Det sker der, når vi spiser ultraforarbejdet mad

Færdigretter, billigt pålæg og søde morgenmadsprodukter fylder supermarkederne. Men hvor skadelige er de stærkt forarbejdede af slagsen? Få forskningens svar her.

Kvinde, der kigger bag på ingredienserne i supermarkedet.

INGREDIENSER – Ultraforarbejdet mad indeholder en masse ting, som du typisk ikke finder i dit eget køkken.

Forproduceret mad kan være nemt, tidsbesparende – og sundt. I hvert fald så længe vi snakker færdigsnittet kål, salater på pose, skåret frugt osv.

Men der findes også en anden type færdiglavet mad, den ultraforarbejdede slags, som er fyldt med konserveringsmidler, salt, sukker, smagsforstærkere og farvestoffer.

Fx sodavand, langtidsholdbare bageriprodukter, søde morgenmadsprodukter, nogle typer færdiglavede gryderetter, billige pølser, kyllingenuggets og energibarer.

Ultraforarbejdet mad udgør i dag over halvdelen af kosten i flere vestlige lande. I USA er det helt oppe på 60 pct. Men ifølge adskillige forskere er der grund til at skære ned på forbruget.

Her kan du læse et udpluk af de potentielt skadelige konsekvenser.

Overspisning

En del fedmeforskere peger på ultraforarbejdet mad som en af de største bidragydere til den stigende overvægt i vores del af verden.

Ud over fedt og sukker indeholder det meste ultraforarbejdet mad nemlig også smagsforstærkere, som gør produkterne endnu mere tillokkende og får os til at overspise. Og så er proteinindholdet ofte lavt i ultraforarbejdet mad, hvilket ifølge visse forskere kun øger vores trang til at spise mere af det i en form for kamp for at få dækket vores proteinbehov.

Alvorlige sygdomme

En lang række observationsstudier har de seneste år kædet indtagelsen af ultraforarbejdet mad sammen med alvorlige sygdomme som type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

I 2022 kom to mere til bunken. De finder bl.a. sammenfald mellem personer, der spiser meget ultraforarbejdet mad, og højere risiko for tarmkræft samt højere risiko for at dø for tidligt.

Dårlig mentalt helbred

Personer, der spiser store mængder ultraforarbejdet mad, har også gennemsnitligt set ringere mentalt helbred ifølge et obersvationsstudie af 10.359 voksne amerikanere.

Sammenlignet med dem, der spiste mindst ultraforarbejdet mad, havde gruppen, der spiste mest, væsentligt flere dage med symptomer på depression og angst og færre gode dage hen over en periode på fem år.

Er du deprimeret? Tag vores depressionstest