Chiafrø er det ultimative superfrø

Chiafrø er et lille superfrø. Blandt andet er der mere end 4 gange så meget kalk som i mælk, ligesom 2 skefulde chiafrø giver dig mere omega-3-fedt end en laksefilet. Læs med her, hvor du kan blive endnu klogere på de små, brune frø.

Ske med chiafrø

CHIAFRØ – er fulde af sunde sager – læs mere om det her på siden.

© iStock

Chiafrø er kendt for at være et super-frø med masser af sunde fordele.

Det lille frø kommer fra planten Salvia hispanica, der oprindeligt stammer fra Mellemamerika. Her spiste Azteker-krigerne for 500 år siden chiafrø for at få energi og udholdenhed, inden de skulle i kamp.

De små, brune frø nåede først frem til Danmark i 2013, men siden lanceringen har interessen været støt stigende, for chiafrø indeholder en lang række sundhedsgevinster.

1 Hvor sunde er chiafrø?


Der er masser af sunde fordele ved at spise chiafrø. De små frø har blandt andet et højt indhold af kostfibre, protein, Omega-3-fedt (ALA)– og så bugner de af antioxidanter og er rige på kalk.

Her kan du blive klogere på fem sunde grunde til at spise chiafrø.

5 sunde grunde til at spise chiafrø

Kostfibre

Chiafrø har et tårnhøjt indhold af kostfibre. Du får hele 5 gram fibre i en spiseskefuld, hvilket klart giver andre frø som sesamfrø, hørfrø og solsikkefrø baghjul.

Kostfibrene binder en masse væske til sig – op til 27 gange deres egen vægt – og svulmer derfor op i dine tarme. Det styrker din fordøjelse og holder dig mæt i længere tid. Derfor kan chiafrø være med til at understøtte et vægttab.

De mange kostfibre er også med til at holde dit blodsukker stabilt.

Omega-3-fedt

Spiser du to skefulde chiafrø, får du flere omega-3-fedtsyrer end fra en laksefilet. Før du dropper laksen, er det dog vigtigt at skelne mellem animalske og vegetabilske omega-3-fedtsyrer. De animalske, EPA og DHA, er de vigtigste. De styrker blandt andet vores immunforsvar og nervesystem, og disse fedtsyrer findes kun i fede fisk.

Chiafrø kan derfor ikke erstatte de sunde, fede fisk, men da de små, brune frø er den bedste kilde til de vegetabilske omega-3-fedtsyrer, ALA, kan de være en god måde at øge indtaget af flerumættet fedt, som de fleste af os får for lidt af.

Proteiner

Har du fokus på proteiner, er chiafrø også et godt valg. Chiafrø er nemlig en af planterigets bedste kilder til protein, som øger din mæthed.

Kalk

Chiafrø er rige på kalk, der styrker dine knogler. Derfor er chiafrø et godt alternativ til dig, der ikke drikker mælk. 1 spsk. chia indeholder 6 pct. af det calcium, du har brug for på en dag.

Antioxidanter

Chiafrø bugner af antioxidanter, der styrker dit immunforsvar og er med til at beskytter kroppens celler mod frie radikaler og dermed mod ældning.

2 Hvad er chiafrø godt for?


Der er mange sundhedsfordele ved at spise chiafrø. Her har vi samlet 7 af dem:

 1. Forebygger hjerte-kar-sygdomme
 2. Gør dig slank
 3. Stabiliserer dit blodsukker
 4. Giver stærke knogler
 5. Styrker din fordøjelse og modvirker infektioner
 6. Fodrer huden med sunde fedtsyrer
 7. Modvirker PMS

LÆS OGSÅ: Derfor skal du spise quinoa

3 Hvad er næringsindholdet i chiafrø?


4 Hvordan kan chiafrø bruges?


De små superfrø kan bruges til meget andet end spirer. Rigtigt mange bruger chiafrø til en kold grød som fx er meget velegnet som morgenmad.
Du kan også tilsætte chiafrø til dine hjemmebagte boller, kager eller pandekager, til din smoothie eller bruge dem som drys ovenpå din skyr, pasta eller salat.

Opskrift – chiagrød

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 Pers.

 • 2 spsk. chiafrø
 • 2 dl mælk
 • ¼ tsk. vaniljepulver

Sådan laver du chiagrød

 • Bland chiafrø med mælk og sæt blandingen på køl i køleskabet i minimum 20 minutter (eller natten over).
 • Tag grøden ud af køleskabet og bland vaniljepulver i. Hvis grøden er tør, kan du tilsætte lidt mere kokosmælk.
 • Spis evt. grøden med frisk frugt og hakkede nødder.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du starte morgenen med chiagrød

Du kan bruge forskellige typer af mælk fx havremælk, kokosmælk, komælk, mandelmælk eller soyamælk.

Prøv også vores overnight oats opskrifter


5 Hvor mange chiafrø må man spise om dagen?


Du må højst spise 15 g chiafrø om dagen ... Det er den anbefaling, som står på emballagen, når du køber chiafrø.

Den specifikke anbefaling skyldes, at det er netop den mængde chiafrø, som oprindeligt blev søgt om at få godkendt som novel food i EU.

Det betyder, at det er den mængde chiafrø, som den Europæiske fødevaresikkerhedsmyndighed (EFSA) har risikovurderet og fundet sikkert at indtage.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der dog ikke kendskab til nogen sundhedsmæssige problemer ved chiafrø.

6 Er der bivirkninger ved chiafrø?


Der er ikke nogen kendte bivirkninger eller sundhedsmæssige problemer ved at spise chiafrø.

Et stort indtag kan dog medføre forstoppelse, hvis du ikke sørger for at indtage tilstrækkeligt med vand, når du spiser dem.

Chiafrø kan indtages på mange måder – men én metode skal du for alt i verden ikke vælge, nemlig at spise en stor skefuld chiafrø og skylle efter med vand.

Dét måtte en 39-årig amerikansk mand sande på en yderst ubehagelig måde. Chiafrøene begyndte at svulme op allerede i mandens spiserør, hvorved han fik synkeproblemer. Manden måtte søge lægehjælp, og først efter flere forsøg fik lægerne skubbet chia-geleen ned i mavesækken, så spiserøret var atter var frit.

7 Hvordan skal chiafrø opbevares?


Opbevar dine chiafrø ved stuetemperatur i en tætsluttende emballage. Undgå at stille dem ved siden af krydderier med kraftig duft.

Chiafrø har lang holdbarhed.

8 Lækre opskrifter med chiafrø


Herunder kan du se nogle af vores bedste opskrifter med chiafrø.