Du skal helst helt undgå at få kræft. Men hvis det skulle ske, er det afgørende for din overlevelse, at du reagerer tidligt på symptomerne og bestiller tid til et lægetjek. Se her, hvad du især skal holde øje med.
Det første skridt mod tidlig opsporing af kræft er, at du selv er opmærksom på forandringer ved din krop og går til lægen, hvis du oplever symptomer. Jo tidligere kræft bliver opdaget, jo bedre er muligheden for at overleve og for at få en så skånsom behandling som mulig.
Det mindsker også omfanget af senskader, dvs. de skader af kræftbehandlingen, som patienten kan døje med flere år efter, behandlingen er slut. Det kan fx være træthed, hukommelsesbesvær, nervesmerter, seksuelle problemer og angst for tilbagefald.
Her er listen med de 7 mest almindelige tegn på kræft, og hvordan du skal reagere på dem.
TEGN PÅ KRÆFT Her er de 7 tegn, du skal holde øje med. De behøver ikke at være et tegn på kræft, men de kan være det. Så det er altid en god idé at få talt med lægen om dem.
Besvær med at synke er almindeligt ved halsbetændelse. Men hvis du har synkebesvær, der varer ved eller bliver værre, bør du kontakte din læge.
Reagér derfor, hvis du i mere end en måned har synkebesvær, der bliver værre, eller du føler at maden sætter sig fast i halsen, eller du har smerter, når du synker.
Kontakt din læge, hvis du i mere end 1 måned ...
har synkebesvær, der bliver værre
føler at maden sætter sig fast i halsen
har svært ved at synke maden
har smerter, når du spiser
Længerevarende besvær med at synke kan skyldes halsbetændelse, men det kan også skyldes kræft.
SYMPTOM PÅ KRÆFT: Uforklarligt vægttab
Det er normalt at tabe sig, hvis du ændrer dine mad- eller motionsvaner. Men hvis du ikke kan forklare dit vægttab, bør du kontakte din læge.
Reagér derfor, hvis du taber dig uden grund og uden at have ændret mad- eller motionsvaner eller fortsætter med at tabe dig efter en slankekur.
Kontakt din læge, hvis du ...
taber dig uden grund
taber dig uden at have ændret dine mad- eller motionsvaner
fortsat taber dig efter en slankekur, selvom du ikke gør noget for det
De fleste oplever vægttab som positivt, men vægttab uden en forklaring kan være et tegn p, at der er noget galt, og i værste fald kan det skyldes kræft.
SYMPTOM PÅ KRÆFT: Længerevarende hoste eller hæshed
Hoste er helt almindeligt. Vi gør det for at rense lunger og luftveje. De fleste har også oplevet at miste stemmen eller blive hæs, fx efter en støjende fest, hvor du skulle overdøve musikken. Men hvis din hoste eller hæshed kommer af uforklarlige årager, ændrer sig eller bliver værre, bør du kontakte din læge.
Kontakt din læge, hvis du ...
har hoste, der bliver værre
hoster blodigt slim eller har blodigt opspyt
hoster eller er hæs i mere end en måned
Der kan være flere årsager til længerevarende hoste eller hæshed, fx forkølelse eller halsbetændelse, men det kan også skyldes kræft.
SYMPTOM PÅ KRÆFT: Ændret afføringsmønster
Det er helt normalt at have bøvl med maven indimellem, og du har med stor sandsynlighed oplevet at dit afføringsmønster har været udfordret, fx på ferier, hvor hele dagsrytmen og kosten er ændret i en periode. Men er ændringerne usædvanlige for dig, eller varer de mere end to uger, bør du faktisk kontakte din læge.
Kontakt din læge, hvis du ...
har blod i afføringen
har hård mave i mere end to uger
har tynd mave i mere end to uger
skiftevis har hård og tynd mave i mere end to uger
føler at du ikke kan blive helt færdig med toiletbesøget i mere end to uger
Der kan være virkelig mange forklaringer på, at maven brokker sig, men det kan også skyldes kræft.
SYMPTOM PÅ KRÆFT: Uforklarlig blødning
Blødning kan skyldes infektion, rifter eller hæmorider. Tag dog altid uforklarlig blødning alvorligt, og kontakt din læge med det samme.
Kontakt din læge, hvis du ...
har blod i afføring, urin eller sæd
bløder fra skeden efter overgangsalderen
bløder fra skeden efter sex eller fysisk aktivitet
har blod i opkast eller hoster blod op
Madvarer som fx rødbeder, kan farve både afføring og urin, og det er ganske ufarligt. Blødning uden årsag kan til gengæld være kræft. Vær i den forbindelse opmærksom på, at blod i afføringen ikke nødvendigvis er rødt, men også kan være sort.
SYMPTOM PÅ KRÆFT: Ændrede modermærker eller sår, der ikke heler
Ændrede modermærker eller et sår, der ikke heler, kan sagtens være godartet eller skyldes en infektion. Men opstår der forandringer i modermærker eller huden, bør du kontakte din læge.
Kontakt din læge, hvis ...
et modermærke ændrer størrelse, form eller farve
et modermærke danner skorpe eller bløder
et modermærke klør i længere tid eller føles anderledes
sår på huden eller i munden ikke heler inden for en måned
Kend din huds udseende og dine modermærker, så du kan opdage, hvis der opstår forandringer. Forandringer kan være helt naturlige, men det kan også være kræft.
SYMPTOM PÅ KRÆFT: Knuder eller hævelser, der ændrer sig
Godartede knuder og hævelser kan opstå overalt på kroppen og kan skyldes en infektion eller en cyste. Men opdager du en knude eller hævelse, der er ny eller forandrer sig, bør du kontakte din læge.
Kontakt din læge, hvis du opdager ...
en knude i brystet eller i testiklerne, der er ny eller forandrer sig
en knude eller hævelse i armhulerne, lysken eller på halsen, der er ny eller forandrer sig
nye knuder eller hævelser andre steder på kroppen
en kendt knude, der vokser eller ændrer form – også selvom det ikke gør ondt.
Knuder eller hævelser kan sagtens være godartede, men kan også skyldes kræft.
Kræftens Bekæmpelse har undersøgt danskernes kendskab til de syv mest udbredte tegn på kræft. Resultatet var, at der er stor forskel på, hvad vi retter vores opmærksomhed på, når vi holder øje med kroppen.
De mest velkendte symptomer er
Ændrede modermærker: 92 %
Knuder eller hævelser: 89 %
De mindst velkendte symptomer er
Sår, der ikke heler: 45 %
Længerevarende synkebesvær: 48 %
Længerevarende hoste eller hæshed: 49 %
Det viser sig, at kvinder har et højere kendskab til symptomerne end mænd. Kønsforskellen er størst for vægttab, hvor 78 % af os kvinder forbinder det med et muligt tegn på kræft mod kun 65 % af mændene i undersøgelsen. Sår, der ikke heler og uforklarlig blødning kender kvinder også mere til end mænd.
Derfor kan det være en god idé – udover at holde øje med forandringer i sin egen krop – også at skele til især mænd i din nærmeste omgangskreds. Måske lægger du mærke til et tegn på kræft, før de selv gør, så du kan prikke dem på skulderen og opfordre dem til at gå til læge.
Hvilke symptomer venter vi med at gå til læge med?
En ting er at opdage et tegn på kroppen, som vi ikke helt forstår. En anden ting er at reagere på det og bestille tid hos lægen for at få det undersøgt.
Hvis vi sammenligner os med de øvrige nordiske lande, kan vi se, at svenskere og nordmænd har en bedre kræftoverlevelse end danskere. Det viser de seneste tal fra 2007, hvor forskerne satte luppen over overlevelsen af fire kræftformer i seks forskellige lande over en 12-årig periode. Mens Australien, Canada og Sverige forbedrede andelen af overlevere markant, så var fremskridtet i overlevelse lavt i både Danmark og Storbritannien.
En forklaring på forskellen kan være, at mange af os er for længe om at gå til lægen. Kræftpatienter i Danmark får nemlig stillet diagnosen på et mere fremskredent stadie end i de andre nordiske lande. Så det tyder på, at vi skal gå tidligere til læge, end vi gør i dag.
Undersøgelsen viser, at det især er tre symptomer, som danskerne er tilbøjelige til at overse. Her er de symptomer, som danskerne ville vente en måned eller længere (eller slet ikke gå til lægen) med:
Hoste, der ikke går væk inden for en måned: 43%
Uventet vægttab: 40%
Synkebesvær i mere end en måned: 25%
Har du tegn på kræft?
Bestil tid hos lægen med det samme – du er ikke pylret!
Hvorfor går vi ikke til lægen ved tegn på kræft?
Til læge eller ikke til læge? Det er spørgsmålet. Du har måske selv oplevet en gene eller forandring ved din krop, hvor du var i tvivl om, hvorvidt det var slemt eller stort nok, til at du ville belemre lægen med det. Det kan være rimeligt i andre sammenhænge, fx hvis du har feber en dag eller to, men med tegn på kræft er anbefalingen klar. Hvis du er bare det mindste i tvivl, så bliv undersøgt med det samme. Du spilder aldrig din læges tid, når det handler om kræft.
Chancerne for at overleve og få så skånsomt en behandling som muligt afhænger af, hvor tidligt kræft bliver opdaget. Derfor er det interessant at undersøge, hvad der holder os tilbage fra at ringe til doktoren. I en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse blev de medvirkende spurgt, hvad der ville afholde dem fra at gå til lægen, hvis de oplevede symptomer, der kunne være tegn på alvorlig sygdom.
De mest udbredte barrierer for at søge læge er:
42 % vil vente og se tiden an
24 % har ikke lyst til at være pylrede
16 % ved ikke nok om, hvilke symptomer, der er vigtige at gå til lægen med
11 % er nervøse for, hvad lægen vil finde
At alt for mange mennesker går for sent til læge og ikke reagerer på de tidlige advarselstegn på kræft er også konklusionen i en engelsk undersøgelse, som Cancer Research UK står bag.
Den viser, at op imod halvdelen af de medvirkende ignorerer fysiske symptomer og gener, fordi de er bange for at “spilde lægens tid”.
Nu ved du, hvilke symptomer, der er vigtige at gå til lægen med, og også at du ikke spilder lægens tid. Så tøv aldrig med at tage kontakt, hvis du er i tvivl om, hvorvidt en forandring eller en gene kan være kræft. Bestil tid med det samme – du er ikke pylret!