Hjemmelavet granola med kerner, frø og mandler

30 minutter
537 kcal

Til morgenmad er det bare lækkert med Michelin-versionen af den velkendte mysli. Voila – verdens bedste opskrift på crunchy granola.

Bagerist med bagepapir og hjemmelavet granola samt en skål skyr og bær.

GRANOLA – Her får du vores bedste opskrift på sund, hjemmelavet granola.

© wichmann+bendtsen

Hjemmelavet granola med kerner, mandler og honning

Forkæler du af og til dig selv med en god brunch, så har du sikkert fået serveret en lille skål skyr eller græsk yoghurt med friske bær og sprød, gylden granola på toppen. Halløjsa, det er lækkert! Her får du vores bedste opskrift på sund, hjemmelavet granola.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 gram

  • ¼ dl havregryn
  • ½ g solsikkekerner
  • ½ g græskarkerner
  • ¼ g sesamfrø
  • ¼ g mandler
  • ¼ tsk. kardemomme
  • ¼ tsk. kanel
  • ¼ spsk. akaciehonning
  • ¼ nip havsalt

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 150 gr.
  • Bland alle ingredienserne godt sammen i en skål.
  • Fordel blandingen i et tyndt lag på en bageplade med bagepapir.
  • Bag i 20 min. Vend gerne rundt i blandingen undervejs, og hold godt øje, så det ikke brænder på.
  • Lad granolaen køle helt af, inden du kommer den på et glas eller i en bøtte.

TIP: Du kan også tilsætte tørrede frugter til din granola, fx tranebær, rosiner eller abrikoser.


Hjemmelavet granola smager fantastisk og er nemt at lave. Fordelen ved at lave den selv er, at du kan bruge netop de ingredienser, du allerbedst kan lide. Og samtidig ved du nøjagtigt, hvad der er i. Der kan nemlig være stor forskel på, hvilke ingredienser der bruges, og nogle varianter er faktisk så søde, at der snarere er tale om slik end om morgenmad, ligesom fedtkilden ofte er ret usund i de færdigkøbte.

Her får du tips til, hvordan du laver dine egen granola, hvad du kan putte i, og hvad du kan bruge den til (ud over som topping på yoghurt).

1 Hvad er granola?


Granola er en sprød, ristet topping, du kan bruge som topping på fx skyr, græsk yoghurt eller grød. Hovedingrediensen er typisk havregryn, der så er blandet med fx frø, kerner, tørret frugt og nødder. Herefter mixes det hele med fx honning eller sirup og evt. olie, hvorefter det ristes, til det er gyldent og sprødt.

Læs også: Hvad er manuka-honning godt for?

2 Hvordan laver man sund granola?


Du er på rette vej. For først og fremmest handler det om at lave din granola selv, fx efter I FORMs opskrift øverst på siden. Så ved du nemlig, hvad der er i – og hvad der ikke er i.

I mange købegranolaer er der anvendt palmeolie, som både er usundt for dig og klimaet. I den hjemmelavede kan du helt undvære olie eller evt. bruge en hjertesund rapsolie.

Derudover kan du spare lidt på sukker, sirup, honning og tørret frugt. I stedet kan du servere frugt eller friske bær til. Har du tid, så prøv en hjemmelavet frugtkompot.

Prøv også disse opskrifter

3 Hvad kan jeg putte i hjemmelavet granola?


Det er sådan set kun din fantasi og dine smagsløg, der begrænser, hvilke ingredienser du kan bruge. Her får du en stribe forslag.

Gode ingredienser

GODT TIL GRANOLA – der er masser, du kan putte i hjemmelavet granola. Her ser du fx (fra øverste venstre hjørne): Tørret abrikos, gojibær, kakaopulver, ruggryn, chiafrø, sesamfrø, græskarkerner, mørk sirup, hasselnødder, daddelstykker, boghvedeflager, kokosmel, rosiner, jordnødder, hørfrø, mandler, figner, kanel, tørrede æblestykker, havregryn, tranebær, honning, ingefærpulver og solsikkefrø.

© Thomas Dahl

8 gode ingredienser

Uanset hvad du putter i, så pres granolamassen helt flad på bagepladen. Så bliver den meget nemmere sprød.

KORNPRODUKTER, der sørger for fylde, fuldkorn og kostfibre

Fx havregryn, ruggryn, rugflager, bygflager, hvedekim, boghvede eller speltflager.

FRØ OG KERNER, der giver sundt fedt og fibre

NØDDER, der giver en skøn smag, fibre, proteiner og sundt fedt

Fx mandler, hasselnødder, cashewnødder, jordnødder eller valnødder.

TØRRET FRUGT, der bidrager med fibre, mineraler og sødme

Fx tranebær, tørrede æbletern, rosiner, abrikoser, dadler, figner eller gojibær.

KRYDDERIER til at give smag

Fx kanel, kardemomme, kakao, vanilje eller ingefær.

FEDTSTOF til ristning

Fx rapsolie (ret neutral i smagen) eller kokosolie.

SØDT

Fx ahornsirup eller flydende honning.

DIVERSE

Fx kakaonibs, hakket chokolade, kokosmel eller kokosflager.

4 Kan man lave glutenfri granola?


Ja da! Tåler du ikke gluten, skal du blot købe glutenfri havregryn. Havre indeholder ganske vist ikke gluten fra naturens hånd, men da der dyrkes mange glutenholdige kornprodukter i Danmark, vil havre normalt blive “smittet” med gluten enten på marken, eller når havren skal males og valses.

Vil du supplere med andre glutenfri kornprodukter, kan du bruge hirseflager eller boghvedeflager.

5 Kan man lave granola uden sukker?


Ja, du kan sagtens lave den uden sukker – og også uden sirup eller honning. I stedet kan du søde med frugt og/eller sødemidler.

Til en portion med 200 g havregryn kan du mose en stor, godt moden banan og blande med 1 stor spsk. kokosolie. Det blander du så med gryn, kerner og nødder, og hvad du nu ellers vil have med i din granola, og rister hele molevitten i ovnen.

skål med smoothie, banan, mango, grape, figen, hindbær, nødder, passionsfrugt, ananas
© wichmann+bendtsen

Tropisk granola uden sukker

Prøv vores lækre, sukkerfri granola, der primært er sødet med ananas.

Find opskriften her

6 Kan man lave granola i ovnen?


Ja, det kan du sagtens. Se bare her:

3 hurtige tips

  • Bred blandingen godt ud på bradepanden. Jo fladere, jo større chance for en sprød granola.
  • Bag ikke chiafrø og tørret frugt med fra starten. Vent til de sidste 5 min. i ovnen, eller tilsæt dem først efter bagningen.
  • Undgå, at blandingen klumper sammen – vend godt rundt, når du tager bradepanden ud af ovnen. Gentag nogle gange i løbet af det næste kvarter.

7 Kan man riste den på panden?


Du kan sagtens lave granola på panden frem for i ovnen. Skal du kun lave en lille portion, giver det god mening at nøjes med stegepanden frem for at bruge strøm på at varme en stor ovn op.

Sådan gør du:

  • Rist blandingen på en stegepande ved middelvarme.
  • Rør rundt hele tiden.
  • Granolaen er færdig, når den er gylden.
  • Bred den fladt ud på et stykke bagepapir, og lad den køle af.

8 Hvordan holder man granola sprød?


Granola skal være sprød. Punktum. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer den i en lufttæt beholder, fx et patentglas med låg.

Det er dog lige så vigtigt, at du sørger for, at den er kølet fuldstændig af, inden du kommer den på glas. Ellers vil varmen gøre den blød.

Granola kan holde sig i en lufttæt beholder i ca. 1-2 uger.

9 Hvad kan man bruge granola til?


TIL MORGENMAD
Her er granola oplagt som topping på fx græsk yoghurt, skyr, grød og overnight oats. Men laver du din smoothie eller greenie lidt tyk og spiser den med ske, er det også virkelig lækkert med granola på flydende morgenmad.

Læs også: 10 opskrifter på sund morgenmad med masser af protein

PÅ BRUNCHBORDET
Inviterer du til brunch, så er et flot og lækkert indslag bagte blodgrapefrugter anrettet med græsk yoghurt, sprød granola og friske mynteblade på toppen. Halvér grapefrugterne, pensl med akaciehonning, og bag dem i 15 min. ved 200 gr. Lad dem hvile i 15 min. inden anretning og servering.

TIL KAGER
I stedet for at bage granolaen på en bradepande, kan du forme små skåle, presse dem ned i en muffinbageplade og derefter bage dem. De små granolaskåle kan du så fylde med is eller skyrcreme med bær og frugt i tern.

I BOLLER
Bager du selv boller, så prøv at hælde en håndfuld granola eller to i dejen. Det giver en lidt sød bolle, som du kan spise helt uden pålæg.

TIL DESSERT
Granola er lækkert som det sprøde element oven på koldskål eller i en gammeldags æblekage eller trifli.

Top din topping

Man kan aldrig få for meget topping – heller ikke oven på granola. Så her får du et par forslag til, hvad du kan toppe din granola med.

  • Friske bær
  • Frisk frugt i tern
  • Frugtkompot
  • En klat peanutbutter
  • Friske mynteblade

6 opskrifter på – og med – granola

skål med smoothie, banan, mango, grape, figen, hindbær, nødder, passionsfrugt, ananas
© wichmann+bendtsen

Smoothiebowl med tropisk granola

Prøv denne eksotiske morgensmoothie med ananas, jordbær og tropisk granola.

Find opskriften her

Skål med yoghurt, frugt og hjemmelavet granola
© wichmann+bendtsen

Yoghurt med frugt og hjemmelavet granola

Yoghurt med frugt er altid godt til morgenmad, men med en hjemmelavet granola hæver du lige overliggeren.

Find opskriften her

Matcha-bowl med kiwi, kokos og granola
© Wichmann+Bendtsen

Matcha-bowl

Sådan laver og serverer du en sund og cremet spinatbowl med granola på en appetitlig måde.

Find opskriften her

Skål med bananasplit med yoghurt, granola og bær.
© wichmann+bendtsen

Bananasplit med græsk yoghurt

Vi har erstattet is, chokoladesovs og flødesovs med græsk yoghurt, granola og masser af bær, så nu er den amerikanske dessert perfekt som morgenmad.

Find opskriften her

Fire små granolaskåle fyldt med skyrcreme og bær.
© wichmann+bendtsen

Granola-skåle med skyrcreme og friske bær

De ser ret imponerende ud, men kan du lave granola, og har du en muffin-bageplade, kan du ret nemt lave granolaskåle.

Find opskriften her

En skål skyr med mango-kompot og hjemmelavet granola.
© wichmann+bendtsen

Skyr med mango-ingefærkompot

Vild med skyr? Så prøv en eksotisk version med en sund og nem mangokompot og hjemmelavet granola med kokos og mandler.

Find opskriften her

4 opskrifter, hvor du kan bruge granola

Blåbærsmoothiebowl med spinat og granola
© wichmann+bendtsen

Blåbærsmoothiebowl

Få en farverig og sund start på dagen med vores smoothiebowl, der både indeholder blåbær og spinat. Og vi har selvfølgelig ikke glemt toppingen.

Find opskriften her

Rabarbertrifli med jordbær, skyr og granola
© wichmann+bendtsen

Rabarbertrifli med skyr

Vi er gået amok i rabarberrus, og vil ikke vækkes! Du kan være med – prøv vores lækre opskrift på rabarbertrifli og få en overdådig morgenmad!

Find opskriften her

10 x koldskål

Koldskål er lykken på en sommerdag, både som dessert og som mellemmåltid. Her er 10 lækre koldskålsvarianter til dig.

Find opskrifterne her

En halv grapefrugt med yoghurt og granola på toppen.
© wichmann+bendtsen

Bagt grapefrugt med yoghurt

Forkæl dig selv med denne lækre og sunde morgenmad – eller servér den som dessert.

Find opskriften her

10 Hvad er forskellen på mysli og granola?


Forskellen ligger i tilberedningen og manglen på samme. Granola er blevet ristet, mens mysli blot består af rå, ubehandlede ingredienser.

Mysli vs. granola

Mysli – er ikke ristet
© iStock

Mysli

En blanding af ubearbejdede råvarer som havregryn, frø, nødder og tørret frugt.

Ristede gryn, nødder, frø, tørret frugt og nødder
© iStock

Granola

Ingredienserne kan være de samme som i mysli, men her blandes de typisk med sirup eller honning og evt. fedtstof og ristes. Det gør granolaen mere crunchy og sød end mysli, men også til en større kaloriebombe.

11 Kan man lave en granolabar?


Kan du lave granola, kan du også lave en myslibar. For egentlig skal du så bare presse granolamassen sammen i en lille brødform og bage den frem for at sprede den ud i et tyndt lag på en bradepande.

En hjemmelavet low FODMAP-muslibar med chokolade
© Betina Hastoft

Hjemmelavet granolabar

Få opskriften på vores lækre og nemme müsli/granola-bar med peanutbutter, nødder og chokolade. En glutenfri, lækker snack.

Find opskriften her

12 Hvad er sundest – mysli eller granola?


Generelt er mysli sundere end granola, idet mysli ikke er ristet i olie, ligesom den typisk heller ikke er tilsat sukker, fx i form af honning eller sirup. Det afhænger dog altid af de konkrete ingredienser – og mængden af disse.

Køber du din granola, er det altid en god idé at tjekke emballagen, inden du vælger. Gå efter en fiberrig variant, hvor hovedingrediensen er havre.

Læs også: Fiberrig kost: Se TOP 10 over mad med flest fibre

13 Hvor mange kalorier er der i granola?


Det afhænger af ingredienserne, og i granola er der typisk mange kalorierige ingredienser. Generelt kan du regne med, at jo flere kerner, nødder og tørrede frugter der er brugt, og jo mere sukker der er tilsat, jo flere kalorier indeholder den.

Granola er en kalorietung affære. Og vores opskrift er ingen undtagelse. Men kalorierne i vores udegave kommer primært fra sundt fedt i form af frø, kerner og mandler – og så har vi sødet det hele med lidt honning.

537 kcal er der i I FORMs hjemmelavede granola pr. 100 g.

Tæller du kalorier, så gem granola til weekenden. Men følger du vores opskrift, så husk endelig at gemme den godt. Ellers bliver den helt sikkert hurtigt spist af husets øvrige beboere.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 19/2023