Læs også

konfekt, gulerodskugler

Gulerodskugler

Krydderier, kanel

Kanel er ikke kun godt i søde sager. Prøv det i fx en sammenkogt ret.

© iStock

Klog på kanel

Det dufter og smager af snegle, snurrer og søde sager. Men faktisk gør det sig også godt i middagsretter, og så er der nogle, der påstår, at det ligefrem er sundt. Vi tjekker, hvad der er fup og fakta, så du kan skelne skidt fra – ja … kanel.

19. september 2017 af Irene Brøndum

Kanel består af tørret bark fra kaneltræet. Et træ, der tilhører laurbærfamilien og vokser under tropiske himmelstrøg. Der findes to typer af kanel. Ceylon-kanel, der stammer fra Sri Lanka og som fås både som stødt kanel og hele stænger samt Kassiakanel, der kommer fra Kina, Indonesien og Vietnam, og som ofte bare kaldes kinesisk kanel.

Er kanel sundt?

Kanel har ry for at være godt mod alt fra forkølelse til menstruationssmerter, for meget mavefedt og for højt blodsukker. Der er dog tale om meget små undersøgelser, og ofte skal der så meget kanel til, at det ikke giver nogen mening at begynde at selvmedicinere sig med det brune pulver.

Det er dog smart at strø kanel på grøden i stedet for sukker. Det har nemlig den positive effekt, at du sparer kalorierne fra sukkeret og får et mere stabilt blodsukker.

Hvor meget kanel må jeg få?

En lille del af os er udstyret med en genvariant, der gør, at vi har svært ved at omsætte stoffet kumarin, der ofte gemmer sig i kanel, og for meget af det ellers skønne køkkenkrydderi kan derfor skade vores lever. På den baggrund har EU fastsat nogle grænser for, hvor meget kanel producenter af fx morgenmadsknas og kager må tilsætte deres produkter.

Moderate mængder kumarin er ikke sundhedsskadeligt og de skader, der kan opstå på leveren, forsvinder i reglen igen, når du holder op med at spise for meget kanel. ½ -1 tsk. dagligt er passende for de fleste. Der, hvor du især skal være opmærksom er, hvis du dagligt har et højt forbrug, fx fordi du fast spiser kanel på din morgenmad, elsker Chai-te eller spiser kosttilskud med kanel.

Hvilken type kanel skal jeg vælge?

Hvis du er glad for kanel, kan du gå efter den ægte Ceylon kanel fra Sri Lanka, fremfor den udbredte Kassiakanel, for ægte kanel indeholder ikke særligt meget kumarin. Det fremgår altid af emballagen, hvis der er tale om ægte kanel.

Hvordan skal jeg opbevare kanel?

Kanel mister hen ad vejen sin aroma. Du bevarer den bedst muligt ved at opbevare din kanel i en lufttæt beholder et sted, hvor der er tørt og mørkt, fx i en køkkenskuffe eller et køkkenskab.

Hvad vejer kanel?

Du vil sjældent skulle bruge store mængder kanel, men 1 dl vejer cirka 50 gram.

1 spsk. stødt kanel vejer cirka 7 gram, mens 1 tsk. kanel vejer omkring 2 ½ gram.

Hvad kan jeg bruge kanel til?

Kanel smager sødt og krydret og kan bruges i snart sagt alle søde sager som mysli, (jule)kager, gifler, bullar, is, kaffedrikke, gløgg, smoothies, knækbrød, dessert, tærte og crumble. Men det brune pulver er faktisk også genialt i sammenkogte retter, chutney, marinade og til at krydre retter af arabisk, indisk og afrikansk afstamning. Her kan du se nogle af vores favoritopskrifter med kanel.

Te med kanel
I teen

Giv din te et lækkert krydret tvist ved at drysse lidt kanel i. 

© iStock
Pandekager med chiafrø og kanel
I dejen

Put kanel i din pande­kagedej. Find en opskrift på iform.dk/chiapandekager

© wichmann+bendtsen
Havregrød med kanel og nødder
Som topping

Pift din havregrød op med kanel og æblestykker. Havregrød er noget af det sundeste, du kan spise til morgenmad. Læs her, hvorfor.

© iStock

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

Hvor kan du bedst lide at træne?


I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: