Spis linser i lange baner
På madpyramidens nederste (og vigtigste) hylde finder du de supersunde og alsidige linser. Læs, hvorfor du skal fylde dem på tallerkenen, og find inspiration i vores yndlings opskrifter med linser.
På madpyramidens nederste (og vigtigste) hylde finder du de supersunde og alsidige linser. Læs, hvorfor du skal fylde dem på tallerkenen, og find inspiration i vores yndlings opskrifter med linser.
Ligesom andre bælgfrugter er linser en fantastisk kilde til både protein og kostfibre, og så er de et billigt og sundt alternativ til kød og klassiske kulhydrater som ris og pasta.
I landene omkring Middelhavet og flere steder i Asien har man længe været flittige linsespisere, men herhjemme er vi kun så småt begyndt at tage de tørrede bælgfrugter til os. Derfor har vi samlet alle vores yndlingsopskrifter i artiklen her, hvor du også finder svar på alle dine linsespørgsmål.
Proteinmæssigt kan du sagtens erstatte kød med linser. Godt nok har kød et højere indhold af de essentielle aminosyrer, men disse findes også i vegetabilske proteinkilder som linser og andre bælgfrugter i så rigelige mængder, at du får dækket din krops behov.
Til gengæld indeholder kød lidt D-vitamin og en del B12-vitamin, som kroppen ikke selv kan danne, og som du ikke finder i bælgfrugter. Lever du helt plantebaseret, anbefaler Fødevarestyrelsen derfor, at du tager vitamintilskud.
LÆS OGSÅ: Hvad er edamamebønner?
Linser er enormt alsidige, fordi du både kan inkorporere dem i din ret eller spise dem ved siden af som tilbehør.
Her har vi samlet alle vores favoritopskrifter med linser. Du finder både opskrifter med brune linser, opskrifter med grønne linser, opskrifter med røde linser og opskrifter med delikattesselinser.
Linser findes i flere forskellige farver og størrelser, hvor især konsistensen kan variere. Rent sundhedsmæssigt er der dog ikke den store forskel på, om linserne er røde, grønne, brune eller sorte. Der er en anelse flere kalorier i røde og sorte linser end i brune og grønne.
Herunder ses næringsindholdet i linser.
Mætter meget
Linser er rige på kostfibre, der fylder godt i maven og er med til at stabilisere dit blodsukker. Ifølge et dansk studie fra 2016 mætter bælgfrugter faktisk mere end kød.
Proppet med proteiner
Ligesom andre bælgfrugter er linser en solid proteinkilde, der giver energi og hjælper med at opbygge celler og væv, blandt andet dine muskler.
Indeholder ganske lidt fedt
Linser indeholder meget lidt af det usunde mættede fedt. Det gør dem til et sundt alternativ til kød. For meget usundt fedt øger nemlig risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
Fyldt med vitaminer og mineraler
Tørrede linser er en god kilde til livsvigtige vitaminer og mineraler som kalk, jern og B-vitaminer, der holder flere af kroppens processer kørende.
En af fordommene om linser er, at de er besværlige at tilberede, men de er faktisk ligeså lette at gå til som pasta og kartoffler.
Nej, linser er ikke farlige, heller ikke selvom de ikke har været i blød. De indeholder nemlig kun små mængder af planteproteinet lektin, der kan være skadeligt i nogle bønnetyper, hvis ikke de lægges i blød før spisning.
Linser optager en del vand, når de koges og ændrer derfor både størrelse og vægt. Man siger, at de har en såkaldt vægtændringsfaktor på 2,5, hvilket betyder, at:
Når du følger en opskrift, kan det være godt at kende vægten af 1 dl linser. De forskellige sorter varierer i størrelse og konsistens, men vejer stort set det samme, uanset om det er vægten af 1 dl røde eller 1 dl grønne linser fx.