonellabakterierne kommer på ægget, når det presses ud af hønens bagdel.
Vil du være på den sikre side, er det dog stadig en god ide at vælge pasteuriserede æg til retter, hvori de indgår rå. Specielt hvis du laver mad til børn, ældre mennesker eller syge personer.
Æggene må sælges op til 20 dage, efter de er pakket, men de kan ofte holde sig en del længere end til sidste salgsdato. Så længe ægget lugter friskt, kan det stadig spises. Jo ældre ægget er, jo sværere vil det dog være at piske og dermed bruge til fx bagning – til gengæld er den lidt ældre slags lettere at pille. Hvis du koger helt friske æg hårdkogt, vil en del af æggehviden typisk hænge fast i skallen, når du piller ægget.
Du kan tjekke, hvor frisk ægget er ved at putte det i et glas vand. Helt friske æg synker til bunds, mens de gamle lægger sig på toppen.
Pudsigt nok, så er der faktisk næsten ingen andre lande i verden, der opbevarer deres æg på køl, så hvis du har lyst, kan du godt have dem stående i en fletkurv på køkkenbordet.
Æggene bliver ikke dårligere af det, men det går dog hårdt udover holdbarheden, der bliver væsentligt kortere.
Vil du have dem til at holde sig længst muligt, så er den midterste hylde i køleskabet det bedste sted. Undgå skabsdøren, hvor temperaturen svinger en del.
Er æggene kogte, kan de gemmes i op til en uge på køl. Lidt kortere tid, hvis æggene allerede er pillede eller skallen er revnet. Æggene kan dog let absorbere lugte fra andre madvarer i køleskabet, så opbevar de hårdkogte i en bøtte for sig.
Æg er uløseligt forbundet med påske. Også de lidt mere kalorietunge af slagsen. Og er du vild med søde sager, kan du trøste dig med, at der selv i påskeæg gemmer sig gode sager.
De sundeste påskeæg er dem, der er lavet af helt mørk chokolade, marcipan eller nougat. Chokolade er rig på antioxidanter i form af flavonoider, og både marcipan og nougat bidrager med sunde fedtsyrer. Du undgår dog ikke at få en del sukker og kalorier med i købet.
Vil du gerne have den rigtige proteinrige slags på påskebordet, så se her, hvordan du kan farve dem i fine farver
De bugner af sunde stoffer, de mætter godt og er perfekte, hvis du træner. Derfor er der også masser af opskrifter her på I FORMs website. Find nogle af de mest populære nedenfor: