Chiafrø er kendt for at være et super-frø med masser af sunde fordele.
Det lille frø kommer fra planten Salvia hispanica, der oprindeligt stammer fra Mellemamerika. Her spiste Azteker-krigerne for 500 år siden chiafrø for at få energi og udholdenhed, inden de skulle i kamp.
De små, brune frø nåede først frem til Danmark i 2013, men siden lanceringen har interessen været støt stigende, for chiafrø indeholder en lang række sundhedsgevinster.
Der er masser af sunde fordele ved at spise chiafrø. De små frø har blandt andet et højt indhold af kostfibre, protein, Omega-3-fedt (ALA)– og så bugner de af antioxidanter og er rige på kalk.
Her kan du blive klogere på fem sunde grunde til at spise chiafrø.
Der er mange sundhedsfordele ved at spise chiafrø. Her har vi samlet 7 af dem:
- Forebygger hjerte-kar-sygdomme
- Gør dig slank
- Stabiliserer dit blodsukker
- Giver stærke knogler
- Styrker din fordøjelse og modvirker infektioner
- Fodrer huden med sunde fedtsyrer
- Modvirker PMS
LÆS OGSÅ: Derfor skal du spise quinoa
De små superfrø kan bruges til meget andet end spirer. Rigtigt mange bruger chiafrø til en kold grød som fx er meget velegnet som morgenmad.
Du kan også tilsætte chiafrø til dine hjemmebagte boller, kager eller pandekager, til din smoothie eller bruge dem som drys ovenpå din skyr, pasta eller salat.
Du må højst spise 15 g chiafrø om dagen ... Det er den anbefaling, som står på emballagen, når du køber chiafrø.
Den specifikke anbefaling skyldes, at det er netop den mængde chiafrø, som oprindeligt blev søgt om at få godkendt som novel food i EU.
Det betyder, at det er den mængde chiafrø, som den Europæiske fødevaresikkerhedsmyndighed (EFSA) har risikovurderet og fundet sikkert at indtage.
Ifølge Fødevarestyrelsen er der dog ikke kendskab til nogen sundhedsmæssige problemer ved chiafrø.
Der er ikke nogen kendte bivirkninger eller sundhedsmæssige problemer ved at spise chiafrø.
Et stort indtag kan dog medføre forstoppelse, hvis du ikke sørger for at indtage tilstrækkeligt med vand, når du spiser dem.
Chiafrø kan indtages på mange måder – men én metode skal du for alt i verden ikke vælge, nemlig at spise en stor skefuld chiafrø og skylle efter med vand.
Dét måtte en 39-årig amerikansk mand sande på en yderst ubehagelig måde. Chiafrøene begyndte at svulme op allerede i mandens spiserør, hvorved han fik synkeproblemer. Manden måtte søge lægehjælp, og først efter flere forsøg fik lægerne skubbet chia-geleen ned i mavesækken, så spiserøret var atter var frit.
Opbevar dine chiafrø ved stuetemperatur i en tætsluttende emballage. Undgå at stille dem ved siden af krydderier med kraftig duft.
Chiafrø har lang holdbarhed.
Herunder kan du se nogle af vores bedste opskrifter med chiafrø.