Det sker der, når vi spiser ultraforarbejdet mad
Færdigretter, billigt pålæg og søde morgenmadsprodukter fylder supermarkederne. Men hvor skadelige er de stærkt forarbejdede af slagsen? Få forskningens svar her.
Færdigretter, billigt pålæg og søde morgenmadsprodukter fylder supermarkederne. Men hvor skadelige er de stærkt forarbejdede af slagsen? Få forskningens svar her.
Forproduceret mad kan være nemt, tidsbesparende – og sundt. I hvert fald så længe vi snakker færdigsnittet kål, salater på pose, skåret frugt osv.
Men der findes også en anden type færdiglavet mad, den ultraforarbejdede slags, som er fyldt med konserveringsmidler, salt, sukker, smagsforstærkere og farvestoffer.
Fx sodavand, langtidsholdbare bageriprodukter, søde morgenmadsprodukter, nogle typer færdiglavede gryderetter, billige pølser, kyllingenuggets og energibarer.
Ultraforarbejdet mad udgør i dag over halvdelen af kosten i flere vestlige lande. I USA er det helt oppe på 60 pct. Men ifølge adskillige forskere er der grund til at skære ned på forbruget.